Dodaj do ulubionych

Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku?

21.02.07, 01:27
Kurier Poranny:

Dwa lata temu weszła w życie ustawa o mniejszościach narodowych i etnicznych.
Przewiduje ona, że w gminach zamieszkanych przez minimum 20 proc.
przedstawicieli innych narodowości niż polska, można wprowadzić dwujęzyczne
nazwy miejscowości i posługiwać się w urzędach także językiem mniejszości.
Decyzja ta była długo i z niecierpliwością oczekiwana przez mniejszości
narodowe zamieszkujące całą Polskę. Nowy przepis dotyczy 41 gmin w całym
kraju, w tym 13 na Podlasiu.

Link do calego tekstu:
www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070220/REGION05/70219020/0/AKTUALNOSCI

Co Panstwo na to? Bielsk o ile pamietam spelnia ustawowy zapis.
Obserwuj wątek
    • romanpidlaszuk Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 06:38
      Z logicznego punktu widzenia to powinny byc nazwy ukrainskie, gdyz okoliczna
      ludnosc rozmawia z dziada pradziada dialektem ukrainskim.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=46829235
      • obserwer11 Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 07:14
        kazdy z nas w Bielsku rozmawia używając dialekt,
        jedni większym stopniu inni w mniejszym .
        nazwy ulic w językach dialektu ? zaraz ktoś użna,że ulica nie pasuje do języka
        lub też bohater ulicy ;
    • romanpidlaszuk Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 07:47
      nazwy ulic w językach dialektu ? zaraz ktoś użna,że ulica nie pasuje do języka
      lub też bohater ulicy ;
      • sebcioo Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 08:11
        A czym sie rozni dialekt ukrainski od jezyka ukrainskiego? Po mojemu ten dialekt
        to inaczej jezyk "chachłacki". Niechlujna mieszanina slow lokalnych, rosyjskich,
        ukrainskich i bialoruskich. I ze niby ten smiec mialby byc na znakach ?

I od kiedy jezyk mowiony badz dialekt decyduje o narodowosci badz pochodzeniu? O
        tym decyduja sami zinteresowani a nie ktos odgornie tylko dlatego ze ktos mowi
        takim a takim jezykiem.
        • diabel_21 Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 08:41
          obcojezyczne nazwy ulic to glupota...pieniadze niepotrzebnie wyrzucone w
          bloto... moze zacznijmy jeszcze zamieszczac nazwy ulic w kazdym jezyku swiata??
          buahahah paranoja
          • hansgrubber Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 09:45
            1. Romeczku w Bielsku żyje 20,66% Białorusinów, niestety trudo mi ustalic ilu
            Ukrainców - moglbys zdobyc te dane - ale prosze o informacje z jakiejs powaznej
            instytucji a nie z neo-UPA. :)
            2. Poza tym nie klam ze na Podlasiu mowi sie dialektem ukrainskim, to taka sama
            prawda jak to ze w Kijowie mowi sie wylacznie po rosyjsku. Jak dlugo bedziesz
            jeszcze klamal?
            3. Drogi Diable - moze to i glupota ale dozwolona polskim prawem - ktorego jak
            widac nie znasz i o czym z Toba gadac?
            • diabel_21 Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 13:21
              > 3. Drogi Diable - moze to i glupota ale dozwolona polskim prawem - ktorego jak
              > widac nie znasz i o czym z Toba gadac?

moze jeszcze podaj mi tresc mojej wypowiedzi w ktorej napisalem ze to jest
              zabronione polskim prawem??? ja znam jako tako prawo i nie Tobie to oceniac w
              jakim stopniu a juz na pewno nie po takiej wypowiedzi jak udzielilem wczesniej
              bo z prawem raczej ona nic wspolnego nie miala... wiec mysle ze sie troche
              zagoniles :/ a jesli chodzi o to czy to jest glupota czy nie to chyba mam prawo
              do wlasnej oceny... a moze sie myle??? no i moze teraz o czym z Toba gadac???
              • hansgrubber Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 14:00
                Odpowiedz jest bardzo prosta - nazwy ulic we wszystkich jezykach swiata nam
                nie "groza" - wiesz dlaczego? Jesli tak to po co piszesz bez sensu jesli nie -
                co by Cie tlumaczylo - nie znasz przepisu. I kto sie zagonil? :)
                • diabel_21 Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 14:23
                  hansgrubber napisał:

> Odpowiedz jest bardzo prosta - nazwy ulic we wszystkich jezykach swiata nam
                  > nie "groza" - wiesz dlaczego? Jesli tak to po co piszesz bez sensu jesli nie -
                  > co by Cie tlumaczylo - nie znasz przepisu. I kto sie zagonil? :)

a czy ja napisalem ze "groza"??? a czy ja napisalem ze wiem lub nie wiem
                  dlaczego??? czytaj ze zrozumieniem moje posty jesli masz zamiar je w ten sposob
                  komentowac... prosze zamieszczam Ci jeszcze raz moja wypowiedz i przeczytaj to
                  ze zrozumieniem, moze ktorys raz z kolei przeczytana bedzie bardziej zrozumiala...

bloto... MOZE ZACZNIJMY JESZCZE zamieszczac nazwy ulic w kazdym jezyku swiata??
                  buahahah paranoja

wielkimi literami zaznaczylem czesc zdania ktora zmienia sens calego zdania, bo
                  jesli te wyrazy zastapic wyrazem "musimy" albo "powinnismy wtedy" no i
                  oczywiscie jesli bysmy wykreslili znaki zapytania Twoj ostatni komenarz mialby
                  sens... w tej chwili on jest bez jakiegokolwiek przeslania...
                  • hansgrubber Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 14:57
                    Klasyczny spor o slowa - ja uwazam ze probowales sprowadzic sprawe do absurdu i
                    absurd dopadl Ciebie. Po co dywagowac o sytuacji ktora nie jest prawnie
                    mozliwa? Moze lubisz? Ale szkoda na to czasu, na roztrzasanie tego tez.
                    • skubi-dubi Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 15:36
                      hau........hansie cie lubie, ale kiego grzyba zaczepiał ty temat drażliwy na
                      naszym terenie. Zmieniliby i byłoby po krzyku, nie zmieniliby drugie dobrze, a
                      tak zaczepiasz temat bo ty jestes taki ukryty ortheus czy inny zeus,
                      portki pójda w ruch jak nic hansie,
                      hau, hau
                      sorki szarik, ale sam widzisz psia mać i psia dola
                      • hansgrubber Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 16:58
                        Milego dnia :)
                • romanpidlaszuk Uwazam, ze "hansgrubber" to prowokator! 22.02.07, 06:16
                  Uwazam, ze "hansgrubber" to prowokator,
                  jaki za wszelka cene chce sklocic Polakow i Ukraincow na Bielskim forum i
                  odciagnac od faktycznego tematu watku- nazw dwujezycznych w Bielsku Podlaskim,
                  zamieszkalym od wiekow przez spolecznosc ukrainskojezyczna i polskojezyczna.
                  Wije sie on jak ten piskorz, wyciaga rozne wydarzenia historyczne kladace sie
                  cieniem na stosunkach polsko-ukrainskich, mimo ze nie sa one zwiazane
                  z Bielskiem Poldaskim.
                  • szpila555 Re: Uwazam, ze "hansgrubber" to prowokator! 22.02.07, 06:43
                    Postaram się dzisiaj przeczytać ten wątek. Na moment włączę "wygaszonego" u
                    mnie w ustawieniach forumowego prowokatora będącego oczywiscie wrogiem cenzury.
                    Jeśli ktoś naruszył Regulamin forum trochę "skrócę" ten wątek.
            • romanpidlaszuk Sejm/GUS podwaza wiarygodnosc spisu z 2002 21.02.07, 19:21
              jeszcze klamal?
              3. Drogi Diable - moze to i glupota ale dozwolona polskim prawem - ktorego jak
              widac nie znasz i o czym z Toba gadac?
              --------------------------------

...
              Заступник голови
              Головного
              статистичного
              управління (GUS) Януш
              Вітковський заявив,
              що насправді
              результати перепису
              по відношенню до
              кількості
              представників
              меншин можна вважати
              недостовірними.
              Зауважив, що в
              дійсності під
              час підготовки та
              проведення перепису
              допущено помилки.
              Загалом, він
              подякував
              за складену
              пропозицію
              співпраці з боку
              середовищ меншин та
              детальні зауваження
              з боку експертів.
              Зустріч у Сеймі слід
              вважати одною з форм
              підготовки до
              чергового
              перепису, який
              планується провести
              у Польщі 2011 р. На думку
              учасників
              дискусії, якщо
              серйозно
              поставитися до
              досвіду перепису з 2002 р.,
              то можна
              протягом п’яти років
              краще підготовитись
              до його проведення,
              щоб у кінцевому
              результаті мати
              точніші дані на тему
              чисельності
              національних та
              етнічних
              меншин. (П.Т.)

Наше слово № 51, 17 грудня 2006
              року
              nslowo.free.ngo.pl
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54289075
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=54289107
              • romanpidlaszuk ...czyli klamliwy jak Hans 21.02.07, 19:50
                jeszcze klamal?

-------------------------

1.Sejm i GUS potwierdzili,ze wyniki spisu powszechnego w Polsce z 2002 w
                odniesieniu do mniejszosci narodowych sa niewiarygodne.

2.
                a. Ja nie powiedzialem ,ze w okolicach Bielska Hajnowki, Siemiatycz uzywa sie
                wylacznie ukrainskiego. Ja mowie, ze ludnosc pochodzenia wschodnioslowianskiego
                na tym terenie z dziada pradziada uzywa dialektu ukrainskiego, a jedynie od 60+
                lat w wybranych szkolach regionu uczy sie mlodziez obcego jej i jej przodkom
                jezyka bialoruskiego jako nibyto "ojczystego".

Czyzbym sie pomylil Hans?

b. Wiemy co na temat jezykow w okolicach Bielska, hajnowki, Siemiatycz mowi
                ignorant Hans, to teraz popatrzmy co na ten temat mowia naukowcy jezykoznawcy:
                www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
                www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm

• partizan79 Re: Kłamliwy jak Roman :) 21.02.07, 20:25
              Ad. 2. Hansie, Twe wywody, że na Podlasiu nie mówi się dialektem ukraińskim to
              taka sama prawda jak to, że w centrum Czarnej Średniej jest asfalt.
            • andruszczyn1 Pleciesz hans... 22.02.07, 00:52
              > 2. Poza tym nie klam ze na Podlasiu mowi sie dialektem ukrainskim, to taka sama

> prawda jak to ze w Kijowie mowi sie wylacznie po rosyjsku. Jak dlugo bedziesz
              > jeszcze klamal?

Stwierdzenie, że dla części mieszkańców Podlasia język ukraiński jest językiem ojczystym to taka sama prawda jak to, że Ty nie masz na ten temat najmnieszjego pojęcia hans. Z wiedzą na ten temat żywcem wziętą z XIX w. byłoby lepiej, gdybyś nie zarzucał kłamstwa komuś, kto akurat w tej kwestii ma rację.

A jeśli chodzi o liczebność poszczególnych mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce (w tym także na naszym bielskim podwórku i ościennych)radzę nie emocjonować się bardzo wynikami ostatniego spisu powszechnego i czynić z niego źródła prawd objawionych. Zarówno przed spisem jak i teraz wielu socjologów poddaje w wątpliwość samą idęę takiego "mierzenia" liczebności mniejszości nic nie wspominając o odpowiednim sformułowaniu takich pytan w kwestionariuszu.

vide:
              (red.)Lucjan Adamczuk, Sławomir Łodziński, MNIEJSZOŚCI NARODOWE W POLSCE W ŚWIETLE NARODOWEGO SPISU POWSZECHNEGO Z 2002 ROKU, Wydawnictwo Naukowe Scholar-Polskie Towarzystwo Socjologiczne-XII Ogólnopolski Zjazd Socjologiczny, Warszawa 2006

Wyobraź sobie jakie problemy musi stwarzać skonstruowanie pytania o narodowość, uwzględniające jednocześnie wszystkie zamieszkujące w Polsce mniejszości z całą ich specyfiką (historyczną, mentalną, kulturową itp.). Nie lada sztuka ogarnąć w jednym zdaniu fenomen Żydów, Ślązaków, Kaszubów Białorusinów, Ukraińców, "tutejszych" maści wszelakiej itd.

Tak np. autorzy pytania o narodowość podczas ostatniego spisu nie przewidzieli (a może... przewidzieli - NIESTETY) sytuacji, że pewna grupa ludzi może deklarować narodowość X i jednocześnie posiadać język ojczysty Y. Mało tego - kwestionariusz nie uwzględnia bardziej złożonych sytuacji. Bo czy można uznać za deklarację narodowości stwierdzenie prawosławnego mieszkańca Dubicz Cerkiewnych, Kotłów, Klejnik czy Orzeszkowa, posługującego się w życiu codziennym gwarą ukraińską: "JA BIŁORUS", kiedy taka osoba jako synonimów dla tego słowa używa terminów "JA PRAWOSŁAWNYJ", "JA RUŚKIJ"?

Ustawa o mniejszościach narodowych i etnicznych przewiduje pewne prawa dla gmin, gdzie mniejszości stanowią znaczny odsetek mieszkańców. W domyśle ma pomóc w zachowaniu i kultywowaniu kultury przodków, języka ojczystego.

Czy wprowadzenie nazw białoruskich np. w bielskiej gminie będzie służyło podtrzymaniu lokalnej tradycji kulturowej, językowej? Czy chodzi raczej o promowanie kultury białoruskiej wśród ludności etnicznie ukraińskiej. Na pewno nie ma to nic wspólnego z podtrzymaniem lokalnej kultury. Powiem więcej - może przyczynić się do jej unicestwienia.

Nazywajmy rzeczy po imieniu. Tylko wtedy można coś zachować...

Czy hipokryzja i determinacja liderów promujących nazwy białoruskie w gminch etnicznie ukraińskich będzie na tyle silna, aby wykorzystać koniunkturę prawną dla własnych celów?
              Czas pokaże...
          • bielszczanin Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 10:02
            diable_21, ufam że znasz definicje słów - głupota i paranoja.
            :(
            • diabel_21 Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 13:23
              bielszczanin napisał:

> diable_21, ufam że znasz definicje słów - głupota i paranoja.
              > :(

wiem co oznaczaja te slowa... i kazdy kto choc troche logicznie mysli wie w
              jakim kontekscie ich uzylem...
              • bielszczanin Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 13:41
                To powiedz mi, diabel_21, co jest absurdalnego w tym, że jeżeli na jakimś
                obszarze żyją ludzie posługującymi się dwoma językami, to można to przełożyc na
                dwujęzyczne nazwy ulic/miast?
                I co to za "obcy język"? To język mniejszości. Ale nie "obcy".
                • diabel_21 Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 14:30
                  > To powiedz mi, diabel_21, co jest absurdalnego w tym, że jeżeli na jakimś
                  > obszarze żyją ludzie posługującymi się dwoma językami,

czy ja napisalem Ci ze to jest absurd??? ja nie mam nic przeciwko takim ludziom
                  ktorzy posluguja sie dwoma jezykami... moga gadac nawet po chinsku, mnie to nie
                  obchodzi, a jesli chodzi tu o dwujezyczne nazwy ulic i miast... podaj mi jakies
                  miasto w innym panstwie w ktorym jest uzywany jezyk polski w urzedach, a nazwy
                  ulic sa napisane w jezyku ojczystym oraz polskim... mile widziane fotki...

> I co to za "obcy język"? To język mniejszości. Ale nie "obcy".

zgadza sie to jest jezyk mniejszosci ale skoro ja do tej mniejszosci nie naleze
                  i nie znam tego jezyka to chyba moge uzywac okreslenia obcy, podobnie jak do
                  innych jezykow, np: niemieckiego, angielskiego japonskiego itp. tego mi nikt nie
                  zabroni.
                  • bielszczanin Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 14:36
                    Zgodnie ze Słownikiem:
                    paranoja
                    1. «choroba psychiczna charakteryzująca się stopniowo pogłębiającymi się
                    logicznie powiązanymi urojeniami, ale bez większych zmian osobowości i bez
                    osłabienia intelektu»
                    2. pot. «coś absurdalnego, niedorzecznego»

Raczej w pierwszym znaczeniu tego nie użyłeś.

Narka
                    • diabel_21 Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 14:43
                      zgadza sie nie uzylem tego slowa w pierwszym znaczeniu... wedlug mnie jest
                      absurdem wprowadzanie nazw dwujezycznych poniewaz zyjemy jednak w polsce, a poza
                      tym to wszystko kosztuje a pieniedzy az tak duzo podlasie nie ma zeby bawic sie
                      w takie rzeczy, a poza tym jak widzisz cos takiego?? kazdy musialby na swoim
                      domu dwie tabliczki przyczepiac??? ja np nie mam zamiaru u siebie przyczepiac
                      takich tabliczek...

z reszta nie wiem co probujesz osiagnac dyskutujac ze mna... i tak zdania swego
                      nie zmienie, a mysle ze moja wypowiedz jest logiczna jesli sie ja przeczyta i
                      zrozumie w ten sposob jak nalezy...
                      • skubi-dubi Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 17:36
                        diabeł ja z tobą
                        już podlasie ma wydać parę baniek na dodatkowe wybory do sejmiku,\
                        a na ch...olerę nam sejmik?
                        no i po co wydawać kasę na dodatkowe tabliczki,
                        zdjąć stare i przemalować na nowe - po polsku i tak się każdy juz przyzwyczaił,
                        niech powiszą ze pięć lat te po białorusku i ukraińsku . A jak się wszystkie
                        nauczą, znowu przemalujemy na takie z polskimi nazwami. Może to taniej, ale
                        napewno i wilk syty i owca cała.
                        Dalej za tym idąc proponuję, aby tak pięć lat rządzili w naszych urzędach
                        białorusini, pięć lat ukraińcy, a następne pięć polacy - ot sprawiedliwie
                        będzie. E pięć lat za dużo, namieszają za bardzo - po dwa lata proponuję.
                        wr
          • romanpidlaszuk Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 19:24
            buahahah paranoja

---------------------

Nie obcojezyczne tylko w jezyku OJCZYSTYM znaczej czesci miszkancow pala.ncie!
            • romanpidlaszuk Komu obcojezyczne, a komu OJCZYSTE? 21.02.07, 23:56
              buahahah paranoja

---------------------

Nie obcojezyczne tylko w jezyku OJCZYSTYM znaczej czesci miszkancow pala.ncie!

• diabel_21 Re: Komu obcojezyczne, a komu OJCZYSTE? 22.02.07, 12:23
                > Nie obcojezyczne tylko w jezyku OJCZYSTYM znaczej czesci miszkancow pala.ncie!
                >

juz nie bede mowil kto tu jest pala.ntem bo nie chce znizac sie do Twojego
                poziomu, jak zauwazyles (bo napisales w temacie) "Komu obcojezyczne, a komu
                OJCZYSTE?" idac tokiem Twojego rozumowania zaraz napiszesz ze 90 % podlasia to
                Twoi rodacy buahahahah romanie... tak delikatnie Ci to powiem... leczyc sie czas
                zaczac...
                • romanpidlaszuk Czy to nie wina polskiej szkoly? 23.02.07, 05:22
                  > Nie obcojezyczne tylko w jezyku OJCZYSTYM znaczej czesci miszkancow pala.ncie!
                  >

juz nie bede mowil kto tu jest pala.ntem bo nie chce znizac sie do Twojego
                  poziomu, jak zauwazyles (bo napisales w temacie) "Komu obcojezyczne, a komu
                  OJCZYSTE?" idac tokiem Twojego rozumowania zaraz napiszesz ze 90 % podlasia to
                  Twoi rodacy buahahahah romanie... tak delikatnie Ci to powiem... leczyc sie czas
                  zaczac...

Ludzie na calym Swiecie sa generalnie tacy sami, jezeli sie wychowuja
                  w porzadnym, normalnym srodowisku to z reguly wyrastaja na porzadnych,
                  normalnych ludzi.

Skad wiec w tym czlowieku tyle nienawisci do ukrainskiego jezyka i kultury
                  swoich sasiadow i ignorancji w tym temacie?

Czy w polskiej szkole w Bielsku uczy sie mlodziez o pochodzeniu, jezyku i
                  kulturze tutejszej ludnosci ukrainskojezyczenj?

Czy z polskiej szkoly w Bielsku uczen wynosi rzetelna i prawdziwa wiedze na ten
                  temat?

Mam watpliwosci sadzac po wypowiedziach tego jak rozumiem mlodego czlowieka...

• bielszczanin Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 09:59
          Wypowiedź sebciaa
          (> A czym sie rozni dialekt ukrainski od jezyka ukrainskiego? Po mojemu ten
          dialek
          > t
          > to inaczej jezyk "chachłacki". Niechlujna mieszanina slow lokalnych,
          rosyjskich
          > ,
          > ukrainskich i bialoruskich. I ze niby ten smiec mialby byc na znakach ?)

to niestety nie pierwszy przykład wypowiedzi tego forumowicza nacechowanej
          szowinizmem.
          • hansgrubber Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 10:15
            Moc zgadzac sie z kims z kim zazwyczaj sie nie zgadzam jest podwojna
            przyjemnoscia.
          • sebcioo Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 11:10
            > to niestety nie pierwszy przykład wypowiedzi tego forumowicza nacechowanej
            > szowinizmem.
            A moze "ten forumowicz" bielszczanin raczy wskazac grzie w omawianej wypowiedzi
            jest szowinizm?

Czy moze tylko tak pieprzysz bez sensu?
            • bielszczanin Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 12:32
              Ufam, że przy odrobinie dobrej woli sam byś znalazł.
              mała podpowiedź:
              sjp.pwn.pl/lista.php?co=szowinizm
              (pasuje pierwsze znaczenie)
              • sebcioo Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 13:11
                O dzieki ci najmadrzejszy bo bez ciebie nie poznalbym definicji slowa "szowinizm".

Jednak to chyba z twoim intelektem nie najlepiej bo nie prosilem o definicje
                tylko o to bys wskazal w ktorym miejscu w moim poscie byl ten szowinizm.

Moj post:
                " A czym sie rozni dialekt ukrainski od jezyka ukrainskiego? Po mojemu ten dialekt
                to inaczej jezyk "chachłacki". Niechlujna mieszanina slow lokalnych, rosyjskich,
                ukrainskich i bialoruskich. I ze niby ten smiec mialby byc na znakach ?"

Szowinizm:
                1. «postawa, którą charakteryzuje brak tolerancji i przyznawanie
                uprzywilejowanej pozycji własnej płci, rasie lub grupie»
                ...

Mozesz wskazac w ktorym to miejscu przyznalem uprzywilejowana pozycje mojej
                grupie/rasie a tym samym zdeprecjonowalem inna grupe/rase? Albo gdzie bylem
                nietolerancyjny?

A ze tenze "dialekt" jest niechlujna mieszanina slow to jest fakt. Chyba ze to
                negujesz?
                • bielszczanin Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 13:29
                  Tak, neguję.
                  Neguję też nazwanie tego języka "śmieciem".

Chyba nie rozumiesz, co powiedział Pawlo.
                  To nie jest Esperanto. To jest język, którym "żywo" się posługują się ludzie.
                  Ludzie! Z językiem tym związana jest również tożsamość tych ludzi. „Obrażając”,
                  deprecjonując ten język ich deprecjonujesz. Jeżeli rozumiesz, i celowo o robisz
                  to jest to przejaw szowinizmu.

Naprawdę tego nie rozumiesz? To jest ten brak tolerancji. Zresztą można by było
                  się rozwodzić. Po co. Pamiętam Twoje szowinistyczne wypowiedzi o Murzynach…
                  Wątpię, że zrozumiesz.

A poza tym, jesteś językoznawcą? Znasz język, o którym się wypowiadasz? Znasz
                  jego gramatykę, słownictwo, związki z innymi, rozwój? Masz w ogóle pojęcie jak
                  się tworzą języki? Jak ewoluują?
                  Przypuszczam, że nie, jeżeli tak to poproszę o podanie dowodów, że ten język
                  jest niechlujny.

Powiem tak:
                  albo Twoja wypowiedź była głupia albo szowinistyczna.
                  Wybierz sobie.
                  • sebcioo Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 15:24
                    > Tak, neguję.
                    Jesli fakty sa przeciwko nam to tym gorzej dla faktow. Modne to jest.

> Neguję też nazwanie tego języka "śmieciem".
                    To twoje zdanie.

> Chyba nie rozumiesz, co powiedział Pawlo.
                    > To nie jest Esperanto. To jest język, którym "żywo" się posługują się ludzie.
                    > Ludzie!
                    Jeju, serio?? LUDZIE??? a ja glupi nie wiedzialem, myslalem ze krowy.

> Z językiem tym związana jest również tożsamość tych ludzi. „Obraż
                    > ając”,
                    > deprecjonując ten język ich deprecjonujesz.
                    Idac dalej twoim tokiem rozumowania dojdziemy do wniosku ze np jestem za teoria
                    geocentryczna
                    Zdecyduj sie czy to jest jezyk czy dialekt.
                    Dialektem moze byc rowniez slang wiezienny - i co z tego? Czy mam go wychwalac?

> Wątpię, że zrozumiesz.
                    Kim ty gowniaku jestes ze oceniasz co ktos rozumie a czego nie?

> A poza tym, jesteś językoznawcą? Znasz język, o którym się wypowiadasz? Znasz
                    > jego gramatykę, słownictwo, związki z innymi, rozwój? Masz w ogóle pojęcie jak
                    > się tworzą języki? Jak ewoluują?
                    A ty co? Bralczyk jestes? Czy moze Miodek?

> Przypuszczam, że nie, jeżeli tak to poproszę o podanie dowodów, że ten język
                    > jest niechlujny.
                    Jak widzisz na ulicy lumpa lub bezdomnego to tez szukasz dowodow na to ze on
                    jest niechlujny?

> Powiem tak:
                    > albo Twoja wypowiedź była głupia albo szowinistyczna.
                    > Wybierz sobie.
                    - Bielszczanin jako ostoja madrosci
                    - Bielszczanin jako ostoja rozwaznosci
                    - Bielszczanin jako ostoja milosci blizniego
                    Wybierz sobie.
        • pawlozsiul Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 10:40
          sebcioo napisał:

> Niechlujna mieszanina slow lokalnych, rosyjskich
          > ukrainskich i bialoruskich. I ze niby ten smiec mialby byc na znakach ?

A jak nazwiesz ludzi posługujących się owym "śmieciem"? Zapewne masz ich
          za "szambonurków".
          • sebcioo Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 11:11
            To juz jest twoja interpretacja.

Moze ukaz mnie za to co sadze o tym "dialekcie"?
            • pawlozsiul językoznawcy 21.02.07, 15:31
              sebcioo napisał:

> Moze ukaz mnie za to co sadze o tym "dialekcie"?

Twoja sprawa, co sądzisz. Na tym poziomie możesz sobie pogadać z litewskimi lub
              rosyjskimi nacjonalistami, którzy nie używają słowa "Polak", tylko "przek".

I tak to ku.wa jest w mniejszości - po jednej stronie granicy robisz
              za "śmiecia", po drugiej za "przeka".
      • kasiako11 Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 15:14
        romanpidlaszuk napisał:

> kazdy z nas w Bielsku rozmawia używając dialekt,
        > jedni większym stopniu inni w mniejszym .
        > nazwy ulic w językach dialektu ? zaraz ktoś użna,że ulica nie pasuje do języka
        > lub też bohater ulicy ;

trochę przesadziłeś z tym każdym
        słuch mam jeszcze dobry
        i stwierdzam,że więkrzość mówi czysto po polsku
        jak mało gdzie
        • sebcioo Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku? 21.02.07, 15:25
          Co rozumiesz przez "czysto po polsku"?
          Do jakiego wzorca sie odnosisz i porownujesz?
    • aququ2 Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 21.02.07, 10:16
      Szanuję mniejszości narodowe mimo, że do żadnej nie czuję przynależności. Dla
      mnie dwujęzyczność nie jest potrzebna, kojarzy mi się z wydatkami i
      niepotrzebnym zamieszaniem oraz jeszcze większym zagmatwaniem rzeczywistości.
      Nie wiem też czemu to miałoby służyć - czy poruszanie się po urzędach w takim
      mieście jak Bielsk jest problemem dla mniejszości? Czy mniejszości nie chcą
      uczyć się języka polskiego? Mają trudności w porozumiewaniu się z urzędnikami?
      Patrząc praktycznie, wydaje mi się, że takie zmiany nie mają większego
      znaczenia. No i jeszcze jest problem w jaki miałby być ten drugi język, jeśli
      chodzi o Bielsk? Białoruski czy ukraiński?
      • hansgrubber Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 21.02.07, 10:23
        Ta ostatnia kwestia jest akurat prosta: Ukraincow jest za malo. Co do reszty
        sprawa dyskusyjna - argument finansowy przyznam szczerze mnie przekonuje,
        wolalbym to wydac na... place zabaw, biedne dzieci itp. Ale temat ciekawy.
        Dzieki za wypowiedz.
      • pawlozsiul problemów jest więcej 21.02.07, 10:46
        Np. czy obowiązek zmiany tabliczki ciążyłby na właścicielu każdej posesji? A
        gdyby nie zmienił, to zostałby administracyjnie ukarany? Albo gdyby ktoś
        czujący się Ukraińcem wywiesił tabliczkę w ukraińskim?

> Nie wiem też czemu to miałoby służyć - czy poruszanie się po urzędach w takim
        > mieście jak Bielsk jest problemem dla mniejszości?

Poruszanie się po urzędach było problemem kilkadziesiąt lat temu, kiedy część
        mniejszości nie znała polskiego. Ta "dwujęzyczność" jest więc spóźniona, ale
        cenna jako pewien symbol zmiany stosunku państwa do mniejszości.
        • bielszczanin Re: problemów jest więcej 21.02.07, 10:49
          Ta "dwujęzyczność" jest więc spóźniona, ale
          > cenna jako pewien symbol zmiany stosunku państwa do mniejszości.

zgadzam się
          • hansgrubber Re: problemów jest więcej 21.02.07, 10:55
            I ja tez. Choc tezy Romka doprowadzaja mnie do pewnej desperacji. :)
        • aququ2 Re: problemów jest więcej 21.02.07, 11:04
          pawlozsiul napisał:

>Ta "dwujęzyczność" jest więc spóźniona, ale
          > cenna jako pewien symbol zmiany stosunku państwa do mniejszości.

Też tak to odbieram. Jeśli bowiem miałoby być to akcentowanie odrębności
          kulturowej mniejszości narodowych, to byłoby to bardzo powierzchowne. W tej
          sprawie dużo więcej moim zdaniem robią same mniejszości organizując różnego
          rodzaju festyny/festiwale kultury białoruskiej czy ukraińskiej. I to jest dobry
          sposób na pokazywanie piękna swojej "inności".
          W mieście mamy dużo niechęci i nieżyczliwości (to łagodnie mówiąc) pomiędzy
          mniejszościami i "większością", a pomysł dwujęzyczności zaogniłby wiele
          konfliktów i wszcząłby nowe - co do tego nie mam wątpliwości.
          • szymon.konarski Re: problemów jest więcej 21.02.07, 15:09
            Powinniście się pogodzić bo niezgoda rujnuje, a zgoda buduje ;) Proponuję by
            nazwy były w języku:
            - polskim,
            - białoruskim,
            - ukraińskim,
            - w gwarze miejscowej (tzw chachłackim jak to ktoś tu napisał) i w celu
            uatrakcyjnienia turystycznego Bielska i na pamiątkę dawnych mieszkańców
            proponuję nazwy ulic w
            - jidisz, a dla obecnych turystów z Izraela po
            - hebrajsku.

Jeśli uchwała rady miejskiej w tej sprawie zostanie przegłosowana proszę szybko
            o maila, bo zamierzam wtedy założyć firmę produkującą takie tabliczki :)
            • hansgrubber Re: problemów jest więcej 21.02.07, 17:00
              Poczucie humoru Cie ponioslo ale z tym jidisz to - byc moze - trafiles w cos
              bardzo bolesnego...
        • obserwer11 Re: problemów jest więcej 21.02.07, 20:17
          tabliczkę pewnie i flagę tak jak na tablicy rejestracyjnej wozu;
          to ja już straciłem wątek, czy chodzi o tablice dwujęzyczne?
          czy też o chęci opowiedzenia się do narodowowości gospodarza !
    • nikzmienilem Bezsensowna dyskusja. 21.02.07, 17:48
      Ustawa dawno weszła w zycie.Nikt nie chce zmieniać nazwy placu koło ratusza.
      Po co więc ta dyskusja ?
      • hansgrubber Re: Bezsensowna dyskusja. 21.02.07, 18:34
        To nie dyskutuj. :)
        • nikzmienilem Re: Bezsensowna dyskusja. 21.02.07, 18:47
          hansgrubber napisał: > To nie dyskutuj. :)
          Weż lupę,przeleć po wpisach,a zobaczysz ,że nie dyskutuję na ten temat.
      • romanpidlaszuk Re: Bezsensowna dyskusja. 21.02.07, 23:03
        Po co więc ta dyskusja ?

-------------------

Ustawa jest wadliwa i tendencyjna- faworyzujaca nazwy bialoruskie w sytuacji
        kiedy ludnosci z dziada pradziada bialoruskojezycznej tu nie ma ( nie mylic z
        60+ propaganda bialoruska w biellicejach)- taki "prezent" dla ludnosaci
        ukraisnojezyczej na Podlasiu od prawoslawnego posla czykwina i SLD.

Niezaleznie od tej pozalsie Boze ustawy,
        ludnosc ukrainskojezyczna na Podlasiu ma prawo nazw w swoim ojczystym jezyku
        ukrainskim w okolicach gdzie mieszka.
        • romanpidlaszuk Bezsensowna ustawa... 21.02.07, 23:04
          Po co więc ta dyskusja ?

-------------------

Ustawa jest wadliwa i tendencyjna- faworyzujaca nazwy bialoruskie w sytuacji
          kiedy ludnosci z dziada pradziada bialoruskojezycznej tu nie ma ( nie mylic z
          60+ propaganda bialoruska w biellicejach)- taki "prezent" dla ludnosaci
          ukraisnojezyczej na Podlasiu od prawoslawnego posla czykwina i SLD.

Niezaleznie od tej pozalsie Boze ustawy,
          ludnosc ukrainskojezyczna na Podlasiu ma prawo nazw w swoim ojczystym jezyku
          ukrainskim w okolicach gdzie mieszka.

• romanpidlaszuk Trzeba zrobic referendum w gminach! 21.02.07, 19:32
      Trzeba zrobic referendum w gminach i zapytac mieszkancow czy chca nazwy
      bialoruskiej np.
      Дубичы Царкоуныя,
      Клящели,
      czy ukrainskiej np.
      Дубiчи Церковнi,
      Клiщелi
      • hansgrubber Zacznijmy od gminy Chicago! 21.02.07, 20:02
        Kto wie jaka nazwa wyjdzie? I w jakim jezyku. Na ukrainski bym nie stawial. :)
        • romanpidlaszuk W Chicago nazwy dwujezyczne juz sa na slupach! 21.02.07, 20:16
          W Chicago nazwy dwujezyczne juz dawno sa na slupach!
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=55172205
          • romanpidlaszuk ...koli w Biels'ku, Hajnuvci, Simietyczach? 21.02.07, 20:20
            W Chicago nazwy dwujezyczne juz dawno sa na slupach!
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=55172205
            ...kiedy w Bielsku, Hajnowce, Siemiartczach i okolicach tych naszych
            miescowosci.

• hansgrubber Ukrainskie getto w Chicago 21.02.07, 21:04
              Pytanie bylo o referendum nie o kilka tabliczek. A odpowiedz kiedy w Hajnowce i
              w Bielsku? Predzej Lwow wroci do Polski. :)
              • romanpidlaszuk Ukrainska, Polska, Chinska dzielnica w Chicago 21.02.07, 21:33
                Pytanie bylo o referendum nie o kilka tabliczek. A odpowiedz kiedy w Hajnowce i
                w Bielsku? Predzej Lwow wroci do Polski. :)

Czyzby to jakis rewizjonizm Hans?
                • hansgrubber Re: Ukrainska, Polska, Chinska dzielnica w Chicag 21.02.07, 21:38
                  Tak w twoim wykonaniu - na Podlasiu prawie nie ma Ukraincow, co pokazal spis
                  powszechny, ale Polacy moga sie upomniec o majatki pozostawione na Ukrainie. Co
                  Ty na to? :) Im mocniej bedziesz bredzil o ukrainskosci Podlasie tym ochota na
                  Lwow wieksza, zapewniam. Co wiecej akty wlasnosci szybko sie odnajda. :)
                  • romanpidlaszuk Polskie Powiernictwo Hansa Grubbera? 21.02.07, 21:45
                    Tak w twoim wykonaniu - na Podlasiu prawie nie ma Ukraincow, co pokazal spis
                    powszechny, ale Polacy moga sie upomniec o majatki pozostawione na Ukrainie. Co
                    Ty na to? :) Im mocniej bedziesz bredzil o ukrainskosci Podlasie tym ochota na
                    Lwow wieksza, zapewniam. Co wiecej akty wlasnosci szybko sie odnajda. :)

-------------------------------------

A w jaki sposob powstaly owe "polskie" majatki w Ukrainie, czyz nie poprzez
                    terroryzm panstwowy I i II Rzeczypospolitej, odbieranie przemoca ziemi dla
                    ludnosci ukrainskiej?
                    • hansgrubber Genralna Gubernia Pidlaszuka? 21.02.07, 21:50
                      Romku mowiac powaznie jak nie pozbedziesz sie tej faszystowskiej tezy ze o
                      narodowosci swiadczy cos innego niz swiadomosc konkretnej osoby spotka Cie
                      jeszcze sporo przykrosci a poza tym robisz niedziwedzia przysluge Ukraincom,
                      uwierz.
                      • romanpidlaszuk Genralna Gubernia Hansa Grubbera? 21.02.07, 22:08
                        uwierz.

Skoro wciskasz innym faszystowskie tezy to mam tytanie do ciebie:

co sadzisz o tzw. volksdeutchach, ludziach ktorzy bardzo czesto mimo ze byli z
                        pochodzenia narodowosci polskiej to formalnie wyrzekli sie polskosci i obrali
                        sobie narodowosc niemiecka?
                        • hansgrubber 14-та Стрілец 21.02.07, 22:19
                          Zadna polska jednostka nie sluzyla Hitlerowi, pogadmy o faszyzmie?
                          • hansgrubber Poprawka: 21.02.07, 22:20
                            14-та Стрілецька Дивізія Зброї СС
                            • romanpidlaszuk Kto pacyfikowal powstanie narodowe na San Domingo? 21.02.07, 22:38
                              14-та Стрілецька
                              Дивізія Зброї СС

----------------------------

Ja nie popieram ani dywizji SS ani armii czerwonej, w ktorej sluzyli Ukraincy,
                              a czy ty popierasz polskie Legiony, ktore z rozkazu Napoleona podobno (bo o tym
                              w polskich podrecznikach do historii zdaje sie nic nie ma...) pacyfikowaly
                              powstanie narodowo-wyzwolencze miejscowej ludnosci w owczesnej kolonii
                              farancuskiej San Domingo?
                              • hansgrubber To sie nazywa rozpacz :) 21.02.07, 22:46
                                Powiem wiecej - to Polacy Azje na pal... Trzymajmy sie jednej epoki, bo mozemy
                                o niejakim Chmielnickim pogadac, ukrainskim bohaterze co to masowo
                                eksterminowal Zydow, taki maly ukrainski Hitlerek, tylko glupszy bo i Ukraincy
                                glupsi od Niemcow co historia dobrze pokazuje, jedziemy dalej??? :)
                                • romanpidlaszuk Re: To sie nazywa rozpacz :) 21.02.07, 22:50
                                  Powiem wiecej - to Polacy Azje na pal... Trzymajmy sie jednej epoki, bo mozemy
                                  o niejakim Chmielnickim pogadac, ukrainskim bohaterze co to masowo
                                  eksterminowal Zydow, taki maly ukrainski Hitlerek, tylko glupszy bo i Ukraincy
                                  glupsi od Niemcow co historia dobrze pokazuje, jedziemy dalej??? :)

No wlasnie Hans, po co rozpaczliwie zaprzeczasz, ze ludnosc ukrainskojezyczna
                                  na Podlasiu rozmawia z dziada pradziada dialektem ukrainskim a nie bialoruskim
                                  i odmawiasz jej prawa do wprowadzenia nazw dwujezycznych polsko-ukrainskich?
                                  • hansgrubber Romek Chmielnicki mordowal Zydow! 21.02.07, 23:06
                                    A ty o jakis pierdolach, nie znasz tematu czy znasz tak jak kwestie dialektow
                                    na Podlasiu czyli wcale? Czy Ukraincy to faszysci? Mordercy Zydow? :)
                                    • romanpidlaszuk Czy ktos slyszal o Romku Chmielnickim? 21.02.07, 23:11
                                      Albo Hans naucz sie polskiej gramatyki, albo jedz do Choroszczy leczyc omamy i
                                      urojenia.
                                      • romanpidlaszuk Czy ktos slyszal o Romku Chmielnickim? 21.02.07, 23:11
                                        Albo Hans naucz sie polskiej gramatyki albo jedz do Choroszczy leczyc omamy i
                                        urojenia.

• hansgrubber Niechcacy niezle wyszlo 21.02.07, 23:16
                                        Chodzi oczywiscie o waszego wielkiego bohatera narodowego Bohdana morderce
                                        Zydow Chmielnickiego. :) Nie udawaj ze nie wiesz o kogo chodzi i to nie kwestia
                                        gramatyki tylko Twego duchowgo powinowactwa.
                                        • romanpidlaszuk Bohdan Chmielnicki to ukrainski bohater narodowy! 21.02.07, 23:21
                                          Chodzi oczywiscie o waszego wielkiego bohatera narodowego Bohdana morderce
                                          Zydow Chmielnickiego. :) Nie udawaj ze nie wiesz o kogo chodzi i to nie kwestia
                                          gramatyki tylko Twego duchowgo powinowactwa.

------------------------

Jest powszechnie znane, ze Bohdan Chmielnicki jest ukrainskim bohaterem
                                          narodowym karajacym przede wszystkim gnebicieli narodu ukrainskiego i tych
                                          ktorzy sie im wyslugiwali.
                                          • hansgrubber Chmielnicki jak Hitler 21.02.07, 23:28
                                            Mordowal Zydow. :) Prawda w oczy kole. :) Jaki narod tacy bohaterowie.
                                            • romanpidlaszuk Stalin jak Hitler 21.02.07, 23:39
                                              Mordowal Zydow. :) Prawda w oczy kole. :) Jaki narod tacy bohaterowie.
                        • romanpidlaszuk Co sadzisz o folksdojczach Hans? 21.02.07, 22:41
                          uwierz.

Skoro wciskasz innym faszystowskie tezy to mam tytanie do ciebie:

• romanpidlaszuk CISZA, Hans idzie w zaparte... 21.02.07, 22:51
                            uwierz.

Skoro wciskasz innym faszystowskie tezy to mam pytanie do ciebie:

• romanpidlaszuk CISZA, Hans idzie w zaparte... 21.02.07, 23:22
                              • hansgrubber Ukraincy to SS 21.02.07, 23:34
                                Mam dowod - cala dywizje Gazlien, Ty faszysto.
                                • romanpidlaszuk Re: Ukraincy to SS 21.02.07, 23:38
                                  Mam dowod - cala dywizje Gazlien, Ty faszysto.

-----------------------

Za to pewnie mozna podac cie do sadu, ale bylaby mala satysfakcja, gdyz pewnie
                                  okazaloby sie ze jestes niepoczytalny.
                                  • hansgrubber Re: Ukraincy to SS 21.02.07, 23:47
                                    Podaj mnie do sadu, z checia poslucham czy SS Galizien bylo formacja ukrainska.
                                    Czy moze z Mozambiku? Niepoczytalny to Ty jestes, bo twoje twierdzenia
                                    jezykoznawcze tyle sa warte.
                                    • romanpidlaszuk Re: Ukraincy to SS 21.02.07, 23:48
                                      Podaj mnie do sadu, z checia poslucham czy SS Galizien bylo formacja ukrainska.
                                      Czy moze z Mozambiku? Niepoczytalny to Ty jestes, bo twoje twierdzenia
                                      jezykoznawcze tyle sa warte.

------------------------

Powiedziales g.noju ze Ukraincy to SS, wiec nie wykrecaj sie teraz.
                  • romanpidlaszuk Amerykanski spis z 2000- 45036 Ukraincow w Chicago 23.02.07, 05:08
                    Amerykanski spis z 2000- 45036 Ukraincow w Chicago i okolicach
                    www.encyclopedia.chicagohistory.org/pages/1279.html
          • skubi-dubi Re: W Chicago nazwy dwujezyczne juz sa na slupach 21.02.07, 20:29
            romanpidlaszuk napisał:

> W Chicago nazwy dwujezyczne juz dawno sa na slupach!
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=55172205

Wrrr, a dlaczego , kurka wodna, nie ma tam napisów w narzeczu Wahpekute z grupy
            językowej Santee Dakota, bo chyba nie psy tam mieszkały a ludzie
            czerwonoskórzy, ale jaka z nich mniejszość, jak profilaktycznie ich wybili ze
            100 lat temu.
            Ty R.P. , nazywałbyś się zapewne "Skórzana Rajstopa"
            HOWGH POWIEDZIAŁEM
            Ja - "Szakal Prerii"
            • jaszal Zgroza! Mniej emocji kochani ! SPOKO !!! 21.02.07, 22:51
              Przyznać musicie,że nasze miasto w poczatku XX wieku i znacznie wcześniej,
              było miastem o korzeniach rusko-żydowskich,ze znikomym odsetkiem Polaków i
              narodowości inno wschodnich.Wojna naruszyła te proporcje.Hitler a potem PRL
              wyeliminowali Żydów z naszej społeczności. Z czasem rosła liczba
              Polaków.Narodowości wschodnie nadal istniały jednak nazywając się
              ruskimi,białoruskimi,ukraińskimi.Moim zdaniem,są one nadal współgospodarzami
              naszego grodu chociaż w mniejszości.Moim zdaniem ich prawem jest umieszczanie
              nazw ulic,dzielnic placów ,wiosek w ich językach w naszym grodzie i
              okolicy.Godząc się na to, wszystkie koszty powinniśmy ponieść
              solidarnie,wspólnie.
              Nie warczcie na siebie,kochajcie się,będzie łatwiej żyć!
              • romanpidlaszuk Generalnie nic dodac nic ujac! 21.02.07, 22:58
                Przyznać musicie,że nasze miasto w poczatku XX wieku i znacznie wcześniej,
                było miastem o korzeniach rusko-żydowskich,ze znikomym odsetkiem Polaków i
                narodowości inno wschodnich.Wojna naruszyła te proporcje.Hitler a potem PRL
                wyeliminowali Żydów z naszej społeczności. Z czasem rosła liczba
                Polaków.Narodowości wschodnie nadal istniały jednak nazywając się
                ruskimi,białoruskimi,ukraińskimi.Moim zdaniem,są one nadal współgospodarzami
                naszego grodu chociaż w mniejszości.Moim zdaniem ich prawem jest umieszczanie
                nazw ulic,dzielnic placów ,wiosek w ich językach w naszym grodzie i
                okolicy.Godząc się na to, wszystkie koszty powinniśmy ponieść
                solidarnie,wspólnie.
                Nie warczcie na siebie,kochajcie się,będzie łatwiej żyć!

------------------

Generalnie nic dodac nic ujac!
                Trzeba jednak podkreslic, ze ludnosc ruska w naszych stronach to w 99.9% zyjaca
                tu z dziada przdziada ludnosc ukrainskojezyczna.
                Etnicznych Rosjan ( potomkow carskich urzednikow i popow) oraz etnicznych
                Bialorusinow pochodzacych np. z okolic Zabludowa jest w Bielsku i okolicach
                bardzo malo i nie nalezy ich mylic z 60+ propaganda bialoruska przeznaczona dla
                ludnosci pochodzenia ukrainskiego na tym terenie.

• hansgrubber Re: Generalnie nic dodac nic ujac! 21.02.07, 23:04
                  A wlasnie to jest nieprawda, bo Oni w swej wiekszosci uwazaja sie za
                  Bialorusinow i co?
                  • romanpidlaszuk GUS zakwestionowal wiarygodnosc spisu z 2002! 21.02.07, 23:08
                    A wlasnie to jest nieprawda, bo Oni w swej wiekszosci uwazaja sie za
                    Bialorusinow i co?

---------------------

GUS zakwestionowal wiarygodnosc spisu z 2002!

Jedyni, ktorzy go nie kwestionuja to Hans i moze jeszcze kilku
                    tzw. "swiedomych" "Bielorusuv" z rodzin z dziada pradziada rozmawiajacych
                    dialektem...UKRAINSKIM.
                    • hansgrubber Re: GUS zakwestionowal wiarygodnosc spisu z 2002! 21.02.07, 23:13
                      Gdzie kwestionowal? Konkretnie! Dokumencik poprosze.
                      • romanpidlaszuk GUS zakwestionowal wiarygodnosc spisu z 2002! 21.02.07, 23:18
                        Gdzie kwestionowal? Konkretnie! Dokumencik poprosze.

Zapytaj redakcje "Naszego Slowa", ktora podala wiadomosc o tym.
                        Jezeli jej nie wierzysz to podaj ja do sadu a o wyniku poinormuj nas na forum.
                        • hansgrubber Re: GUS zakwestionowal wiarygodnosc spisu z 2002! 21.02.07, 23:22
                          Nikogo nie bede pytal - zwlaszca jakas ukrainska gadzinowke - dokumencik
                          poprosze klamczuszku. :)
                          • romanpidlaszuk Nie bedziesz pytal- nie bedziesz wiedzial... 21.02.07, 23:42
                            Nikogo nie bede pytal - zwlaszca jakas ukrainska gadzinowke - dokumencik
                            poprosze klamczuszku. :)

----------------------

Zdaje sie ty sam jestes POlsko-SLDowska gadzinowka...
                            • hansgrubber Pildlaszuk klamca 21.02.07, 23:43
                              I juz.
                              • romanpidlaszuk Re: Pildlaszuk klamca 21.02.07, 23:46
                                I juz.

-----------------

Jestes goloslowny, czy podasz jakies dowody, linki?

A moze wez jakies tabletki przeciw omamom i urojeniom...i juz.
                                • hansgrubber Pekasz Roman, klamco, oszczerco i faszysto! 21.02.07, 23:51
                                  Ciezar dowodu spoczywa na tobie - choc nie jestem pewien czy ta zasada
                                  zachodniej cywilizacji dotarla na Ukraine - Polacy byli tam za krotko -
                                  powiedziales ze GUS powiedziales poddal w watpliwosc wyniki swych badan - ale
                                  sklamales bo nie potrafisz tego udowodnic, biedaku.
                                  • peem63 Re: Pekasz Roman, klamco, oszczerco i faszysto! 21.02.07, 23:54
                                    na tego typa trzeba antidotum jak na żmiję
                                    • romanpidlaszuk POLSKI FASZYZM W BIELSKU? 22.02.07, 00:03
                                      na tego typa trzeba antidotum jak na żmiję

-----------------------

Na ciebie trzeba antidotum jak na zmije za to co tu napisales przeciwko swoim
                                      ukrainskojezycznym sasiadom:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57725166&a=57793462
                                      • cdsmarcin Re: POLSKI FASZYZM W BIELSKU? 25.02.07, 22:53
                                        łał... roman hawaryt po naszomu heh
                                        A ty jesteś naszym sąsiadem po granicy krajów, czy ulic miasta?
              • peem63 Re: Zgroza! Mniej emocji kochani ! SPOKO !!! 21.02.07, 23:45
                "... Godząc się na to, wszystkie koszty powinniśmy ponieść solidarnie,wspólnie."

nie mam zamiaru ponosić koszty tabliczek z nazwami w jezyku obcym
                a bukwami to mogą chetni pisać na tablicach na cmentarzu, tam przynajmniej nie
                będzie raziło innych
                • romanpidlaszuk ...czy nikt tego nie skomentuje? 21.02.07, 23:49
                  "... Godząc się na to, wszystkie koszty powinniśmy ponieść solidarnie,wspólnie."

"nie mam zamiaru ponosić koszty tabliczek z nazwami w jezyku obcym
                  a bukwami to mogą chetni pisać na tablicach na cmentarzu, tam przynajmniej nie
                  będzie raziło innych"

• pawlozsiul co tu komentować? 22.02.07, 01:27
                    Człowiek otwarty, tolerancyjny, nie chce zakazać używania cyrylicy na tablicach
                    nagrobnych. Prawdziwy Europejczyk z tego Peema.
                • pawlozsiul możesz doprecyzować 22.02.07, 01:29
                  peem63 napisał:

> a bukwami to mogą chetni pisać na tablicach na cmentarzu, tam przynajmniej
                  nie
                  > będzie raziło innych

Na cmentarzach parafialnych można pisać bukwami, czy na komunalnym też? W końcu
                  to własność gminy, przemyśl to Peem. Zastanów się, czy nadmiar tolerancji przez
                  Ciebie nie przemawia?
                • pawlozsiul qrde, PeeM, właśnie załapałem, kim jesteś 22.02.07, 16:25
                  Chyba rodzice nie byliby z ciebie dumni?
              • szpila555 Re: Zgroza! Mniej emocji kochani ! SPOKO !!! 22.02.07, 06:56
                jaszal napisał:
                > Nie warczcie na siebie,kochajcie się,będzie łatwiej żyć!
                Popieram.
        • romanpidlaszuk Koncert Ruslany w Chicago- VIDEO 10.03.07, 16:52
          youtube.com/watch?v=3OLosL9xKZg
      • romanpidlaszuk Czy ne warto pry okazji zrobyty swoje REFERENDUM? 27.02.07, 06:32
        Trzeba zrobic referendum w gminach i zapytac mieszkancow czy chca nazwy
        bialoruskiej np.
        Дубичы Царкоуныя,
        Клящели,
        czy ukrainskiej np.
        Дубiчи Церковнi,
        Клiщелi

Wlasnie je okazja:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57970346
    • baam1 Panowie, przywołuję was do porządku !!! 21.02.07, 23:50
      To nie jest dyskusja, a pyskówka. Wstyd mi za was. Argumenty godne chłoptasi
      spod budki z piwem, a temat zdałoby się poważny, rozmówcy też.
      WSTYD!!!
      • hansgrubber Wybacz Baam 21.02.07, 23:54
        ale facet ktory mowi ze cale Podlasie jest ukrainskie bo podobno mowi
        uktainskimi koncowkami mimo ze sami zainteresowani twierdza cos innego (patrz
        spis powszechny) powazny nie jest. To faszyzm a ja z faszystami rozprawiam sie
        krotko. :)
        • peem63 Re: Wybacz Baam 21.02.07, 23:58
          zdecydowanie tak !
      • romanpidlaszuk Czy ja gdzies sklamalem jak Hans? 22.02.07, 00:00
        To nie jest dyskusja, a pyskówka. Wstyd mi za was. Argumenty godne chłoptasi
        spod budki z piwem, a temat zdałoby się poważny, rozmówcy też.
        WSTYD!!!

-------------------------------

Czy masz cos przeciw moim argumentom?
        Jezeli tak to powiedz KONKRETNIE co i podaj KONKRETNIE przeciwko ktorym.

• baam1 Re: Czy ja gdzies sklamalem jak Hans? 22.02.07, 00:02
          Może nie o argumenty mi chodzi, bo ich nie sprawdzałam i tego robić nie będę,
          bo jak wiesz sparawa mnie osobiście nie dotyczy, ale o sposób ich
          przedstawiania. O formę mi chodzi, nie o treść.
          • romanpidlaszuk Re: Czy ja gdzies sklamalem jak Hans? 22.02.07, 00:06
            Może nie o argumenty mi chodzi, bo ich nie sprawdzałam i tego robić nie będę,
            bo jak wiesz sparawa mnie osobiście nie dotyczy, ale o sposób ich
            przedstawiania. O formę mi chodzi, nie o treść.

-----------------------

Chcialbym wiedziec czy mnie o cos oskarzasz, a jezeli tak to KONKRETNIE o co i
            chcialbym zobaczyc KONKRETNE dowody/linki potwierdzajace taka teze.
          • hansgrubber Re: Czy ja gdzies sklamalem jak Hans? 22.02.07, 00:06
            Ok w tej sprawie napisze osobny post.
        • hansgrubber Niemalze wszedzie 22.02.07, 00:02
          jak nie ogarniasz to zajmij sie swoim zmywakiem w Chicago a nie o
          narodowosciach nam tu praw.
          • romanpidlaszuk Re: Niemalze wszedzie 22.02.07, 00:07
            jak nie ogarniasz to zajmij sie swoim zmywakiem w Chicago a nie o
            narodowosciach nam tu praw.

--------------------

Uwazam, ze swoje fobie i urojenia powinienes leczyc.
            • hansgrubber Re: Niemalze wszedzie 22.02.07, 00:23
              Tak jest panie doktorze Goebbels!
              • romanpidlaszuk Re: Niemalze wszedzie 22.02.07, 00:31
                Tak jest panie doktorze Goebbels!

-----------------------------

Naprawde zle z toba Hans.
        • peem63 Re: Czy ja gdzies sklamalem jak Hans? 22.02.07, 00:06
        • peem63 Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 00:08
          proszę przykład:

Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku?
          Autor: romanpidlaszuk ☺
          Data: 21.02.07, 07:47 + dodaj do ulubionych wątków

--------------------------------------------------------------------------------

i masz szczęście że jesteś daleko, trudno dorzucić czymś ciężkim

• hansgrubber A gdzie ja sklamalem? :) 22.02.07, 00:10
            Udowodnisz to?
            • romanpidlaszuk Re: A gdzie ja sklamalem? :) 22.02.07, 00:15
              Udowodnisz to?

---------------------

Nadal twierdzisz, ze Ukraincy to SS p.aranoiku?
              • hansgrubber Re: A gdzie ja sklamalem? :) 22.02.07, 00:35
                A Ty twierdzisz ze Bialorusini na Podlasiu to Ukraincy myszko? :)
                • romanpidlaszuk Re: A gdzie ja sklamalem? :) 22.02.07, 00:44
                  A Ty twierdzisz ze Bialorusini na Podlasiu to Ukraincy myszko? :)

--------------------------

Bialorusini z dziada pradziada rozmawiajacy dialektem UKRAINSKIM, ktorzy z
                  jezykiem bialoruskim nie zetkneli sie w domu rodzinnym, ale w...bielliceju to
                  jakby nie bylo troche dziwni "Bialorusini", nieprawdaz?

P.S.
                  Do tej pory nie odpowiedziales jeszcze na moje pytenie jakie w tym watku
                  skierowalem do ciebie o rozmawiajacych z dziada pradziada po polsku
                  folsdojczach.
                  Doczekam sie odpowiedzi czy nie?
                  • hansgrubber Re: A gdzie ja sklamalem? :) 22.02.07, 01:30
                    Nie ma dialektu ukrainskiego na Podlasiu - jest tylko w twej glowie - o
                    volksdojczach wiem tyle ze Ukraincy sluzyli w mundurach Hitlerowi a Polacy nie,
                    matolku.
                    • romanpidlaszuk Hans poucza naukowcow jezykoznawcow... 22.02.07, 02:26
                      Nie ma dialektu ukrainskiego na Podlasiu - jest tylko w twej glowie

----------------------

Przekonaj do tego naukowcow jezykoznawcow... :

o volksdojczach wiem tyle ze...

Jednym slowem wiesz tyle ile jest ci to wygodne- typowa postawa matolkow...

Ukraincy sluzyli w mundurach Hitlerowi a Polacy nie, matolku

W granatowej policji to sluzyli Polacy czy Ukraincy?
                    • szpila555 Re: A gdzie ja sklamalem? :) 22.02.07, 07:13
                      hansgrubber napisał:
                      > Nie ma dialektu ukrainskiego na Podlasiu - jest tylko w twej glowie - o
                      > volksdojczach wiem tyle ze Ukraincy sluzyli w mundurach Hitlerowi a Polacy
                      nie,
                      >
                      > mat[-]lku.

Miałem z hansem nie dyskutować, ale wczorajsze "wyczyny" na forum skłaniają
                      mnie do innej reakcji. Nie ustosunkowuję się tu do głównego tematu wątku.
                      Zrobię to gdzie indziej.

Napiszę krótko:

1. Dowodów winy to domaga się przestępca. Przeprowadza się taką sprawę w sądzie
                      przy zachowaniu stosowania przepisów prawa.
                      2. Samemu żądać dowodów a jednocześnie zarzucać komuś kłamstwo bez udowodnienia
                      tego, to nadużycie.
                      3. Moim zdaniem w dyskusji winno się posługiwać argumentami, przekonywać do
                      swoich racji, bez obrażania i naruszania uczuć innych. Kto nie szanuje rozmówcy
                      wydaje świadectwo o sobie.
                      4. Każdy ma prawo wyrazić własne zdanie i wziąć za nie ewentualną
                      odpowiedzialność.
                      5. Hansie, ciągle żądasz dowodów i oskarżasz o kłamstwa swoich rozmówców. Kim
                      ty jesteś? Za kogo się uważasz?
                      6. Jeśli chodzi o trolle forumowe, to obowiązuje zasada "nie karmić trolla"
          • romanpidlaszuk Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 00:14
            proszę przykład:

Re: Ukrainski nazwy wulyc' w Biels'ku?
            Autor: romanpidlaszuk ☺
            Data: 21.02.07, 07:47 + dodaj do ulubionych wątków

--------------------------------------------------------------------------------

i masz szczęście że jesteś daleko, trudno dorzucić czymś ciężkim

-----------------------

a. Ludnosc wschodnioslowianska z Bielska i okolic uzywa dialektu UKRAINSKIEGO
            www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm

b. Twoj d.urny leb jest blizej.
            Trzasnij nim pare razy o sciane to moze cie oswieci i nadrobisz zaleglosci ze
            szkoly oraz przyswoisz sobie pare prawd o pochodzeniu, jezyku i kulturze
            mieszkancow Podlasia, o ktorych nie mowi sie w polskiej szkole, a powinno.
            • peem63 Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 00:18
              romanpidlaszuk napisał:

> Trzasnij nim pare razy o sciane to moze cie oswieci i nadrobisz zaleglosci ze
              > szkoly oraz przyswoisz sobie pare prawd o pochodzeniu, jezyku i kulturze
              > mieszkancow Podlasia, o ktorych nie mowi sie w polskiej szkole, a powinno.

rozumiem , że polecasz taką terapie z własnego doświadczenia
              • hansgrubber Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 00:21
                :)
              • romanpidlaszuk Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 00:30
                romanpidlaszuk napisał:

> Trzasnij nim pare razy o sciane to moze cie oswieci i nadrobisz zaleglosci ze
                > szkoly oraz przyswoisz sobie pare prawd o pochodzeniu, jezyku i kulturze
                > mieszkancow Podlasia, o ktorych nie mowi sie w polskiej szkole, a powinno.

rozumiem , że polecasz taką terapie z własnego doświadczenia
                -----------------------

Nie, polecam ci ja z calego serca.
                • hansgrubber Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 01:27
                  Ty nie masz serca. :)
                  • romanpidlaszuk Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 02:21
                    Ty nie masz serca. :)

------------

Ty masz...
                    • skubi-dubi Re: Czy ja gdzies sklamalem... 22.02.07, 09:03
                      Ja przepraszam, że przeszkadzam, ale chciałem zapytać, jak to jest z tymi
                      Indianerskimi napisami na tablicach w Chicago. W końcu to też mniejszość.
                      Pisałem już raz ,ale olany zostałem, bo kto dyskutuje z psem w końcu, nie?
                      • szpila555 Re: Jest chyba problem ;P 22.02.07, 09:24
                        skubi-dubi napisał:
                        > Ja przepraszam, że przeszkadzam, ale chciałem zapytać, jak to jest z tymi
                        > Indianerskimi napisami na tablicach w Chicago.

A pomyślałeś jakim alfabetem napisać nazwy tych "indianerskich ulic"?
                        • romanpidlaszuk Re: Jest chyba problem ;P 23.02.07, 03:11
                          A pomyślałeś jakim alfabetem napisać nazwy tych "indianerskich ulic"?

Nic dodac nic ujac, indianie nie mieli przeciez alfabetu nie liczac jezyka
                          znakow migowych czy pisma wezelkowego.
                          • skubi-dubi Re: Jest chyba problem ;P 25.02.07, 19:35
                            Nie ma problemu!!!,
                            problem dopiero będzie, jak jakiś Indianerski analfabeta, z okolic Chi-cha-goo
                            (czyli-okolica skunksów) w dowód uprzejmości i miłości, przywiąże cie do pala,
                            oskalpuje , no i...? wykastruje, BO JUŻ większych durnot jak twoje pseudo-
                            obronno,językowo-narodowościowe dyrdymały nie czytałem. I więcej czytał nie
                            będę. Warknięciem kończę ten jałowy dysput! I innym radzę - HANS do ciebie te
                            słowa.
    • romanpidlaszuk Pokrewne dyskusje na bielskim forum 23.02.07, 02:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57832655
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57794787
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57797378
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57807051
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57796012
      • romanpidlaszuk Nic dodac nic ujac!!! 23.02.07, 02:48
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57832655&a=57850129
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57794787&a=57810937

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57794787&a=57813516
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=57797378&a=57819077
    • romanpidlaszuk Chicago to nazwa...indianska. 23.02.07, 03:09
      Ja przepraszam, że przeszkadzam, ale chciałem zapytać, jak to jest z tymi
      Indianerskimi napisami na tablicach w Chicago. W końcu to też mniejszość.
      Pisałem już raz ,ale olany zostałem, bo kto dyskutuje z psem w końcu, nie?

Chicago to nazwa indianska:
      www.encyclopedia.chicagohistory.org/pages/2463.html
      ,pochodzi z jezyka indianskiego uzywanego przez plemiona Miami i Illinois
      i oznacza:
      a. pasiasty skunks
      b.dziki por (rosnacy nad brzegami rzeki Chicago)

Illinois (stan w ktorym lezy Chicago) to nazwa indianskiego plemienia:
      www.encyclopedia.chicagohistory.org/pages/625.html

Indianie w Chicago:
      www.encyclopedia.chicagohistory.org/pages/874.html

P.S.
      Odnosze wrazenie, ze jednak dyskutuje z czlowiekiem, bardzo dowcipnym zreszta :)
      Pozdrowienia! :)

• romanpidlaszuk Prawdu czolowik skazaw o nas na forum! 25.02.07, 17:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57984931
      • baam1 Re: Prawdu czolowik skazaw o nas na forum! 25.02.07, 17:24
        Roman, proszę Cię przestań linkować, bo i tak nikt tego nie czyta. Poza tym
        linki do linków nie mają sensu :(
        • romanpidlaszuk Re: Prawdu czolowik skazaw o nas na forum! 25.02.07, 22:50
          Roman, proszę Cię przestań linkować, bo i tak nikt tego nie czyta. Poza tym
          linki do linków nie mają sensu :(

Ja ci zostawiam wolna reke jak redagujesz swoje wpisy i uprzejmie prosze o to
          samo.

P.S.1
          Na jakiej podstawie twierdzisz,ze nikt tego nie czyta.
          Dobrze jest mowic w swoim imieniu a nie za wszystkich.

P.S.2
          Ten link, ktory podalem prowadzi do linku artykulu o twoich rodakach ,
          etnicznych Polakach z okolic Lwowa, nie interesuje cie to?
          • baam1 Re: Prawdu czolowik skazaw o nas na forum! 25.02.07, 22:58
            Owszem, ale wolałabym bezpośredni link, czy nie byłoby prosciej?
            • romanpidlaszuk Re: Prawdu czolowik skazaw o nas na forum! 25.02.07, 22:59
              Owszem, ale wolałabym bezpośredni link, czy nie byłoby prosciej?

-----------------------

A jaka to roznica powiedz, nie umiesz kliknac na link czy sie tylko czepiasz?
              • baam1 Re: Prawdu czolowik skazaw o nas na forum! 27.02.07, 09:28
                Nie lubię być robiona w konia, a tak się czuję w takiej sytuacji jak w tych
                dowcipach o prezentach, kiedy po otwarciu dużego pudła jest tam mniejsze, potem
                znów mniejsze a na końcu cukiereczek. Uwierz mi, że w takich sytuacjach wolałam
                zrezygnować z szukania tego prezentu, niż przeżywać kolejne rozczarowania, że z
                nowu nic i od początku muszę. Tak jest i z tymi linkami. Czuję się jakby ktoś
                mi coś obiecał, a figę pokazał. Sorki, tak już mam. I przepraszam, że się
                czepiam, ale kiedy coś takiego mnie spotyka, w życiu zresztą też, to strasznie
                się denerwuję. Jestem konkretną osobą. i jeżeli mam link do czegoś, to znaczy,
                że znajdę tam jakąś informację, a to przypomina mi zabawę w kotka i myszkę.
                Tworzy się bałagan. I obiecuję też, ze zawsze będę narzekać na tego typu
                rzeczy :)
                P.S. Ta urocza złośliwość nas końcu też mnie rozbraja :)
    • hansgrubber Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 27.02.07, 09:47
      Bialorusinow jest 32 razy wiecej na Podlasiu niz Ukraincow.
      • szpila555 Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 27.02.07, 09:58
        hansgrubber napisał:
        > Bialorusinow jest 32 razy wiecej na Podlasiu niz Ukraincow.

Podaj dowody i obliczenia ;P
        Poloniści znają się na matematyce?
        • hansgrubber Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 27.02.07, 10:02
          Podawalem wielokrotnie.
          • szpila555 Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 27.02.07, 10:07
            To podaj link do tego, co podawałeś wielokrotnie. Zresztą obliczeń
            matematycznych jakoś nie zauważyłem.
            Wg tego co podajesz: 32x1400=44.800osób
            Zgadza się? Cosik mało wychodzi.
            • hansgrubber Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 27.02.07, 10:32
              Wybacz Szpilo ale nie chce mi sie polemizowac. Pozdrawiam serdecznie i milego
              dnia.
              • szpila555 Re: Bialoruskie nazwy ulic w Bielsku? 27.02.07, 11:11
                Mi też, bo chyba dzisiejsze spadające od rana ciśnienie daje popalić. Ale
                czasami aż chce mi się gdzieś "szpilę" wsadzić, by wywołać merytoryczną
                dyskusję ;)
                Wzajemnie.
        • pawlozsiul Szpilo, chcesz algorytm? 27.02.07, 11:46
          szpila555 napisał:

> Podaj dowody i obliczenia ;P
          > Poloniści znają się na matematyce?

www.matma.net.pl/wzor/fwym02.gif
          Gdzie:
          (a) - ilość rachmistrzów spisowych;
          (b) - pogłowie stada żubrów białowieskich;
          (c) - liczba młodych w stadzie;
          (d) - stopa bezrobocia podana przez GUS;
          (x) - suma cyfr numeru PESEL
    • romanpidlaszuk Po szczo nepowazni wymuvki i SZTUCZNI problemy? 07.03.07, 07:38
      Po szczo nepowazni wymuvki i sztuczni problemy?
      Treba podawati taki nazwy, jaki uzywajut ludy, napisani ukrainskim alfabetom,
      PROSTE!
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070307/REGION06/70306023/-1/REGION00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka