Dodaj do ulubionych

Wyniki, proszę o pomoc

24.10.14, 17:53
Witajcie!
Jestem młodą kobietą ( 21 lat) przeszłam neuroboreliozę i myślę, że została zaatakowana przysadka i co za tym idzie tarczyca. Od 2 lat ni miesiączkuję, a ostatnio zczełam tyć, źle się czuje, jestem ospała. W mojej rodzinnie kobiety chorują na Hashimoto. Nie miałam jeszcze USG tarczycy, a to moje wyniki
FT4 0,914 0,93-1,7
FT3 2,3 2-4,4
TSH 1 0,3- 4
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wyniki, proszę o pomoc 24.10.14, 21:01
      Witaj
      Hormony już na oko widać, ze bardzo niziutkie, Ft4 poniżej normy, procentowy kalkulator hormonów masz na pierwszej stronie forum:

FT4 -2.08% [wynik 0.914, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 12.50% [wynik 2.3, norma (2 - 4.4)]

Jak Ty funkcjonujesz z takimi wynikami? Pomimo TSH wtzw normie tyroksyna potrzebna od zaraz.
      Konieczne:
      - USG tarczycy z dokładnym opisem, trzema wymiarami lub objętością.
      - zrobiłabym przeciwciała a-TPO oraz a-TG (chociaż nie wiem jak to jest z nimi przy boreliozie? )
      - zbadałabym poziom ferrytyny, D3, B12

Dwa pierwsze badania możesz dostać na nfz od endokrynologa (nie od ogólnego)
      pozostałe, cóż przeważnie za swoje.

Test:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 25.10.14, 17:47
        Dziękuje serdecznie za pomoc. B12 sprawdzałam i jest w normie, D suplementuje.
        • muktprega1 Re: Wyniki, proszę o pomoc 26.10.14, 10:10
          Ja też mama w tzw normie B12, ale za nisko, to ze coś jest w normie nie znaczy NIC szczególnie w przypadku niedomogań tarczycy.
          D3 - jaki masz poziom, ile suplementujesz? Nic nie robimy w ciemno, najpierw badamy jaki jest poziom niedoborów, a potem dopiero przyjmujemy sensowną dawkę proporcjonalną do niedoborów.
          Branie jakiejś tabletki kosmetyczne - zupełnie nie ma sensu.
          Ale wybór należy do Ciebie
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki, proszę o pomoc 25.10.14, 09:29
      O matko jedyna, kolejna ofiara kleszcza w problemem tarczycowym... Dlaczego żaden profesor u nas nie bada związku odkleszczówek z tarczycą? Ostatnio sporo takich przypadków się pojawiło na forum, miałby niezłą grupę do obadania...

Dodałabym jeszcze z krwi PTH i elektrolity, a z dobowej zbiórki moczu kortyzol.
      P.ciała tarczycowe wyszły mi dość wysoko mimo boreliozy (kilka lat wstecz).
    • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 01.02.15, 14:56
      Jakiś czas temu ponownie zaczęłam miesiączkować (po wyleczeniu, przewlekłego zapalenia zatok), nie brałam hormonów i nie byłam u endokrynologa. Ostatnio znów zbadałam hormony i zrbilam USG. Nie wiem jak to wszystko interpretować.
      Tarczyca położona prawidłowo. Struktura miąższu niejednorodna o nieco obniżonej echogeniczności. W centrum płata prawego obszar hipoechogeniczny o wym. 5x3,5 mm. W płacie lwym pasemko włóknienia. Ukrwienie miąższu skąpe. Płat prawy19x12,7x41,7 mm płat lewy 18x 11,7x 37,6. Cieśń 2mm. Obraz sugeruje achorzenie autoimunologiczne.
      TSH 0,64 0,4-4,0
      FT3 3,16 56,67% 1,8-4,2
      FT4 0,65 6,60% 0,58-1,64
      • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 01.02.15, 15:01
        a i jeszcze wyniki z pazdziernika
        anty-TG 18 0,00-115
        anty-TPO 8,53 0,00-34

I wyniki akyualne
        anty-TPO 30 0,00-35

Dziwne to, bo przeciwciała wzrosły, a hormony się normują, zgłupiałam.
        • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 02.02.15, 19:58
          up
      • muktprega1 Re: Wyniki, proszę o pomoc 03.02.15, 17:45
        Objętość Twojej tarczycy ze stronki:

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
        wymiary i objętość prawego płata: 19 mm x 12.7 mm x 41.7 mm → 5.031105 ml
        wymiary i objętość lewego płata: 18 mm x 11.7 mm x 37.6 mm → 3.95928 ml

objętość całej tarczycy: 8.990385 ml norma dla kobiet 13-18 ml więc zdecydowanie zbyt mała, żeby produkować odpowiednią ilość hormonów dla Ciebie.
        Opis tarczycy to nic innego opis stanu zapalnego tarczycy jakim jest Hashimoto - hipoechogeniczność, zwłóknienia.
        Bardzo małe Ft4 - jak funkcjonujesz? Tym bardziej, że przerwałaś branie tyroksyny.
        Konieczny powrót do tyroksyny.

>anty-TG 18 0,00-115
        >anty-TPO 8,53 0,00-34

>I wyniki akyualne
        >anty-TPO 30 0,00-35

>Dziwne to, bo przeciwciała wzrosły, a hormony się normują, zgłupiałam

A gdzie Ty widzisz, ze hormony się wyrównują? smile
        wzrost o kilka oczek, to nic takiego, Ft4 nadal leży na podłodze.

Przeciwciała nie są stałe, jak nawet widać na Twoim przykładzie, raz są, a raz ich nie ma, jak amplituda, teraz akurat wzrastają (a-TPO 30, n-35) więc "zmuszają" tarczycę do produkcji co nieco, a ona już ledwo wyrabia, to również skutkuje spadkiem TSH (niestety często endo oceniają tylko na podstawie tego jednego parametru brak choroby przy wszystkich Twoich objawach)

• muktprega1 Re: Wyniki, proszę o pomoc 03.02.15, 17:46
          Jeszcze zapomniałam dopisać, ze potem ze spadkiem przeciwciał, często zmniejsza się objętość tarczycy oraz spadają hormony.
          • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 03.02.15, 20:19
            Dziękuję za odpowiedź! smile
            Nie przestałam brać hormonów, po prostu ich nie dostałam. Teraz od endo dostałam eutyrox połowę z 25
            • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 03.02.15, 21:08
              Pytasz jak funkcjonuje? Nie funkcjonuję sad Czy ten lek i dawka jest w porządku ?
              • muktprega1 Re: Wyniki, proszę o pomoc 04.02.15, 08:47
                Na początek - połówka z 25 przy tak niskich poziomach - tak, ale potem systematycznie podnosiłabym dawkę co 6 czy 12 w zależności od tego jak to znosisz. Jak będą "efekty specjalne" - nie przerywaj, tylko przetrwaj ten stan i dopiero jak się organizm przyzwyczai - podnoś o następną daweczkę. Na Twoim miejscu doszłabym w ten sposób do dawki 35 i wtedy po 4 tygodniach na tej dawce - sprawdziłabym poziom całej trójki hormonalnej.
                Dużo Ci wyjaśnią 3 linki o wprowadzaniu:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
                Pamiętasz, że na czczo z wodą i co najmniej 1/2 h pred śniadaniem? To w sumie - jak długą miałaś przerwę bez tyroksyny? No i powodzenia, będzie dobrze smile
                • neuro21 Re: Wyniki, proszę o pomoc 04.02.15, 11:10
                  Nie miałam przerwy nigdy wcześniej nie brałam hormonów wink Taki mam plan z tym podnoszeniem, endo też mi tak poradziła kazała dobrać sobie stężenie według własnych potrzeb i samopoczucia. Pamiętam, że na czczosmile Tylko nie wiem czy kawę mogę po tych 30 minutach smile?
                  Serdecznie dziękuję za zainteresowanie się moim wątkiem smile
                  • muktprega1 Re: Wyniki, proszę o pomoc 04.02.15, 17:57
                    > Nie miałam przerwy nigdy wcześniej nie brałam hormonów wink

a, to przepraszam, wiesz jak się czyta i odpowiada na kilka kilkanaście postów, to się nieraz już miesza w głowie wink pomimo, że czytam całość.
                  • hashitess koniecznie napisz nazwisko tego lekarza 04.02.15, 18:46
                    neuro21 napisała: ^

> Nie miałam przerwy nigdy wcześniej nie brałam hormonów wink Taki mam plan z tym p
                    > odnoszeniem, endo też mi tak poradziła kazała dobrać sobie stężenie według włas
                    > nych potrzeb i samopoczucia.

I napisz gdzie przyjmuje.
                    ten lekarz to skarb, którego dziewczyny potrzebują/poszukują.

m.newsweek.pl/nietykalni-lekarze,104256,1,1.html

"lekarze, którzy leczą otrzymali wraz z dyplomem lekarskim patent na mądrość i nieomylność. Pacjenci zgłaszający jakiekolwiek uwagi dotyczące swojego stanu zdrowia są traktowani jak półgłówki."
                    • neuro21 Re: koniecznie napisz nazwisko tego lekarza 04.02.15, 21:22
                      Zgadza się moja pani doktor to skarb! Naprawdę oddana swojej pracy, wielu kobietom już pomogła. Patrzy na człowieka całościowo,a nie tylko na hormony.Inni lekarze zbyli by mnie z takimi wynikami, ale nie ona. Pani doktor przyjmuje w Legnicy.
                      • hashitess w tamtym okręgu dobrych lekarzy chyba 05.02.15, 11:02
                        Na forum nikt nie wskazywał.
                        Proszę podaj nazwisko i gdzie przyjmuje.
                        • neuro21 Re: w tamtym okręgu dobrych lekarzy chyba 05.02.15, 14:14
                          Nie wiem czy doktor chciałaby, żebym publikowała jej dane na forum. Po informacje zapraszam na priv.
                          • muktprega1 Re: w tamtym okręgu dobrych lekarzy chyba 05.02.15, 16:20
                            Na pierwszej stronie tego forum jest przyszpilone czerwoną szpileczką :
                            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,49068698,49068698,polecam_endokrynologa_baza_lekarzy_.html
                            i to jest dla nas bardzo cenna informacja, żeby trafić na dobrego endo, bo jak może czytałaś forum - nie jest to proste. Niektóre osoby "bujają" się wiele lat w stanie zombi (np ja) i znikąd ratunku i pomocy, gdybym wcześniej trafiła na sensownego endo, choroba nie dokonałaby takich spustoszeń w moim organizmie. Zrób jak uważasz
                            • neuro21 Re: w tamtym okręgu dobrych lekarzy chyba 05.02.15, 19:25
                              Dodałam Panią Doktor do listy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka