hansgrubber 19.11.05, 20:46 Jutro rano minie rocznica jego smierci. :( www.culturis.art.pl/467/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burak-cukrowy Re: Marcin Pawłowski 19.11.05, 22:13 Taka jest wola Najwyższego (') (') (') - Pan Bóg zabrał Marcina Pawłowskiego , zostawił nam Marcinkiewicza Pawła Kazimierza Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Marcin Pawłowski 19.11.05, 22:16 [*] Buraku-cukrowy - po co ten podtekst? Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 17:45 dobry był z niego dziennikarz ['] Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 17:57 Wszystko to prawda. Ale czy po to jest forum pn. Bielsk Podlaski żeby pisać o takich sprawach. Tematy bitych dzieci, też temat bardzo ważny i smutny ale czy musisz Hansie dołować akurat bielszczan. Jest mnóstwo innych forum gdzie dyskutują na takie tematy. Proszę o coś weselszego. PRPONUJĘ: ZAKŁAD - ile osób stawiło się na społeczynych konsultacjach w sprawie zmiany urzędowych nazw dzielnic: kolonia Hołowiesk i kolonia Biała (wiesz gdzie to jest, stawiam piwo że nie masz o tym pojęcia). Moim zdaniem na te konsultacje stawiło się góra 10 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:01 ja wiem gdzie to jest ... ale na konsultacjch żadnych się nie stawiłem ... i co mam się czuć jakiś gorszy z tego powodu ?? a odnośnie forum ... to forum drogi cydzie jest, po to żeby móc wypowiadać się na każdy temat, i nie uważam, że mamy zawężać te tematy tylko do spraw bielskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:08 ojoj Doktorze! co tak nerwowo. Nie sądzisz że na forum jest zbyt ponuro. Życie jest wystarczajaco dołujące żeby jeszcze się wspólnie dołować. Oczywiście forum jest dla wszystkich i dla wszystkich tematach. (zwłaszcza że czuję się tutaj nowicjuszem). Idę o zakład że nie wiesz gdzie są te kolonie. Jeśli dpbrze odpowiesz jest piwo - podaje nr gg i dalej to rozegramy prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:15 idę o zakład, że wiem, ale stać mnie na piwo :) wcale nie nerwowo ... normalnie ... nie czuj się dotknięty ... proste Ty masz inne zdanie... ja inne i tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:19 OK nie uważam że Cię nie stać na piwo, ale jak jest zakład to musi być o coś. O lizaka :)Dobra - gdzie są te kolonie. Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 19:02 z całym szacunkiem, ale tak już kiedyś pisałem - osób , ktorzy mają bliskich na cmentarzu w Bielsku Podlaskim jest tutaj jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 21:04 Cydz jako gejzer bielskich tematow poprawil mi humor. :) Zaiste. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 21:30 heh hansie nie przesadzałbym z tym "gejzerem" :D Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 21:30 No tak. Cydz, mógłbyś założyć nowy wątek w swoim temacie, zapraszam też do zakładania wszelkich wątków o tematyce bielskiej. I nie tylko. Ale pozwól ludziom rozmawiać na takie tematy jakie ich interesują. A co do Białej i Hołowieska to: Biała to wieś - przejeżdza się przez nią jadąc do Pasynek (po drodze Kotły). Przypuszczam, że kolonia Biała to okolice cmentarza ("nowego"), który jest umiejscowiony pomiędzy Bielskiem a rzeczoną wioską? Hołowiesk to okolice Rolników a kolonia Hołowiesk to przypuszczam gdzieś obszar ciągnący się wzdłuż torów, od strony szpitala. Mam nadzieję, Cydz, zweryfikujesz moje przypuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Kolonie 20.11.05, 22:03 Kolonia Hołowiesk, to jakieś ze dwie chałupki na wysokości silosów zbożowych, po drugiej stronie ul. Kleszczelowskiej. Kolonia Biała - obstawiam, jak bielszczanin. Tam ktoś jeszcze mieszka? I czy "Na Brańskiej" to też jakaś kolonia, czy oddzielna jednostka administracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Kolonie 20.11.05, 22:11 Ja też tak myślałem - może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem (co do kolonii Hołowiesk) A pod koniec Brańskiej to już nie Bielsk - to kolonia Augustowa. Rogatki nie mówią prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Silosy zbożowe czy elewatory ???? 21.11.05, 09:15 dzisiejsza młodzież nie odróżnia ! dla nich to wsio rawno ! a co do Widowskiej i Chmielnej -chciałbym zauaważyć , że ul.Wesoła należy jeszcze do granic miasta ! Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Silosy zbożowe czy elewatory ???? 21.11.05, 09:19 Obserwer - to może wyjaśnisz różnicę. Ja jej nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Silosy zbożowe czy elewatory ???? 21.11.05, 18:10 + elewator (łc. elevator ‘ten, który podnosi’ od elevare ‘podnieść, złagodzić’) roln. e. zbożowy - 1. wysoki budynek lub zbiornik, w którym magazynuje się zboże, mający urządzenia do przesypywania i przewietrzania ziarna. 2. ‘odpowiednio wyposażony magazyn zbożowy; spichrz zbożowy’. + silos (hiszp. lm. od silo ‘spichrz zbożowy’) 1. komora służąca do przechowywania, wietrzenia oraz dosuszania ziarna. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 22:10 Dla zainteresowanych historia Marcina link www.press.pl/press/pokaz.php?id=638 i juz nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Marcin Pawłowski 21.11.05, 07:42 Piwo ze mnie. Kolonia Hołowiesk - wzdłuz ul. Kleszczelowskiej, zaczynając mniej więcej od krzyżówki Górnej z Hołowieską i dalej do granic miasta. Kolonia Biała - oklice nowego cmentarza przy Mickiewicza. Gratuluje wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Marcin Pawłowski 21.11.05, 07:47 A odnośnie kolonii Augustowo. To Bielsk kończy się po płocie który oddziela Unibud od "placu na buraki" (chyba cukrowe ;)Dalej to już Augustowo. Dla ciekawości - koniec Chmielnej przy krzyżówce z Widowską - to już wieś Widowo. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: Marcin Pawłowski 21.11.05, 14:32 A jeszcze ciekawsze jest to, że kilka pierwszych domów na ulicy Chmielnej (od Widowskiej w prawo) po lewej stronie to tez juz Widowo. Odpowiedz Link Zgłoś