siwy62 01.04.06, 15:05 ...tak jak rok temu, zapalmy świece w oknach. Kto chce, ja zapalę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hansgrubber Re: JUTRO O 21.37.... 01.04.06, 17:27 Nie wiem czy dzis powinienem ale... czy nie uważacie ze z tymi uroczystosciami juz troche przesada? Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: JUTRO O 21.37.... 01.04.06, 17:28 hansgrubber napisał: > Nie wiem czy dzis powinienem ale... czy nie uważacie ze z tymi uroczystosciami > juz troche przesada? Zgadzam się z Tobą. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Tylko mnie nie wyśmiejcie !!! 01.04.06, 17:33 to jest prawda . Mój Ojciec też zmarł o 21.37 w 1974 roku .... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Tylko mnie nie wyśmiejcie !!! 01.04.06, 17:39 Nie wysmiewam bo to nie smieszne. Chodzi mi sklonnosc do rytualu, o zadecie, o frazesy. Nie lepsza bylaby rzetalna dyskusja o tym co pozostawil po sobie, dyskusja czyli takze krytyka. No i moze zamiast pomnikow jakis szpital zbudowac... Odpowiedz Link Zgłoś
siwy62 Re: Tylko mnie nie wyśmiejcie !!! 01.04.06, 20:07 Nikt nie jest prorokiem we własnym kraju. Tak i widzę rzecz się ma z NASZYM JANEM PAWŁEM II. Idąc dalej można powiedzieć, po co nam pomniki Mickiewicza sami sobie napiszemy Pana Tadeusza, po co koncerty w rocznicę smierci Paderewskiego, po co wiązanki kwiatów w rocznicę masakry w kopalniach, rocznicę wypadków w stoczniach, rocznicę odzyskania wolności, po co pomniki Kopernika - sami sobie wstrzymamy te Słońce. Może żle porównuję, ale piszę co podpowiada mi serce, moze nie mam racji wg toku myslenia innych forumowiczów, ale dobry Pan Bóg dał mi m.in. - wolną wolę. Więc nie pozbawiajcie nas wartości wyższych, świętujemy Halloween, Walentynki, Dzień Kobiet, imieniny szefa - - ZADUMAJMY SIĘ CHOCIAŻ W TYM JEDNYM DNIU NAD MARNOŚCIĄ ŻYCIA, NAD NIEUNIKNIONYM, POMODLMY SIĘ ZA DUSZĘ ŚW. JANA PAWŁA II, ON ZA NAS SIĘ MODLIŁ NIE BACZĄC NA UKIERUNKOWANIE POLITYCZNE, WYZNANIE, WINY, BYŁ JAK OJCIEC, KTÓRY KOCHA SWOJE DZIECI MIMO ICH BŁĘDÓW ŻYCIOWYCH. SPORO BYĆ MOŻE FRAZESÓW W TYM POŚCIE,ALE MYŚLĘ , ŻE JEŻELI NIE W ZŁEJ WIERZE, TO SĄ DO WYBACZENIA. PAMIĘTAJCIE NIKT DO NICZEGO WAS NIE ZMUSZA, POSTĄPICIE WG UZNANIA, W HOŁDZIE Janowi Pawłowi II zapalam znicz w rocznicę jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: Tylko mnie nie wyśmiejcie !!! 01.04.06, 22:13 TO BARDZO WIELKI GRZECH MODLIĆ SIĘ ZA DUSZĘ ZMARŁYCH !!! NIGDZIE W EWANGELII TEGO NIE MA !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mnie-tu-juz-nie-ma Re: JUTRO O 21.37.... 01.04.06, 17:37 Symbol "JPII" traktujesz jak konkurencję? ------------------------------- Wasz ukochany (...i znienawidzony) Odpowiedz Link Zgłoś
mnie-tu-juz-nie-ma Re: JUTRO O 21.37.... 02.04.06, 08:54 hansgrubber napisał: > Nie wiem czy dzis powinienem ale... czy nie uważacie ze z tymi uroczystosciami > juz troche przesada? ================================= Pamiętam takie słowa Jana Pawła II usłyszane w Warszawie na Placu Zwycięstwa podczas pierwszej wizyty w Polsce: "Niech zstąpi Duch. św. i odnowi oblicze tej ziemi..." Wtedy jeszcze nie bardzo rozumiałem i zdawałem sobie sprawę - jak zresztą - tysiące ludzi uczestniczące ze mną w tej mszy - że te słowa są zapowiedzią zmian jak nastąpią w Polsce. Hansie Gruberze, Tak wielu milionów ludzi nie zjednoczył ani Hitler, ani Stalin, ani chyba żaden z ludzi. Kto wie, czy gdyby Karol Wojtyła nie został zwierzchnikiem Kościoła Katolickiego, to czy nie bylibyśmy dzisiaj takim państwem rzeżimowym jak Białoruś, odizolowanym od reszty Europy, jak to było dawniej. Dlatego, jeżeli nie rozumiesz jaki wpływ na cały świat miał Jan Paweł II, nie dziwię się, że nie podoba ci się składanie hołdu człowiekowi, który pomógł "zmienić oblicze tej ziemi". Amen ------------------------------- Wasz ukochany (...i znienawidzony) Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .... 02.04.06, 09:33 NIC SIĘ NIE DZIEJE W ŚWIECIE BEZ WOLI NAJWYŻSZEGO ........! Odpowiedz Link Zgłoś
mnie-tu-juz-nie-ma Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 10:14 Krystianie, w zakresie obowiązków służbowych masz taką notakę "prorokowanie na każdą okoliczność"? ------------------------------- Wasz ukochany (...i znienawidzony) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 10:34 Nigdzie nie napisalem ze nie podoba mi sie skladanie holdu - a jego teatralne formy i narodowe delirium w jakie przy okazji wpadamy. Mam wrazenie ze formy obchodow jest jak cala polska religijnosc emocjonalna i bezrefleksyjna. Narodowe msze pomniki swieczki w oknach biale wstążki a nawet kremowki ale jakas krytyczna dyskusja o tym co mowil - to juz raczej nie bardzo. A jak ktos - nie daj Boze skrytykuje papieża - to juz go najlepiej nawyzywac. Vide Stanisław Obirek. Mimowolnego porownania Wojtyly do Hitlera nie bede komentowal bo szkoda klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 10:39 No i jeszcze jedno - charakterystyczne rozumienie cytatu o "zmienie oblicza Ziemi". Mam takie wrazenie ze sens tych slow nie dotyczy tylko zmian politycznych - a ma raczej zwiazek z czym co potem zostalo nazwane "nowa ewangelizacja". No ale to temat rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 10:48 I jeszcze taki cytat: W krajach europy zachodniej (tzn w krajach cywilizacyjnie bardzo rozwinietych) nikt po papiezu nie placze, nikt o nim nie mowi, wrecz przeciwnie- rysuje si3e karykatury i oskarza go o smierc milionow dzieci na AIDS w afryce. Czy wszyscy oni nie maja sumienia? czy pojda do piekla? Moze sprobujmy sie za nich modlic. ~MieszkaniecMadrytu, 02.04.2006 10:43 Odpowiedz Link Zgłoś
mnie-tu-juz-nie-ma Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 10:52 hansgrubber napisał: > No i jeszcze jedno - charakterystyczne rozumienie cytatu o "zmienie oblicza > Ziemi". Mam takie wrazenie ze sens tych slow nie dotyczy tylko zmian > politycznych - a ma raczej zwiazek z czym co potem zostalo nazwane "nowa > ewangelizacja". No ale to temat rzeka. ====================== słuszna uwaga, ale żeby mogła nastąpić "nowa ewngelizacja", najpierw musiały sie odbyć zmiany polityczne, ustrojowe itd. Pomógł w tym Ronald Regan, który wyścigiem zbrojeń wykończył Sowiecki Sojuz i pomógł odwrócić uwagę KPZR od państw Układu Warszawskiego. To taka moja teoria. Reasumując: Papież-POLAK dodał naszemu narodowi odwagi, otuchy i pewności siebie. Zwróć uwagę, że dzisiaj wielu I sekretarzy POP stoi w pierwszych rzędach w kościele. Oczywiście wiekszość z nich to dawni Judasze - to tak dla przypomnienia. Ale na ich szczęście sakrament pokuty pozwolił im sie oczyścić. ------------------------------- Wasz ukochany (...i znienawidzony) Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 13:31 Ot rozumowanie maluśkich. Co tam miliony dzieci w porównaniu do tego że sekretarze stoja w pierwszym rzędzie. Hans szkoda twoich słów, do takich ludzi nic nie dotrze. Oni cały czas to samo w kółko: stan wojenny, komuna, ułani, Papież, dwa tysiące lat itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 02.04.06, 14:03 :) Odpowiedz Link Zgłoś
siwy62 O ILE MOGĘ ZAPYTAĆ... 02.04.06, 15:43 A Ty w co wierzysz? Jakie wzorce moralne kierują Twoim życiem? I jak zapewne zauważyłeś, ja, ani nikt nie neguje Twojego światopoglądu i punktu widzenia. Napisałem - zrobisz jak uważasz, lub nic nie zrobisz, może pójdziesz na piwo, może spotkasz się ze swoją kobietą, nie wiem i nie chcę wiedzieć, ale nie musisz traktować mnie i mi podobnych jak TRĘDOWATYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: O ILE MOGĘ ZAPYTAĆ... 02.04.06, 16:01 Siwy: - po pierwsze: jako tak wielki wielbiciel tego zmarłego człowieka już dawno powinieneś być na Placu Ratuszowym i wpatrywać się w rysunek przedstawiający jego podobiznę, - po drugie: dobrze byłoby gdybyś kupił znicz (tylko najpierw sprawdź jakie tam stoją - musi być z biały woskiem i odpowiedniej wielkości) i ten znicz którzy inni zapalają na cmentarzach, postawił w równym szeregu obok budynku ratusza - po trzecie: muszę coś Ci wytknąć - zbyt łatwo dajesz się sprowokować .... Odpowiedz Link Zgłoś
siwy62 Re: O ILE MOGĘ ZAPYTAĆ... 02.04.06, 20:40 Może i masz rację, że dałem się szybko sprowokować, ale czy to była zamierzona prowokacja??? Nie kłóćmy się o swoje poglądy, każdy ma do nich prawo, każdy z nas ma prawo powiedzieć to co myśli i czuje. Ja tam nie mam do nikogo pretensji, że mysli i czuje inaczej jak ja i jako pokojowo nastawiony przesyłam czółko wszystkim. Co do placu, byłem przekonany, że nazywa sie - Plac Ratuszowy im. J. Pawła II pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mnie-tu-juz-nie-ma Re: Swiętymi bądźcie ! , gdyż Ja jestem ŚWIĘTY .. 03.04.06, 11:33 To może na 1 maja weźmiesz szturmówkę w garść i zrobisz pochód ze "swoimi". A tak zupełnie abstrachując, to z hansem na jednym wózku jedziesz? że tak mu w miedzy nóża się wślizgujesz? ------------------------------- Wasz ukochany (...i znienawidzony) Odpowiedz Link Zgłoś
cydz IGNOROWAĆ KLONY I TROLE 03.04.06, 12:51 Gościu albo napisz coś pod starym nickiem albo zaistniej na tym forum. A na tym jadzie to mozesz fortunę zrobić jak zaczniesz go sprzedawać jako maść na wypryski. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: IGNOROWAĆ KLONY I TROLE 03.04.06, 20:07 Ktoś tu niedawno stwierdził o tym, że ktoś łatwo daje się prowokować... Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: IGNOROWAĆ KLONY I TROLE 03.04.06, 20:20 Fakt :) Ale te klony serwisa działają mi na nerwy. Sumienie forum sie znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: IGNOROWAĆ KLONY I TROLE 03.04.06, 20:27 A cóż on zrobił innego niż Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Plac Ratuszowy 02.04.06, 16:35 Oczekiwałem że Siwy wytknie mi, że Plac Ratuszowy obecnie ma inna nazwę - nie wytknął a szkoda. Otóż Plac Ratuszowy będzie dla mnie bielszczanina w czwartym pokoleniu zawsze Placem Ratuszowym. Podobna sytuacja miała już kiedyś miejsce z ulicami np. Jagiellońską. Jeden z mieszkańców przechował tabliczkę ze starą nazwę i teraz świetnie się prezentuje na jego budynku. Mało istotnym dla mnie jest fakt że Rada miejska - a ściślej kilku PRZYJEZDNYCH radnych podjęło uchwałę o zmianie nazwy tego placu. Mały konkursik: ilu radnych jest bielszczaninami mających przodków w przedwojennym mieście. Z pewnością Pan Bożko. Kto jeszcze ? No jescze jest dwóch rodowitych z dzielnicy Studziwody - ale one przed wojna były odzielną wsią. Odpowiedz Link Zgłoś
cydz Re: Plac Ratuszowy 02.04.06, 18:04 Pamietasz Hans, kiedys był już wątek odnośnie zmiany nazwy tego placu. Wszyscy łącznie ze mną i z bywającym tu radnym byli przekonani że nazywa się " Plac Ratuszowy im. JPII" .... Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Plac Ratuszowy 02.04.06, 20:54 Tak, jak pisze cydz - ten temat już przerabialiśmy i okazało się, iż są dwa place: i Ratuszowy, i Jana Pawła II. <<Dla upamiętnienia pontyfikatu Papieża Polaka Jana Pawła II nadać placowi przylegającemu do ulic: Adama Mickiewicza, Henryka Sienkiewicza, Placu Ratuszowego i Kościelnej, oznaczonemu w ewidencji gruntów jako działki nr 1598/1, nr 1598/2 nazwę “PLAC im. JANA PAWŁA II”.>> Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Plac Ratuszowy 03.04.06, 10:02 A Warszawie przy Jana Pawla jest kilka niezlych peepshow-ow i seksshopow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Plac Ratuszowy 03.04.06, 12:58 > A Warszawie przy Jana Pawla jest kilka niezlych peepshow-ow i seksshopow. :) Nie boj sie, naprawią ten błąd ;)) Odpowiedz Link Zgłoś