jbielski 29.11.04, 15:39 Witam, Czy był ktoś ostatnio na budowie? Ciekaw jestem czy jest juz gaz, skoro odbiory maja sie zacząc lada dzień to raczej powienien... Pozdrawiam Jacek (12B/2) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mapcz Re: Gaz 30.11.04, 13:43 1.Przy okazji myśleliście o gazie do płyty gazowej w kuchni. Jakoś nie mamy przekonania do płyty elektrycznej. Jakich kosztów to wymaga i czy gra warta świeczki 2. Co sądzicie o zainstalowanych piecach macie jakieś rozeznanie. Odpowiedz Link
lemontea Re: Gaz 30.11.04, 15:36 ja jestem z płytą elektryczną więc nawet się nie orientuję. Odpowiedz Link
jbielski Re: Gaz 30.11.04, 15:38 Piece nie sa najgorsze - raczej z tych prostszych ale niezawodnych. Żeby trochę zaoszczędzić na gazie trzeba tylko dokupić bardziej zaawansowany sterownik (cena ok. 200 PLN) Ja juz rozmawiałem z P. Borochem żeby mi taki zainstalowali. Odpowiedz Link
diveliusz Re: Gaz 30.11.04, 15:57 Czy możesz napisać więcej - co to za sterownik, czym się różni od obecnie instalowanego itp? Myślę że 200 zł to nie dużo jeśli w gre wchodzą comiesięczne oszczędności :-) Odpowiedz Link
jbielski Re: Gaz 01.12.04, 09:03 Nie ma zbyt dużego wyboru osprzętu do tego pieca. Tutaj są szczegółowe informacje o tym sterowniku: www.beretta.pl/berettapl/web/pol/catalog/accessorydetail.jsp? id_accessorio=13&id_level1=4&id_level2=31 Na tej stronie jest równiez kontakt do sprzedawców i monterów. Rozmawiałem z jednym z nich. Nasza Willa zainstaluje nam najprostszy z możliwych sterowników, ale co najważniejsze jest zrobiona instalacja od pieca do "przedpokoju" i bez zbędnych komplikacji mozna wymienic go na "Comfort Weekly" Jacek (12B/2) Odpowiedz Link
cinek_2000 Re: Gaz 01.12.04, 09:45 a kto to jest Pan Boroch, bo jakos nie mialem okazji go poznac? jaki jest do niego kontakt? Marcin Odpowiedz Link
jbielski Re: Gaz 01.12.04, 10:09 Pan Boroch to inspektor budowlany Naszej Willi. Można go łapac pod numerem stacjonarnym NW, ale myślę, że chęć instalacji mozna również przekazać P. Luty Jacek (12B/2) Odpowiedz Link
diveliusz Re: Gaz 01.12.04, 15:06 Dzięki za info! Nie wiem tylko gdzie jest montowany ten sterownik - w którym pomieszczeniu? Odpowiedz Link
mapcz Re: Gaz 02.12.04, 09:23 Czy ktoś zna dokladnie jaki to model pieca i zasobnika. Może ktoś wie jaką charakterystykę ma ten piec ile spala itp. Jak mielibyśmy typ możnaby cos ustalić. Odpowiedz Link
jbielski Re: Gaz 02.12.04, 09:52 www.beretta.pl/berettapl/web/pol/catalog/productdetail.jsp?id_prodotto=13 to nasz piec. Do tego jest zasobnik 100L (jest tylko jeden rodzaj) na stronie są wszystkie szczegóły Jacek (12B/2) Odpowiedz Link
lemontea Re: Gaz 09.12.04, 11:50 Drodzy Sąsiedzi, Umowa Naszej Willi z dostawcą gazu stanowi, że gaz ma być dostarczony do inwestycji i naszych mieszkań do 30 grudnia 2004. Dlatego też do tego czasu możemy rozmawiać z NW a oni z gazownią, a po 30 możemy egzekwować. Jeżeli po 30 grudnia nie będzie ogrzewania, a w mieszkaniu pojawi się grzyb my będziemy dochodzić odszkodowania od dostawcy gazu (oczywiście wszystko powyższe przy założeniu, że opóźnienie będzie tylko z przyczyn leżących po stronie dostawcy gazu). Ktoś pisał, że ogrzewanie ma zacząć działać do końca tego tygodnia. Zobaczymy. Jeśli nie, my pójdziemy według wyżej opisanego scenriusza. Pozdrawiamy, aga i paweł Odpowiedz Link
diveliusz Re: Gaz 09.12.04, 15:29 Ja mam wciąż nadzieję że ogrzewanie ruszy tak jak obieicują czyli w ten weekend. W przypadku "czarnego" scenariusza w którym gazu nie będzie - IMHO musimy organizować ogrzewanie zastępcze. Co do ścigania gazowni za zagrzybienie czy inne efekty braku ogrzewania... myślę że marne szanse. Prędzej można próbować ich obciążyć kosztami dodatkowego ogrzewania (np wynajęcia nagrzewnic) ale to też tylko w przypadku ich ewidentnej winy a to będzie trudno udowodnić w gąszczu przepisów i wymagań technicznych. Niemniej jednak - poczekajmy spokojnie do weekendu. Zobaczymy jak się udadzą starania developera. Pozdrawiamy, Ola i Olek Odpowiedz Link