Dodaj do ulubionych

podatek dochodowy od dotacji

03.02.06, 14:10
pewnie temat był już poruszany , ale bardzo prosze o pomoc w sprawie czy
dotacje z na inwestycje z SPO 2.3 są opodatkowane podatkiem dochodowym?

podobnie te ze ZPORR 3.4.??

pozdrawiam
Kaduss
Obserwuj wątek
    • raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 03.02.06, 14:26
      Z tego co mi wiadomo, to pomoc publiczna, a taką są dotacje, nie może być
      opodatkowana podatkiem dochodowym. Nie znam niestety odpowiedniego źródła
      prawnego, ale myślę, że ktoś na forum coś podrzuci.
      Pozdrawiam
    • infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 03.02.06, 14:30
      ale tutaj nie będzie dochodu, bo dotacja pokrywa część poniesionych kosztów więc
      nie ma co opodatkowywać (inwestycja 10 zł z tego dotacja 5 zł to masz koszt
      uzyskania przychodu na 5 zł więc wychodzisz na 0, nie można amortyzować tej
      część śr. trwałego, która jest współfinansowana z dotacji).
    • paaaaat Re: podatek dochodowy od dotacji 14.02.06, 11:14
      i jedna istotna uwaga - nie można wrzucać w koszty (ani odliczać vatu) faktur
      za usługę przygotowania dokumentacji aplikacyjnej
      • infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 14.02.06, 11:36
        Też czytałem tego rodzaju uzasadanienie. Kiedyś w GW był artykuł na ten temat.
        Tylko zastanawiam się jak to się ma do innej interpretacji, którą znalazłem na
        tej stronie: www.vat.pl/pages/i/1233.php (na dole), która mówi zupełnie
        co innego.
        Ale trzeba mieć pokręcone w głowie żeby coś takiego wymyśleć, że pisanie wniosku
        nie jest kosztem bezpośrednio związanym z uzyskiwaniem przychodu.

• raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 09:21
          Witam,
          dziś właśnie ja sama zmagam się z tematem "wrzucenia" faktury za opracowanie
          wniosku do kosztów uzyskania przychodu. Interpretacja z biuletynu GOFIN
          (01.01.2005) mówi, że usługa sporządzenia wniosku o dofinansowanie jest
          bezpośrednio związana z uzyskaniem dotacji, czyli dochou zwolnionego z
          opodatkowania. Zatem "zapłata za spozrządzenie wniosku...nie może stanowić
          kosztu uzyskania przychodu".
          Jednakże jeśli nie uda się pozyskać dotacji, wtedy można sobie wrzucić wniosek
          w koszty...
          Pozdrawiam
          • raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 09:22
            Zapomniałam dodać że podobnie sytuacja ma się jeśli chodzi o dokumentację
            związaną z rozliczeniem dotacji - jeśli korzystamy z takiej płatnej usługi
            zewnętrznej.
            • infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 10:44
              A masz na to jakieś papiery? Jakieś pewnie są to interpretacje US z tym, że jest
              to dla mnie logika tak pokręcona, że aż intrugująca i chciałbym poznać twórcę
              tego dzieła.
              Masz może jakiś link albo info. gdzie tego szukać, bo ja wprost na to nie trafiłem.
              • raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 11:00
                Witam,
                powyższa interpretacja pochodzi z dwóch źródeł: jedno, do poczytania, to
                iformacje "Biuletynu Informacyjnego dla Służb Ekonomiczno - Finansowych" z
                dnia 2005-01-01, nr 1 (504), Wydawnictwa Podatkowego GOFIN - niestety nie mam
                dostępu bezpośredniego do wersji elektronicznej, gdyż jest to serwis płatny
                (dysponuję kserówką z wydruku od mojej księgowej:))
                Drugie źródło wiedzy, niepapierowe, to księgowość mojego klienta, która na
                podstawie nie znanej mi niestety interpretacji, nie chce wrzucić dokumentacji w
                koszty uzyskania przychodu.W ten sposób księgowość rozlicza mu wszystkie
                wnioski, które otrzymały dotację, a zapłatę za wnioski które dofinasowania nie
                otrzymały - wrzuca w koszty. I tak już chyba trzeci rok z rzędu:)
                Ja sama nie jestem zbyt biegła w temacie, więc mogę się opierać jedynie na
                otrzymanych opiniach.
                Pozdrawiam
                • raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 11:19
                  Podaję link:

www.gofin.pl/pokaz_pismo.php?id_pismo=995
                  dział III "Podatek dochodowy od osób prawnych w pytaniach i odpowiedziach".
                  • infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 15:40
                    ok, dzięki. To trzeba będzie temat podrążyć.
              • paaaaat Re: podatek dochodowy od dotacji 22.02.06, 13:31
                moje info oparte jest na interpretacji wydanej przez chyba bydgoską izbe
                skarbowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka