Dodaj do ulubionych

"przejrzystość" - słowo zbyt trudne dla radnego

19.01.07, 00:41
"Mieszkańcy również mają możliwość zapoznania się z projektami uchwał, lecz
wymaga to od nich trochę pracy i zaangażowania".

Tak, tak. Mieszkańcy będą się angażować, żeby radny mógł szybciej wrócić do
domu. Stawiając krzyżyk na karcie do głosowania też się trzeba nieco
napracować. Po tej wypowiedzi rodzi się jednak pytanie o sensowność
angażowania się mieszkańców w wybory.
Obserwuj wątek
    • patsy.stone Re: "przejrzystość" - słowo zbyt trudne dla radne 19.01.07, 00:50
      Z góry przepraszam jeśli popełnię gafę, ale na swoje wytłumaczenie mam to, że
      jest dość późno a ja jeszcze ślęczę w papierach. Wiec moje komórki mózgowe nie
      do końca mogą pracować tak jak powinny.

Ale wracając do tematu, sądzę, że mieszkańcy mogą bardziej się angażować w tzw.
      życie miasta. Nie wystarczy pójść i zagłosować. Bardzo często słyszę narzekania,
      że włądza miasta nie słucha mieszkańców, że nic nie robią dla nas szarnych
      myszek tylko dla siebie. A ja sądzę, że mozna sie zaangażować, z tego co mi
      wiadomo ( a jeśli się mylę to proszę mnie poprawić ) istnieje możliwość
      aktywnego udziału w sesjach rady miasta. dlaczego by nie skorzystać? dlaczego by
      nie pójść i nie przekonać się o czym tak na prawdę się tam dyskutuje?

Wracając do Twojego cytatu owszem zapoznanie się z projektami uchwał wymaga
      zaangażowania i pracy bo trzeba się zaangażować w czytanie projektu oraz wymaga
      to odrobinę pracy umysłowej.

Na koniec dodam tylko, że wszelkie niejasności w mojej wypowiedzi wynikają z
      przemęczenia, więc gdyby jutro się okazało, że coś naplotłam to proszę z góry o
      wybaczenie i zrozumienie.
      • pawlozsiul Re: "przejrzystość" - słowo zbyt trudne dla radne 19.01.07, 01:20
        patsy.stone napisała:

> istnieje możliwość
        > aktywnego udziału w sesjach rady miasta. dlaczego by nie skorzystać? dlaczego
        by
        > nie pójść i nie przekonać się o czym tak na prawdę się tam dyskutuje?

Tego właśnie dotyczyła wypowiedź radnego o pięknym imieniu. Przewodniczący RM
        chciał czytać projekty uchwał - żeby obecna na sali publiczność wiedziała, co
        się głosuje, natomiast cytowany radny uznał, że to strata czasa - mieszkańcy
        mogą je sami zdobyć. A ponieważ w sieci projektów nie ma, rozumiem że należy
        się po każdy projekt przebiec na trzecie piętro UM.

Sama zresztą oceń - Protokół Nr III/06:

www.umwp-podlasie.pl/bip/bielsk_podl/index.asp?pid=rada_prot
        • patsy.stone Re: "przejrzystość" - słowo zbyt trudne dla radne 19.01.07, 01:31
          A może cytowany radny pomyślał o naszym zdrowiu i dlatego nas chce ganiac na 3
          piętro?Odrobina ruchu nikomu nie zaszkodzi :)

A teraz poważnie:
          jestem za tym, żeby nic nie działo się bez nas co dotyczy nas. Jednak to my
          wybieraliśmy, wybieramy i będziemy wybierać radnych, więc to oni powinni być dla
          nas nie my dla nich. Może kogoś tym obrażę co za chwilę napiszę wiec z góry
          przepraszam.
          Moim zdaniem osoby zajmujące się "rządzeniem" w naszym mieście przypominają
          sobie o nas mieszkańcach dopiero przed wyborami. już po wyborach mają nas
          głęboko gdzieś. A ja jako wyborca oczekuję tego, że będę szanowana i nie będzie
          się mnie przeganiać z kąta w kąt bo chcę wiedzieć jak decyduje się o moim losie.
          Dla wysportowanego radnego życzę, więcej życzliwości i szacunku do tych dzieki,
          którym jest tam gdzie jest i dzieki, którym mógł być tam gdzie teraz jestem ja
          szary,zwykły, jak widać mało ważny dla Szanownego Pana Radnego mieszkaniec
          Bielska Podlaskiego. Drogi Panie Radny to dzięki nam mieszkańcom jest Pan tam
          gdzie jest, więc z laski swojej okaż Pan szacunek nam mieszkańcom i zacznij nam
          udzielać informacji dotyczących nas samych.

Pozdrawiam
          Patss
          • szpila555 Re: "przejrzystość" - słowo zbyt trudne dla radne 19.01.07, 09:49
            Może zobaczymy na sesji "budżetowej" 30 stycznia we wtorek?
            www.umwp-podlasie.pl/bip/bielsk_podl/index.asp?pid=rada_s5
            A wogóle to w Bielsku dalej bez zmian:
            www.umwp-podlasie.pl/bip/bielsk_podl/index.asp?pid=rada_miasta
            • szpila555 Re: "przejrzystość" - słowo zbyt trudne dla radne 19.01.07, 10:16
              Oświadczenia majątkowe radnych są już dostępne:
              www.umwp-podlasie.pl/bip/bielsk_podl/index.asp?pid=rada_2p2006
              • pitzlad Oświadczenia majątkowe radnych 19.01.07, 17:22
                Ogłoszenie: Kupię dom lub mieszkanie za cenę podaną w oświadczeniu majątkowym. :-)
            • pawlozsiul projekt budżetu wypadałoby w necie zamieścić 19.01.07, 10:21
              Nie ma, czy nie potrafię znależć?
              • ja-alutka Re: projekt budżetu wypadałoby w necie zamieścić 19.01.07, 10:25
                Ja też jakoś nie widzę ... ☺
              • szpila555 Re: projekt budżetu wypadałoby w necie zamieścić 19.01.07, 10:41
                pawlozsiul napisał:
                > Nie ma, czy nie potrafię znależć?

Pofatyguj się do Biura Rady i poproś, pewnie otrzymasz.
                Niestety w formie elektronicznej nie mam, skanować to za długo potrwa.
                • szpila555 Re: termin złożenia oświadczeń przez radnych 19.01.07, 12:41
                  miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,3857496.html
                  • szpila555 Re: termin złożenia oświadczeń przez radnych 19.01.07, 13:35

www.mswia.gov.pl/portal/pl/2/4381/
                    Minister Zieliński podkreślił, że przepisy prawa w tej materii są zrozumiałe i
                    jasne w odniesieniu do poszczególnych kategorii osób i tłumaczenie
                    niedopełnienia obowiązku złożenia oświadczenia majątkowego przez samorządowców
                    zawiłością prawa należy uznać za nieuzasadnione zwłaszcza w przypadku osób,
                    które w przyszłości miałyby stanowić prawo miejscowe.

Minister J. Zieliński podkreślił, że niedopełnienie obowiązku złożenia
                    oświadczenia majątkowego może skutkować utratą mandatu. Decyzję o tym podejmują
                    rady w drodze uchwały. „Przepisy są jednoznaczne i nie ma możliwości złożenia
                    oświadczenia w terminie późniejszym” - powiedział Jarosław Zieliński.
                    W ocenie ministra, rady powinny podjąć uchwały o uchyleniu mandatu w każdym
                    wypadku, gdy doszło do naruszenia przepisów. Jeśli tak się nie stanie,
                    konieczna będzie interwencja właściwego wojewody.

• pawlozsiul ale jaja! 19.01.07, 15:46
                    Jeżeli rację ma MSWiA i termin składania oświadczeń upłynął 12 grudnia, to z
                    deklaracjami współmałżonków zdążyło siedmioro lub ośmioro radnych, a z własnymi
                    DWÓCH.

Rządzi Rada Miasta w składzie Fionik-Miszczuk.

Lucky looserzy na start!
                    • szpila555 Re: tylko spokojnie pawlo! 19.01.07, 16:16
                      zapomniałeś o Przewodniczącym, oraz o tym, ze wówczas do RM wchodzą następni z
                      list wyborczych.
                      • wujekjarek1 Re: tylko spokojnie pawlo! 19.01.07, 16:29
                        > zapomniałeś o Przewodniczącym, oraz o tym, ze wówczas do RM wchodzą następni
                        z
                        > list wyborczych.

czyzby wujo mial szanse???
                        • pawlozsiul Wchodzisz! 19.01.07, 16:37
                          Gratuluję!
                          • szpila555 Re: Wchodzi? 19.01.07, 16:42
                            wujo, tak, stepowi mimo to zabraklo :/
                            • pawlozsiul Wujo w Szkocji... 19.01.07, 16:44
                              Jak nie złoży ślubowania kolejka dojdzie do Stepa.
                              • szpila555 Re: Wujo w Szkocji... 19.01.07, 16:46
                                Drugi taki Kirył i ma z bani ;)
                              • wujekjarek1 Re: Wujo w Szkocji... 19.01.07, 16:54
                                a kiedy te slubowanie?
                                bo moze sie zalapie - miedzy 25.01 a 6.02 bede w Polsce

jak inny termin to faktycznie chyba zrezygnuje...
                                :)

slongha vorra
                                • szpila555 Re: Tak źle nie jest ... 19.01.07, 17:09
                                  Według Zielińskiego (...) Samorządowcy muszą złożyć kilka oświadczeń. Na
                                  przedstawienie oświadczeń majątkowych mają 30 dni od daty ślubowania, a w
                                  przypadku pozostałych dokumentów (np. oświadczenia o działalności gospodarczej
                                  małżonka) - 30 dni od dnia wyboru.Nie wiadomo jeszcze, ilu radnych w Podlaskiem
                                  może stracić mandat w związku z przekroczeniem tych terminów.

Wybory były 12 listopada, ogłoszenie wyników 13 litopada a ślubowanie radni
                                  składali na sesji w dniu 27 listopada.

• pawlozsiul sorki Wuju 19.01.07, 19:23
                                  Jednak o czasie złożyli. Trochę się pospieszyłem z tym Twoim rajcowaniem.

Lista radnych, którzy NIE KPIĄ z prawa:

1. Bożko Aleksander (Koalicja Bielska);
                                  2. Fionik Dariusz (Koalicja Bielska);
                                  3. Łaźny Jarosław Karol (Nasze Podlasie);
                                  4. Miszczuk Paweł (SLD);
                                  5. Roszczenko Andrzej (Koalicja Bielska);
                                  6. Sosna-Pawluczuk Ałła (Koalicja Bielska);
                                  7. Stepaniuk Andrzej (Koalicja Bielska);
                                  8. Wieremiejuk Marek (Koalicja Bielska);
                                  9. Zwolińska Bożena Teresa (Nasze Podlasie)

I procentowa "przestrzegalność prawa" dla klubów (średnia dla całej Rady -
                                  42,9%):
                                  1. Nasze Podlasie - 100%;
                                  2. Koalicja Bielska - 85,7%
                                  3. SLD - 16,7%
                                  4. PS Jedność - 0%
                                  • peem63 Re: sorki Wuju 19.01.07, 19:28
                                    i co teraz z pisowcami ?
                                    • pawlozsiul ale żeby być sprawiedliwym... 19.01.07, 19:33
                                      Wszyscy pozostali, jak jeden mąż - złożyli 13 grudnia. Jeden dzień - trudno tu
                                      mówić o ich złej woli. Raczej coś w rodzaju pecha. Jeżeli interpretacja MSWiA
                                      okaże się prawdziwa, no cóż - 25a rocznica wprowadzenia stanu wojennego
                                      niektórym wryje się w pamięć.
                                      • peem63 Re: ale żeby być sprawiedliwym... 19.01.07, 19:38
                                        i tylko kasy będzie żal
                                  • wujekjarek1 Re: sorki Wuju 19.01.07, 19:44
                                    spox
                                    wujo juz sie wyleczyl z polityki :))

• to_ja8 Wuj 19.01.07, 19:49
                                      No toś ozdrowiał nam szczęśliwie...
                                      • wujekjarek1 Re: Wuj 19.01.07, 19:51
                                        to_ja8 napisał:

> No toś ozdrowiał nam szczęśliwie...
                                        >

w zyciu trzeba sprobowac roznych swinstw... coby potem nie zalowac, ze sie
                                        czegos nie sprobowalo...

pozdrowienia
                                  • szpila555 Re: A czy złożone przed ślubowaniem jest ważne? 19.01.07, 19:47
                                    www.umwp-podlasie.pl/bip/bielsk_podl/download.asp?id=1499
                                    • pawlozsiul też się zastanawiałem 19.01.07, 19:53
                                      Jest tam też jedno oświadczenie datowane na październik - przed wyborami.
                                      Jasnowidz jeden przewidział, że wejdzie.
                                      • szarik_102 Re: też się zastanawiałem 29.01.07, 23:17
                                        pawlozsiul napisał:

> Jest tam też jedno oświadczenie datowane na październik - przed wyborami.
                                        > Jasnowidz jeden przewidział, że wejdzie.

Jest datowane na 13 listopad, albo miałeś halucynacje, albo ...
                                  • indianapolis2 Re: sorki Wuju 19.01.07, 20:12
                                    Zgodnie z art. 57. § 1. Kodeksu postępowania administracyjnego „Jeżeli
                                    początkiem terminu określonego w dniach jest pewne zdarzenie, przy obliczaniu
                                    tego terminu nie uwzględnia się dnia, w którym zdarzenie nastąpiło. Upływ
                                    ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za koniec terminu.” Skoro zatem
                                    Komisja Wyborcza ogłosiła wyniki wyborów 13 listopada – początkiem terminu od
                                    którego liczy się te 30 dni jest 14 listopada 2006 r. a radni mieli czas na
                                    złożenie oświadczeń o działalności gospodarczej do 13 grudnia 2006 r.
                                    • pawlozsiul tylko co to jest "dzień wyboru"? 19.01.07, 20:45
                                      Po mojemu 12 listopada, 13 lokale były zamknięte.
                                      • szpila555 Re: Pawlo, czy przypadkiem ... 19.01.07, 20:56
                                        ... nie startowałeś na radnego?
                                        • pawlozsiul Re: "przypadkiem" różne rzeczy można robić ... 19.01.07, 21:58
                                          Ale kandydować raczej byłoby trudno.
                            • pawlozsiul Proffet i Dwaynehicks 19.01.07, 16:48
                              Też wejdą.
                              • dwaynehicks Re: Proffet i Dwaynehicks 20.01.07, 09:38
                                eeeee tam... ja się ciągnę gdzieś w ogonie. Poza tym w powiecie dopilnowano,
                                żeby wszyscy radni złożyli oświadczenia na czas. Przed upływem terminu
                                składania oświadczeń dzwoniono w tej sprawie nawet do radnych opozycji.
                                • szpila555 Re: Gronkiewicz-Waltz może stracić 20.01.07, 09:45
                                  prezydenturę Warszawy
                                  "Dziennik": Hanna Gronkiewicz-Waltz może mieć kłopoty, bo z opóźnieniem złożyła
                                  oświadczenie majątkowe o działalności gospodarczej męża.
                                  Pani prezydent Warszawy złożyła ów dokument dwa dni po terminie.

wiadomosci.onet.pl/1469115,11,item.html
                                  • szpila555 Re: Memorandum Prof. Kuleszy 20.01.07, 09:55
                                    www.samorzad.pap.pl/dokumenty/2007/01/701181605182579_memorandum.pdf
                                    • szpila555 Re: Radio Białystok podało ... 22.01.07, 18:55
                                      www.radio.bialystok.pl/dziennik.php?22
                                      22.01.2007 godz: 18

Do 25-ciu zwiększyła się liczba samorządowców, którzy mogą stracić mandat.
                                      Do 25-ciu zwiększyła się liczba samorządowców, którzy mogą stracić mandat.
                                      Powodem jest niezłożenie w w terminie oświadczeń majątkowych i o działalności
                                      gospodarczej współmałżonków. Liczba ta odnosi się tylko do przewodniczących rad
                                      gminnych, miejskich i powiatowych oraz wójtów, burmistrzów, prezydentów,
                                      starostów i marszałka, bo tylko ich bezpośrednio nadzoruje wojewoda. Nie
                                      wiadomo na razie ilu w rzeczywistości radnych, poza tymi sprawdzanymi przez
                                      wojewodę, złożyło oświadczenia po terminie. Z powodu nie złożenia w terminie
                                      oświadczeń mandat wygaśnie dwóm burmistrzom, trzem wójtom, 18-tu
                                      przewodniczącym rad gmin i dwóm przewodniczącym rad powiatowych. 8-miu
                                      samorządowców spóźniło się z deklaracjami majątkowymi a 17-tu z oświadczeniami
                                      o działalności gospodarczej małżonków - informuje dyrektor Wydziału Nadzoru i
                                      Kontroli Lidia Stupak. Podlaski Urząd Wojewódzki sprawdzał na razie
                                      oświadczenia pod kątem przekroczenia terminów składania oświadczeń. Nie były
                                      jeszcze weryfikowane zawarte w nich informacje. W jakich dokładnie gminach po
                                      kontroli oświadczeń przez Urząd Wojewódzki mają być uzupełniające wybory
                                      samorządowe będzie wiadomo pod koniec tygodnia. Na razie podawanych jest 7
                                      gmin: Czeremcha, Dobrzyniewo Duże, Dziadkowice, Juchnowiec Kościelny, Nowogród,
                                      Przytuły i Radziłów. Przewodniczącym rad tych gmin mają wygasnąć mandaty, bo
                                      spóźnili się ze złożeniem oświadczenia majątkowego. Uzupełniające wybory na
                                      radnych przeprowadza się w gminach do 20-tu tysięcy mieszkańców. W większych do
                                      rady wchodzi kolejna osoba z danej listy. Kryterium to nie dotyczy wyboru
                                      wójtów, burmistrzów i prezydentów.
                                      • szarik_102 Re: I co tak zamilkli, a??? 29.01.07, 23:06
                                        W gminie wybory radnego, a w miescie? Ilu nowych radnych?
                                        • to_ja8 Re: I co tak zamilkli, a??? 29.01.07, 23:10
                                          szarik_102 napisał:

> W gminie wybory radnego, a w miescie? Ilu nowych radnych?

Nic dobrego....
                      • pawlozsiul Re: tylko spokojnie pawlo! 19.01.07, 16:35
                        Zaapelowałem przecież do l-l, żeby się przygotowywali. Ciekawe, jak technicznie
                        przeprowadzić taką operację? Na raty, bo inaczej qworum nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka