Dodaj do ulubionych

POMOCY!!! CHINY

08.11.06, 21:10
Witam! za 3 tyogdnie lece pierwszy raz do Chin.Czy ktos mogłby mi udzielić
kilka rad i wskazówek? Chciałbym importowac odzież młodzieżową i
damską.Interesuje mnie czy nie znając języka angielskiego i chinskiego
porozumie sie jakos z chinczykami? Jak załatwic firme wysyłkowa Cargo i jak
oclic zakupiony towar? no i oczywiscie na co tam uwazac i czego sie
wystrzegac? z gory dziekuje !!
Obserwuj wątek
    • witekjs Re: POMOCY!!! CHINY 09.11.06, 00:17
      No cóz, nasz prezydent też nie zna języków...
    • chomskybornagain1 pomoc 09.11.06, 08:10
      potrzebujesz tlumacza? daj znac yarek@yeah.net
    • shanghairen Re: POMOCY!!! CHINY 09.11.06, 13:56
      No to odważny jesteś, a co z instynktem samozachowawczym? Ja niedawno byłem w
      składzie delegacji na targach w Shenzhen i w zasadzie znając angielski nie ma
      większych problemów, zeby się w Chinach z firmami porozumieć... Niemniej ze
      znajomością chińskiego, Chińskie firmy patrzyły na nas zupełnie inaczej. Wiesz,
      nie traktowali nas jak leszczy, ale jak profesjonalistów. A to w oczach
      Chińczyków bardzo dużo, gdyż dużą wagę przywiązują do kontaktów personalnych...
      Wiesz do tego przygotowane wizytówki w języku chińskim i angielskim... Ale jak
      zamierzasz się porozumiewać bez znajomości chińskiego i angielskiego??? Przelot,
      przejazdy, hotele, posiłki, życie codzienne? Wiesz, teoretycznie zawsze można
      sie porozumieć językiem gestów, zaś ceny wypisywać na kartce czy kalkulatorze.
      Niemniej chyba nie o to chodzi... Jak załatwić transport towaru i inne
      formalności? Na to język gestów, to już chyba za mało... A w przypadku odzieży
      uważać trzeba zwłaszcza na kwestie jakości, bowiem zdarza się, że poszczególne
      partie towaru różnią się jakością w porównaniu z tym, co się ogląda... Słyszałem
      też o przypadku, że importer kupił 500 par butów, a dostał tylko lewe. Żeby mieć
      pary - musiał podwoić zamówienie. Pozdrawiam, w razie czego mogę służyć pomocą.
      Pewne doświadczenie w rozmowach z Chińczykami już mam, jak też znam dobrze
      angielski oraz komunikatywnie chiński.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka