Dodaj do ulubionych

Tak pytam z czystej ciekawości

04.02.07, 22:11
Dlaczego wy tutaj piszecie po Ukraińsku?
a) jesteście z pochodzienia Ukraińcami?
b) macie takowe korzenie i z tego względu jesteście dwujęzyczni?
c) spodobał się wam ten język, więc się go nauczyliście?
Rozumiem, ze język ten jest niejako związany z waszym regionem, ale chyba nie
wszyscy jego mieszkańcy nim władają.
Jakby nie pasowała żadna odpowiedź to napiszcie co i jak sami :)
P.S.: Zazdroszczę wam trochę tej "inności", w dzisiejszych czasach miło jest
wybijać się z tłumu szaraczków
Obserwuj wątek
    • to_ja8 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:19
      To szyfr na wzór Indian Navaho.
      Używają go ci, którzy nie chcą żeby inni nie mogli zrozumieć, co tamci knują.
      Teraz już rozumiesz?
      • aasiula1 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:27
        no rozumiem, ze np obcy was nie rozumieją, ale umiejętność posługiwania
        się "szyfrem" została jakoś nabyta, nie?
    • to_ja8 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:23
      aasiula1 napisała:

>... Zazdroszczę wam trochę tej "inności", w dzisiejszych czasach miło jest
      > wybijać się z tłumu szaraczków

===
      Znałem gościa, który też chciał się miło wybić... ale zamiast tego się wbił -
      na pół metra w glebę.
      • aasiula1 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:28
        Ja mówię o takim pozytywnym wibijaniu się :)
    • liberum_veto Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:25
      To proste. W Bielsku jest pięciu Ukraińców (z tego jeden w Chicago) i umówili
      się, że wszyscy będą pisać tutaj na forum :)
      • aasiula1 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:28
        Nieee, no powaznie pytam dla odmiany
        • proffet Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:31
          każdy ma prawo do wypowiedzi w dowolnym języku to forum przecież jest
          • to_ja8 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:38
            proffet napisał:

> każdy ma prawo do wypowiedzi w dowolnym języku to forum przecież jest

====

No właśnie!!!
            Ale dzięki takim szyfrom i Indianom Navaho, którzy rozumieli tylko samych
            siebie uratowano wielu amerykańskich żołnierzy w azji. No i... nakręcono b.
            dobry - moim skromnym zdaniem film pt. "Szyfry wojny"
          • aasiula1 Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:38
            No i co z tego, że ma? Czy ja napisałam, ze nie ma? Nie tego dotyczyło moje
            pytanie
        • liberum_veto Re: Tak pytam z czystej ciekawości 04.02.07, 22:37
          Tak całkiem poważnie, to Ukraińców w Bielsku jest 25, ale nie wszyscy jeszcze
          mają dostęp do internetu. Polecam esej z "Polski egzotycznej":
          www.harazd.net/%7Enadbuhom/pod/pod_polskaegzotyczna.htm
          • to_ja8 Na szczęście.... 04.02.07, 22:42
            liberum_veto napisał:

> Tak całkiem poważnie, to Ukraińców w Bielsku jest 25, ale nie wszyscy jeszcze
            > mają dostęp do internetu.
    • to_ja8 I ja też zapytam z czystej ciekawości... 04.02.07, 22:50
      czy u was w Lublinie nikt nigdy nie słyszał o Ukraińcach?
      U nas też do połowy lat 90-tych ich nie było. Aż się zalęgło...
      A zaczęło się od tego, żjeden taki mały poeta białoruski zaczął dla jaj
      utwardzać rymy (końcówki).
      I popatrz co z tego wyszło....
      • aasiula1 Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 04.02.07, 22:56
        co to za pytanie, niesłyszał??? Jak wchodzę na lubelskie forum, to nikt nie
        pisze po ukraińsku, nie znam też Polaków, którzy mówią w tym języku. Dlatego
        też pytałam, czy osobu te, są Ukraińcami, czy tylko mają korzenie itp

> I popatrz co z tego wyszło....
        a dlaczego tak piszesz? czy to coś złego że się "zalęgło"??? Przeciez całe
        piękno tkwi właśnie w wielokulturowości i generalnie w zróżnicowaniu. Trochę
        chyba o tym zapomnieliśmy bo druga wojna światowa i jej następstwa tą
        wielokulturową Polskę mocno ujednoliciły :(
        • obserwer11 Jeszcze raz - Cytuję : 04.02.07, 23:02
          Tak więc ruch ukraiński na Podlasiu nie wszystkim jest w smak i niejednemu
          zburzył błogi spokój. Myślę jednak, że winniśmy temu ruchowi życzliwość i
          sympatię. Każdy przecież ma prawo do poszukiwania swej tożsamości, tym
          bardziej, że małoruskie pochodzenie mieszkańców południowej Białostocczyzny
          naprawdę nie jest wyssane z palca. Bardzo jest nam miło, gdy, jak to ostatnio
          się słyszy, Polacy zamieszkali gdzieś w głębi Rosji, na Syberii, w
          Kazachstanie, czy nawet na Białorusi i Litwie. nie znający czasem nawet języka
          polskiego, odkrywają nagle swą polskość i chcą się z nią identyfikować.
          Uszanujmy więc to prawo także u innych narodów.
          • aasiula1 Re: Jeszcze raz - Cytuję : 04.02.07, 23:12
            no pięknie, pięknie, ale to chyba nie do mnie ten wykład, bo ja się w całej
            rozciągłości zgadzam i popieram.
            Ale dlaczego pieszesz, że nie w smak jest niektórym? W jaki sposób to może
            komuś przeszkadzać?
            • to_ja8 Szyfrowane teksty na Forum BiPi 04.02.07, 23:15
              mi np przeszkadza ten szyfrowany bełkot na forum, gdzie większość posługuje się
              językiem polskim
              • aasiula1 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 04.02.07, 23:17
                ja się ni wypowiem, bo w sumie to nie jest "moje" forum. Jednak myślę, ze na
                ogólnym forum grzeczniej jest posługiwać się jeżykiem zrozumiałym dla wszystkich
              • peem63 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 04.02.07, 23:27
                to_ja8 napisał:

> mi np przeszkadza ten szyfrowany bełkot na forum, gdzie większość posługuje
                się językiem polskim

zdecydowanie tak
                • obserwer11 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 04.02.07, 23:50
                  podajcie jakiś przykład z Forum Bielsk Podlaski ::::
                  • peem63 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 00:00
                    np:
                    " Pawlo, balszoje spasyba i da wstreczy na zlocie! "
                    • obserwer11 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 00:07
                      a jak ktoś wtrąci taki tekst :
                      ok
                      baj
                      thank's
                      Hi
                      Hello
                      see you letter
                      to znaczy, że jest to forum niezrozumiałe z angielsko/amerykańskim bełkotem ?
                      • aasiula1 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 00:14
                        No będź sprawiedliwy, angielskiego uczymy się wszyscy w szkołach, dodatkowo
                        jest on wszechobecny a przez to zrozumiały dla większości a i obecny szeroku w
                        języku codziennym. Z Ukraińskim trochę gorzej. Tym bardziej dla osób, które
                        nigdy nie uczyły się chocby rosyjskiego
                        • peem63 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 00:16
                          zdecydowanie tak
                        • obserwer11 Polska Dywizja 05.02.07, 00:18
                          dla zrozumienia dodam jeszcze fakt:
                          w skład Polskiej Dywizji stacjonującej, biorącej udział w Pokojowej
                          Amerykańskiej Misji w Iraku - wchodzą żołnierze Ukraińscy .
                          czy jest w tym coś dziwnego ????
                          • aasiula1 Re: Polska Dywizja 05.02.07, 00:24
                            nie bardzo wiem o czym ty piszesz i co to ma do rzeczy. O ile sobie przypominam
                            ta "polska Dywizja" tak na prawdę nazywa się Dywizja Międzynarodowa czy jakoś
                            tak a jedynie jest pod polskim dowodztwem. Ale niechby nawet nazywała się tak
                            jak piszesz, to właściwie jest to dowód na co??? Nie rozumiem... Co chcesz
                            udowodnić?
                            • obserwer11 Wieża Babel 05.02.07, 00:31
                              chcę udowodnić, że żaden z języków używany na Forum i zrozumiały przynajmniej
                              dla kilku procent respondentów nie powinien nie powinien być "obiektem" krytyki
                              osobie, która pojawia się na kilka chwil, aby wybadać nas .
                              Następnie zrobi opracowanie w celu zamierzonym.
                              pozdrawiam poniedziałkowo * Grues Gott
                              • aasiula1 Re: Wieża Babel 05.02.07, 10:50
                                jeżeli to piszesz pod moim adresem to nie rozumiem dlaczego piszesz o krytyce.
                                Pokaż mi choć jedno zdanie które krytykuje ten jezyk. A ja ci pokaże kilka
                                których napisałam na poparcie wieljęzykowości, wielokulturowości i
                                zróżnocowania religijngo. Wy chyba na prawde macie jakiś kompleks, skoro nawet
                                w zdanich wyrazajacych przychylność dopatrujecie się czegoś innego. Bez sensu.
                                Wczytaj się jeszcze raz w moje wypowiedzi tym razem ze zrozumieniem
              • nikzmienilem Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 17:56
                to_ja8 napisał:
                > mi np przeszkadza ten szyfrowany bełkot na forum, gdzie większość posługuje
                się językiem polskim.

Tego sie nie spodziewałem. Dla mnie nie przeszkadza,gdybys był ...kimkolwiek,a
                dałoby się po ludzku rozmawiać. Ludzie nie dzielą się na (dowolnie jakichś)
                tylko na mądrych i głupich.
        • to_ja8 Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 04.02.07, 23:10
          aasiula1 napisała:

> ... a dlaczego tak piszesz? czy to coś złego że się "zalęgło"??? Przeciez
          całe
          > piękno tkwi właśnie w wielokulturowości i generalnie w zróżnicowaniu.

===
          No to_ja zapraszam na wizytę do Angli. Zobaczysz na czym polega zróżnicowanie
          nacjonalistyczne.
          A wracając na nasze podwórko....
          Przed wojną w Orli żyło ponad 1000 wyznawców wiary Mojżeszowej, a teraz
          nastąpiła programowa ukrainizacja.
          • aasiula1 Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 04.02.07, 23:15
            Byłam w Angii, nadal tam pracuje mój mąż. I co z tego wynika? Mnie tam wielość
            narodów nie przeszkadza. A zresztą poslka wielokulturowość była tworzona przez
            wieki i to państwo polskie objęło swymi granicami wiele narodowości, wyznań itp
            więc było to naturalne.
            To chyba piękne, ze kultura naszego kraju nie była jednolita i nudna, ale
            bogata i różnorodna
            • hansgrubber Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 05.02.07, 00:11
              Liberum powiedzial jak jest. Zeby bylo scislej to polowa Bielska jest raczej
              bialoruska.
              • aasiula1 Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 05.02.07, 00:16
                No to tym bardziej powinna być ogólna tolerancja, skoro jest tak różnorodnie
                • hansgrubber Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 05.02.07, 00:29
                  Sprawa jest bardziej skomplikowana. :) Mam wyjasniac?
                  • pawlozsiul Hans Ci wszystko opowie. 05.02.07, 08:43
                    Gdyby o czymś zapomniał, pytaj gsx1100g.
                  • aasiula1 Re: I ja też zapytam z czystej ciekawości... 05.02.07, 10:53
                    chce wiedzieć dlaczego jak pisze ze szkoda mi dawnej wielokulturowej Polski i
                    że jestem za chronieniem resztek tego co z niej zostalo to inni zarzucają mi
                    wystepowanie przeciwko tym wartościom. Czyżby kłopoty z językiem polskim???
      • pawlozsiul Trochę wcześniej 05.02.07, 08:42
        Lata osiemdziesiąte, w 1990 startował już Rusko-Ukraiński Komitet Wyborczy. Nie
        demonizuj tak rymotwórcy, większy wpływ miały osoby studiujące w Lublinie i
        Krakowie.
    • szpila555 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 05:34
      Już wstałeś partyzant?
      • szpila555 Re: Szyfrowane teksty na Forum BiPi 05.02.07, 05:35
        Wpisy z atakami osobistymi są kasowane!!!
        • pawlozsiul że jak? 05.02.07, 08:43
          Ktoś zaatakował Partizana?
          • szpila555 Re: że jak? 05.02.07, 09:03
            Wyjątkowo to partizan przeszedł do natarcia o 5:25
            Ale szpila czuwa ;)
            • pawlozsiul Re: że jak? 05.02.07, 10:11
              szpila555 napisał:

> Wyjątkowo to partizan przeszedł do natarcia o 5:25

Godzinę przed świtem stanął do nierównej walki z siłami Ksenofobii. Przywróć,
              ciekawie będzie poczytać.
              • aasiula1 Re: że jak? 05.02.07, 10:55
                przywróć, bo jeśli to było do mnie to już całkiem uznam, ze czytać nie potrafią
                po polsku. Ja piszę "+" oni czytają "-", ludzieeee. Jakbym was po stopach
                zaczeła całowac to pewnie byłaby awantura, że chcę pogryźć.
                • pawlozsiul na pewno nie do Ciebie, spox 05.02.07, 11:26
                  aasiula1 napisała:

> przywróć, bo jeśli to było do mnie

Obstawiam trzy osoby. Ale to akurat twardzi zawodnicy i nie potrzebują chować
                  się za plecami moderatora. Powiem więcej - lubią ostre wymiany, a Szpila nie
                  daje im szansy.
                  • szpila555 Re: na pewno nie do Ciebie, spox 05.02.07, 12:15
                    Bez przesady, kasuję tylko w niezbędnym zakresie,jeśli ktos "rażąco" tego się
                    doprasza swoim tekstem.
                    A napisać komuś ze jest np "durny" itp można w mailu, a nie na publicznym forum.
                    Może starczy tych spraw w sądach o "obrazę czci".
                    Dobrze, że choć za każdym razem na świadka nie wzywa się mnie.
                    • szpila555 Re: na pewno nie do Ciebie, spox 05.02.07, 12:19
                      Skasowany post był kierowany do to_ja8. Żadnych merytorycznych treści, nic
                      nowego nie wnosił do dyskusji, a obrażał. Nauczmy się w końcu pisac na forum
                      bez obrażania kogokolwiek. Swoje poglądy bronić argumentami a nie wyzwiskami.
                      • to_ja8 Osobiście lubię ukraińców i ich język, ale.... 05.02.07, 13:19
                        ... gdy jestem w Kijowie czy Charkowie.
                        A nie jest dla mnie przyjemnością omijanie szyfrowanej wymiany zdań
                        w "ekskluzywnym towarzystwie" - czyli forum BiPi.
                        Chcecie nawijać w swoim języku, to proszę bardzo....
                        A tu, na tym forum wygląda to tak jakby Indianie Navaho....
                        I nie wmawiajcie mi, że nie jestem tolerancyjny. Ukraińcy powinni sami
                        rozpocząć szukania swoich korzeni, czy jak to oni nazywają "świadomości
                        narodowej" od tolerancji narodu, z którego budżetu są finasowane ich WYDUMKI.
                        Zauważyłem już dawno podjudzanie, podpuszczanie, szantaże itp. ze strony ludzi,
                        którzy uważają się za ukraińców. Namawia się np: dzieci polskie do nauki j.
                        ukraińskiego. .... Żeby nie przedłużać: "Dobrze jest mniejszościować za cudze
                        pieniądze" - co nie?
                        • pawlozsiul Jeszcze raz Ci to powiem... 05.02.07, 15:49
                          to_ja8 napisał:

> "Dobrze jest mniejszościować za cudze
                          > pieniądze" - co nie?

Podlascy Białorusini i Ukraińcy nie płacą podatków w Mińsku czy Kijowie, tylko
                          wpłacają je do polskiego budżetu. Równie dobrze można powiedzieć, że
                          Białorusini i Ukraińcy finansują Domy Polskie na wschodzie, albo utrzymują
                          ZPnB. Tylko po co ta dyskusja?
                          • to_ja8 Jednak będzie dyskusja.... 05.02.07, 16:28
                            pawlozsiul napisał:

> to_ja8 napisał:
                            >
                            > > "Dobrze jest mniejszościować za cudze
                            > > pieniądze" - co nie?
                            >
                            > Podlascy Białorusini i Ukraińcy nie płacą podatków w Mińsku czy Kijowie,
                            tylko
                            > wpłacają je do polskiego budżetu. Równie dobrze można powiedzieć, że
                            > Białorusini i Ukraińcy finansują Domy Polskie na wschodzie, albo utrzymują
                            > ZPnB. Tylko po co ta dyskusja?

===

A jak mi wytłumaczysz, że dzięki dodatkowemu współczynnikowi "x 0,2" na dzieci
                            uczące się mniejszościowych języków ztrudnienie mają białoruteniści - dla
                            przykładu. Czym się różnią moje dzieci od tamtych? Jeżeli ja chcę, żeby uczyły
                            się Dodatkowej Mowy Indian Navaho, to muszę bulić z własnej kieszeni. Samorząd
                            tego nie pokrywa.
                            A tak swoją drogą, to może ktoś zrobi bilans ile podatków płacą Polacy i
                            niepolacy, a potem porówna do wydatków poniesionych przez samorząd i budżet
                            państwa.
                            • pawlozsiul Re: Jednak będzie dyskusja.... 05.02.07, 16:40
                              to_ja8 napisał:

> Czym się różnią moje dzieci od tamtych? Jeżeli ja chcę, żeby uczyły
                              > się Dodatkowej Mowy Indian Navaho, to muszę bulić z własnej kieszeni.
                              Samorząd
                              > tego nie pokrywa.

Niczym się nie różnią Twoje dzieci. Jeżeli Białorusini lub Ukraińcy zechcą się
                              uczyć Dodatkowej Mowy Indian Navaho, to też będą musieli bulić z własnej
                              kieszeni. Żaden Samorząd tego nie pokryje.

> A tak swoją drogą, to może ktoś zrobi bilans ile podatków płacą Polacy i
                              > niepolacy, a potem porówna do wydatków poniesionych przez samorząd i budżet
                              > państwa.

Państwo jest dobrem wspólnym. Jeżeli chcesz powrotu do czasów, gdy przy byle
                              zeznaniu w sądzie trzeba było deklarować narodowość - droga wolna. Tylko czemu
                              to ma służyć?
                              • to_ja8 Dla mnie Polska będzie zawsze polska, a nie ukraiń 05.02.07, 20:24
                                pawlozsiul napisał:

> Państwo jest dobrem wspólnym. Jeżeli chcesz powrotu do czasów, gdy przy byle
                                > zeznaniu w sądzie trzeba było deklarować narodowość - droga wolna. Tylko
                                czemu
                                > to ma służyć?

===
                                Dla mnie Polska będzie zawsze polska, a nie ukraińska. Ja nie wymyśliłem tej
                                nacji. Nie było jej do momentu, gdy demokracja i populizm niektórych polityków -
                                opierających swój kapitał polityczny - na konfliktach między mieszkańcami
                                Podlasia dał szansę na realizacji pomysłu z ukraińskością.
                                Znalazła się też kasa dla jednego z naszych biznesmenów z budżetu gminy.... a
                                potem ... to towarzystwo wzajemnej adoracji ze wspomnianym biznesmaenem
                                wspierającym swoje towrzystwo.
                    • pawlozsiul Re: na pewno nie do Ciebie, spox 05.02.07, 15:53
                      szpila555 napisał:

> Bez przesady, kasuję tylko w niezbędnym zakresie,jeśli ktos "rażąco" tego się
                      > doprasza swoim tekstem.

Zmieniamy widzę image forum? Kiedy rekolekcje?

> A napisać komuś ze jest np "durny" itp można w mailu, a nie na publicznym
                      forum

To gorzej się normalnie rugnął niż ta "dupa" z AO. Nie zauważyłem, żebyś ją
                      wykasował.

> Może starczy tych spraw w sądach o "obrazę czci".
                      Trzy kaktusy mi rosną, gdyby po czymś takim Serwis kopnął się z pozwem do sądu.
    • pawlozsiul nie chce mi się dziesiąty raz tego samego 05.02.07, 08:45
      Skorzystaj Aasiula z wyszukiwarki tego forum - sporo było dyskusji.
    • obalix Re: Tak pytam z czystej ciekawości 05.02.07, 09:23
      Popieram zdanie Pavla. Swoją drogą dziwne, ze nie ma tu jeszcze Romana ;)
    • ja-alutka aasiula1 05.02.07, 09:37
      Cokolwiek Ci fajni panowie nie "wygadują" prawda jest taka, ze właśnie dzięki
      tym wpisom ukraińskim i innojęzycznym nasze Forum jest wyjątkowe. Mamy tu
      forumowiczów pochodzenia białoruskiego, polskiego, ukraińskiego (w kolejnosci
      alfabetycznej :), katolików , prawosławnych i ludzi innych wyznań. Każdy raz na
      jakiś czas ma prawo(tak prawo!!) dokonać wpisu w takim jezyku w jakim mu się
      podoba (jeśli się poprosi o przetłumaczenie - przetłumaczy!!), a generalnie
      przede wszystkim używamy tu języka polskiego bo wszyscy się świetnie nim
      posługujemy. Moze czasami niektórzy zapominaja słowa Tolerancja, a inni go
      nadużywają ale generalnie Lubimy się i kiedy dochodzi do spotkania w realnym
      świecie Wszyscy chowają "scyzoryki" głęboko do kieszeni, zabezpiecozne przed
      otworzeniem się!! Pozdrawiam gorąco jak na Forum Bielskie przystało!! ☺
      • hansgrubber Re: aasiula1 05.02.07, 10:56
        Mamy tez kilku ukrainskiech faszytow i grono klakierow - sorry ale rzeczy
        trzeba nazywac po imieniu, nie zgadzam sie zatem ze cokolwiek wygaduja jest ok,
        a i moderatora ktory tnie po uwazaniu, kogo nie lubi to ciach. A tak poza tym
        jest super. :)
        • szpila555 Re: aasiula1 05.02.07, 20:07
          hansgrubber napisał:
          > Mamy tez kilku ukrainskiech faszytow i grono klakierow - sorry ale rzeczy
          > trzeba nazywac po imieniu, nie zgadzam sie zatem ze cokolwiek wygaduja jest
          ok,
          >
          > a i moderatora ktory tnie po uwazaniu, kogo nie lubi to ciach. A tak poza tym
          > jest super. :)

hansiegrubberze, akurat jesteś pierwszy na najnowszej liście tych, których nie
          kasuję bez względu na to co napiszą. Co do Ciebie, to po prostu uznałem, że
          jeśli jestes tak zdeklarowanym przeciwnikiem cenzury, to bierzesz pełną
          odpowiedzialność za to co piszesz na forum pod swoim nickiem.
          Akurat nie stosuję kryterium "lubi" - "nie lubi" przy ewentualnym kasowaniu
          wpisów, stosuję inne kryteria:
          forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617538.html
          forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
          Możesz stosować własne kryteria na własnym "niszowym forum" Czarnej Średniej ja
          CI tego nie bronię.
      • aasiula1 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 05.02.07, 10:59
        wiecie co ja swoje, a wy swoje. Ja się pytam z ciekawości kto zna ukraiński i z
        jakich powodów a wy mi tu o tym, ze ma prawo, ze wolno, że tolerancja. Ludzie
        piszcie sobie w jakim tam chcecie języku. Ja jestem za, ale nie o to pytałam.
        czytajcie na Boga moje wypowiedzi ze zrozumieniem.
        Jestescie totalnie nastawienie na wieczną obronę i nie widzicie, ze niektórzy
        nie chcą was atakować, a wręcz doceniają właśnie tę waszą wyjątkowość.
        • hansgrubber Re: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA 05.02.07, 11:02
          No z tym to trzeba sie zgodzic. :) Masz racje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka