bielszczanin 16.02.07, 11:02 wiadomosci.onet.pl/1487347,11,item.html Mnie tam odpowiada ta zmiana. Pytanie: czy przyczyni się do wzrostu bezpieczeństwa - słyszałem różne opinie. Wg mnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obserwer11 Re: jazda cały rok na światłach 16.02.07, 11:06 nareszcie! w końcu czekałem się * nie cierpię czarnych i grafitowych pojazdów na trasie bez włączonych świateł, w szczególności latem podczas wysokich temperatur ** Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: jazda cały rok na światłach 16.02.07, 11:07 doczekałem się (b.szybka ta moja nowa klawiatura Dell) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 21:57 A wedlug mnie to glupota nakazywac jazde na swiatlach przez caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:02 Z powodu tej glupoty kraje w ktorych nakazano jezdzic na swiatlach maja mniej wypadkow. Najlepiej jeszcze jezdzic bez pasow i na lysych oponach. Taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:32 A masz jakies oficjalne dane o Polsce o i wypadkach przed i po wprowadzeniu nakazu jazdy ze swiatlami w okresie zimowym? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:48 Moge poszukac ale nie natrafilem na takie. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 22:52 No to sorry ale powolujesz sie na zmniejszenie sie ilosci wypadkow ale jednoczesnie nie masz zadnych dowodow na potwierdzenie tej tezy, mam racje czy sie myle ? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Niemcy 18.02.07, 22:54 Jeżdżę przez cały rok na lampach. Poza Niemcami nie budzi to sensacji. A dlaczego w Niemczech budzi sprzeciw - na tyle wielki, że potrafią puścić szperacza, żeby wyłączyć światła? Bo jest "nieekologiczne", jak się dowiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:06 Ale czy ja bronie wam jezdzic na lampach caly rok? chcecie to jezdzijcie ile chcecie. Nie pojmuje tylko zmuszania innych i podpierania tego argumentami nie popartymi zadnymi liczbami. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:10 No Niemcy maja ekologicznego pierdolca - to widac nawet w ukladzie sil politycznych - co nie zmienia postaci rzeczy - jest bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul a czy ja Ci każę jeździć? 18.02.07, 23:13 Hondy accord i civic - jakieś przejściówki - tak na oko z rocznika 90/91 mają fantastyczne rozwiązanie - odblask słoneczny w przedniej lampie. Jadąc z przeciwka ma się wrażenie, że auto jest na światłach. Dlaczego nie upowszechniono tego wynalazku? Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:21 Nie, ty nie kazesz, ale rozni mundrzy z sejmu kaza. A o takim wynalazku nie slyszalem - ale mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:29 Tyle ze slonce nie zawsze swieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Zdecydowanie przeciw. 18.02.07, 23:31 Po to kazdy z nas ma rozum zeby taki fakt zauwazyc i samemu wlaczyc swiatla. I zadne nakazy z gory tego nie zalatwia. Chyba ze wladza watpi w inteligencje ludzi i "mysli" za nich. Aczkolwiek nie ukrywam ze niektore jełopy jezdza bez swiatel nawet jak jest nakaz czyli teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Zdecydowanie przeciw. 28.02.07, 15:11 Kolega o nicku Pentaq podaje sporo statystyk dayne.dobrynet.pl/forum/viewtopic.php?t=11182&highlight=%B6wiat%B3ach Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Zdecydowanie za 28.02.07, 16:46 Ale on jest za: "Właśnie jestem po lekturze obfitego raportu Komisji Europejskiej na ten temat. Oczywiście sa koszty- 1,5mld E rocznie (spaliny, CO2, żarówki itp), zyski 5,3mld E. Ocalone szacunkowo zycie 2350 osób rocznie, 23% mniej kolizji tylnych, 13% mniej kolizji frontalnych i bocznych. W przypadku motocyklistów 59% mniej wypadków śmiertelnych. Jestem w stanie pójśc na takie coś- moge tą szklankę wachy na 100km odżałować" Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Zdecydowanie przeciw. 28.02.07, 19:33 Moze i jestem glupi i zadaje glupie pytania ale jak mozna ocenic ze zginelo np 2300 ludzi mniej niz mialo zginac? Odpowiedz Link Zgłoś
marecki-34 Re: Zdecydowanie za 06.03.07, 09:06 Ja też jestem za. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Zdecydowanie za 06.03.07, 09:17 Myślę że jakby drogi publiczne były dostosowane do obecnego natężenia ruchu i w lepszym stanie technicznym, uniknięto by więcej wypadków niż jeżdżenie z włączonymi światłami przez 10 lat ;P Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Re: Zdecydowanie za 06.03.07, 10:00 Szpilo oczywiście masz rację, ale póki co jestem zdecydowanie ZA światłami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Sondaż 28.02.07, 14:59 Sondaż Pentora dla "Życia Warszawy". Wynika z niego, że ponad 53 procent Polaków (53,4) popiera wprowadzenie w Polsce obowiązku jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok. Przeciwko tej nowości opowiedziało się 43,7 proc. respondentów, zaś 2,9 procent badanych nie miało w tej sprawie zdania - informuje gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 18:33 nie podoba mi sie ta zmiana a nawet jestem przeciwny... to jest co najmniej głupota!!! i wiem ze wielu zawodowych kierowcow w tym moich kolegow jest tego samego zdania!!! Wiem bo poruszalismy ten temat... jak smali slonce w pelni za cholere (przepraszam za wyrazenie) nie zobaczysz swiatel a co najwyzej blask od szyby czy lakieru auta... a przepraszam ile jest w europie takich "mądrych" krajow gdzie sa wprowadzone takie przepisy??? czemu na terenie unii w niektorych krajach jak sie nie myle nie ma obowiazku uzywania swiatel przez caly rok od zmierzchu do switu i maja nizszy wspolczynnik jesli chodzi o wypadki i mniej zabitych na drogach??? problem nie lezy w swiatelkach tylko w naszych głowach i przede wszystkim w naszych okropnych drogach... Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 18:44 no wlasnie... a nie lepiej ograniczyc ten przepis do takiej formy, ktora by nam pozwalala jezdzic bez swiatel w terenie zabudowanym a poza nakazywala je wlaczac??? kiedys jak sie nie myle byl przepis w tym stylu odnoszacy sie do zapinania pasow... moze sie myle??? nie wiem ale mi sie wydaje ze pomysl jest ok i wielu przeciwnikow poszlo by na to... Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sondaż 28.02.07, 19:29 > no wlasnie... a nie lepiej ograniczyc ten przepis do takiej formy, ktora by nam > pozwalala jezdzic bez swiatel w terenie zabudowanym a poza nakazywala je > wlaczac?? Glupota totalna: jade samochodem, teren zabudowany, bez swiatel, wioska sie konczy, teren niezabudowany, musze wlaczyc swiatla, znowu wiocha, zabudowany, siwatla won, koniec wiochy, zapalam swiatla. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 20:43 > Glupota totalna: jade samochodem, teren zabudowany, bez swiatel, wioska sie > konczy, teren niezabudowany, musze wlaczyc swiatla, znowu wiocha, zabudowany, > siwatla won, koniec wiochy, zapalam swiatla. mysle ze podszedles do mego postu jak dziecko... no ale jesli nie rozumiesz o co chodzi to Ci wytlumacze... przy takim przepisie rzaden normalny czlowiek nie bawilby sie swiatlami przejezdzajac przez jakies wioski czy miasta, ale jesli ktos nie ma zamiaru wyruszac w podroz poza tablice swojej miejscowosci a chce np pojechac do centrum na zakupy czy tam zatankowac samochod, lub nawet przestawic na inny parking auto nie musialby pamietac o wlaczaniu za kazdym razem swiatel... ja pracuje jako kierowca i wiem ze takie cos byloby wygodne i wystarczajace jesli juz mieliby cos w tym temacie zmieniac... Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sondaż 28.02.07, 20:51 Ja ze swego doswiadczenia wiem ze wiekszy wysilek umyslowy (sic!) sprawia mi pamietanie o ... WYLACZANIU swiatel. Wlaczam je odruchowo. Mnostwo razy zapomnialem wylaczyc ich, albo wylaczyc kierunkowskazow. A wlaczyc zapomnialem moze ze 3 razy, no powiedzmy 5. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: Sondaż 28.02.07, 20:54 sebcioo napisał: > Ja ze swego doswiadczenia wiem ze wiekszy wysilek umyslowy (sic!) sprawia mi > pamietanie o ... WYLACZANIU swiatel. Wlaczam je odruchowo. wiec ze strony prawa ktore juz obowiazuje lub wkrotce bedzie obowiazywalo masz dobry nawyk... bo wiecej bedzie Ciebie kosztowal mandat niz chwila przy prostowniku... ja w sumie tez nie mam problemu z wlaczaniem swiatel ale to nie zmienia mojej postawy do tego przepisu!!! nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie dla jazdy caly rok na swiatlach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sondaż 28.02.07, 21:57 > nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie dla jazdy caly rok na swiatlach!!! Hehehe wiesz, ciekawa rzecz. Bo ja tez jestem na NIE dla tego pomyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Sondaż 02.03.07, 09:05 A ja jestem na TAK Nikomu to nie zaszkodzi, a może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Sondaż 02.03.07, 09:25 Póki co jeszcze zmian w ustawie nie ogłoszono, ustawa przeszła z senatu do sejmu "do przyklepania" Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sondaż 02.03.07, 20:02 A znajac obecny Sejm, Senat i koalicje to mozna uznac ze ustawa jest juz zaklepana. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Sondaż 06.03.07, 10:06 Przynajmniej jedna dobra rzecz zrobia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sondaż 06.03.07, 10:26 Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dygresja: jedni chwala "becikowe", inni uwazaja ze to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Sondaż 06.03.07, 10:32 Becikowe jest ok. Ale wolalbym caly system wspierania rodzin i zwiazkow z dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sondaż 06.03.07, 12:32 > Becikowe jest ok. Ale wolalbym caly system wspierania rodzin i zwiazkow z > dziecmi. Dokladnie tak samo jest ze swiatlami. Zamiast robic kompleksowe dzialania na rzecz poprawy bezpieczenstwa na droga robi sie jeden nakaz ktory ma jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki uzdrowic wszystko i dac powod do zadowolenia z siebie i z tego jak poslowie sa dobrzy i dbaja o narod. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Radio Białystok 06.03.07, 13:39 www.radio.bialystok.pl/dziennik.php?06 06.03.2007 godz: 8 Między Ostrowią Mazowiecką a Wyszkowem zderzyło się 5 tirów. Do około 10-tej może być zablokowana krajowa 8-ka na odcinku między Ostrowią Mazowiecką, a Wyszkowem. W miejscowości Dybki zderzyło się 5 tirów. Żeby ominąć zamknięty odcinek kierowcy, którzy jadą w stronę Warszawy powinni skręcić w drogę nr 50 - to droga w stronę Mińska Mazowieckiego. Kierowcy, którzy jadą w stronę Białegostoku powinni skręcić na Brok. Na miejscu wypadku pracują teraz policjanci, którzy ustalają przyczyny wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: Sondaż 06.03.07, 12:03 hansgrubber napisał: > Przynajmniej jedna dobra rzecz zrobia. :) wydaje mi sie ze bardziej pasuje kolejna zbyteczna ustawa która zatwierdza... korzystając z okazji zanim nasz "mądry" rzad wprowadzi ten glupi nakaz jezdze BEZ światełek w dzień i jak widze (a widze codziennie i dużo) z dnia na dzien wiecej kierowcow swiatelka pozostawia na pore bardziej odpowiednia do ich uzywania :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 08:06 Prezydent podpisał nową ustawę o ruchu drogowym, wprowadzającą obowiązek używania świateł mijania przez cały rok. Nie wiadomo jeszcze dokładnie kiedy nowy przepis wejdzie w życie ale wejdzie. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 09:02 Jest mi wszystko jedno. I tak jeżdżę cały cas na światłach. Ale jeżeli inni kierowcy będą też je włączać to zwiększy się ich widoczność (chodzi mi o trasę). Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 09:22 Wyglądam przez okno na ulicę ... Póki co, wszyscy jeżdżą bez świateł ... Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 09:26 Bo teraz siedzę przed komputerem :) A może mało spostrzegawczy jesteś??? Odpowiedz Link Zgłoś
skubi-dubi Ja uważam... 29.03.07, 08:16 chociaż nie czytałem postów w tym wątku, że jazda cały rok na światłach - owszem oki, ale poza granicami miast. Po co światła w lipcu w miescie?, to regulują inne przepisy nakazujące zapalanie świateł w dniach słabej widoczności. Za to w trasach, jak najbardziej jestem za, ja cały czas jeżdże na światłach poza miastem, w trasie. A tak światła w dzień,w mieście, na krótkich często trasach? - do dodatkowy zarobek producentom akumulatorów, producentom prostowników, żarówek, zakładom elektroniki samochodowej, no wszystkim zainteresowanym OPRÓCZ NAS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 08:30 Wiesz, jest mały problem, jak to napisać w ustawie. W Bielsku owszem z jednego końca miasta na drugi nie ma więcej niż 5km, zatem jak nawet zapomnisz włączyć to i tak przecież daleko nie jedziesz. Ale są też miasta dużo większe gdzie odległości są duże i prędkości większe. Wiec jak to opisać w ustawie? Można nie używać świateł mijania w miastach poniżej 50000 mieszkanców? Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: Ja uważam... 29.03.07, 10:00 pitzlad napisał: > W Bielsku owszem z jednego > końca miasta na drugi nie ma więcej niż 5km. Jest, jest. Ze Studziwód pod Hoopy - 7 km. A połowa trasy na wysokości ronda :o) Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:19 Jest w tym trochę racji, wprawdzie licząc od ostatniej ulicy w studziwodach do ostatniej przy Hoopach wychodzi mi ok 5km. Jednak licząc od znaku do znaku będzie 7km. Ale co to za różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:24 pitzlad napisał: > Jest w tym trochę racji, wprawdzie licząc od ostatniej ulicy w studziwodach do > ostatniej przy Hoopach wychodzi mi ok 5km. Jednak licząc od znaku do znaku > będzie 7km. Ale co to za różnica. Hm, albo ja mam zepsuty licznik w moim misiu, albo Ty masz zepsuty w swoim aucie ;) Masz pewnie duże zużycie paliwa, co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 18:12 www.map24.interia.pl tak to mierzyłem bez siadania za kółko Odpowiedz Link Zgłoś
skubi-dubi Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:00 nie kombinuj pitzland, nie kombinuj, weż suwak logarytmiczny i policz sobie jaki jest odsetek duzych miast do małych. Duże miasta poza tym sa super oświetlone, tam prezydent o drugiej latem latarni nie wyłącza. Jazda w mieście naswiatłach , to troche bezsens, ale... cóż ja tam tylko skubi-chrupki lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:08 Statystyk nie prowadzę wiec nie wiem jaki jest odsetek małych miast. Włączając światła także w dzień poprawiasz bezpieczeństwo na drodze, nie tylko innych użytkowników dróg ale i swoje. Chyba lepiej być widocznym i raz na jakiś czas wymienić żarówkę niż być nie widocznym i wymieniać więcej części. Jaka jest różnica między jazdą na trasie a poruszaniem sie po mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
mosberg Re: Ja uważam... 29.03.07, 10:10 Skubi, w The Mystery Machine faktycznie za dnia nie widziałem, żebyś jeździł z drużyna na światłach :) Ale poważnie to co Ci się będzie zużywać jak będziesz jeździł na światłach przez cały rok ? W nowym aucie nic nie siada, przynajmniej ja nic nie zauważam w swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Ja uważam... 29.03.07, 11:21 > W nowym aucie nic nie siada, przynajmniej ja nic nie zauważam w swoim. I tu jest filozoficzne pytanie czyli JAK DLUGO AUTO JEST NOWE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mosberg Re: Ja uważam... 29.03.07, 11:27 Dla mnie do 5 lat, dodatkowo serwisowane cały czas u producenta. Wiem, że nie każdego stać ale można trafić coś całkiem całkiem jak się poszuka nawet wśród używanych. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Ja uważam... 29.03.07, 13:10 Ponad 5 letnie auto też nie jest złe. Akumulator wymienia się i tak co parę lat więc wg mnie mały wpływ na to będzie miało uzywanie świateł przez cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 15:18 moto.wp.pl/kat,55194,wid,8792945,wiadomosc.html?rfbawp=1175174263.123 Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli Re: jazda cały rok na światłach 29.03.07, 15:27 mi tam wsio rawno Odpowiedz Link Zgłoś
bielski-misio_gryzli moim zdanie rozmowa na ten temat jest bezcelowa 29.03.07, 15:32 o przepis już jest i trzeba to zakceptować Odpowiedz Link Zgłoś