Dodaj do ulubionych

Wrażenia z jazdy Z - 4

01.07.09, 18:17
Przystanek przy Hali Mirowskiej, dosiadają się emeryci, ci sami od 100 lat, wierni klienci bazaru. Mijamy Elektoralną, stoimy na buspasie, przed nami, za nami samochody. Godzina 12, na pewno wszyscy co stoją na buspasie mają coś pilnego, odbierają dzieci ze szkoły (wakacyjnej), jadą po teściową do szpitala itp., na pewno chcieli ale nie znaleźli miejsc na bezpłatnych parkingach P&R na Marymoncie/Młocinach/Dworcu Południowym, na pewno coś im wypadło...
A może zabrakło obwodnicy i dlatego te wszystkie LLU, RST, WSC muszą jechać akurat remontowanym odcinkiem a w swoich miejscowościach nie mają buspasów i teraz jadą przez pomyłke?

mija 15 minut i jesteśmy u wylotu Ogrodowej, upał, frekwencja w moim Ikarusie na oko około 80 osób, nadal stoimy, co jakiś czas emeryci rzucą coś soczystego...

mija 20 minut i uff Kino Femina wysiadam, idę wzdłuż stojących dalej samochdów, w żadnym(!) nie jechał nikt oprócz kierowcy. Czy na prawde wszędzie musi stać policja i za pomocą mandatu uruchamiać kierowcom wyobraźnie?
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 01.07.09, 23:15
      W Albanii kiedyś pierwsze co robił milicjant to strzelał kierowcę ostro w mordę
      - to otrzeźwiało. Może u nas to wprowadzić? Żadne lulturalne sposoby nie
      działają, ołowiane dupy muszą jechać samochodem.
    • tukee Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 01.07.09, 23:18
      Wczoraj jechałam Z-4 do samego Centralniaka. Wrażenia totalne, stary gorący,
      spruchniały autobus do przewozu drobiu. Dziwię się, że przetrwałam ten rejs.
      • sibeliuss Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 04.07.09, 14:31
        Do kiedy ta męka, bo już się pogubiłem.
    • atott Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 06.07.09, 12:10
      Niestety widzę taka sytuację za każdym razem gdy jestem w tym rejonie (niedziela
      , czwartek) nie ma to dziadostwo siły, chyba tylko fotoradar nastawiony na 0.
    • koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 06.07.09, 20:42
      Wyjeżdżam z Nowolipek w prawo, legalnie wjeżdżam buspas, następnie strzałki każą
      mi go opuścić przez zjazd na środkowy pas. No to podjeżdżam i... czekam. Czekam.
      Czekam. Bo pas środkowy jest załadowany na full samochodami stojącymi w korku,
      który porusza się raz na minutę o kilka metrów i zwyczajnie nie ma tam miejsca i
      trzeba czekać, aż ktoś się zlituje i wpuści (a chętnych nie ma za wielu). Jakieś
      propozycje?
      • kocio-kocio Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 07.07.09, 09:54
        A dokąd jedziesz, że musisz Jana Pawła?
        • koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 07.07.09, 10:51
          Na Mokotów, ale Nowolipki to akurat tylko przykład, bo podobnie jest też na
          Nowolipiu, a w przeciwną stronę - na Grzybowskiej czy Elektoralnej. Wbrew
          pozorom inne trasy też bywają zakorkowane i mieszkając tu gdzie mieszkam opłaca
          się odstać przy Feminie, bo na dalszym odcinku są już luzy, a nie trzeba
          grzęznąć w korkach na Trasie Łazienkowskiej albo na genialnych lewoskrętach w
          Al. Jerozolimskich.

Jednak od speców od "ołowianych dup" i lania w mordę chciałbym się dowiedzieć,
          co wolą:
          - wariant 1: stoję dokładnie tam, gdzie znaki nakazują mi opuścić buspas. Za mną
          stoi autobus i trąbi, przede mną na buspasie jest puste miejsce, ale ja jestem
          asertywny i nie łamię przepisów, więc legalnie i przepisowo stoję i czekam na
          wpuszczenie na pas środkowy
          - wariant 2: nie jestem asertywny albo chcę ulżyć doli pasażerów i jadę buspasem
          (nieprzepisowo) naprzód. Autobus za mną dzięki temu też podjeżdża naprzód i np.
          może wysadzić ludzi na najbliższym przystanku.
          • kawiusz Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 07.07.09, 12:33
            > - wariant 2: nie jestem asertywny albo chcę ulżyć doli pasażerów i jadę buspase
            > m
            > (nieprzepisowo) naprzód. Autobus za mną dzięki temu też podjeżdża naprzód i np.
            > może wysadzić ludzi na najbliższym przystanku.

Fantastyczny scenariusz ale realny jedynie po warunkiem że tylko ty jedziesz po buspasie.

Skręcając z Nowolipek wjeżdżaj po prostu na środkowy pas. Fakt że jest to wykonalne pewnei dla max. 2 samochodów na cykl swiateł ale w takim razie stój na Nowolipkach i cierpliwie czekaj. Może stracisz 15 minut więcej ale 60 pasażerów Z-4 zyska każdy po 1minucie więc razem 60min. Możesz też jechać Żelazną lub Andersa albo skorzystać z komunikacji miejskiej, Mokotów to przecież nie koniec świata.
            • koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 07.07.09, 14:39
              > Skręcając z Nowolipek wjeżdżaj po prostu na środkowy pas. Fakt że jest to wykon
              > alne pewnei dla max. 2 samochodów na cykl swiateł
              Chyba chciałeś powiedzieć, że dla 1 samochodu co 2 cykl świateł, a i to jest
              zbyt optymistyczne założenie. Jeśli stoję na buspasie, to mam problem, żeby mnie
              ktoś wpuścił, mimo "wywierania presji" przez podjeżdżanie jak najbliżej, a
              czając się na wylocie nie mam w ogóle szans.

> Może stracisz 15 minut więcej ale 60 pasażerów Z
              > -4 zyska każdy po 1minucie więc razem 60min.
              Nie łamię przepisów, a nie widzę powodu, dla którego czas kogoś ma być
              ważniejszy od mojego czasu. Zresztą wyliczenie, że autobus straci przeze mnie
              minutę, to bzdura. Zakładając, że jednak pojadę buspasem do końca, a na jednej
              fazie przejeżdża kilka samochodów, mamy co najmniej 5 sam./minutę
              (pesymistycznie), więc autobus z powodu mojego samochodu jest najwyżej o
              kilkanaście sekund do tyłu (średnio). No chyba, że chcę przestrzegać przepisów.
              Dlatego uważam buspasy w tym miejscu za idiotyzm.
              • osmol Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 13.07.09, 23:37
                Cóż, powiem krótko nie interesują mnie partykularne interesy posiadaczy
                samochodów. Za luksus zawsze trzeba było płacić, w tym przypadku zapłatą będzie
                czas.
                Na buspasy powinien obowiązywać całkowity zakaz wjazdu samochodów prywatnych.
                Wjeżdżasz na buspas liczysz się z mandatem. W prawo czy w lewo ze skrzyżowania?
                Wjechać można tylko na środkowy pas. Pas dla autobusów ma być całkowicie przejezdny.
                Że ktoś właśnie wyjechał z miejsca parkingowego? Zakaz postoju na wszystkich
                chodnikach na całej długości buspasów.
                Nie będzie gdzie zaparkować zarejestrowanych samochodów? A kto powiedział, że
                każdy musi mieć samochód?
                Za luksus trzeba płacić. Karnetem na parking, lub garażem podziemnym.
                ____
                Mogę sobie kupić samochód, ale osobiście wolę komunikację miejską.
                Wiem, jestem radykałem. Zawsze byłem.
                A tera czekam na argument, że zacznę inaczej śpiewać jak kupię sobie samochód. ;)

• koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 14.07.09, 01:13
                  > Cóż, powiem krótko nie interesują mnie partykularne interesy posiadaczy
                  > samochodów.
                  Czas mój i Twój są tyle samo warte. Nie widzę powodu, by było inaczej.

> W prawo czy w lewo ze skrzyżowania?
                  > Wjechać można tylko na środkowy pas. Pas dla autobusów ma być całkowicie przeje
                  > zdny.
                  Za to staną kompletnie Nowolipki, Grzybowska, Anielewicza i Żelazna, bo
                  skręcający czekając na wjazd zakorkują także przejazd na wprost. Wraz z
                  autobusami. Aby na pewno to chcesz osiągnąć?

> Że ktoś właśnie wyjechał z miejsca parkingowego? Zakaz postoju na wszystkich
                  > chodnikach na całej długości buspasów.
                  I automatycznie masz przeciw sobie tysiące mieszkańców tych ulic.

> Nie będzie gdzie zaparkować zarejestrowanych samochodów? A kto powiedział, że
                  > każdy musi mieć samochód?
                  J.w.

> Mogę sobie kupić samochód, ale osobiście wolę komunikację miejską.
                  Nikt Ci nie broni. Żyj i daj żyć innym :)
                  • osmol Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 14.07.09, 19:33
                    koszatek napisał:

> > Cóż, powiem krótko nie interesują mnie partykularne interesy posiadaczy
                    > > samochodów.
                    > Czas mój i Twój są tyle samo warte. Nie widzę powodu, by było inaczej.
                    >
                    > > W prawo czy w lewo ze skrzyżowania?
                    > > Wjechać można tylko na środkowy pas. Pas dla autobusów ma być całkowicie
                    > przeje
                    > > zdny.
                    > Za to staną kompletnie Nowolipki, Grzybowska, Anielewicza i Żelazna, bo
                    > skręcający czekając na wjazd zakorkują także przejazd na wprost. Wraz z
                    > autobusami. Aby na pewno to chcesz osiągnąć?

Przez tydzień poprotestują, może przez miesiąc a potem przesiądą się do komunikacji miejskiej. Tak po prostu będzie szybciej.
                    Inną kwestia jest konieczne wtedy wzmocnienie taboru MZA i TW.

>
                    > > Że ktoś właśnie wyjechał z miejsca parkingowego? Zakaz postoju na wszystkich
                    > > chodnikach na całej długości buspasów.
                    > I automatycznie masz przeciw sobie tysiące mieszkańców tych ulic.

A za sobą mam jeszcze liczniejsze tysiące korzystających z komunikacji. Póki co jesli ktoś prowadzi terror to moim zdaniem samochodziarze. I najzabawniejsze jest to, że jak Masa Krytyczna złośliwie (moim zdaniem) urządza przejazd przez miasto w szczycie wyjazdów i korkuje samochody, to jest wielkie larum lobby które zwę "jedna osoba jedzie w samochodzie". Jak Kali uprzykrzać komuś życie to dobrze, jak Kalemu, to źle :) Tak ja to widzę :)

> > Nie będzie gdzie zaparkować zarejestrowanych samochodów? A kto powiedział
                    > , że
                    > > każdy musi mieć samochód?
                    > J.w.

>
                    > > Mogę sobie kupić samochód, ale osobiście wolę komunikację miejską.
                    > Nikt Ci nie broni. Żyj i daj żyć innym :)
                    Ale ja chętnie dam zyć, tylko niech i mnie samochodowcy dadzą żyć :)
                    • koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 15.07.09, 00:23
                      > Przez tydzień poprotestują, może przez miesiąc a potem przesiądą się do komunik
                      > acji miejskiej. Tak po prostu będzie szybciej.
                      Aha - uważaj, bo. Zwłaszcza na Anielewicza, Żelaznej, Nowolipkach...
                      Jeśli ktoś jedzie na niedużą odległość i wybiera KZ zamiast samochodu, to jeśli
                      nie chce stać w korku na JP2 czy al. Solidarności, może pojechać tramwajem.
                      Twoja propozycja nie wnosi nic nowego in plus (bo bezkorkowa KZ już jest w
                      postaci tramwaju), za to dobija pomniejsze ulice wraz z autobusami, które nimi
                      jeżdżą.

> Ale ja chętnie dam zyć, tylko niech i mnie samochodowcy dadzą żyć :)
                      Zacznij płacić podatek od przejechanego kilometra na równi z nimi, to pogadamy
                      :) na razie, to korzystamy na równi z tej samej infrastruktury (czyli jednakowo
                      stoimy w tym samym korku) i nie bardzo widzę powody, by to zmieniać.
                      • kawiusz Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 15.07.09, 11:05
                        > Zacznij płacić podatek od przejechanego kilometra na równi z nimi, to pogadamyu
                        > :)

A paliwo do autobusów za które płaci w bilecie jest niby zwolnione z podatku?
                        • koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 15.07.09, 11:19
                          Tyle, że bilety absolutnie nie pokrywają kosztów i budżet miasta dopłaca spore
                          sumy do funkcjonowania KZ. Min. z moich podatków.
          • sibeliuss Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 08.07.09, 13:17
            Jadąc na Mokotów wybieram Żelazną, a na Bielany Andersa.
            • koszatek Re: Wrażenia z jazdy Z - 4 08.07.09, 14:46
              > Jadąc na Mokotów wybieram Żelazną
              Akurat był korek jak cholera. Zapewne wszyscy omijali JP2, do tego mógł się
              przykorkować lewoskręt Żelazna->Solidarności (w stronę mostu) z powodu
              zakorkowania całej długości jezdni al. Solidarności od Feminy do Żelaznej.

> a na Bielany Andersa.
              Mnie z Mokotowa na Muranów (gdzie mieszkam) bardziej odpowiada Żelazna - w
              przeciwnym kierunku jakoś nie było korka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka