Dodaj do ulubionych

Współcześni zasłużeni dla Hajnówki

30.10.06, 20:47
To będzie już trzeci wątek o Hajnowianinach. Ponieważ w44w unikał tego tematu,
postanowiłem go rozwijać. Uważam,że dla naszego miasta ważniejsi są ci, co
zostawiają po sobie coś pożytecznego niż ci, których z Hajnówką wiąże tylko
wpis w miejscu urodzenia. I chciałbym, żeby to było o żyjących,dla których
znalezienie się na tej liście byłoby dopingiem do dalszej pracy.
Moja lista:
1.Stanisław Mierzwiński-za utworzenie muzeum kowalstwa
2.Lech Michalak-za pomoc dla cukrzyków
3.ks. Marian Świerszczynski-za renowację kościoła pw. Podwyższenia Krzyża Świętego
4.Witold Tatarczyk-za przybliżenie historii Hajnówki
5.Jakub Ostapczuk - za dwudziestoletnią pracę z młodymi dżudokami
6.Aleksander Prokopiuk - za działanie na rzecz biegów długich
7.Marek Antoniuk - za przybliżenie hajnowianom wielkiej siatkówki halowej i
plażowej
Malarze:
8.W. Kabac
9.P. Gagan
10.S. Żywolewski
Nie wymieniam tu J. Romaniuka, bo z Orzeszkowa. W tym gronie nie pasuje na
pewno Wojtek Rynarzewski, choć znany w calej Europie. Na dziś tyle.

Obserwuj wątek
    • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 30.10.06, 20:59
      cenzor3 napisał:

> To będzie już trzeci wątek o Hajnowianinach. Ponieważ w44w unikał tego tematu,
      > postanowiłem go rozwijać.

Myślę, że to sformułowanie tematu jest pewnie stabilniejsze od poprzedniego.
      Nie grozi mu nagła detronizacja. Ale już nie będę rozwijał tego wątku bo wydaje
      mi się, że jasno zaznaczyłem swój punkt widzenia. Co do listy, to w tym
      kontekście wydaje mi się bardzo trafna. Mam tylko uwagę dotyczącą nazwiska
      artysty Żywolewskiego. Poprawna pisownia to Żywalewski. Faktycznie facet znany
      na całym swiecie. Katalogi sztuki naturalnej, ludowej czy naiwnej wymieniaja go
      bardzo chętnie. Czasami przegina jak chce się poddać presji autora artykułu czy
      filmu z jego udziałem, ale znamy się z panem Stanisławem dobrze i wiem kiedy to
      robi więc nauczyłem się traktować to z przymrugniętym okiem.
      Co do Wojtka Rynarzewskiego. No cóż, mam nadzieję, że wylezie na prostą. Bardzo
      bym chciał. Myślę, że dopisać go trzeba. W końcu tenprzewodnik pascala z jego
      barem to nie w kij dmuchał.
      Witold Tatarczyk to mój profesor. Nie tylko historii mnie uczył. Miał wiele
      swoich przywar jako nauczyciel, ale to nietuzinkowa postać. Czytaliście jego
      książki pt.: "O dobrym wychowaniu' lub "Jak się uczyć"? Pewnie nie, a ja miałem
      okazję słuchać ich z ust autora.

• cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 30.10.06, 22:42
        Jak tak dalej pójdzie, to niedługo dowiemy się kto stoi za pseudo w44w
        • czarka77 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 10:57
          Ja się troszeczkę domyślam ;-)
          • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 16:51
            miałem już nawet telefon ostrzegawczy!
            POZDRAWIAM!
            • stasss Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 17:35
              dobre :-)
      • kuna00 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 19:28
        powiało troszkę horrorem z lat 80-tych
        • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:12
          Jarosław Perszko - rzeźbiarz
          www.hajnowka.pl/sztuka/jperszko/jperszko.htm
          • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:20
            Joanna Kiersnowska - malarka
            www.hajnowka.pl/sztuka/kiersnowska/kiersnowska.htm
            • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:22
              Wiktor Kabac

www.hajnowka.pl/ludzie/wkabac.htm
              • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:23
                Zbigniew Budzyński
                www.hajnowka.pl/sztuka/zbudzynski/budzynski_z.htm
                • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:24
                  Piotr Gagan
                  www.gagan.home.pl/
                  • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:25
                    Barbara Grabiak
                    www.hajnowka.pl/biblioteka/aktualnosci/19_basiagrabiak.htm
                    • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:26
                      Tadeusz Topolski
                      www.hajnowka.pl/sztuka/topolski/topolski.htm
                      • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:28
                        Stanisław Mierzwiński
                        www.hajnowka.pl/aktualnosci/2006/pazdziernik/12/00.php
                        • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:31
                          Lech Michalak
                          www.hajnowka.pl/aktualnosci/2006/sierpien/16/00.php
                          • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:33
                            Aleksander Prokopiuk
                            www.hajnowka.pl/sport/lekkoatletyka/4_prokopiuk.htm
                            • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 21:03
                              MBP w Hajnówce za docenienie osiągnięć naszego biegacza
                              www.biblioteka.hajnowka.pl/biblioteka/aktualnosci/2005/2005-05-13/ap.php
                              • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 01.11.06, 20:22
                                Spotkanie w MBP
                                www.hajnowka.pl/biblioteka/aktualnosci/2005/2005-05-17/ap.php
                          • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:36
                            ale fajnie- sami artyści, a nie artyści tez jak artyści.
                            poważnie fajnie, nie żebym jak zwykle prowokował

tylko tak na marginesie dodam, że przy takiej ilości artystów przydałby się też
                            jakiś mecenas! artystów dużo (i dobrze) a mecenasów mało.
                            czy miasto i starostwo prowadzą jakąś akcję wspierającą rodzimych artystów? jak
                            to jest?
                            • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:44
                              Witold Tatarczyk
                              www.old.hajnowka.com.pl/old/article/180/?print
                              • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:46
                                Jakub Ostapczuk
                                www.powiat.hajnowka.pl/archiwum/2005/luty/judo.htm
                                • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:49
                                  Marek Antoniuk
                                  www.hajnowka.pl/sport/ludzie/mantoniuk/mantoniuk.htm
                                  • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:51
                                    Wojtek Rynarzewski
                                    www.old.hajnowka.com.pl/old/article/219/
                                    • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 20:58
                                      Nagrodzeni twórcy z Hajnówki
                                      www.wrotapodlasia.pl/pl/kultura_nauka/nagrody_stypendia_marszalka/Nagrody+Marsza%C5%82ka.htm
                                      • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 21:05
                                        Uważam , że warto chwalić ludzi za życia
          • mihaj Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 31.10.06, 22:26
            Witajcie!

Nikt nie dostrzegł jeszcze Mikołaja Buszki. A jest to osoba, mająca duży wpływ
            na życie kulturalne tego miasta i kultury prawosławnej.
            Dzięki niemu poznałem piękno muzyki cerkiewnej.

www.wrotapodlasia.pl/pl/wywiady/Miko%C5%82aj+Buszko.htm
            Pozdrawiam M
            • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 01.11.06, 06:08
              tylko cerkiew nie poznała piekna M.Buszki
      • kecaj361 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 21:39
        Mój znajomy słysząc o tak kulturalnym forum zadał mi pytanie. "Czy wymieniony
        jest największy hajnowski malarz-Kargul. jesli nie, to ta lista jest do dupy."
        koniec cytatu.
      • kecaj361 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 21:44
        Mój znajomy słysząc o liście zasłużonych hajnowian spytał się, czy wymieniony
        jest największy malarz hajnowski, Kargul. Odpowiedziałem, ze nie.
        Więc ta lista jest do dupy.
        • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 03.11.06, 07:06
          a wyobraź sobie, że po to tu wszedłem aby napisać o Heńku. no widzisz jak
          influencja!
    • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 01.11.06, 20:31
      Poświęciłem wczorajszy wieczór na szukanie materiałów o zasłużonych. Dziś się
      zastanawiam, czy dobrze zrobiłem, czy to ktoś z Was przeczyta? Może Czarka, ale
      ją gdzieś wymiotło z forum.

A właściwie ilu nas jest na tym forum? Ilu z nas czyta to, co inni w pocie czoła
      napisali? Mam wrażenie, że każdy, kto coś napisze czeka odpowiedzi na swoje
      teksty a nie interesuje go to, że inni tez coś napisali i czekają na
      komentarze. W44w to nawet założył kilkanascie tematów z jednakową treścią i co,
      ano niewiele zwojował. Dopiero jak puścił kontrowersyjne tematy- historyczne lub
      aktualne, ludzie jakoś się ruszyli.
      • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 01.11.06, 21:00
        było akurat odwrotnie. najpierw było kontrowersyjnie a późnie w związku ze
        związkiem stało się inaczej co próbowałem nawet wytłumaczyć. a dzisiaj taki
        dzień więc....
        co do pracy jakiej się wczoraj poświęciłeś to chyba nawet coś napisałem i
        gratuluję samozaparcia.
      • czarka77 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 12:14
        Cenzorze drogi, ja czytam wszystko, wierz mi, nawet posty R.
        Gdybym miała pod każdym notować, że przeczytałam, zgarnęłabym już z 20 000 ;-)
        Pomysł wydaje mi się kontrowersyjny, ale pewnie dlatego, że ja miałam inną
        koncepcję. Forum jest dla wszystkich, każdy ma prawo do własnych propozycji.
        A jeśli przy okazji można zapoznać innych z ciekawą postacią, to tylko
        przyklasnąć.
        Tak w ogóle to ja mam sceptyczny stosunek do hajnowskich malarzy, żeby nie
        napisać "malarzy". To chyba skrzywienie w-wskie jest, przykro mi, postaram się
        poprawić.
        • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 12:59
          skrzywienie warszawskie dotyczy tych malarzy czy też twojego obcowania z
          malarstwem warszawskim? możesz rozwinąć?
          • czarka77 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 14:19
            Miałam i mam do czynienia z tzw. artystami współczesnymi - nagradzanymi w
            Polsce i na Zachodzie. Brutalnie uświadomiono mi, co teraz w malarstwie jest
            trendy, a co passe. No i obrazy hajnowskich malarzy znalazłyby się w tej
            drugiej grupie, niestety. Są za mało nowoczesne, zbyt - powiedziałabym -
            Matejkowskie...
            Ale ja się na malarstwie nie znam, krytykiem nie jestem, po prostu ktoś wbił mi
            coś do głowy, niekoniecznie słusznego.
            Jeszcze jaśniej: dla wielu osób malarze tacy jak hajnowscy (uogólniając) to nie
            artyści, tylko rzemieślnicy, którzy ładnie malują, ale nie tworzą ;-)
            No ale tak jest chyba ze sztuką w ogóle...
            • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 16:40
              pewnie jest w tym trochę racji.
              gdyby warszawkę przenieść na kilka lat do Hajnówki to pewnie po takim upływie
              czasu też nie byli trendy. zawsze było tak, ze stolice kulturalne wytyczały
              kierunek a prowincja była orginalna. środowisko klaruje pewien sposób myślenia.
              ten sposób w Hajnówce jest taki jak widać.
              a rzemiosło? gdyby artysta nie mieścił się w kanonie tego co trendy nie miałby
              czego jeść i za co kupować farb. przykładów jest nazbyt wiele (Van Gogh).
              pozdrów warszawkę!
      • stasss Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 19:03
        ja rzucilem okiem
        dzieki :-)
        • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 20:52
          Chyba to mój ostatni post
          • kecaj361 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 21:12
            A Żywolewski to komu zostawiony
            www.hajnowka.pl/aktualnosci/2005/listopad/15/00.php
            • w44w Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 21:21
              a tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=51251174&a=51252036
          • czarka77 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 21:54
            No nie.
            Byłam szczera i samokrytyczna.
            Nie piszę, że się znam.
            Otaczający świat nas kształtuje.
            Jestem młoda i głupia w porównaniu z Tobą, ale jestem po prostu szczera.
            Za nogę trzymać Cię nie będę, ale nie odchodź ;-)
            • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.11.06, 23:49
              Niestety nie mam czasu. Moje twórcze działanie na rzecz Hajnówki (społeczne)
              połączone z dorabianiem po godzinach pracy (z czegoś trzeba żyć) sprawia, że
              niewiele czasu pozostaje na dom, a żona pyta się mnie czy wiem, że mam rodzinę.
              Dlatego dla oderwania się od codziennych kłopotów znalazłem się na chwilę na
              forum. Niestety ta chwila mocno się przedłużyła i muszę wracać do codzienności
              (bo chociaż społecznie, to terminy obowiązują). Jak dobrze pójdzie, to za parę
              miesięcy bedzie znany efekt mojej pracy.
              nn
              • czarka77 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 03.11.06, 13:45
                Trzeba było tak od razu, a tu - wpędzasz mnie w kompleksy ;-)
                A ja też pracuję na 3 etaty, o!
                • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 03.11.06, 16:23
                  Tylko? to masz dobrze, a ja. Czasami mam problem, kiedy, u kogo..
                  • cenzor3 Mroczna pasja malowania 18.11.06, 17:51
                    Jest wreszcie artykuł o największej osobowości artystycznej Hajnówki
                    www.hajnowka.pl/aktualnosci/2006/listopad/30/00.php
                    • czarka77 Re: Mroczna pasja malowania 18.11.06, 19:51
                      Świetne.
                    • hay1 Re: Mroczna pasja malowania 22.11.06, 16:10
                      Super, że ktoś napisał tekst o p. Henryku. "Kargul" to część Hajnówki, którą
                      noszę w sercu. Od ponad dwudziestu lat mieszkam daleko od rodzinnego gniazda!
    • hay1 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 22.11.06, 16:11
      Do grona wybitnych Hajnowian koniecznie trzeba włączyć też p. Zofię Gryko,
      wybitną pedagog i polonictkę, człowieka o dobrym, ciepłym sercu. Uczyła
      w "Dwójce" przy Wróblewskiego.
      • ulkar Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 06.12.06, 13:45
        Jestem za ... tzn za p. Z. Gryka ( nie GrykO;P zawsze to podkreślała ... :) ).
        Do dzisiaj z sentymentem wspominam sprawdzanie przez Nią kalesonów u
        chłopaków:). To, że dzisiaj nie mam problemów z pisaniem, mam nadzieję w
        niezłym stylu, to, że nie robię już kardynalnych ortograficznych błędów,
        zawdzięczam właśnie mojej Pani od polskiego z podstawówki :)
    • hay1 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 29.11.06, 13:47
      I jeszcze do tego grona ks. alfons Trochimiak, były proboszcz katolickiej
      parafii. Już, niestety, nie żyje.
    • hay1 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 02.12.06, 13:24
      Jeszcze do listy dołączyłbym Jarka Leszczyńskiego, za Jego pasję do tenisa
      stołowego, za sukcesy, i za to, że jest po prostu fajny gość.
      • hajnowkarules Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 19.12.06, 16:32
        jest jeszce, co prawda nie z Hjanówki, ale z pobliskiej wsi pilot o nazwisku
        Stepaniuk, jedyny pilot w Polsce przeszkolnoy na latanie F16, które POlska
        zakupiła od USA.
        • cenzor3 Re: Współcześni zasłużeni dla Hajnówki 25.12.06, 13:21
          Jak to możliwe, by jeden pilot obsługiwał tyle samolotów, co dotąd sprowadzono?
          • cenzor3 Stepaniuk 26.12.06, 17:46
            Pilotem jednego z dwóch myśliwców F-16, które 9 listopada na lotnisku w Krzesinach k/Poznania uroczyście powitał Lech Kaczyński - prezydent RP, był podpułkownik Rościsław Stepaniuk /pochodzący z niewielkiej wsi Lachy, położonej koło Klejnik w pow. hajnowskim/, który mianowany został w ostatnich dniach dowódcą elitarnej 3. Eskadry Lotnictwa Taktycznego.

Podlasianin Rościsław Stepaniuk syn Nadzieji i Bazylego Stepaniuków /żonaty, 2 dzieci/ lotnictwem pasjonuje się od najmłodszych lat. Po skończeniu szkoły w Klejnikach naukę kontynuował w Liceum Lotniczym w Dęblinie, a następnie w Wyższej Oficerskiej Szkole Lotniczej w Dęblinie, którą ukończył w 1989 r. Jest również absolwentem Akademii Obrony Narodowej i Brytyjskiego Joint Services Command and the Staff College, który ukończył w 1999.

Ppłk Stepaniuk spędził dotychczas w powietrzu ponad 1200 godzin, latając samolotami Zlin 526F , TS-11 Iskra, MiG-21, T- 38C i F-16.

Podlasianie życzą ziemlakowi ppłk Rościsławowi Stepaniukowi tyle samo lądowań, co startów.
            • czarka77 Iłarion (Zenek) Daniluk - drugi Nikifor 27.12.06, 16:11
              Nikifor numer dwa
              Życie 2004-06-15
              Hajnówka leży na obrzeżu Puszczy Białowieskiej. Artyści tych okolic rodzą się
              na pniu, ale nie zabiegają o telewizyjną popularność. Rzeźbią, piszą, malują
              dla przyjemności.

W roku 1968 umarł słynny Nikifor (Krynicki). W tym samym czasie niejaki Iłarion
              Daniluk dał się poznać publicznie, ozdabiając elewacje i wnętrza wielu
              hajnowskich domów. O tym pierwszym właśnie zrobił film Krzysztof Krauze; czy
              zasłuży sobie na to również drugi z nich?

Geniusz ma nos boksera

Gdyby "Zenek", bo tak o sobie mówił Daniluk, nie malował, najpewniej umarłby ze
              smutku. Kiedy nie malował, to pił. Co ciekawe, malował zadziwiająco sprawnie,
              niekiedy po kilkanaście godzin dziennie, czerpiąc inspirację z podlaskiej
              przyrody oraz PRL-owskiej ikonografii. Powstawały kompozycje, które w
              zastanawiający sposób łączyły w sobie te dwa światy. To był inny rodzaj
              harmonii. Nie Mozartowej. Zenkowej.

Geniusz miał nos boksera i spojrzenie rzezimieszka. - W sercu to on był
              dziecko - mówi się w Hajnówce.

Kilka pewnych faktów

W życiu Zenka pewne są tak naprawdę tylko dwa fakty: data urodzin w 1939 r. i
              data śmierci w 2000 r. Wszystko inne spowija mgła tajemnicy.

Wiadomo, że hajnowski Nikifor ukończył siedmioletnią szkołę podstawową,
              następnie od 1955 pracował kolejno w PGRze, w kopalni w Rudzie Śląskiej oraz
              jako ratownik górniczy.

Po wypadku, kiedy gruda węgla pokiereszowała mu twarz (stąd charakterystyczny
              nos artysty), Zenek porzucił Śląsk i ruszył w nieznane. Po powrocie na Podlasie
              opowiadał, że pracował na Wawelu, ale w jakim charakterze, tego wyjaśnić nie
              chciał. Podobno zajmował się prostymi pracami konserwatorskimi. Podobno...

Goła baba i prorok

"- Batiuszka pokazał Zenkowi album z malarstwem Iwana Szyszkina, wielkiego
              rosyjskiego pejzażysty. »Namaluj mi to!« - zażądał. Wybuchała awantura. Zenek
              krzyczał, że nie jest od malowania kopii. Zniknął na parę dni, chlał. Potem
              wrócił i pyta batiuszki: »Dalej chcecie tego Szyszkina?« Batiuszka przytaknął.
              Zenek wziął się do malowania. Nie wpuszczał nikogo, póki nie skończył. Potem,
              nie czekając na zapłatę, po cichu się wyniósł. Na batiuszkę zamiast rosyjskich
              chłopów czekała w pokoju wielka goła baba. Co gorsza, golizny nie dało się
              zamalować, bo Zenek użył wyjątkowo tłustych farb. Trzeba było skuwać tynk",
              napisano w "Przekroju".

- Było trochę inaczej - wspomina hajnowianin - On chciał przedtem pieniędzy na
              wino. Jak mu batiuszka powiedział, że dostanie, gdy pomaluje ścianę w pokoju,
              Zenek zamknął się ze złości na klucz. Kiedy wreszcie otworzył drzwi, na ścianie
              kusiła nierządnica. Ojczulek nie na żarty się wystraszył, dał szybko na wino, a
              Zenek babę przerobił na krajobraz.

Ludzie gadali - dodaje, wspominając wydarzenia, jakie rozegrały się w powiecie
              sokólskim, gdzie w latach 20. i 30. Eliasz Klimowicz, czyli prorok Ilja budował
              Nowe Jeruzalem zwane Wierszalinem - że Zenek zrobił tak z religijnej zemsty.
              Jego ojciec budował z Ilją z nową Jerozolimę. A on lubił rozpowiadać, że był
              chrzczony przez proroka.

Realista naiwny

"Najkonkretniejszym, a jednocześnie dosyć trafnym w odniesieniu do Zenka
              terminem używanym przez badaczy sztuki prymitywnej jest pojęcie realizmu
              naiwnego - pisał Adam Jastrzębski. - Malarska obserwacja skupiona jest zawsze
              na szczególe. Każdemu listkowi na drzewie poświęcone zostało przynajmniej jedno
              dotknięcie pędzla. Jednocześnie, co charakterystyczne dla naiwnych realistów,
              dostrzec można brak konse- kwencji w budowaniu perspektywy. Artysta jest
              świadomy jej ogólnych zasad, stosuje je jednak osobno w odniesieniu do
              poszczególnych składników krajobrazu. Powierzchnie dwóch rzek obecnych na
              jednym obrazie mogą być nachylone pod jednym kątem, dwa mostki mogą posiadać
              niezależne od siebie wykresy perspektywiczne".

Zenek malował najchętniej pejzaże, kwiaty, leśną faunę i florę. Nigdy nie robił
              poprawek. Wzorem mistrzów cechowych swoje narzędzia pracy utrzymywał w
              nieskazitelnej czystości i porządku.

W najlepszym okresie roboty miał tyle, że czekało się na niego do dwóch lat. Za
              malowanie brał sporo, ale zdarzało się, że go oszukiwano, płacąc niewiele, albo
              wcale. Nie mając domu, często tworzył za jedzenie i własny kąt.

Arkadiusz Panasiuk

www.bialorus.pl/index.php?pokaz=archiwum&&Rozdzial=archiwum&&strona=505&&wybrane=6505
              • hajnowkarules Re: Iłarion (Zenek) Daniluk - drugi Nikifor 10.01.07, 17:05
                z Dubin, a to wszka Hajnówka prawie, pochodzi Michał Kondratiuk, prof Uniw.
                Warszawskiego, autor różnych publikacji o gwarach i nzawach Podlasia, min.
                Nazwy miejscowości południowo-wschodniej Białostocczyzny, gdzie podaje
                pochodzenie nazw wszystkich miejscowości z powiatów Hajnówka, Siemiatycze,
                bielsk
                • czarka77 Prof. Michał Kondratiuk 10.01.07, 18:08
                  Sprostuję - nie UW, ale UwB - Uniwersytetu w Białymstoku ;-)
                  nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/63000/o63022.htm
                  • romualdus1 Re: Prof. Michał Kondratiuk 28.01.07, 10:17
                    podobno Małysz bywał w Hajnówce..
                    • czarka77 Re: Prof. Michał Kondratiuk 28.01.07, 12:11
                      ... na ekranach telewizorów - owszem ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka