Dodaj do ulubionych

a planszówki?

08.01.14, 09:32
Lubicie? Gracie w gry planszowe?
Jeśli taki temat był na Maglu to sorki ale z drugiej strony kilka nowych osób postanowiło dołączyć na Wolnym Maglu wink
Otóż razem z mężem i przyjaciółmi sporo gramy.
Nasza kolekcja jest już dość duża. Jest w niej kilka tytułów w które jeszcze nie graliśmy ale inne są regularnie rozkładane.
W Sylwestra zaczęliśmy grać o 19 skończyliśmy o 8 rano (gdy Młody był już wyspany i swoim zwyczajem nie okazał litości) big_grin

Ulubione tytuły:
Descent, Talisman, Horror w Arkham
Z tych krótszych: Osadnicy z Catanu, Gry ze Swiata Dysku: Ankh-Morpork, Wiedźmy, Dominion (karcianka), ostatnio Wsiąść do pociągu, Kolejka (o staniu w kolejce za czasów PRL) jest niezła.
Poza tym King of Tokyo, Le Havre, Dracula, 51 stan.
Mamy też Grę o tron ale w sumie bardziej sentyment do tytułu niż do samej gry.
Niekwestionowanym faworytem jeśli chodzi o ilość godzin spędzonych nad planszą jest Battlestar Galactica z dodatkami ale ja już przedawkowałam wink (polecam famom serialu, serial sam w sobie też).

Gra któraś? Może coś polecicie? Jeszcze kilka lat trzeba poczekać ale liczymy że syn również się wciągnie.
W każdym razie świetna rozrywka i sposób na spędzenie wolnego czasu smile
Obserwuj wątek
    • wrzos2013 Re: a planszówki? 08.01.14, 09:40
      Się chciałem zgłosić z Chińczykiem i literakami, no ale widzę liga nie dla mnie. sad
      • nagako Re: a planszówki? 08.01.14, 09:56
        W Chińczyka chyba nigdy nie grałam ale Scrabble (to masz na myśli?) lubię wink czasem gram z teściową wink

A poza tym nic straconego wink
        znajomi wybierając pierwszą grę poszli do sklepu i wybrali taką, która ważyła najwięcej wink był to Horror w Arkham.
        • wrzos2013 Re: a planszówki? 08.01.14, 10:02
          Scrable to na licencji dla bogatych smile Ja mam "Super głowa" smile

Miałem kiedyś taką do samodzielnej rozgrywki. Się losowało kostki z komnatami, jakie potwory, ile ataku itd... Wolę jak komputer za mnie to robi. smile
          • dorcia1234 Re: a planszówki? 08.01.14, 10:13
            chciałam napisać że pokera i black jacka- ale to pod planszówkę nie podpada smile
            z córką, gdy był młodsza graliśmy w Owce i wilki - super gra planszowa. Teraz to głównie w karty grywamy
            • nagako Re: a planszówki? 08.01.14, 10:16
              O jacie ale dawno nie grałam w pokera... kiedyś regularnie graliśmy. Później nastalat era planszówek.

• nagako Re: a planszówki? 08.01.14, 10:15
            Dla mnie to właśnie frajda z tego rzucania kostkami itd.

Mąż lubi gdy w grach są niestandardowe kostki np. W Descencie są kostki z serduszkami, błyskawicami no cyferki też są.
            • wrzos2013 Re: a planszówki? 08.01.14, 10:42
              O to dobrze masz - temat na prezent na każdą okazję smile (kostka w Mikołaje)
      • zuzia36 Re: a planszówki? 08.01.14, 09:59
        gramy, gramy!!! ale gównie z synem wiec jest to: chińczyk, pędzące żółwie, a ostatnio hitem jest monopol. Mamy wiele innych. Te wyżej wymienione używane sa najcześciej. Myślę nad kupnem takiego cyferkowego skrable. Mamy tez gre stara baśń. Instrukcja do niej jest trudna do zrozumienia i potrafimy grac aby do pewnego momentu.
        • nagako Re: a planszówki? 08.01.14, 10:12
          Może poszukajcie na YouTube jakiegoś fimilku jak grać - sporo tego jest.

Jak Młody porośnie trochę to pewnie też rozpocznie się era prostszych gier. Taki etap przejściowy smile
    • nowi-jka Re: a planszówki? 08.01.14, 10:38
      mój m namietnie gra z kolegami
      ja tylko z dziecmi ale tez namietnie
    • pszczolaasia Re: a planszówki? 08.01.14, 10:49
      no ja nie gram ale jak cie czytam i was to mam ochotebig_grin
      dla kogos kto jeszcze w to nie wszedl a chce sprobowac co polecacie? no procz chinczyka ...
      • nagako Re: a planszówki? 08.01.14, 10:58
        To zależy jakie lubisz klimaty wink
        Ale na początek z prostszych: Wsiąść do pociągu czy Osadnicy z Catanu.
        Jeśli lubisz klimaty fantasy polecam Talisman (moja pierwsza).
        Dwie pierwsze są zasadniczo różne od Talismanu, zupełnie inne. Talisman natomiast moim zdaniem jest dobrym wstępem do gier przygodowych.

Najważniejsze to mieć kogoś kto przebrnie przez instrukcję i wytłumaczy o co chodzi innym graczom (u nas to jest mąż mi nie starcza cierpliwości) wink

• zuzia36 Re: a planszówki? 08.01.14, 12:33
        a chcesz z chłopem grac czy z dzieciarnią??
    • st_karolka Re: a planszówki? 08.01.14, 11:00
      Gramy wink

Kolejka to hit Świąt i sylwestra, a ulubiona i do polecenia dla początkujących Carcassonne. Często gramy we Wsiąść do Pociągu. Mamy piękna walizę z żetonami do pokera.
      Z karcianek Munchkin. Magia i Miecz była niezła. Runebound.

Przymierzam się do Świata Dysku wink

Teraz, ponieważ młody dorasta Nogi Stonogi, klasyczna wojna i czarny piotruś wink Chińczyk i Monopol dla dzieci.
      • nagako Re: a planszówki? 08.01.14, 11:07
        Munchkin też leży na półce, jakiś czas temu pomieszaliśmy podstawkę, Munchkina z Karaibów, Zombie, Cthulu i było super smile
        Runebound (mamy chyba prawie wszystko) też swego czasu był często używany ale jego wadą jest to, że po jakimś czasie idziesz sieczesz te potwory i idziesz dalej, sieczesz, idziesz itd. Ale w sumie chętnie bym sobie zagrała.

Świat Dysku jest super, fajnie się gra no i smaczki dla fanów Pratchetta smile
        • st_karolka Re: a planszówki? 08.01.14, 12:25
          Właśnie wink Jam fan, znaczy muszę ze 150 zł wyskoczyć wink
    • kubona Re: a planszówki? 08.01.14, 20:33
      scrabble dla duzych, super farmer dla mniejszych, ostatnio dzieci w uno grają. o i puzzle
    • zuzanka79 Re: a planszówki? 08.01.14, 20:49
      UPS, nie wiem czy zabłysnę ale tak: z mężem i znajomymi gramy w karty ( w remika, kanastę) oczywiście na punkty wink z gier planszowych ... stary poczciwy eurobiznes.
      Ze starszym lat 10 gramy w Rumicumba, Scribę, Wyspę Skarbów, gry Lego (dla mnie porażka, nie wiem o so cho wink ale gram) oraz planszówki ubiegłego wieku ( 25 gier planszowych) włączajac w to młodszą.
      Z młodszą lat 4 i pół gramy w Kreciku nie irytuj się, w Figuraki, oraz gry Ravensburger. Ostanio hitem jest Pan Bulwa czyli Zakręcony Wyścig. Poza tym to chyba ten etap, że każda przegrana gra kończy się płaczem, fochem i obrazą majestatu.
      Ja natomiast uwielbiam grać sama ze sobą w Smart Games smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka