Dodaj do ulubionych

Mikołajki

04.12.16, 19:35
W tym tygodniu planujemy imprezę mikołajkową dla naszych przedszkolaków i jak zwykle zwracam się do Was o pomoc w zebraniu pomysłów.

Rozdawania prezentów raczej nie planujemy, bo spotkanie będzie w czwartek, czyli już po 06.12., ale chciałabym przemycić dzieciom trochę wiedzy o Mikołaju i może zrobić jakiś drobiazg i trochę się wspólnie pobawić.

Na początek możemy z dzieciakami pogadać o Mikołaju, ich wrażeniach z 06.12., a potem wspólnie obejrzeć film, żeby do skojarzeń prezentowych doszedł inny aspekt historii
Poznaj prawdziwą historię świętego Mikołaja
- uwaga, dość religijny, ale akurat w naszej grupie to chyba nie będzie problem.

Z pomysłów na ciekawe zabawki do wspólnego zrobienia w grupie niezwykle podobają mi się pomysły z blogu scheresteinpapier.ch, np. karuzela w słoiku, ale wydaje mi się zbyt skomplikowana na jedno popołudnie z w sumie dość małymi dziećmi.

https://2.bp.blogspot.com/-jzxUnPSRYT0/VmwELSKNlvI/AAAAAAAANoA/F3_W1Vpnpn0/s640/0_karussell_titel.jpg

Na tym samym blogu znalazłam jeszcze inny pomysł na słoikową karuzelę - dużo prostszy w wykonaniu, ale figurki musiałybyśmy same przygotować 2 dni wcześniej.

https://4.bp.blogspot.com/-nK-fYRw3Mv8/VmwCjVQjghI/AAAAAAAANno/iu97xk1jrMY/s320/karussell_quer.JPG

W ostateczności pozostaje nieśmiertelna śnieżna kula w słoiku, która moim dzieciom niezmiennie sprawi wielką frajdę.

https://stipy.iplsc.com/art/w658/5336_big.jpg
Tu najprostszy przepis ze strony tipy.interia.pl/artykul_5336,jak-zrobic-kule-sniezna.html

Dziewczyny - dajcie proszę znać, którą zabawę wybieracie i chyba najlepiej będzie, jeżeli każda z nas przygotuje materiały dla swojego dziecka - gorący klej wezmę ze sobą.

Na stronie www.przedszkola-swiat.pl/mikolajki/ znalazłam kilka pomysłów na zabawy ruchowe, np. pytamy dzieci, czy pomogą świętemu Mikołajowi przy pakowaniu prezentów - odpowiedź jasna, więc razem wyruszamy do krainy świętego, ale najpierw musimy się ciepło ubrać i tu wspólnie naśladujemy zimowe ubieranie się: zakładanie ciepłych butów, czapki, szalika, kurtki, rękawiczek, zapinamy guziki w swetrze i zamek w kurtce.
Następnie wsiadamy do samolotu:

Wsiadamy do samolotu

Wycieramy prawą szybkę

Wycieramy lewą szybkę

Wycieramy przednią szybę obiema rękami

Zapinamy jeden pas

Zapinamy drugi pas

Przekręcamy kluczyk w stacyjce

Rozkładamy skrzydła

Lecimy!

Lądowanie w Laponii

A potem, już na miejscu pomagamy Mikołajowi w pakowaniu prezentów:
Po mianowaniu na Pomocników, dzieci wraz z Mikołajami zaczynają pakować prezenty. Wszyscy siadają w kółku i pracują (pokazywanie czynności opisywanych przez mikołajów):

- obracamy się w prawo i sięgamy po pudełko i kładziemy je przed sobą

– obracamy się w lewo, bierzemy prezenty i wkładamy je do pudełka

– zamykamy pudełko

– opakowujemy pudełko kolorowym papierem z każdej strony

– zawiązujemy kokardkę

– odkładamy prezent:

– wysoko na górką półkę

– na najniższą półkę

– jeszcze raz na górną półkę

– pakujemy gotowe prezenty do worków

– zanosimy pełne, ciężkie worki na sanie Mikołaja

(czynność pakowania prezentów wykonujemy kilkakrotnie).

Z zabaw ruchowych znalazłam pomysł na zapakowanie najgrzeczniejszego dziecka jako prezentu - tu potrzebne będą kolorowe papiery, wstążki - może być sporo zabawy przy tym.

Nie brzmio to jakoś spektakularnie, ale przy naszej grupie wiekowo mieszanej i 3 chłopcach, których roznosi energia, mogłoby się sprawdzić.

Jak zwykle będę bardzo zobowiązana za Wasze pomysły, a dziewczyny z grupy proszę serdecznie o odzew, czy biorą scenariusz.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka