Dodaj do ulubionych

Nacjonalizm

29.07.05, 22:53
Czy nacjonalizm to cecha wyłącznie przypisana do narodu polskiego, czy też
występuje również w świadomości innych nacji? Czy obrona interesu własnego
narodu i kraju to patriotyzm czy juz nacjonalizm? Czy obrona interesów narodu
będącego mniejszością narodową to patriotyzm czy nacjonalizm? Czy każdy
sprzeciw wobec roszczeń mniejszości jest przejawem nacjonalizmu?
Obserwuj wątek
    • toovo Re: Nacjonalizm 29.07.05, 23:04
      No i masz ci los...Wlepiłeś. A przed sekundą prosiłem w innym wątku....Ale cóż,
      każdy orze jak może...
      • powoli Re: Nacjonalizm 29.07.05, 23:18
        Prosiłeś?
        • toovo Re: Nacjonalizm 29.07.05, 23:20
          Ano. Tu
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=26634648&wv.x=2&a=27116311
          • powoli Re: Nacjonalizm 29.07.05, 23:23
            Dopiero przed chwilą przeczytałem.
            A co do budowy stodoły to masz rację. Jak widzisz ja nie reaguję tak
            impulsywnie na twoje wypowiedzi. Jeżeli się zgadzam to potrafię to
            wyartykułować. A pytania mnie samego dotyczą wiec je stawiam. I to wcale nie w
            celu zaczepnym!
    • tamash Re: Nacjonalizm 29.07.05, 23:12
      nacjonalizm = patriotyzm
      patriotyzm = nacjonalizm
      • powoli Re: Nacjonalizm 29.07.05, 23:20
        Tak? Ciekawe co przeczytamy dalej?
        I od razu ustalmy: powyższe zdanie nie ma charakteru zaczepnego!
        • tamash Re: Nacjonalizm 30.07.05, 00:07
          powoli napisał:

> Tak? Ciekawe co przeczytamy dalej?
          > I od razu ustalmy: powyższe zdanie nie ma charakteru zaczepnego!

Tu chyba nie trzeba więcej dopowiadać. Anglicy zawarli wszystko w słowniku pod hasłem 'nationalism', powinniśmy brać od nich przykład.
          • hansgrubber Re: Nacjonalizm 30.07.05, 21:38
            Sliski temat. Ale cos takiego sie zrobilo ze slowo ma pejoratywny wydzwiek. :)
            • powoli Re: Nacjonalizm 30.07.05, 22:33
              Nawet samo zamieszczenie tego hasła wywołało poruszenie.
              Ale mniejsza o to. Właściwie będąc osobą nazywaną przez niektórych
              nacjonalistą, chcę ustalić czy faktycznie nim jestem.
              To fakt, język angielski wiele tłumaczy i tego wyjaśnienia powinnismy się
              trzymać używając słów pochodzących z określonego źródła.
              Ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia?
              • hansgrubber Re: Nacjonalizm 30.07.05, 22:51
                Ale w angielskim to slowo moze miec zupelnie inny zakres znaczeniowy i odcien
                emocjonalny. To raczej zaciemnienie niz wyjasnienie. :) Trzymajmy sie
                polszczyzny.
              • toovo Re: Nacjonalizm 30.07.05, 22:58
                powoli napisał:
                > Nawet samo zamieszczenie tego hasła wywołało poruszenie.
                > Ale mniejsza o to. Właściwie będąc osobą nazywaną przez niektórych
                > nacjonalistą, chcę ustalić czy faktycznie nim jestem.
                > To fakt, język angielski wiele tłumaczy i tego wyjaśnienia powinnismy się
                > trzymać używając słów pochodzących z określonego źródła.
                > Ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia?

Czy jesteś nacjonalistą? Myślę że nie. Raczej taki nasz miejscowy wariant Jose
                Arcadio Buendia - zachwycony (zdumiony) własnym pomysłem spala się doszczętnie
                w realizacji wynalazku, który dawno został wynaleziony....Temat nacjonalizmu
                został przewałkowany na tym forum w różnych wątkach. Na białostockim - tym
                bardziej (chociaz i tam próbowałeś go zaszczepić).
                • hansgrubber Re: Nacjonalizm 30.07.05, 23:06
                  I tak oto jestesmy w Macondo. :) Powiem tylko co ja mysle. Sa dwa nacjonalizmy -
                  dobry budujacy wlasna mitologe swiata ale na tak poprzez pozytywne definiowanie
                  tego co nasz - i drugi zly - ktory stara sie odroznic od innych - najczesciej
                  szukajac w nich zlych cech. :)
                  • powoli Re: Nacjonalizm 30.07.05, 23:18
                    No widzicie ile mądrości potraficie wykrzesać tak sobie od niechcenia.
                    Próbuję stawić w swoim życiu różne pytania, taką mam naturę. A czy spalam się?
                    Czy próbuję odkryć coś co już funkcjonuje?
                    Odpowiem Ci trochę przewrotnie toovo: Ameryka istniała bez odkrywcy Kolumba, a
                    jednak musiał ją odkryć. Pewnie wiesz jak spalił się na tym odkryciu więc nie
                    będę Ci tłumaczył dalej.
                    Pewne doświadczenia natury narodowej sprawiły, że w moim życiu niektóre
                    wartości zajmują bardziej naczelne miejsce niż inne. Mam do tego prawo? Czy
                    forum G.W. jest wolnym miejscem wyrażania opinii? Cóż więc stoi na przeszkodzie
                    bym zadwał pytania, a ktoś inny na nie odpowiadał? Dlaczego sugerujesz, co
                    prawda w delikatny sposób, ze może nie powinienem? Jeżeli widzisz moj nick to
                    jako wolny człowiek nie otwieraj zawartości. Tak się robi z niechcianą
                    korespondencją.
                    Pozdrawiam!
                  • toovo Re: Nacjonalizm 30.07.05, 23:22
                    powoli napisal:
                    Właściwie będąc osobą nazywaną przez niektórych
                    nacjonalistą, chcę ustalić czy faktycznie nim jestem.

Bądź łaskaw i pokaz w którym miejscu na tym forum zostałeś nazwany
                    nacjonalistą. Przejrzałem i nie znalazłem. Więc albo ja cos przeoczyłem, albo
                    po prostu lubisz jak mucha ryć się w g.....

• hansgrubber Re: Nacjonalizm 30.07.05, 23:24
                      Panowie!
                    • powoli Re: Nacjonalizm 30.07.05, 23:45
                      Oj było było. I przy okazji radia chociażby.
                      Czy to coś złego z punktu widzenia muchy że ryje w gównie?
                      A co jest tym gównem?
                      Dzięki za odkrycie, którego dokonałem dzięki Twojej retoryce.
                      • toovo Re: Nacjonalizm 30.07.05, 23:56
                        powoli napisał:
                        > Oj było było. I przy okazji radia chociażby.

jednak poproszę o link....chyba wiesz jak to się wkleja?
    • tamash Re: Nacjonalizm 31.07.05, 18:39
      Kto mi powie jaka jest różnica między nacjonalizmem a patriotyzmem? Najlepiej w punktach.
      • kuna00 Re: Nacjonalizm 31.07.05, 20:17
        tamash napisał:

> Kto mi powie jaka jest różnica między nacjonalizmem a patriotyzmem? Najlepiej
        w
        > punktach.

A kto mi powie jaka jest różnica miedzy GŁUPOTĄ A BRAKIEM ROZUMU? najlepiej w
        podpunktach
        • toovo Re: Nacjonalizm 31.07.05, 20:38
          kuna00 napisał:
          > A kto mi powie jaka jest różnica miedzy GŁUPOTĄ A BRAKIEM ROZUMU? najlepiej w
          > podpunktach

Z głupotą mamy do czynienia wówczas, gdy świadomie eksponujemy brak rozumu.
          • kuna00 Re: Nacjonalizm 31.07.05, 21:29
            toovo napisał:

> kuna00 napisał:
            > > A kto mi powie jaka jest różnica miedzy GŁUPOTĄ A BRAKIEM ROZUMU? najlepi
            > ej w
            > > podpunktach
            >
            > Z głupotą mamy do czynienia wówczas, gdy świadomie eksponujemy brak rozumu.

idąc dalej, wiele wypowiedzi na tym forum nacechowane i przesycone jest GŁUPOTĄ,
            posty jednoznacznie wystawiają opinię autorowi..........
            • toovo Re: Nacjonalizm 31.07.05, 21:43
              kuna00 napisał:
              > idąc dalej, wiele wypowiedzi na tym forum nacechowane i przesycone jest
              GŁUPOTĄ,posty jednoznacznie wystawiają opinię autorowi..........

Owszem, ale nie popadajmy w kompleksy. Podobnie jest na innych forach. Może
              przestrzeń wirtualna jest przystanią dla głupoty?
              • kuna00 Re: Nacjonalizm 31.07.05, 21:49
                toovo napisał:

> kuna00 napisał:
                > > idąc dalej, wiele wypowiedzi na tym forum nacechowane i przesycone jest
                > GŁUPOTĄ,posty jednoznacznie wystawiają opinię autorowi..........
                >
                > Owszem, ale nie popadajmy w kompleksy. Podobnie jest na innych forach. Może
                > przestrzeń wirtualna jest przystanią dla głupoty?

racja, na niektóre wypowiedzi nie zwracamy uwagi, inne mamy w d... a na jeszcze
                inne reagujemy ostro
                dobrze,że z głupkami nie musimy gadać o ile sobie tego nie życzymy
              • maryjka_sad Re: Nacjonalizm 31.07.05, 22:09

> Owszem, ale nie popadajmy w kompleksy. Podobnie jest na innych forach. Może
                > przestrzeń wirtualna jest przystanią dla głupoty?

Głupiemu pieniędzy są celem, mądremu - środkiem. (Paul de Courcel)

"pieniędzy" można zamienić na "przestrzeń wirtualna"...
                • hansgrubber Re: Nacjonalizm 31.07.05, 23:40
                  Czy nie przesadzacie? Przeciez mozna latwo odpowiedziec na to pytanie. Roznica
                  miedzy patriotyzmem a nacjonalizmem jest wychwytywalna. :)
                  • tamash granica 01.08.05, 13:23
                    to cieniuuutka granica :) pzdr
                  • kuna00 DEFINICJE: nacjonalizm i patriotyzm 01.08.05, 19:19
                    hansgrubber napisał:

> Czy nie przesadzacie? Przeciez mozna latwo odpowiedziec na to pytanie. Roznica
                    > miedzy patriotyzmem a nacjonalizmem jest wychwytywalna. :)

wg. słownika Władysława Kopalińskiego

nacjonalizm -
                    ideologia i polityka podporządkowująca wszystko interesom własnego narodu,
                    żądająca dla niego specjalnych przywilejów, dyskryminująca inne narody (a.
                    mniejszości narodowe), często w sposób agresywny; (por. szowinizm; jingo;
                    partykularyzm; izolacjonalizm; patriotyzm; internacjonalizm).

patriotyzm -
                    miłość ojczyzny, własnego narodu, połączona z gotowością do ofiar dla niej, z
                    uznaniem praw innych narodów i szacunkiem dla nich; por. nacjonalizm.

jak widzicie, są to pojęcia tożsame

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka