Dodaj do ulubionych

Wybory samorzadowe w Bielsku.

11.09.06, 11:32
Kto opowie mi o rywalizujacych komitetach i da jakies namiary - adresy stron
www itp.
Obserwuj wątek
    • khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:36
      A po co to Tobie?ja bede strartowac w wyborach:) i juz wszystko wiesz:) wiesz na
      kogo glosowac i juz ;)
      • hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:38
        No to pozabiegaj o moj glos. :))) pytam bo jestem ciekawy. Poczytalbym.
        • khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:42
          Zabiegac jeszcze musze o glos???No wiesz Ty co!Ja myslalam,ze z sympatii ot tak
          go dostane:(
          • stepby Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:45
            PiS tak dostał ( głosy ) i zobacz co mamy ;)
            • khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:47
              Ale ja nie jestem jak PiS ja jestem fajna,mila,kulturalna,i w ogole:)
              • hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:49
                Fajna to nie kategoria polityczna. Powaznie startujesz?
                • khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:49
                  Fajna to taka kategoria,ktora sie w kazdej dziedzinie sprawdza:)

No co Ty ja i polityka?????????
                  • hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:52
                    Wlasnie w samorzadach to jest fajne ze moze byc mniej polityki - chyba ze sie
                    kombinuje jak postawic pomnik papieza. :)
                    • khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:55
                      A ja bym kombinowala jak postawic wiecej miejsc rozrywki dla mlodych,moze jakis
                      osrodek pomocy dla ubogich,moze jakas jadlodajnia,albo jakies miejsce do spania
                      dla bezdomnych a takich tez przeciez mamy w Bielsku. I otworzylabym jeszcze
                      swietlice dla dzieci, bylyby zabawy,gry,jakies konkursy, moze jakis osrodek dla
                      rodzin ubogich gdzie dzieci moglyby otrzymywac pomoc w nauce, rodzina finansowo
                      bylaby wspierana, i cieply posilek tez by sie przydal.a nie jakies pomniki i ronda:/
                      • hansgrubber Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 11:59
                        Pytanie czy jest na to kasa. Mam takie kontrowersyjne - antypolskie!!! :) -
                        pytanie. Jak sie chodzi po Bielsku to rzuca sie oczy ze macie dziesiatki
                        kosciolow. Czy ona prowadza np jakies noclegownie itp?
                        • khaki3 Re: Wybory samorzadowe w Bielsku. 11.09.06, 12:05
                          Chyba nie :( Ale milo by bylo gdyby cerkwiei koscioly wszystkie!!! nie tylko
                          katolickie i prawoslawne sie zrzucily na jakas noclegownie:)
                          • hansgrubber A wracajac do tematu 11.09.06, 12:21
                            Kto startuje jakie komitetey?
                            • khaki3 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:23
                              A Ty :)?? Startujesz?
                              • hansgrubber Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:25
                                Nigdy. Ja? Element antypolski?
                                • anka1 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:52
                                  tez bym sobie poczytala o to kto bedzie sie ubiegal o "stolki" w Bielsku.
                                  Khaki ma calkiem niezly program :)
                                  przydaloby sie jeszcze schronisko dla bezdomnych zwierzakow i chipowanie ich,
                                  bo to co teraz sie dzieje wola o pomste do nieba : wyrzucane z domow,
                                  glodne,szukajace odrobiny ciepla ...
                                  • khaki3 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 12:58
                                    Ojjj tak schronisko i chipowanie.Swietny pomysl:) Pieniadze zawsze by sie jakies
                                    znalzly.Mozna przeciez zrezygnowac np. z nowych biurek czy firanek w pokoikach
                                    rzadzacych:)I wydac to na cos sensowniejszego:) Chcialabym jeszcze,zeby
                                    wreszcie w naszym miescie bylo jakies miejsce dla osob starszych.zeby mogli sie
                                    spotykac,grywac w brydza czy w co tam sobie zechca. I zeby mogli poprzebywac z
                                    ludzmi.Tyle starszych osob siedzi samotnie w domu:( A przeciez mozna by im
                                    urzadzic jakies ciekawe miejsce do rozrywki:)
                                    • stepby Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 14:34
                                      mysle ze kasa by sie znalazla. Wystarczylo by uwalic troche dla miejskich
                                      prawnikow. Biora ogromna kasę za doradztwo a jest kilka przykładów że robią to
                                      źle. Khaki a co dokładnie proponujesz osobom starszym ?? Dobry pomysł z
                                      drugiej strony
                                      • khaki3 Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 14:41
                                        Otworzyc jakis klub dla osob straszych.Klub seniora czy cos takiego.Mogliby tam
                                        poczytac ksiazki,ogladac filmy,spotykac sie ze znajomymi,moze jakies dancingi :)
                                        Cos takiego,zeby nie siedzieli w domach.Moze jakies wycieczki
                                        rowerowe,ogniska,wspolne spotkania swiateczne.Ot takie moje marne pomysly;(
                                        Pewnie glupota jakas wiem wiem mysle jak dziecko:( Ale moze ktos by wspieral cos
                                        takiego?ja z checia bym pracowala w takim osrodku.Starsi ludzie to przeciez sa
                                        tacy cudowni,zabawni,maja ciekawe historie do opowiadania.Panie moglbyby zajac
                                        sie wyszywaniem jesli,ktoras lubi:) Panowie mogliby zajac sie graniem w
                                        szachy,moze jakies inne gry.Mozna by bylo naprawde duzo zrobic dla naszych
                                        seniorow.a o nich najczesciej sie zapomina.
                                        • evaszef Re: A wracajac do tematu 11.09.06, 22:06
                                          Kilka lat temu w bielskim ODK było coś w rodzaju klubu dla seniora. Co jakiś
                                          czas starsi ludzie spotykali się tam na różnych popijawach. Chodziłam tam
                                          wieczorami na korki z angielskiego, ale w czasie tych wieczorków nauka była
                                          śmieszna. Dziadkowie potrafili "sprostać" wódce i tańcom. Jeżeli któraś ze
                                          starszych osób chce, to na pewno sama potrafi zorganizować sobie czas. Tylko
                                          ten "Klub Seniora" miał raczej słabą reklamę.
                                          • hansgrubber Wybory 12 listopada 11.09.06, 22:57
                                            Nikt nic nie wie o komiteteach i ich pomyslach?!
                                            • arsen-lupin Re: Wybory 12 listopada 12.09.06, 00:19
                                              Pewnie będzie jak poprzednio
                                              czwórka komitetów, stanie do poważnej gry, jak do brydża, a potem się okaże ,
                                              że niektórzy to w durnia grają,karty znaczone ,podPISane i wyswięcone,
                                              najciekawiej dla kibiców- kto kogo czym obrzuci, i jakiego haka znajdzie

• hansgrubber Re: Wybory 12 listopada 12.09.06, 01:01
                                                ok dowiedzalem sie ze sa 4 komitety. jakie?
                                                • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 12.09.06, 10:23
                                                  1. SLD-UP-SDPL; Koalicja Bielska, Prawica Samorządowa Jedność, CHDS "Nasze
                                                  Podlasie"
                                                  2. Ile dziesiątków kościołów w Bielsku naliczyłeś? Ja naliczyłem 4 katolickie,
                                                  5 prawosławnych i 2 protestanckie + kaplica świadków jehowy
                                                  3. Jak zabieracie się ludzie za pobożne życzenia do władz miasta, to
                                                  poczytajcie sobie najpierw ustawę o samorzadzie gminnym - tam są wymienione
                                                  zadania gmin (w tym miejskich). Nie wszystkie wasze życzenia zgadzają się z tą
                                                  ustawą, chociaż zawsze są możliwości współudziału samorządu przy takich
                                                  działaniach.
                                                  4. Drażni mnie zawsze krytyka pod adresem samorządów - "na to kasę by wydali,
                                                  temu by obcięli, urzędasom zabrać - dać na to, na tamto". Można zabrać, dać na
                                                  pomoc społeczną, pobudować schroniska, przytułki, sierocińce, itp. Tylko to
                                                  wszystko niestety kosztem czegoś innego - dróg, oświetlenia, bezpieczeństwa,
                                                  itp. Sami wiecie, ile co kosztuje i jak drogo, a samorzady skąd mają na to
                                                  wszystko brać pieniądze? Startujcie na radnych i przekonacie się po wygranej,
                                                  jak to wygląda. Powodzenia!
                                                  • hansgrubber Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 01:03
                                                    1. A sa strony www?
                                                    2. Przesadzilem z dziesiatkami ale 11 plus kaplica to sporo. Czy nie?
                                                    3. Co do reszty nie czuje sie wywolany do tablicy. Pozdrowienia!
                                                  • szpila555 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:21
                                                    www.koalicjabielska.org/
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:47
                                                    Podaję stronę jednego z członków CHDS "Nasze Podlasie":
                                                    www.ciszewski.pl/
                                                    Z tego co wiem to PSJ nie ma swojej strony, a SLD-UP-SDPL mają chyba wyłącznie
                                                    strony ogólnopolskie - nie mają swoich lokalnych. Jak będę wiedział coś więcej -
                                                    dam znać.
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:49
                                                    A co do kościołów - czy to coś złego, że one są? W czym przeszkadza budynek -
                                                    patrzmy raczej i oceniajmy ludzi, którzy w nim przebywają, a nie same mury.
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 07:53
                                                    dwaynehicks napisał:

> A co do kościołów - czy to coś złego, że one są? W czym przeszkadza budynek -
                                                    > patrzmy raczej i oceniajmy ludzi, którzy w nim przebywają, a nie same mury.
                                                    -----------
                                                    Ktoś płaci za ich oświetlenie i uwierz mi nie są to parafie
                                                  • partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:19
                                                    A co by u nas było do oglądania i zwiedzania, jeśli nie te cerkwie i kościoły?!
                                                    Podoba mi się, że są i do tego ładnie oświetlone.
                                                  • anka1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:27
                                                    znalazloby sie to i owo oprocz nich. Bielsk jest bardzo starym, bardzo ciekawym
                                                    i bardzo niedocenionym miastem. sam uklad urbanistyczny zachowal sie jeszcze tu
                                                    i owdzie z XVI wieku ( stare dzialki na Poswietnej, Narutowicza ). warto
                                                    poczytac prace pana Millera i wybrac z nich te bardziej rzeczowe informacje.
                                                  • partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:33
                                                    Jedno drugiemu nie musi przeszkadzać. Byleby stawianie świątyń nie
                                                    było "wyścigiem zbrojeń"..
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:31
                                                    Partyzanie nie mów , że Bielsk jest atrakcyjny tylko ze względu na cerkwie i
                                                    kościoły
                                                    1. Ratusz
                                                    2.Łysa Górka
                                                    3. Ul Dubicze
                                                    4. Dworek Sulskich ( zapomniany )
                                                    5. Cmentarze ( te stare zapomniane przez ludzi a jest ich kilka )
                                                    6. Rolniki ( muzeum )
                                                    7. Fajna jes wieża ciśnień, ale niedostępna - popatrzeć można z daleka
                                                    8. Muzeum u Fionika Darka na Studziwodach
                                                    9. Basen mozna zwiedzić dla relaksu
                                                    10. Białorusy jako 1 z 2 takich szkół w Polsce
                                                    11. Szkoła Ikonograficzna
                                                    12. ...
                                                  • partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:35
                                                    Tak, ale to one są najbardziej widoczne i one wespół z ratuszem są wizytówkami
                                                    Bielska. Czy chcesz, czy nie.
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:40
                                                    a co do wyścigu zbrojeń to nie da się ukryć że w Bielsku takowy trwa. Banków
                                                    też mamy od czorta. Markiety sie powoli wykruszają
                                                  • edi9911 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:52
                                                    stepby napisał." Markiety sie powoli wykruszają"
                                                    Które MARTIETY?
                                                    Swego czasu strofowałes mnie za ortografy.
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 10:57
                                                    hmm jeżeli strofowałem za ortografy to przepraszam bo sam robię ich mnóstwo. A
                                                    słowa Markiety użyłem świadomie. Lider chyba nie wytrzymał i się zwinął.
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:48
                                                    > 1. Ratusz

wuj sie zgadza, to wizytowka, styl architektoniczny, otoczenie, obecna funcja
                                                    jak najbardziej pasuje... tylko dawnej zieleni trochę żal...

> 2.Łysa Górka

górka jak górka, jak ktoś obcy przyjedzie to nawet jej nie "zauważy", że niby
                                                    taka atrakcyjna jest... co innego gdyby zamek tam był... :)

> 3. Ul Dubicze

eh... Dubicze 25 lat temu to była dopiero atrakcja... tak jak Narutowicza,
                                                    teraz to już "prawie normalna" ulica... ale przyznam, że urokliwa :)

> 4. Dworek Sulskich ( zapomniany )

nie wiem, dawno w tamtych stronach nie byłem, a kilka lat temu to się prawie
                                                    już rozwalił :( miasto nie ma pomysłu chyba co z tym zrobić - a Smulscy to
                                                    raczej nie wrócą...

> 5. Cmentarze ( te stare zapomniane przez ludzi a jest ich kilka )

ja wiem tylko o żydowskim... napisz coś więcej

> 6. Rolniki ( muzeum )

ot muzeum jak muzeum, raz byłem, nie powaliło mnie :(

> 7. Fajna jes wieża ciśnień, ale niedostępna - popatrzeć można z daleka

wieże ciśnień są praktycznie w każdym większym mieście... żadna atrakcja dla
                                                    turystów...

> 8. Muzeum u Fionika Darka na Studziwodach

no cóż, gdyby nie moja awersja do tego człowieka, to też bym pochwalił... ale
                                                    nie pochwalę...

> 9. Basen mozna zwiedzić dla relaksu

dowcipniś z Ciebie :)

> 10. Białorusy jako 1 z 2 takich szkół w Polsce

mogliby wprowadzić bilety za zwiedzanie :)) jak organizowałem zawody kilka razy
                                                    w tej szkole to ludzie z Polski jakoś nie zauważali jej inności... coraz mniej
                                                    białoruskości w tej szkole... ot jedna czy dwie tablice dwujęzyczne i napisy na
                                                    drzwiach do pracowni

> 11. Szkoła Ikonograficzna

i to jest hit turystyczny naszego miasta... tylko niestety nie każdy w Bielsku
                                                    chce to dostrzec :(

pozdrawiam
                                                    wuj lokalny patriota
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:55
                                                    Co do górki to sama historia tego miejsca może zmusić turystę do wdrapania sie
                                                    na "szczyt" i popatrzenia na pozostałości po fosie i wyobrażenia tego miejsca
                                                    sprzed kilkuset lat

No wiesz takiej architektury jak na Dubiczach nie uraczysz w Warszawie,
                                                    Olsztynie czy KAtowicach.

Cmentarze - na głównym mamy kaplicę carską zdaje się. Kiedyś była fajna fotka
                                                    na tym forum. Podobna zburzona jest w Podbielu. MAmy równiez cmentarz niemiecki
                                                    i cmentarz na ul. Brańskiej - zapomniany, za jednym z domków.

Można by też pochwalić się turystom mistrzem Polski w scrablee ;)
                                                    Pozdrawiam
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:04
                                                    Cmentarzy niemieckich w Bielsku mamy aż 3 - jeden znajduje się na wschód od
                                                    miasta kilkaset metrów od szosy do Hajnówki, drugi - na ul. Białowieskiej
                                                    (między Hołowieską a Kleszczelowską przed sklepem spożywczym) a trzeci - w
                                                    Studziwodach (przynajmniej kiedyś tam był - jeszcze w latach 70-tych pokazywano
                                                    mi tamto miejsce).
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:08
                                                    > Co do górki to sama historia tego miejsca może zmusić turystę do wdrapania
                                                    sie
                                                    > na "szczyt" i popatrzenia na pozostałości po fosie i wyobrażenia tego miejsca
                                                    > sprzed kilkuset lat
                                                    >

tylko skąd turysta ma wiedzieć, że to jest górka historyczna... czy jest jakaś
                                                    tablica, która o tym informuje??? czy gdzieś można kupić przewodniki-
                                                    informatory o Bielsku, w ktorym można o tym poczytać??? może za słabo szukałem,
                                                    ale nie znalazłem... :( Bielsk cierpi na brak WIZJI PROMOCJI TURYSTYCZNEJ...
                                                    kiedyś (ponad rok temu) już o tym na tym forum pisałem... przyciąganie
                                                    turystów "na świeże powietrze" nie ma racji bytu... szczególnie u nas, gdy mamy
                                                    konkurencję "bardziej świeżego" powietrza w Hajnówce czy Białowieży...

> No wiesz takiej architektury jak na Dubiczach nie uraczysz w Warszawie,
                                                    > Olsztynie czy KAtowicach.

podroczę się z Tobą, takiej architektury jak na Kleszczelowskiej,
                                                    Poniatowskiego, Jagiellońskiej, Zielonej, Kleeberga, Widowskiej, i nawet
                                                    Mickiewicza, nie ma TAKŻE w innych miastach, a coś "dubiczoPODOBNE" na pewno
                                                    znajdzie się w innych kresowych miasteczkach... ja osobiście lubię Dubicze...
                                                    tylko Twój argument do mojej świadomości nie trafia :)

> Cmentarze - na głównym mamy kaplicę carską zdaje się. Kiedyś była fajna
                                                    fotka
                                                    > na tym forum.

pamiętam, ładne zdjęcie było :))

Podobna zburzona jest w Podbielu. MAmy równiez cmentarz niemiecki
                                                    >
                                                    > i cmentarz na ul. Brańskiej - zapomniany, za jednym z domków.

Niemiecki to ten koło Siecińskich?

> Można by też pochwalić się turystom mistrzem Polski w scrablee ;)

można, tylko po co :) a jeśli już chodzi o ludzi do chwalenia się nimi to na
                                                    pewno są zacniejsi w Bielsku od układacza liter :)

wuj pozdrawia

• partizan79 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:23
                                                    Teraz przyjezdni będą zachwycać się kopcem na środku ronda, myśląc, że kiedyś w
                                                    tym miejscu stał zamek..
                                                  • pitzlad Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 15:55
                                                    stepby napisał:

> No wiesz takiej architektury jak na Dubiczach nie uraczysz w Warszawie,
                                                    > Olsztynie czy KAtowicach.

Te miasta mają inne atrakcje, perełki architektoniczne...
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 08:58
                                                    A ja będę ostro polemizował - znam doskonale problemy parafii (nie tylko
                                                    katolickich) i wiem, że za wszystko płacą parafie z własnej kasy. Inna rzecz,
                                                    że proboszczowie zmuszeni są działać jako menadżerzy i często szukają
                                                    sponsorów. Pamiętaj jednak, że wiele kościołów to zabytki - ich utrzymanie
                                                    (przy skapych dotacjach z budżetu państwa na ich renowację) jest niesłychanie
                                                    kosztowne. Czy w tej sytuacji księża mają nic nie robić i pozwalać, aby zabytki
                                                    obracały się w ruinę? Poza tym istnieje oczywista prawda - kościoły są
                                                    zapełnione ludźmi, którzy chcą na ich utrzymanie dawać pieniądze - czy to Cię
                                                    kłuje w oczy? Chcesz im tego zabronić? Przecież to ich sprawa, czy rzucą na
                                                    tacę, czy nie - prawda? Zarzuty na temat "bogactwa księży" sa moim zdaniem
                                                    przesadzone - w końcu są to ludzie, którzy prowadzą "firmy" (parafie) i czerpią
                                                    większość dochodów na ich działalność z dobrowolnych ofiar członków tychże
                                                    parafii. Czy to takie rażące?
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:06
                                                    może jeszcze powiesz że szefem tych firm jest Bóg ??
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:12
                                                    Zarzuty na temat "bogactwa księży" sa moim zdaniem
                                                    > przesadzone - w końcu są to ludzie, którzy prowadzą "firmy" (parafie) i
                                                    czerpią
                                                    >
                                                    > większość dochodów na ich działalność z dobrowolnych ofiar członków tychże
                                                    > parafii. Czy to takie rażące?

ale podatki mogli by płacić... i ewidencjonowac przychody też !!!
                                                    to akurat mnie razi... skoro np. taksówkarz ma mieć kasę fiskalną to i na
                                                    plebani też POWINNA ona być...

wuj zdegustowany lekko
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:26
                                                    Ciągle powtarzam na tym forum, że aby zabierać głos w dyskusji - należy pewne
                                                    sprawy poznać i posiąść wiedzę merytoryczną, a nie wygłaszać poglądów nie
                                                    mających nic wspólnego z rzeczywistością. Wszystkie parafie odprowadzają do
                                                    fiskusa podatki, które naliczane są od każdego parafianina (zarejestrowanego w
                                                    parafii). Kościoły (wszystkie) rozliczają się więc z podatków, a na to też
                                                    muszą skądś pobierać dochody.
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:30
                                                    napisałem, że księżą powinni płacić podatki i ewidencjonować WSZYSTKIE swoje
                                                    przychody... o parafiach nie wspomniałem słowem...

wuj precyzujący swoją wypowiedź
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 09:50
                                                    Proponuję, abyś podał konkretną propozycję - w jaki sposób oddzielić dochody
                                                    parafii od dochodów duchowieństwa.
                                                    Aby Ci ułatwić zadanie, podam przykład funkcjonowania takiego systemu w
                                                    Niemczech (i wielu innych państw). Tam każdy obywatel płaci dobrowolny podatek
                                                    na kościół, skarb państwa natomiast płaci księżom pensję i przydziela dotacje
                                                    na utrzymanie kościoła. Parafiami zarządzają rady parafialne, które decydują o
                                                    rozdziale środków finansowych (z wyłączeniem pensji księży), ich lokacji w
                                                    utrzymanie obiektów sakralnych, pomocy społecznej, itp. Ponadto i tak kościoły
                                                    wspierają się darowiznami od osób fizycznych i prawnych, które mogą sobie
                                                    odliczyć to od podatku. Jakby nie patrzeć - parafie i tak czerpią znaczne
                                                    środki z tych darowizn.
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 10:20
                                                    > Proponuję, abyś podał konkretną propozycję - w jaki sposób oddzielić dochody
                                                    > parafii od dochodów duchowieństwa.

wspomniales coś o firmie (wypowiedz z 8.58)... tak więc tak samo, przychody
                                                    firmy i jej pracowników (zarządu?)... prowadzenie uproszczonej księgowości w
                                                    zupełności wystarczy... to jest rozwiązanie proste jak duha

księża są w parafii "na kontrakcie" wysyłani przez kurię czy metropolię (nie
                                                    wiem), czasami jest to kontrakt dożywotni, ale często przecież zdarzają
                                                    się "przemieszczenia" z różnych względów księży z jednej parafii do drugiej...

a jeśli chodzi o Niemcy, to OK ten system jest przejrzysty, ale w Polsce nie
                                                    sądzę, żeby się przyjął, będzie za duży opór... za dużo trzeba zmian wprowadzić
                                                    (szczególnie w mentalności ludzkiej), ale po co coś zmieniać skoro jest
                                                    dobrze...

przysłowia są mądrością narodów... kto ma księdza w rodzie tego bieda nie
                                                    ubodzie (przysłowie polskie, może nawet staropolskie)

wuj
                                                  • stepby Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 10:22
                                                    jest przecież coś takiego jak średnia krajowa. Można by bazowac na tej kwocie.
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 11:06
                                                    wujekjarek1 napisał:
                                                    > a jeśli chodzi o Niemcy, to OK ten system jest przejrzysty, ale w Polsce nie
                                                    > sądzę, żeby się przyjął, będzie za duży opór... za dużo trzeba zmian
                                                    wprowadzić
                                                    >
                                                    > (szczególnie w mentalności ludzkiej), ale po co coś zmieniać skoro jest
                                                    > dobrze...

Tu się zgodzę - sama propozycja takich zmian wywołałaby z pewnością wielką
                                                    burzę, bo całkowicie zmieniłaby istniejący system. Nikt też (także ze względów
                                                    politycznych) na taki krok w Polsce się nie odważy.
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 11:26
                                                    bo całkowicie zmieniłaby istniejący system. Nikt też (także ze względów
                                                    > politycznych) na taki krok w Polsce się nie odważy.

Korwin Mikke coś kiedyś o tym wspominał, no i widzimy jak skończył... z
                                                    Kościołem nie warto wojować...
                                                    wuj pozdrawia
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 14:35
                                                    Mam taką uwagę - ja rozmawiam o wszystkich kościołach, nie tylko Kościele
                                                    Katolickim. Jesli więc mówię "kościół" - mam na mysli również Cerkiew
                                                    Prawosławną, Unicką, protestantów i wszystkie inne... Zauważyłem natomiast, że
                                                    moi rozmówcy (w tym wujekjarek) całą dyskusję sprowadzają wyłącznie do Kościoła
                                                    Katolickiego. Jest to znamienne i bardzo wymowne - Kościół ten solą w oku dla
                                                    wszystkich innych wyznań, stanowiąc ofiarę krytyki, czasami też szykan (patrz
                                                    słynny post prawie.sławnego). Jako katolik muszę stwierdzić, że nie jest to dla
                                                    mnie za wesołe, ale z pokorą przyjmuję to jako pewien element porządku tego
                                                    świata i spełnienie przepowiedni Chrystusa, że chrześcijanie będą prześladowani
                                                    w Jego imię. Najbardziej jednak boli to, że często to właśnie chrześcijanie
                                                    (chociaż innych wyznań) tak nas atakują.
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 14:48
                                                    NIE MATACZ
                                                    gdzie napisałem KOŚCIÓŁ KATOLICKI?????

przepraszam za wyrażenie ale wqurwilem sie... strasznie nie lubię jak ktoś
                                                    WMAWIA mi, że powiedziałem bądź napisałem coś czego nie zrobiłem...

demagogia i wlasnie przez takie gadki mamy w Bielsku to co mamy... uraziłem Cię
                                                    (zaatakowałem) w jakimkolwiek miejscu swoich wypowiedzi??? pokaż mi gdzie -
                                                    ślepy kacap jestem i nie widzę... ale jestem honorowy i przeproszę jeśli
                                                    pokażesz mi za co, mam cię przeprosić...

jątrzysz... i wśród katolików i prawosławnych są tacy, którym na tym zależy,
                                                    widzę, że i Tobie też...

ja NIGDY nie atakowałem w swoich wypowiedziach czy prywatnych czy na forum osób
                                                    innej religii i wyznania i nie mam takiego zamiaru... nie chcę tu drugiej
                                                    Jugosławii czy Kurdystanu...

wuj zdenerwowany :(
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 15:10
                                                    Jeśli uraziłem - przepraszam, ale tak odczytuję z kontekstu Twoich wypowiedzi.
                                                    Może i jestem przewrażliwiony, ale trudno nie być, gdy tyle negatywnych
                                                    wypowiedzi na temat Kościoła Katolickiego zamieszcza się na tym forum. Poza tym
                                                    w ostanim poście napisałeś "Kościół" dużą literą - a więc konkretny kościół.
                                                    Może to mnie zmyliło... Jeśli rzeczywiście miałeś inne intencje to raz jeszcze
                                                    przepraszam.
                                                    Poza tym bardzo nie lubię określenia "kacap"... Naprawdę nie lubię...
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 15:18
                                                    przeprosiny przyjęte - widać, żeś prawdziwy chrześcijanin :)

tylko na przyszłość nie stosuj nadinterpretacji Kościół może być też
                                                    Prawosławny - Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny - taka jest oficjalna
                                                    urzędowa nazwa, może być Zielonoświątkowy... itp.

z małej litery piszemy jeśli chodzi nam o budynek sakralny... z wielkiej litery
                                                    jako o wyznanie, a więc Kościół z litery wielkiej to nie tylko Kościół
                                                    Katolicki, ale ogólne określenie wyznania, systemu (używając skrótu myślowego)

ja też słowa kacap nie lubię, ale uznałem, że w tamtej wypowiedzi było na
                                                    miejscu

wiem, że tu na forum wielu jest jątrzycieli i ludzi obrażających innych m.in. z
                                                    powodu wyznania, ale mnie w to proszę nie mieszać... ja naprawdę jestem
                                                    tolerancyjny :) i to nie jest autoreklama tylko zdanie moich PRZYJACIÓŁ innego
                                                    wyznania

wuj
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 19:42
                                                    wujekjarek1 napisał:

> przeprosiny przyjęte - widać, żeś prawdziwy chrześcijanin :)
                                                    >

Dzięki za zrozumienie.
                                                    Co do pisowni będę jednak z Tobą polemizował - zgodzę się, że małą literą
                                                    piszemy o budynku. Jednak gdy chodzi o kościół w rozumieniu związku
                                                    wyznaniowego - dużą piszemy o konkretnym kościele (to jego nazwa własna),
                                                    natomiast gdy mówimy ogólnie o wielu kościołach - piszemy z małej. Będę się
                                                    przy tym stanowczo upierał.
                                                  • wujekjarek1 Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 21:42
                                                    sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2474550
                                                    1. Kościół «wspólnota ludzi jednego wyznania, zwłaszcza wspólnota
                                                    chrześcijańska»
                                                    2. «budynek, miejsce modlitwy chrześcijan»
                                                    3. Kościół «instytucja kościelna reprezentowana przez duchownych»

ja napisałem Kościół zgodnie z definicją nr 3 :)

wuj polonista :) pozdrawia
                                                  • dwaynehicks Re: Wybory 12 listopada 14.09.06, 13:45
                                                    ok - rozbroiłeś mnie - przyznaję Ci rację, co oznacza, że tym większa moja
                                                    pomyłka co do Twoich intencji
                                                  • wujekjarek1 a 16-17.09 scrabble :) 14.09.06, 19:44

> ok - rozbroiłeś mnie - przyznaję Ci rację, co oznacza, że tym większa moja
                                                    > pomyłka co do Twoich intencji

cieszę się...

przyjdź pokibicować mi i innym bielszczanom w VIII Mistrzostwach Podlasia w
                                                    scrabble... nic nie łagodzi NIEPOTRZEBNYCH animozji jak zdrowa i sprawiedliwa
                                                    rywalizacja, bez pomówień, bez aluzji, bez zbędnego uogólniania :)

sobota od 11 do 19
                                                    niedziela od 10 do 15
                                                    hala w SP 3 wejscie od Kopernika..

wuj

• dwaynehicks Re: a 16-17.09 scrabble :) 15.09.06, 12:18
                                                    wujekjarek1 napisał:

> cieszę się...
                                                    >
                                                    > przyjdź pokibicować mi i innym bielszczanom w VIII Mistrzostwach Podlasia w
                                                    > scrabble... nic nie łagodzi NIEPOTRZEBNYCH animozji jak zdrowa i sprawiedliwa
                                                    > rywalizacja, bez pomówień, bez aluzji, bez zbędnego uogólniania :)

OK - dzięki za zaproszenie. W sobotę nie mogę, bo muszę wykopać ziemniaczki,
                                                    ale w niedzielę zajrzę. Życzę wygranej - powodzenia!
                                                  • pitzlad Re: Wybory 12 listopada 13.09.06, 16:00
                                                    Od ponad dwóch lat na można się starać o pieniądze Unijne na remonty zabytków,
                                                    a zatem czy któryś duchowny postarał się chociaż o 1 €uro???
                                    • kasiako11 Re: A wracajac do tematu 14.09.06, 14:57

to by było fajne jakby zachodziło się do urzędu a tam siedzą na pieńkach i bez
                                      okien!?
    • pawlozsiul Od marginesu proszę! 13.09.06, 14:54
      Wuj, Dwaynehicks i Stepby! Może wy wiecie, o czym mówicie, ale ja się zgubiłem.
      O jakąś przejrzystość proszę lub o wypowiedzi z cytatami.
      • stepby Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 16:21
        a gadamy se o tym i o tamtym.
        • konsum5 Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 18:06
          Stepie drogi, chyba podzielisz moje zdanie: dyskusje o wpływie, czy też nie,
          Kościołów na skład Rady Miasta czy Powiatu (patrz wybory)jest jak zawracanie
          kijem Wisły. Bo choćby przyszło tysiąc atletów...I kazdy zjadł by tysiąc
          kotletów..., to i tak nic w tym temacie nie zrobimy. Ja tam nie zauwazam wpływu
          Kościoła na mnie w temacie wyborów. Jeżeli inni odczuli i poczuli sie urażeni i
          sterowani, proszę wstąpić na drogę cywilno-prawną i namieszać. A na mnie jak by
          i chcieli wpłynąć, to by nie wpłynęli - od lat na wyborach nie byłem...tak się
          jakoś nie składało i bywać nie będę, bo nie będzie tak jakoś się składać.
          • dwaynehicks Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 19:44
            konsum5 napisał:

> Stepie drogi, chyba podzielisz moje zdanie: dyskusje o wpływie, czy też nie,
            > Kościołów na skład Rady Miasta czy Powiatu (patrz wybory)jest jak zawracanie
            > kijem Wisły. Bo choćby przyszło tysiąc atletów...I kazdy zjadł by tysiąc
            > kotletów..., to i tak nic w tym temacie nie zrobimy. Ja tam nie zauwazam
            wpływu
            >

> Kościoła na mnie w temacie wyborów. Jeżeli inni odczuli i poczuli sie urażeni
            i
            >
            > sterowani, proszę wstąpić na drogę cywilno-prawną i namieszać. A na mnie jak
            by
            >
            > i chcieli wpłynąć, to by nie wpłynęli - od lat na wyborach nie byłem...tak
            się
            > jakoś nie składało i bywać nie będę, bo nie będzie tak jakoś się składać.

• dwaynehicks Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 19:45
            ooo przepraszam - uciekła mi moja wypowiedź. oto ona:

...a zaczęło się wszystko od pytania hansagrubbera o komitety wyborcze
            startujące w najbliższych wyborach...
            • konsum5 Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 21:42
              i muszę ci tutaj przyznać rację - obojetnie od czego zaczniesz , to i tak na
              wątkach narodowo-religijnycg sie skończy . AMEN>
              • hansgrubber Re: Od marginesu proszę! 13.09.06, 23:19
                Amen to amen ale powiem ze ladna dyskusja sie zrobila.
                • dwaynehicks Re: Od marginesu proszę! 14.09.06, 13:46
                  faktycznie ładna, a nawet kulturalna!!!
                  • konsum5 Re: Od marginesu proszę! 14.09.06, 21:31
                    No, jak nigdy. Ale fajne chłopaki jesteśmy, co???
                    • hansgrubber Re: Od marginesu proszę! 15.09.06, 00:00
                      Super. Zeby jeszcze bielskie komitety byly tak fajne. "Niemanie" strony w
                      internecie to powazny blad.
    • kaukonsky Kandydat 15.09.06, 14:19
      Rozmawiałem wczoraj z jednym z kandydatów na radnego Rady Miasta w zbliżających się wyborach samorządowych. Biedak wiedział, że startuje (bo wiedział, kto go zgłosił), ale nie wiedział z jakiej listy... - Na spotkaniu organizacyjnym się dowiem - powiedział. Ale parę głosów komuś nabije. Super kandydat...
      • hansgrubber Re: Kandydat 15.09.06, 18:10
        Gratulacje! :) z ktorego komitetu?
      • dwaynehicks Re: Kandydat 15.09.06, 20:21
        Dobrze, że wie chociaż, kto go zwerbował. W razie uzyskania mandatu
        przynajmniej będzie wiedział kogo słuchać, gdy trzeba będzie podnieść rękę do
        głosowania. Bo pewnie nie będzie go interesowało, w jakiej sprawie głosuje i za
        czym tą rękę podniesie, tylko dieta i zadowolenie jego prycypałów.
      • pawlozsiul Re: Kandydat 15.09.06, 20:28
        kaukonsky napisał:

> Rozmawiałem wczoraj z jednym z kandydatów na radnego Rady Miasta
        Pierwszy pozytyw: wiedział, do jakiego organu startuje

> nie wiedział z jakiej listy...
        Spoko ziom: aideologiczny, bezstronny, nie uwikłany widać w bieżące rozgrywki i
        układy polityczne ani - tym bardziej - korupcyjne

> Super kandydat...
        Już go lubię, ma mój głos.
        • hansgrubber Puenta lub pointa 15.09.06, 22:26
          A tak se chcialem poczytac i cos z czyms porownac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka