Dodaj do ulubionych

jazda cały rok na światłach

16.02.07, 11:02
wiadomosci.onet.pl/1487347,11,item.html
Mnie tam odpowiada ta zmiana.
Pytanie: czy przyczyni się do wzrostu bezpieczeństwa - słyszałem różne
opinie. Wg mnie tak.
Obserwuj wątek
    • obserwer11 Re: jazda cały rok na światłach 16.02.07, 11:06
      nareszcie!
      w końcu czekałem się *
      nie cierpię czarnych i grafitowych pojazdów na trasie bez włączonych świateł,
      w szczególności latem podczas wysokich temperatur **
      • obserwer11 Re: jazda cały rok na światłach 16.02.07, 11:07
        doczekałem się (b.szybka ta moja nowa klawiatura Dell)
        • bielszczanin Re: jazda cały rok na światłach 16.02.07, 11:13
          klawiatura?
          :)
          • hansgrubber Zdecydowanie za! 16.02.07, 18:04
            Ja juz od kilku lat tak jezdze.
            • sebcioo Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 21:57
              A wedlug mnie to glupota nakazywac jazde na swiatlach przez caly rok.
              • hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:02
                Z powodu tej glupoty kraje w ktorych nakazano jezdzic na swiatlach maja mniej
                wypadkow. Najlepiej jeszcze jezdzic bez pasow i na lysych oponach. Taniej.
                • sebcioo Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:32
                  A masz jakies oficjalne dane o Polsce o i wypadkach przed i po wprowadzeniu
                  nakazu jazdy ze swiatlami w okresie zimowym?
                  • hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:48
                    Moge poszukac ale nie natrafilem na takie.
                    • sebcioo Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:52
                      No to sorry ale powolujesz sie na zmniejszenie sie ilosci wypadkow ale
                      jednoczesnie nie masz zadnych dowodow na potwierdzenie tej tezy, mam racje czy
                      sie myle ?
                      • hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:54
                        Mylisz sie.
                    • pawlozsiul Niemcy 18.02.07, 22:54
                      Jeżdżę przez cały rok na lampach. Poza Niemcami nie budzi to sensacji. A
                      dlaczego w Niemczech budzi sprzeciw - na tyle wielki, że potrafią puścić
                      szperacza, żeby wyłączyć światła? Bo jest "nieekologiczne", jak się
                      dowiedziałem.
                      • sebcioo Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:06
                        Ale czy ja bronie wam jezdzic na lampach caly rok? chcecie to jezdzijcie ile
                        chcecie.
                        Nie pojmuje tylko zmuszania innych i podpierania tego argumentami nie popartymi
                        zadnymi liczbami.
                        • hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:10
                          No Niemcy maja ekologicznego pierdolca - to widac nawet w ukladzie sil
                          politycznych - co nie zmienia postaci rzeczy - jest bezpieczniej.
                        • pawlozsiul a czy ja Ci każę jeździć? 18.02.07, 23:13
                          Hondy accord i civic - jakieś przejściówki - tak na oko z rocznika 90/91 mają
                          fantastyczne rozwiązanie - odblask słoneczny w przedniej lampie. Jadąc z
                          przeciwka ma się wrażenie, że auto jest na światłach. Dlaczego nie
                          upowszechniono tego wynalazku?
                          • sebcioo Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:21
                            Nie, ty nie kazesz, ale rozni mundrzy z sejmu kaza.

A o takim wynalazku nie slyszalem - ale mi sie podoba.
                            • hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:29
                              Tyle ze slonce nie zawsze swieci.
                              • sebcioo Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:31
                                Po to kazdy z nas ma rozum zeby taki fakt zauwazyc i samemu wlaczyc swiatla. I
                                zadne nakazy z gory tego nie zalatwia. Chyba ze wladza watpi w inteligencje
                                ludzi i "mysli" za nich. Aczkolwiek nie ukrywam ze niektore jełopy jezdza bez
                                swiatel nawet jak jest nakaz czyli teraz.
                  • marecki-34 Re: Zdecydowanie przeciw. 28.02.07, 15:11
                    Kolega o nicku Pentaq podaje sporo statystyk

dayne.dobrynet.pl/forum/viewtopic.php?t=11182&highlight=%B6wiat%B3ach
                    • hansgrubber Zdecydowanie za 28.02.07, 16:46
                      Ale on jest za:

"Właśnie jestem po lekturze obfitego raportu Komisji Europejskiej na ten temat.
                      Oczywiście sa koszty- 1,5mld E rocznie (spaliny, CO2, żarówki itp), zyski
                      5,3mld E. Ocalone szacunkowo zycie 2350 osób rocznie, 23% mniej kolizji
                      tylnych, 13% mniej kolizji frontalnych i bocznych. W przypadku motocyklistów
                      59% mniej wypadków śmiertelnych. Jestem w stanie pójśc na takie coś- moge tą
                      szklankę wachy na 100km odżałować"
                      • sebcioo Zdecydowanie przeciw. 28.02.07, 19:33
                        Moze i jestem glupi i zadaje glupie pytania ale jak mozna ocenic ze zginelo np
                        2300 ludzi mniej niz mialo zginac?
                      • marecki-34 Re: Zdecydowanie za 06.03.07, 09:06
                        Ja też jestem za. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem :-)
                        • szpila555 Re: Zdecydowanie za 06.03.07, 09:17
                          Myślę że jakby drogi publiczne były dostosowane do obecnego natężenia ruchu i w
                          lepszym stanie technicznym, uniknięto by więcej wypadków niż jeżdżenie z
                          włączonymi światłami przez 10 lat ;P
                          • baam1 Re: Zdecydowanie za 06.03.07, 10:00
                            Szpilo oczywiście masz rację, ale póki co jestem zdecydowanie ZA światłami :))
    • hansgrubber Sondaż 28.02.07, 14:59
      Sondaż Pentora dla "Życia Warszawy".
      Wynika z niego, że ponad 53 procent Polaków (53,4) popiera wprowadzenie w
      Polsce obowiązku jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
      Przeciwko tej nowości opowiedziało się 43,7 proc. respondentów, zaś 2,9 procent
      badanych nie miało w tej sprawie zdania - informuje gazeta.
      • diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 18:33
        nie podoba mi sie ta zmiana a nawet jestem przeciwny... to jest co najmniej
        głupota!!! i wiem ze wielu zawodowych kierowcow w tym moich kolegow jest tego
        samego zdania!!! Wiem bo poruszalismy ten temat... jak smali slonce w pelni za
        cholere (przepraszam za wyrazenie) nie zobaczysz swiatel a co najwyzej blask od
        szyby czy lakieru auta... a przepraszam ile jest w europie takich "mądrych"
        krajow gdzie sa wprowadzone takie przepisy??? czemu na terenie unii w niektorych
        krajach jak sie nie myle nie ma obowiazku uzywania swiatel przez caly rok od
        zmierzchu do switu i maja nizszy wspolczynnik jesli chodzi o wypadki i mniej
        zabitych na drogach??? problem nie lezy w swiatelkach tylko w naszych głowach i
        przede wszystkim w naszych okropnych drogach...
        • proffet Re: Sondaż 28.02.07, 18:37

a ja jestem za.
          • diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 18:44
            no wlasnie... a nie lepiej ograniczyc ten przepis do takiej formy, ktora by nam
            pozwalala jezdzic bez swiatel w terenie zabudowanym a poza nakazywala je
            wlaczac??? kiedys jak sie nie myle byl przepis w tym stylu odnoszacy sie do
            zapinania pasow... moze sie myle??? nie wiem ale mi sie wydaje ze pomysl jest ok
            i wielu przeciwnikow poszlo by na to...
            • sebcioo Re: Sondaż 28.02.07, 19:29
              > no wlasnie... a nie lepiej ograniczyc ten przepis do takiej formy, ktora by nam
              > pozwalala jezdzic bez swiatel w terenie zabudowanym a poza nakazywala je
              > wlaczac??
              Glupota totalna: jade samochodem, teren zabudowany, bez swiatel, wioska sie
              konczy, teren niezabudowany, musze wlaczyc swiatla, znowu wiocha, zabudowany,
              siwatla won, koniec wiochy, zapalam swiatla.
              • diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 20:43
                > Glupota totalna: jade samochodem, teren zabudowany, bez swiatel, wioska sie
                > konczy, teren niezabudowany, musze wlaczyc swiatla, znowu wiocha, zabudowany,
                > siwatla won, koniec wiochy, zapalam swiatla.

mysle ze podszedles do mego postu jak dziecko... no ale jesli nie rozumiesz o co
                chodzi to Ci wytlumacze... przy takim przepisie rzaden normalny czlowiek nie
                bawilby sie swiatlami przejezdzajac przez jakies wioski czy miasta, ale jesli
                ktos nie ma zamiaru wyruszac w podroz poza tablice swojej miejscowosci a chce np
                pojechac do centrum na zakupy czy tam zatankowac samochod, lub nawet przestawic
                na inny parking auto nie musialby pamietac o wlaczaniu za kazdym razem
                swiatel... ja pracuje jako kierowca i wiem ze takie cos byloby wygodne i
                wystarczajace jesli juz mieliby cos w tym temacie zmieniac...
                • sebcioo Re: Sondaż 28.02.07, 20:51
                  Ja ze swego doswiadczenia wiem ze wiekszy wysilek umyslowy (sic!) sprawia mi
                  pamietanie o ... WYLACZANIU swiatel. Wlaczam je odruchowo.

Mnostwo razy zapomnialem wylaczyc ich, albo wylaczyc kierunkowskazow. A wlaczyc
                  zapomnialem moze ze 3 razy, no powiedzmy 5.
                  • diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 20:54
                    sebcioo napisał:

> Ja ze swego doswiadczenia wiem ze wiekszy wysilek umyslowy (sic!) sprawia mi
                    > pamietanie o ... WYLACZANIU swiatel. Wlaczam je odruchowo.

wiec ze strony prawa ktore juz obowiazuje lub wkrotce bedzie obowiazywalo masz
                    dobry nawyk... bo wiecej bedzie Ciebie kosztowal mandat niz chwila przy
                    prostowniku... ja w sumie tez nie mam problemu z wlaczaniem swiatel ale to nie
                    zmienia mojej postawy do tego przepisu!!! nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie
                    dla jazdy caly rok na swiatlach!!!
                    • sebcioo Re: Sondaż 28.02.07, 21:57
                      > nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie dla jazdy caly rok na swiatlach!!!
                      Hehehe wiesz, ciekawa rzecz. Bo ja tez jestem na NIE dla tego pomyslu.
                      • pitzlad Re: Sondaż 02.03.07, 09:05
                        A ja jestem na TAK
                        Nikomu to nie zaszkodzi, a może pomóc.
                        • szpila555 Re: Sondaż 02.03.07, 09:25
                          Póki co jeszcze zmian w ustawie nie ogłoszono, ustawa przeszła z senatu do sejmu
                          "do przyklepania"
                          • sebcioo Re: Sondaż 02.03.07, 20:02
                            A znajac obecny Sejm, Senat i koalicje to mozna uznac ze ustawa jest juz zaklepana.
                            • hansgrubber Re: Sondaż 06.03.07, 10:06
                              Przynajmniej jedna dobra rzecz zrobia. :)
                              • sebcioo Re: Sondaż 06.03.07, 10:26
                                Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Dygresja: jedni chwala "becikowe", inni uwazaja ze to bzdura.
                                • hansgrubber Re: Sondaż 06.03.07, 10:32
                                  Becikowe jest ok. Ale wolalbym caly system wspierania rodzin i zwiazkow z
                                  dziecmi.
                                  • sebcioo Re: Sondaż 06.03.07, 12:32
                                    > Becikowe jest ok. Ale wolalbym caly system wspierania rodzin i zwiazkow z
                                    > dziecmi.
                                    Dokladnie tak samo jest ze swiatlami. Zamiast robic kompleksowe dzialania na
                                    rzecz poprawy bezpieczenstwa na droga robi sie jeden nakaz ktory ma jak za
                                    dotknieciem czarodziejskiej rozdzki uzdrowic wszystko i dac powod do zadowolenia
                                    z siebie i z tego jak poslowie sa dobrzy i dbaja o narod.
                                    • szpila555 Re: Radio Białystok 06.03.07, 13:39
                                      www.radio.bialystok.pl/dziennik.php?06
                                      06.03.2007 godz: 8
                                      Między Ostrowią Mazowiecką a Wyszkowem zderzyło się 5 tirów.
                                      Do około 10-tej może być zablokowana krajowa 8-ka na odcinku między Ostrowią
                                      Mazowiecką, a Wyszkowem. W miejscowości Dybki zderzyło się 5 tirów. Żeby ominąć
                                      zamknięty odcinek kierowcy, którzy jadą w stronę Warszawy powinni skręcić w
                                      drogę nr 50 - to droga w stronę Mińska Mazowieckiego. Kierowcy, którzy jadą w
                                      stronę Białegostoku powinni skręcić na Brok. Na miejscu wypadku pracują teraz
                                      policjanci, którzy ustalają przyczyny wypadku.
                              • diabel_21 Re: Sondaż 06.03.07, 12:03
                                hansgrubber napisał:

> Przynajmniej jedna dobra rzecz zrobia. :)

wydaje mi sie ze bardziej pasuje

kolejna zbyteczna ustawa która zatwierdza...

korzystając z okazji zanim nasz "mądry" rzad wprowadzi ten glupi nakaz jezdze
                                BEZ światełek w dzień i jak widze (a widze codziennie i dużo) z dnia na dzien
                                wiecej kierowcow swiatelka pozostawia na pore bardziej odpowiednia do ich
                                uzywania :))
    • pitzlad Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 08:06
      Prezydent podpisał nową ustawę o ruchu drogowym, wprowadzającą obowiązek
      używania świateł mijania przez cały rok. Nie wiadomo jeszcze dokładnie kiedy
      nowy przepis wejdzie w życie ale wejdzie. I co wy na to?
      • baam1 Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 09:02
        Jest mi wszystko jedno. I tak jeżdżę cały cas na światłach. Ale jeżeli inni
        kierowcy będą też je włączać to zwiększy się ich widoczność (chodzi mi o trasę).
        • szpila555 Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 09:22
          Wyglądam przez okno na ulicę ... Póki co, wszyscy jeżdżą bez świateł ...
          • baam1 Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 09:26
            Bo teraz siedzę przed komputerem :) A może mało spostrzegawczy jesteś???
    • skubi-dubi Ja uważam... 29.03.07, 08:16
      chociaż nie czytałem postów w tym wątku, że jazda cały rok na światłach -
      owszem oki, ale poza granicami miast. Po co światła w lipcu w miescie?, to
      regulują inne przepisy nakazujące zapalanie świateł w dniach słabej widoczności.
      Za to w trasach, jak najbardziej jestem za, ja cały czas jeżdże na światłach
      poza miastem, w trasie.
      A tak światła w dzień,w mieście, na krótkich często trasach? - do dodatkowy
      zarobek producentom akumulatorów, producentom prostowników, żarówek, zakładom
      elektroniki samochodowej, no wszystkim zainteresowanym OPRÓCZ NAS !!!
      • pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 08:30
        Wiesz, jest mały problem, jak to napisać w ustawie. W Bielsku owszem z jednego
        końca miasta na drugi nie ma więcej niż 5km, zatem jak nawet zapomnisz włączyć
        to i tak przecież daleko nie jedziesz. Ale są też miasta dużo większe gdzie
        odległości są duże i prędkości większe. Wiec jak to opisać w ustawie? Można nie
        używać świateł mijania w miastach poniżej 50000 mieszkanców?
        • kaukonsky Re: Ja uważam... 29.03.07, 10:00
          pitzlad napisał:
          > W Bielsku owszem z jednego
          > końca miasta na drugi nie ma więcej niż 5km.
          Jest, jest. Ze Studziwód pod Hoopy - 7 km. A połowa trasy na wysokości ronda :o)
          • pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:19
            Jest w tym trochę racji, wprawdzie licząc od ostatniej ulicy w studziwodach do
            ostatniej przy Hoopach wychodzi mi ok 5km. Jednak licząc od znaku do znaku
            będzie 7km. Ale co to za różnica.
            • szpila555 Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:24
              pitzlad napisał:
              > Jest w tym trochę racji, wprawdzie licząc od ostatniej ulicy w studziwodach
              do
              > ostatniej przy Hoopach wychodzi mi ok 5km. Jednak licząc od znaku do znaku
              > będzie 7km. Ale co to za różnica.

Hm, albo ja mam zepsuty licznik w moim misiu, albo Ty masz zepsuty w swoim
              aucie ;)
              Masz pewnie duże zużycie paliwa, co?
              ;)
              • pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 18:12
                www.map24.interia.pl

tak to mierzyłem bez siadania za kółko
        • skubi-dubi Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:00
          nie kombinuj pitzland, nie kombinuj, weż suwak logarytmiczny i policz sobie
          jaki jest odsetek duzych miast do małych.
          Duże miasta poza tym sa super oświetlone, tam prezydent o drugiej latem latarni
          nie wyłącza.
          Jazda w mieście naswiatłach , to troche bezsens, ale...
          cóż ja tam tylko skubi-chrupki lubie.
          • pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:08
            Statystyk nie prowadzę wiec nie wiem jaki jest odsetek małych miast.
            Włączając światła także w dzień poprawiasz bezpieczeństwo na drodze, nie tylko
            innych użytkowników dróg ale i swoje. Chyba lepiej być widocznym i raz na jakiś
            czas wymienić żarówkę niż być nie widocznym i wymieniać więcej części.
            Jaka jest różnica między jazdą na trasie a poruszaniem sie po mieście?
      • mosberg Re: Ja uważam... 29.03.07, 10:10
        Skubi, w The Mystery Machine faktycznie za dnia nie widziałem, żebyś jeździł z
        drużyna na światłach :)

Ale poważnie to co Ci się będzie zużywać jak będziesz jeździł na światłach przez
        cały rok ? W nowym aucie nic nie siada, przynajmniej ja nic nie zauważam w swoim.

• sebcioo Re: Ja uważam... 29.03.07, 11:21
          > W nowym aucie nic nie siada, przynajmniej ja nic nie zauważam w swoim.
          I tu jest filozoficzne pytanie czyli JAK DLUGO AUTO JEST NOWE ;)
          • mosberg Re: Ja uważam... 29.03.07, 11:27
            Dla mnie do 5 lat, dodatkowo serwisowane cały czas u producenta. Wiem, że nie
            każdego stać ale można trafić coś całkiem całkiem jak się poszuka nawet wśród
            używanych.
            • pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:10
              Ponad 5 letnie auto też nie jest złe. Akumulator wymienia się i tak co parę lat
              więc wg mnie mały wpływ na to będzie miało uzywanie świateł przez cały czas.
    • odziej Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 15:18
      moto.wp.pl/kat,55194,wid,8792945,wiadomosc.html?rfbawp=1175174263.123
      • bielski-misio_gryzli Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 15:27
        mi tam wsio rawno
      • bielski-misio_gryzli moim zdanie rozmowa na ten temat jest bezcelowa 29.03.07, 15:32
        o przepis już jest i trzeba to zakceptować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka