Dodaj do ulubionych

Gross a bielscy szabrownicy

14.02.11, 18:01
Pamiętacie przekopywanie osiedla "Północ II" w latach 80-ych (naprzeciw łaźni)? O godzinie 15ej BEP schodził z budowy, a w miejsce "Ostrówków" BEPu wchodziły Samorządne Obywatelskie Grupy Poszukiwawcze Pożydowskiego Złota - później Komitet Obywatelski, później "Jedność", później PiS. KU*WA! To miało miejsce 40 lat z okładem po Holokauście. Brutalnie mówiąc: przynajmniej w Bielsku - ruki po szwam i słuchać Grossa, zero moralnej legitymacji do polemiki z głoszonymi przez niego tezami.
Obserwuj wątek
    • pawlozsiul Pomyśl Mexico, chlejąc w Piekiełku... 14.02.11, 18:03
      na getcie zalewasz japę
      • lechowski51 Re: Pomyśl Mexico, chlejąc w Piekiełku... 14.02.11, 20:10
        Widze ze zaczynasz niestety poziomem rownac do nika......
      • mexico86 Re: Pomyśl Mexico, chlejąc w Piekiełku... 16.02.11, 09:39
        Pawlo, widziałś sie ostatnio z hansem? Bo nik to chyba juz u Ciebie mieszka???
        Japę w piekle zalewam i zalewać będę.
        A wykopki na Kazmierzowskiej????? Może mi wymienisz kogo tam nie było??? Ty nie kopałeś taki ku... porządny jesteś?? Może nie kopałeś a byłeś wsród tych którzy tłukli gawniaków co to znależli parę monet????
        Pawlo- żydowskie komando. Jedyny porządny na Orlę i Bielsk.
        Wypadało by Pawlo abyś zaprosił mr. Grossa i mr. Michnika na odczyty do Orli, przy okazji zebrałby materiał do ksiązki o bielskich szabrownikach.

Przypomnę Ci Pawlo jeszcze jedne wykopki, przy cerkwi na Jagiellonskiej, remoncie ulic i budowie hali przy trójce. Może opiszesz nam tu jak to bielszczanie traktują szczątki zmarłych.
        • mexico86 Pawlo mycke na łeb. 16.02.11, 17:27
          forum.hotnews.pl/fpolska,0,432,13547503.html
          • pawlozsiul Sorki Meksyk 16.02.11, 20:27
            Właśnie dowiodłeś swoimi wpisami prawdziwości tez głoszonych przez Grossa.

A co do Twego pytania o to, co robiłem na Jagiellońskiej? Szliśmy z kolegami na "żelaźniak", rzucaliśmy pod 30-wagonowe transporty węgla parę monet 5cio i 2u-złotowych. Po przejeździe transportu węgla były one zdeformowane kompletnie i przypominały złote paski. Potem szło się, rzucało "poszukiwaczom" z nieśmiałym komunikatem: "tu coś błyszczy". Potem siadaliśmy na fontannie przed łaźnią i niezły mieliśmy ubaw obserwując poszukiwaczy bijących się o nasze monety zmiażdżone przez pociąg.
            • pawlozsiul Puszkina to była, nie Jagiellońska 16.02.11, 20:28
              A wcześniej ulica nazywała się "Pryczisteńska" - jak cerkiew na jej początku.
              • mexico86 Re: Puszkina to była, nie Jagiellońska 16.02.11, 22:27
                Jagiellońska; , kacapa Puszkina była za komuny. Rozumiem ,że w Orli nic sie nie zmieniło i chwalicie 17pażdziernika na ul. Armi Czerwonej.....cóż
                • pawlozsiul a co się zdarzyło 17 października, bo nie jarzę? 18.02.11, 23:00
                  mexico86 napisał:

> Jagiellońska; , kacapa Puszkina była za komuny. Rozumiem ,że w Orli nic sie nie
                  > zmieniło i chwalicie 17pażdziernika na ul. Armi Czerwonej.....cóż
                  • mexico86 Re: a co się zdarzyło 17 października, bo nie jar 18.02.11, 23:13
                    1917- pasuje.?
                    • pawlozsiul tak trudno się przyznać? 19.02.11, 01:38
                      mexico86 napisał:

> 1917- pasuje.?

