09.04.23, 08:58
Z okazji świąt chciałabym podziekowac ingryd za zwrócenie mojje uwagi na Sempé. Oczywiscie znałam go od wieków, ale przede wszystkim (jezeli nie tylko) z Mikołajka i New Yorkera

Znowu mi uprzyjemnia świąteczny czas. Tyle humoru, zmysłu obserwacji, ciepła, delikatności (co nie zawsze się łączy ze zmysłem obserwacji)! Człowiek!
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Sempé 09.04.23, 09:18
      Ja ostatnio tak się zawiesiłam na ilustracjach Janusza Grabińskiego, niestety przedwcześnie zmarłego. Najbardziej znany jest pewnie z okładki Elementarza. Ale stworzył mnóstwo świetnych, barwnych i lekkich, jakby często poruszanych wiatrem i ruchem, a z drugiej strony malowanych pewną kreską ilustracji, grafik i plakatów. Wielki artysta.
      • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 09:28
        Kojarzę tylko z elementarza. Może się mylę, ale to były ilustracje do czegoś a nie rysunki jako samodzielny przekaz?

Z artystów będących czysto ilustratorami uwielbiam Szancera - wiem, nuda, kazdy lubi, ale "odzywa się do mnie" bardziej niż Grabiński.
        • chatgris01 Re: Sempé 09.04.23, 09:54
          Grabiańskiego pamietam tez z dziecinstwa ze zjawiskowych ilustracji do "Bajek" Perraulta, sierotki Marysi, i pieknych rysunkow zwierzat, m.in. "Rogasia z Doliny Roztoki", kota w butach i cudownych kotow na znaczkach pocztowych.
          Wielki artysta, zgadzam sie.
        • nenia1 Re: Sempé 09.04.23, 09:57
          chococaffe napisała:

> Kojarzę tylko z elementarza. Może się mylę, ale to były ilustracje do czegoś a
          > nie rysunki jako samodzielny przekaz?
          >
          Ilustrował, tworzył plakaty (najbardziej słynny dla LOT), grafiki, projektował piękne
          znaczki ze zwierzętami, a nawet świąteczne kartki.

> Z artystów będących czysto ilustratorami uwielbiam Szancera - wiem, nuda, kazdy
          > lubi, ale "odzywa się do mnie" bardziej niż Grabiński.
          >
          czy nuda? Kwestia percepcji, własnych upodobań. Ja zbierałam znaczki i kochałam
          serie z kotami i psami Grabiańskiego. Szancer jest dla mnie za bardzo w stylu retro,
          kolorystka też bardziej taka jak z dawnych rycin. I za bardzo elegancki smile
          Jak już coś mi się podoba w takim "dawnym stylu"
          to faktycznie w dawnym, bo prehistorycznym niemalże, jak ilustracje Józefa Wilkonia.
          • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 09:59
            off top - piękna kartka świąteczna!
      • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 09:38
        p.s. imho ten typ rysunku, o kórym myślę to raczej Lengren, którego też bardzo lubię.
        • nenia1 Re: Sempé 09.04.23, 10:03
          chococaffe napisała:

> p.s. imho ten typ rysunku, o kórym myślę to raczej Lengren, którego też bardzo
          > lubię.
          >
          o to zobacz czy ci się Butenko nie podoba smile
          • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 10:23
            Wolę Lengrena. W sumie Lengrena z tego towarzystwa znałam najlepiej do lata zeszłego roku, potem zaczęłam odkrywać Sempé i poznałam go chyba najlepiej (co nie znaczy dobrzesmile )
      • kocynder Re: Sempé 09.04.23, 09:48
        Wy tu ambitnie... A ja wczoraj wieczorem szukając czegoś całkiem innego wywlekłam z szafki całą stertę starych komiksów i odświeżyłam sobie moich ukochanych rysowników: Polcha, Rosinskiego i najukochańszego Wróblewskiego... Wstyd? wink
        • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 09:51
          Dlaczego wstyd?
          • kocynder Re: Sempé 09.04.23, 09:54
            Bo wy tu, prawda koleżanki, Szancerem i Sempé, górna półka, a ja tak "po prostemu" - komiksy... wink A do tego wszyscy oni tworzyli w (tfu) PRL-u! I wydawali! I nawet niektórzy rysowalil komiksy milicyjne (vide "Kapitan Żbik", którego mam KOMPLET)! Ale emotka na końcu nie przypadkowa. big_grin Uwielbiam Wróblewskiego. big_grin
            • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 09:57
              Na marginesie - mignęła mi gdzieś w necie reklama czegos co wygladało jak współczesna kontynuacja Żbika (Żbik siwy)
              • kocynder Re: Sempé 09.04.23, 10:25
                Mam "Tajemnica „Plaży w Pourville”" - Żbik już nie jest kapitanem tylko pułkownikiem. smile Kupiłam, bo TĄ akurat kontynuację rysował Polch, a jego kreskę lubię prawie jak Wróblewskiego. Wielu twórców usiłowało rysować kontynuacje, ale... To nie to... big_grin
                • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 14:31
                  Jak byłam dzieckiem też uwielbiałam Żbikasmile
            • jednoraz0w0 Re: Sempé 09.04.23, 16:31
              Nie mam kompletu ale mam kolekcję Żbików, pieczołowicie wygrzebywany h na giełdach integracja staroci. Ponadto - ale nie mam tego jak sprawdzić - w PRL była książka „Pierwsza pomoc w nagłych wypadkach”, granatowa, a w środku były ilustracje które uwielbiałam. I ktoś mi mówi, ze to Rosiński. Była tam pani w takim romantycznym szlafroczku, chyba gdzieś w rozdziale z pożarem, która mnie absolutnie hipnotyzowała smile
        • nenia1 Re: Sempé 09.04.23, 10:01
          kocynder napisała:

> Wy tu ambitnie... A ja wczoraj wieczorem szukając czegoś całkiem innego wywlekł
          > am z szafki całą stertę starych komiksów i odświeżyłam sobie moich ukochanych r
          > ysowników: Polcha, Rosinskiego i najukochańszego Wróblewskiego... Wstyd? wink
          >
          żaden wstyd smile Jestem wielbicielką komiksów, z samym Batmanem mam dwie pełne półki
          a już przepełzają na trzecią.
    • ingryd Re: Sempé 09.04.23, 10:27
      Wesolutkich 😌
      • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 14:32
        trzecie, oj tak big_grin (tyle, że nie palę)
    • ichi51e Re: Sempé 09.04.23, 14:42
      Jak kogoś temat interesuje to to jest bardzo fajna strona - można się tez dowiedziec co obecnie w trawie piszczy
      polskailustracjadladzieci.pl/
      • chococaffe Re: Sempé 09.04.23, 15:04
        Dzięki. Ja w ilustracjach dla dzieci najbardziej lubię kiedy też są dla dorosłychsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka