andruszczyn1 Re: Polska-Czechy 06.02.08, 21:26 sport.interia.pl/relacjenazywo relacje.sport.wp.pl/opisrelacji.html?i=1092 Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin brawo brawo 06.02.08, 22:33 online.sport.cz/on-line?id=4236 inna relacja a grali hmmm tak sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: brawo brawo 07.02.08, 10:21 Wynik lepszy jak gra ale moj mlodszy brat i tak sie podnieca,bo niestety nie pamieta jak gralismy za Gorskiego i Piechniczka w Hiszpani Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul zapomniałeś się Lechowski... 07.02.08, 15:56 W Hiszpanii to opozycja demokratyczna akurat naszym nie kibicowała (może poza meczem z ZSRRR - 0:0 i kiwki Smolarka). Ale Ty wtedy byłeś w PAXie - sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek_lunatyk Re: zapomniałeś się Lechowski... 07.02.08, 15:59 Nie w PAX a w PZPR.Dzisiaj sie wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky A ja z uporem maniaka... 07.02.08, 13:12 ...czepiam się braku polskich znaków diakrytycznych w nazwiskach na koszulkach naszych reprezentantów. Kurde, na największych imprezach reprezentacje krajów używających alfabetu łacińskiego potrafią sobie z tym poradzić, a Polacy nawet w sparingu - nie? Ile można patrzeć na Baka biegającego obok Zewlakowa, Krzynowka podającego do Zurawskiego... Wiem: ekonomika języka, łatwość odczytania dla obcokrajowców, producent koszulek z Bangladeszu... Ale to jest reprezentacja narodowa! A "lobo" to już było przegięcie na maksa. "Bodzio W.", to się jeszcze broni, lecz w lidze, nie w reprezentacji! Marek Maksimowicz w bielskiej halówce może sobie biegać z napisam "Maccenzi"... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul takie czasy 07.02.08, 15:53 Ja się chciałem zalogować jako "pawło", ale nie wyszło. Teraz nawet w gospodzie w Orli ludzie mówią do mnie: Pawlo. A baka puścić na to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul może tak o s`ledz-ju 07.02.08, 16:01 U nas jakoś wszyscy mówią "Wasilków". A jak się już to miasto załapie do ogólnopolskich mediów, to żurnalisty wymawiają: Wasjilków". Podobnie z byłym reprezentantem Polski - Sibik, nie? Ale Szpakowskie o nim namiętnie: "Sjibik". Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Re: może tak o s`ledz-ju 07.02.08, 16:30 Z Wasilukiem to samo było pół jesieni w Canal+. Aż przed pierwszą transmisją "na żywo" Z Szaroburegostoku Czykier łopatologicznie chłopakom z Canalu tłumaczył, że to nie jest żaden Wasjiluk... Strejlau jeszcze zawsze o Sidorczuku mówił: Sjidorczuk. Ale on i o Juskowiaku mówił: Juśkowiak ;o) Za to potem słyszałem jak jakiś piłkarz powiedział: Andrzej Sztlejlau. Nosił wilk... ;o) Za to z nazwiskami zakończonymi na: "-o" mamy odwrotną sytuację (Chańko, Citko, Gryko, Muśko, Piwko, Ziobro, Żmieńko...). Na ziemiach Hansa wszyscy je prawidłowo odmieniają, a na Podlasiu panuje jakaś niezrozumiała moda na tej odmiany brak. Zresztą wiele innych nazwisk też nie jest odmienianych, nawet w szkołach, ośrodkach kultury, muzeach, na plakatach czy dyplomach. I potem dzieciaki się tego uczą... :o( Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul hiperpoprawne unikanie "dla" 07.02.08, 17:33 Już się przyzwyczaiłem do "parkingów mieszkańcom ulic..." lub "parkingu tylko klientom banku". Właściwie myślałem, że już mnie nic w tej materii nie zaskoczy - jednak ostatnio przetarłem oczy ze zdumienia: szyld sklepu z "odzieżą leśnikom i myśliwym". Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: hiperpoprawne unikanie "dla" 07.02.08, 22:05 Pawlosławny Ty nawet do kopanej potrafisz wplesc polityke.Kibicowalem Bonkowi i innym mimo,ze z Jaruzelem prowadzilem swoja wojenke.Oczywiscie,ze cala Polska smiala sie gdy przerywano bezposrednia transmisje gdy kamera natrafiala na transparent Solidarnosci na trybunach.Moze u was w Wurli kibicuje sie tylko pawlosławnym bo u nas w Kaczogrodzie kibicujemy poprostu Polakom Odpowiedz Link Zgłoś