mercury_staff 02.12.15, 09:31 Obejrzyj sobie fabuła nie jest ważna ale zwróć uwagę jak Mojżesz z Bogiem rozmawiał jak to reżyser przedstawił. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 09:32 ucz kobieto ucz się nie tylko obrazy trza rozumieć Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 02.12.15, 09:42 Exodus? Marsz do ziami obiecanej,ogrodzonej jakimś murem bo musieli podnieść mozesa Żeby zobaczył jak tam jest czyli podsadzili go jak to się mówiło za dziecka.I on umarł przed tym murem a za mur weszli młodzi i mięli 12 plemion i levitów co im dary znosili za to że oni nie tańcowali wokół złotego cielaka co mu odlew zrobili czyli Baala co go czcili niegdyś. Złoto Żydzi zabrali ze sobą,baby w pierścionkach,chłopy w łańcuchach i się złożyli na tę rzeźbę Cielca.Nie mięli co jeść i pić na pustyni a mleka nie było tylko manna z nieba a chleby poprzednie już zjedli,takie pita bez zakwaczenia czyli macę.Bo tak im Mozes kazał by pić im się nie chciało po drodze ale i tak im się chciało to pierdyknął we skałę i poleciała woda bo w skale jest woda chyba. Lachą pierdyknął albo siekierą,co tam miał to nie wiem.Ale poszło wody trochę. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 02.12.15, 09:45 Kamień dostał w łeb to się popłakał może. Pukam do drzwi kamienia poczytaj. Szymborska za to Nobla dostała a Reymont za Chłopów a Sienkiewicz nie dostał bo o wojence napisał: Wojenko,wojenko cóżeś ty za pani.........w sepie szerokim którego okiema ani sokolim nie zmierzysz........i tak nawalali. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 02.12.15, 09:51 Dwanaście pokoleń jak dwanaście kamieni w moim pierścieniu ale tamte w szkaplerzu Aarona,brata Mozesa były kolorowe,jak te sworowskiego,takie dżety,i każde plemię chyba miało swój znacznik. A David miał rubina.Bo ten,no zapomniałam Prorok Eligiusz czy Elizeusz czy,,,,to on go dotknął i mu się zaświecił i Dawid został Królem i miał syna Salomona od Betszeby co się w misce myła a absoloma od innej ale zapomniałam jak miała na imię.U Folknera przeczytaj.Tylko od końca do początku bo się nie połapiesz. Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:00 dobra dobra trza mieć najpierw podłożę ale jak do ciebie ten telewizor mówi.Bigos to matka dobry robi i żona,tak zamącą że sam nie wiem jak to robią Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:04 Myśl zawsze trzeba przemyśleć.Trzeba mieć dobre podłoże ale też nie koniecznie. Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:05 Kiedyś był początek więc nikt nie uczył się na nikim,wiedza to świadomość nie nauka. Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:09 "Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę" wiara zawsze czyni cuda! Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:19 z bogiem w sercu z tarczą na ręku i miłosierdziem jako orężem , więc czyń to co uważasz za słuszne serce twoim drogowskazem, honor twoją miarą, łamią się serca kruszą kusze ale zawsze zostaje nadzieja. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 02.12.15, 10:29 Psalmy dawidowe cytujesz a ten Goliat to był taki jak w Avatarze co siedział w nim chłop a Davidek mu w szybkę zapierdolił kamyczkiem z procy i szybka pękła. No i po Goliacie było. I dlatego został wybrany na Króla ale to wariat bo na golasa po schodach przed arką przymierza(przymierzalnia może to była)lecąc tańczył. Do tej świątyni salomonowej tak leciał a na początku to mieli zwykły namiocik jak Honoratka i tam wchodzili i wychodzili bo tam był kamień co dodawał sił jak u Edith Nesbith czyli jak we filmieo tych małpach co dotykały obelisku albo w książce Remarca Czarny obelisk-no wiesz,taki chyba bardziej granit jeśli jest czarny a ja mam taki w szufladzie w kuchni tylko że malutki. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 02.12.15, 10:36 A Montezumę zabili za brak talerzy bo nie mięli w czym zjeśc obiadu. Ten Pizzarro i ten ksądz mosiądz co książki spalił auto de fe. Tylko trzy kodexy zostały z rysuneczkami Inków i Asteków ale nie wiem gdzie są,jeden w dreźnie schowany a inne?Może Ty wiesz Uwierz? To Ci poczytam co tam napisane jest. Może bajeczki dla dzieci?Kto wie.Takie robociki,Jak klocki lego.Może to wzory na nie? Jak myślisz? Popierdoleńce,wzory na klocki popalili buchachacha........ Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:38 ty mi nie cytuj autorów i kasiążek napisz coś od siebie. Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:41 Mój typ tak ma że nie uczy się od innych a uczy się ze wszystkiego,nawet wróbla na gałęzi i tym liściu co leży na trawie przy krawężniku Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 10:42 od ciebie ditto też bo lubię z tobą pisać szkoda że eszmera nie pisze już. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 02.12.15, 10:45 To kot a nie wróbel.Ty się nie znasz wcale a co.Wróbel se nie może poleżeć?Zmęczył się to leży se albo gorzały się ochlał i śpi. A Mickel Jackson to ma dwie gwiazdki w oku a Ty nie masz żadnej tylko lusterko masz.Widziałam jak u Ciebie byłam cha cha cha i .........to peryskop i Twa mamusia podgląda co Ty robisz muchcha. Bychacha...... Jak patrzysz do interneta Odpowiedz Link
mercury_staff Re: Heksodus 02.12.15, 17:16 A co ma kot do Wróbla rownie dobrze mogłem napisać papuga sens i tak by zostal ten sam. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 03.12.15, 09:29 Chyba heksodus lepiej pasuje niż exodus bo po niemiecku haksa to golonka a żydowski język jest podobny do niemieckiego,chyba idish czy coś Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 03.12.15, 09:42 Może ktoś przyjdzie....... Kto wie www.youtube.com/watch?v=NSpq89JApCA Odpowiedz Link
ditta12 Re: Heksodus 03.12.15, 09:43 Haksodus. Uwierzu a co to jest mieć na kogoś haka? Odpowiedz Link