tak trudno się przyznać, że październik Ci się zwyczajnie z wrześniem pomylił? Kombinujesz jakimiś rocznicami rewolucji...
            • mexico86 Re: Sorki Meksyk 16.02.11, 22:24
              Popatrz Pwlo jaki byłeś dowcipny ze swoimi kolesiami, gdzie fontanna a gdzie wykopik, sokoli wzrok. i co mówisz ,że ja z kolegami zamiast zydowskich monet wyciągalismy twoje spłaszczone piecio i dwózłtówki zamiast monet??? Pare mam do dziś, pociagi raczej po nich nie jeżdziły.
              Swoją droga to ty zawsze byłeś porządny. Mexico i reszta antysemitów jak sępy kopali żydowskie pieniążki a ty jedyny uczciwy i sprawiedliwy ( i twoi przyjaciele) robiliscie sobie jaja z szabrowników. Toż to trzeba w wyborczej opisac i Grossowi meldować. Juz widzę tytuły, "Orlanski komunista opowiada o mordowaniu żydów w Bielsku Podlaskim"
              A już jak zrobiliscie sobie jaja z szabrowników...zgaduję, że katolików bo pewnie braci prawosławnych tam nie było, to co leciałeś pod trojkę grać w piłke czaszkami swoich przodków?
              • pawlozsiul Re: Sorki Meksyk 18.02.11, 22:59
                mexico86 napisał:

> A już jak zrobiliscie sobie jaja z szabrowników...zgaduję, że katolików bo pewn
                > ie braci prawosławnych tam nie było,

Pewnie też - niestety - byli. Ale mi w pamięci został obraz gościa z łopatą, który później robił za "moralny autorytet" na prawicy. Gorączka złota była "ponadwyznaniowa" - bez dwóch zdań.
                • mexico86 Re: Sorki Meksyk 18.02.11, 23:17
                  Co z tego ,że kopał???? Podaj mi choć jeden powód dlaczego miał nie kopać???? Biegający po lasach i polach z wykrywaczami też potępisz????

Rozumiem ,że grzebanie w ziemi na Kazmierzowskiej to zbrodnia, a granie czaszkami w piłkę to już tylko zabawa z przodkami?
                  • mexico86 Pawlo, pawlo 18.02.11, 23:18
                    Będziesz musiał spie...ć z Orli, twoi ukochani bracia przejmują wszystko;
                    wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/322783,ostatnia-bitwa-holokaustu-odnalezc-i-odzyskac-zydowski-majatek.html
    • t55a Re: Gross a bielscy szabrownicy 14.02.11, 23:57
      W d ... mam grosa..., czytam Miernickiego i jakoś mam mniej problemów dzięki temu, a meksyk niech pije gdzie chce...jego sprawa, tobie nikt nie zagląda do szklanki ani do ... no właśnie dośpiewaj sobie.
      A za ogrodzeniem wysokim na dwa metry nie komitety, a bepowskie sie wzbogacały...dziwne że nikt ich za dup ... nie złapał, wszak nalezało to do PRLu wówczas.
      • pawlozsiul Re: Gross a bielscy szabrownicy 19.02.11, 01:55
        t55a napisał:

> czytam Miernickiego i jakoś mam mniej problemów dzięki te
        > mu,

A mi jakoś nie pasi - ale dobry pomysł - może poczytam do snu oryginał, np. "Tajemnicę tajemnic"
        • t55a No nareszcie lekcje Pawlo odrobiłes 19.02.11, 08:53
          tyle dni czekałem!
          Teraz juz wiesz o czym Miernicki, i nie tylko, pisze. Naprawdę warto, polecam. Wychowany na Nienackim, po jego nieodżałowanej śmierci i po wielu latach natrafiłem na dalszy ciąg przygód Pana N.N. Z rożnym zresztą powodzeniem, wielu autorów sięgnęło po , zdawało by sie wyświechtany i przestarzały temat Pana Samochodzika ...otóż NIE. W wydanych prawie 100 tomach "Przygód..." , jedynie kilka nie warte były (wg mnie) czytania. Reszta - to znakomita, dobrze osadzona w rzeczywistości i wsparta historyczną wiedzą, kopalnia wspaniałych przygód, gdzie honor, uczciwość i prawda są naczelnym wątkiem powieści.

A my tu na forum o mało sobie zębów nie powybijamy, usiłując udowodnić co było pierwsze: jajo czy kura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka