Dodaj do ulubionych

To pierony!

05.12.13, 17:57
Czy to może być prowda?

www.dziennikzachodni.pl/artykul/1059238,spyra-slazacy-nie-sa-odrebnym-narodem-decyzja-sadu-najwyzszego-pozytywna,id,t.html
Obserwuj wątek
    • herbjelita Re: To pierony! 05.12.13, 17:59
      A tu dali:

www.dziennikzachodni.pl/artykul/1059144,slazacy-nie-sa-narodem-co-na-to-kutz-gorzelik-mysliwiec-opinie-po-decyzji-sadu-najwyzszego,id,t.html
    • 1fatum Re: To pierony! 05.12.13, 18:06
      W XIX wieku Polacy nie uważali Ukraińców za odrębny naród.

Szanuję wyroki sądu, ale nie mogę się pozbyć odczucia stronniczości, bo przecież było to bycie sędzią we własnej sprawie.
      • herbjelita Re: To pierony! 05.12.13, 18:55
        Fatum, nie wiedziałem, że tyś ten sam temat już wcześniej wstawił.
        Co do orzeczenia SN, to uczułem pewien smutek, którego opisać nie potrafię.
        Kiedyś rozmawiałem przez Skypa z moim bratem w obesności pewnej Polki, naturalnie po śląsku, gdzie po zakończonej rozmowie zapytała w jakim języku rozmawialiśmy?. Powiedziałe po śląsku a ona: ja nic z tego nie zrozumiałam. Nie wiem czy to tylko nasza godka, albo coś więcej nas różni. Wiem, że te 1000 lat innej drogi nas od Polaków oddaliło. Zaś najważniejszy argumentem było ta "dezentralizacja Polski". To ta Warszawa przemówiła i nic więcej.
        • 1fatum Re: To pierony! 05.12.13, 19:21
          Nie wolno upadać na duchu.
          Sąd. Nawet Najwyższy jest polskim sądem i staje po polskiej stronie. Nie można go za to potępiać, bo przecież sąd nazistowski tez by nie poparł uznania polskiego narodu.

Ludzie umierają, ale narody żyją. Żyją dokąd żyje mowa, kultura i obyczaje. Przecież Polski nie było 200 lat i była rozdarta na 3 części.

Nie tak dawno nie było nawet możliwości o mówieniu o mniejszości niemieckiej, o dwujęzycznych nazwach, i o wielu innych przypadkach, które dziś stały się norma.
          To, czym jest norma zmienia się wraz ze zmianami wśród ludzi. Nie piszę celowo narodów, tylko ludzi, bo wpierw jesteśmy ludźmi, a później narodami.

Przecież narodowość nie zmienia człowieka.

Jestem więcej niż przekonany, że naród Ślaski zostanie uznany, tak samo jak po I WŚ została uznana Polska, która była wymazana z mapy Europy.
          To co dziś jest niemożliwe, to juto będzie realne. Przecież w czasach komuny w TV pokazano strajki i ludzie dowiedzieli się o Solidarności i protestach. Przecież nikt nawet nie wyobrażał sobie, że komuna upadnie. Jednak życie pokazało inne oblicze.

Jaki z tego wniosek? - Nie wolno upadać na duchu i cały czas walczyć o swoje.
    • herbjelita Re: To pierony! 05.12.13, 19:14
      I tu nachodzi mnie myśl, że dla Polaków Slazacy nie istnieją. Dla Niemcow byliśmy ludźmi, którzy powinni się zdecycodać czy chcą być Niemcami albo Polakami. Jedynie Czesi traktowali naszych przodków jako Slązaków i nie próbowali z nas robić Czechów nie wspominając Polaków.
      Dumnie do dziś świeci śląski herb na hradczyńskim zamku. Dla Czechów byliśmy Slązakami Sleska. Dlatego uważam, że naszą naturalną macierzą są Czesi. Obojętnie czy pod nimi albo przy nich pod Habsburgami. Stawiam wniosek o przynależność Sląska do Czech.
    • keniata Re: To pierony! 05.12.13, 21:32
      wiylki_dzaron napisała:

> Jo ino czekom aż we Vaterlandzie uznajom uodrymbny naród szlonzki.
      • keniata Re: To pierony! 05.12.13, 21:34
        keniata napisał:

> wiylki_dzaron napisała:
        >
        > > Jo ino czekom aż we Vaterlandzie uznajom uodrymbny naród szlonzki.
        Marzy ci sie idioto korektura granic?Pomarz sobie.Zycia ci braknie na te marzenia.
    • keniata Re: To pierony! 05.12.13, 21:45
      wiylki_dzaron napisała:

> A fto godo o korekcji granic?? Jak Ślonzoki chcom być uodrymbnym narodem we Po
      > lsce to czymy tego niy chcom w Niymcach??
      Wlacz myslenie.Do tego uzywa sie szarych komorek.Znajduja sie w mozgu.O ile masz.Jezeli nie to to nie moj problem , ale nie smiec.Te dwie ktore masz do spozywania pokarmu i rozpladzania sie to troche malo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka