Dodaj do ulubionych

Marcin Pawłowski

19.11.05, 20:46
Jutro rano minie rocznica jego smierci. :(

www.culturis.art.pl/467/
Obserwuj wątek
    • burak-cukrowy Re: Marcin Pawłowski 19.11.05, 22:13
      Taka jest wola Najwyższego (') (') (')
      - Pan Bóg zabrał Marcina Pawłowskiego ,
      zostawił nam Marcinkiewicza Pawła Kazimierza
      • bielszczanin Re: Marcin Pawłowski 19.11.05, 22:16
        [*]

Buraku-cukrowy - po co ten podtekst?
        • hansgrubber Re: Marcin Pawłowski 19.11.05, 22:18
          Tak - zupelnie niepotrzebny.
        • kristian_wolf Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 17:45
          dobry był z niego dziennikarz [']
          • cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 17:57
            Wszystko to prawda.
            Ale czy po to jest forum pn. Bielsk Podlaski żeby pisać o takich sprawach.
            Tematy bitych dzieci, też temat bardzo ważny i smutny ale czy musisz Hansie
            dołować akurat bielszczan. Jest mnóstwo innych forum gdzie dyskutują na takie
            tematy.
            Proszę o coś weselszego.
            PRPONUJĘ: ZAKŁAD - ile osób stawiło się na społeczynych konsultacjach w sprawie
            zmiany urzędowych nazw dzielnic: kolonia Hołowiesk i kolonia Biała (wiesz gdzie
            to jest, stawiam piwo że nie masz o tym pojęcia). Moim zdaniem na te
            konsultacje stawiło się góra 10 osób.
            • doktorpajchivo Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:01
              ja wiem gdzie to jest ... ale na konsultacjch żadnych się nie stawiłem ... i co
              mam się czuć jakiś gorszy z tego powodu ??
              a odnośnie forum ... to forum drogi cydzie jest, po to żeby móc wypowiadać się
              na każdy temat, i nie uważam, że mamy zawężać te tematy tylko do spraw
              bielskich ...
              • cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:08
                ojoj Doktorze! co tak nerwowo. Nie sądzisz że na forum jest zbyt ponuro. Życie
                jest wystarczajaco dołujące żeby jeszcze się wspólnie dołować. Oczywiście forum
                jest dla wszystkich i dla wszystkich tematach. (zwłaszcza że czuję się tutaj
                nowicjuszem).
                Idę o zakład że nie wiesz gdzie są te kolonie. Jeśli dpbrze odpowiesz jest
                piwo - podaje nr gg i dalej to rozegramy prywatnie.
                • doktorpajchivo Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:15
                  idę o zakład, że wiem, ale stać mnie na piwo :) wcale nie nerwowo ...
                  normalnie ... nie czuj się dotknięty ... proste Ty masz inne zdanie... ja inne
                  i tyle ...
                  • cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 18:19
                    OK nie uważam że Cię nie stać na piwo, ale jak jest zakład to musi być o coś. O
                    lizaka :)Dobra - gdzie są te kolonie.
                    • cydz Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 19:02
                      z całym szacunkiem, ale tak już kiedyś pisałem - osób , ktorzy mają bliskich na
                      cmentarzu w Bielsku Podlaskim jest tutaj jak na lekarstwo.
                      • hansgrubber Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 21:04
                        Cydz jako gejzer bielskich tematow poprawil mi humor. :) Zaiste.
                        • doktorpajchivo Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 21:30
                          heh hansie nie przesadzałbym z tym "gejzerem" :D
                        • bielszczanin Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 21:30
                          No tak.

Cydz, mógłbyś założyć nowy wątek w swoim temacie,
                          zapraszam też do zakładania wszelkich wątków o tematyce bielskiej. I nie tylko.
                          Ale pozwól ludziom rozmawiać na takie tematy jakie ich interesują.

A co do Białej i Hołowieska to:
                          Biała to wieś - przejeżdza się przez nią jadąc do Pasynek (po drodze Kotły).
                          Przypuszczam, że kolonia Biała to okolice cmentarza ("nowego"), który jest
                          umiejscowiony pomiędzy Bielskiem a rzeczoną wioską?
                          Hołowiesk to okolice Rolników
                          a kolonia Hołowiesk to przypuszczam gdzieś obszar ciągnący się wzdłuż torów, od
                          strony szpitala.

Mam nadzieję, Cydz, zweryfikujesz moje przypuszczenia.
                          • kaukonsky Kolonie 20.11.05, 22:03
                            Kolonia Hołowiesk, to jakieś ze dwie chałupki na wysokości silosów zbożowych,
                            po drugiej stronie ul. Kleszczelowskiej. Kolonia Biała - obstawiam, jak
                            bielszczanin. Tam ktoś jeszcze mieszka?
                            I czy "Na Brańskiej" to też jakaś kolonia, czy oddzielna jednostka
                            administracyjna?
                            • bielszczanin Re: Kolonie 20.11.05, 22:11
                              Ja też tak myślałem - może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem (co do kolonii
                              Hołowiesk)

A pod koniec Brańskiej to już nie Bielsk - to kolonia Augustowa. Rogatki nie
                              mówią prawdy.
                            • obserwer11 Silosy zbożowe czy elewatory ???? 21.11.05, 09:15
                              dzisiejsza młodzież nie odróżnia !
                              dla nich to wsio rawno !
                              a co do Widowskiej i Chmielnej -chciałbym zauaważyć , że ul.Wesoła należy
                              jeszcze do granic miasta !
                              • bielszczanin Re: Silosy zbożowe czy elewatory ???? 21.11.05, 09:19
                                Obserwer - to może wyjaśnisz różnicę. Ja jej nie widzę.
                              • kaukonsky Re: Silosy zbożowe czy elewatory ???? 21.11.05, 18:10
                                + elewator (łc. elevator ‘ten, który podnosi’ od elevare ‘podnieść, złagodzić’)
                                roln. e. zbożowy - 1. wysoki budynek lub zbiornik, w którym magazynuje się
                                zboże, mający urządzenia do przesypywania i przewietrzania ziarna.
                                2. ‘odpowiednio wyposażony magazyn zbożowy; spichrz zbożowy’.
                                + silos (hiszp. lm. od silo ‘spichrz zbożowy’) 1. komora służąca do
                                przechowywania, wietrzenia oraz dosuszania ziarna.
    • hansgrubber Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 22:10
      Dla zainteresowanych historia Marcina link

www.press.pl/press/pokaz.php?id=638
      i juz nic wiecej.
      • burak-cukrowy Re: Marcin Pawłowski 20.11.05, 23:22
        thank you ! hansuniu drogi .
        • cydz Re: Marcin Pawłowski 21.11.05, 07:42
          Piwo ze mnie.
          Kolonia Hołowiesk - wzdłuz ul. Kleszczelowskiej, zaczynając mniej więcej od
          krzyżówki Górnej z Hołowieską i dalej do granic miasta.
          Kolonia Biała - oklice nowego cmentarza przy Mickiewicza.
          Gratuluje wiedzy.
          • cydz Re: Marcin Pawłowski 21.11.05, 07:47
            A odnośnie kolonii Augustowo. To Bielsk kończy się po płocie który oddziela
            Unibud od "placu na buraki" (chyba cukrowe ;)Dalej to już Augustowo.
            Dla ciekawości - koniec Chmielnej przy krzyżówce z Widowską - to już wieś
            Widowo.
            • hajdis Re: Marcin Pawłowski 21.11.05, 14:32
              A jeszcze ciekawsze jest to, że kilka pierwszych domów na ulicy Chmielnej (od
              Widowskiej w prawo) po lewej stronie to tez juz Widowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka