kaduss 03.02.06, 14:10 pewnie temat był już poruszany , ale bardzo prosze o pomoc w sprawie czy dotacje z na inwestycje z SPO 2.3 są opodatkowane podatkiem dochodowym? podobnie te ze ZPORR 3.4.?? pozdrawiam Kaduss Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 03.02.06, 14:26 Z tego co mi wiadomo, to pomoc publiczna, a taką są dotacje, nie może być opodatkowana podatkiem dochodowym. Nie znam niestety odpowiedniego źródła prawnego, ale myślę, że ktoś na forum coś podrzuci. Pozdrawiam Odpowiedz Link
infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 03.02.06, 14:30 ale tutaj nie będzie dochodu, bo dotacja pokrywa część poniesionych kosztów więc nie ma co opodatkowywać (inwestycja 10 zł z tego dotacja 5 zł to masz koszt uzyskania przychodu na 5 zł więc wychodzisz na 0, nie można amortyzować tej część śr. trwałego, która jest współfinansowana z dotacji). Odpowiedz Link
paaaaat Re: podatek dochodowy od dotacji 14.02.06, 11:14 i jedna istotna uwaga - nie można wrzucać w koszty (ani odliczać vatu) faktur za usługę przygotowania dokumentacji aplikacyjnej Odpowiedz Link
infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 14.02.06, 11:36 Też czytałem tego rodzaju uzasadanienie. Kiedyś w GW był artykuł na ten temat. Tylko zastanawiam się jak to się ma do innej interpretacji, którą znalazłem na tej stronie: www.vat.pl/pages/i/1233.php (na dole), która mówi zupełnie co innego. Ale trzeba mieć pokręcone w głowie żeby coś takiego wymyśleć, że pisanie wniosku nie jest kosztem bezpośrednio związanym z uzyskiwaniem przychodu. Odpowiedz Link
raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 09:21 Witam, dziś właśnie ja sama zmagam się z tematem "wrzucenia" faktury za opracowanie wniosku do kosztów uzyskania przychodu. Interpretacja z biuletynu GOFIN (01.01.2005) mówi, że usługa sporządzenia wniosku o dofinansowanie jest bezpośrednio związana z uzyskaniem dotacji, czyli dochou zwolnionego z opodatkowania. Zatem "zapłata za spozrządzenie wniosku...nie może stanowić kosztu uzyskania przychodu". Jednakże jeśli nie uda się pozyskać dotacji, wtedy można sobie wrzucić wniosek w koszty... Pozdrawiam Odpowiedz Link
raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 09:22 Zapomniałam dodać że podobnie sytuacja ma się jeśli chodzi o dokumentację związaną z rozliczeniem dotacji - jeśli korzystamy z takiej płatnej usługi zewnętrznej. Odpowiedz Link
infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 10:44 A masz na to jakieś papiery? Jakieś pewnie są to interpretacje US z tym, że jest to dla mnie logika tak pokręcona, że aż intrugująca i chciałbym poznać twórcę tego dzieła. Masz może jakiś link albo info. gdzie tego szukać, bo ja wprost na to nie trafiłem. Odpowiedz Link
raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 11:00 Witam, powyższa interpretacja pochodzi z dwóch źródeł: jedno, do poczytania, to iformacje "Biuletynu Informacyjnego dla Służb Ekonomiczno - Finansowych" z dnia 2005-01-01, nr 1 (504), Wydawnictwa Podatkowego GOFIN - niestety nie mam dostępu bezpośredniego do wersji elektronicznej, gdyż jest to serwis płatny (dysponuję kserówką z wydruku od mojej księgowej:)) Drugie źródło wiedzy, niepapierowe, to księgowość mojego klienta, która na podstawie nie znanej mi niestety interpretacji, nie chce wrzucić dokumentacji w koszty uzyskania przychodu.W ten sposób księgowość rozlicza mu wszystkie wnioski, które otrzymały dotację, a zapłatę za wnioski które dofinasowania nie otrzymały - wrzuca w koszty. I tak już chyba trzeci rok z rzędu:) Ja sama nie jestem zbyt biegła w temacie, więc mogę się opierać jedynie na otrzymanych opiniach. Pozdrawiam Odpowiedz Link
raspie Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 11:19 Podaję link: www.gofin.pl/pokaz_pismo.php?id_pismo=995 dział III "Podatek dochodowy od osób prawnych w pytaniach i odpowiedziach". Odpowiedz Link
infomsp Re: podatek dochodowy od dotacji 16.02.06, 15:40 ok, dzięki. To trzeba będzie temat podrążyć. Odpowiedz Link
paaaaat Re: podatek dochodowy od dotacji 22.02.06, 13:31 moje info oparte jest na interpretacji wydanej przez chyba bydgoską izbe skarbowa Odpowiedz Link