leggetta 18.12.06, 14:39 Potrzebuje porady: musze kupic seler, kilka razy kupilam jednak cos co wygladem przypominalo seler lecz nim nie bylo. Czego mam wiec szukac w sklepach? Pod jaka nazwa? Dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edavenpo Re: seler 18.12.06, 14:44 Chodzi ci o korzen selera jak ten? www.wegmans.com/kitchen/ingredients/produce/vegetables/images/celeriac.jpg seler=celeriac ;-) Odpowiedz Link
tuti Re: seler 18.12.06, 15:49 ugotuj z ziemniakami i zrob mash :) i mash masz mniam mniam! celery vs celeriac Seler korzeniowy vel seler www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/veg2.htm www.google.co.uk/search?hl=en&q=celery+celeriac+seler+&meta= ojejku jak to slowo kosmicznie brzmi jak sie pare razy wypowie! Odpowiedz Link
tuti Re: seler 18.12.06, 15:52 a ja sobie przypomnialam, ze mialam wynalezc jakis przepis na swede (rzepe) bo kupilam, i teraz nie mam co z nia zrobic! Zalega...rzucam sie w googla! Odpowiedz Link
jaleo Re: seler 18.12.06, 16:09 tuti napisała: > a ja sobie przypomnialam, ze mialam wynalezc jakis przepis na swede (rzepe) bo > kupilam, i teraz nie mam co z nia zrobic! Zalega...rzucam sie w googla! Swede to ja najbardziej lubie zrobione na puree z odrobina creme fraiche, przyprawione sola i pieprzem i troche galki muszkatulowej. Odpowiedz Link
tuti Re: seler 18.12.06, 16:18 a jak mi podpasowalas! wlasnie to znalazlam www.riverford.co.uk/recipes/recipe.php? recipeid=99&catid=5 Odpowiedz Link
leggetta Re: seler 18.12.06, 19:03 Teraz widze ze zmylilo mnie wygladem warzywo zwane swede ( cokolwiek to jest). Dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link
leggetta Re: seler 18.12.06, 19:04 a juz przeczytalam dokladnie Wasze wypowiedzi i wiem ze swede to rzepa:) Odpowiedz Link
aleksandrawu Re: seler 18.12.06, 19:18 A moja mama mowi ze swede to brukiew.Hmm, nie zanm sie az tak dobrze na warzywach, ale pamietam z literatury, bodajze w "Czekajac na Godota", ze w oryginale bylo:turnip, a w tlumaczeniu rzepa.I chyba to sie zgadza, bo to co w sklepach sprzedaja jako swede, rzepy zdecydowanie nie przypomina. Odpowiedz Link
tuti Re: seler 18.12.06, 20:22 aa w Hawl's moving castle tez turnip to rzepa. ale swede do rzepy podobna! Tylko rzeczywiscie powiedzialabym nie taka do konca. Wiec moze by bylo i prawdziwe ze to brukiwe, co to do choroby brukiw jest(retoryczne) i czy moge to zuzyc jak rzepe w mash?:) Odpowiedz Link
viaappia Re: seler 18.12.06, 20:27 A zeby jeszcze zagmatwac, jak jest kalarepa po ang.? Odpowiedz Link
edavenpo Re: seler 18.12.06, 20:42 viaappia napisała: > A zeby jeszcze zagmatwac, jak jest kalarepa po ang.? ___ kohlrabi Odpowiedz Link
robespierra Re: seler 18.12.06, 20:55 swede to na 100% brukiew ( bardzo pospolite tutaj warzywo) jeśli chodzi o seler - to np. od dłuższego czasu nie mogę go znaleźć w sklepie, czyli wygląda na to ,że w moim sklepie nie jest w ciągłej sprzedaży. Odpowiedz Link
izabelski Re: seler 19.12.06, 00:54 popros menagera, zeby sprowadzil - to jest zimowe warzywo :-) Odpowiedz Link
paola_k2 Re: seler 19.12.06, 12:47 W mojej okolicy tez nie zawsze mozna kupic selera (korzen). Kiedys pytalam w warzywniaku i mi pani powiedziala, ze oni rzadko sprowadzaja bo sie tak nie sprzedaje, a kosztuje ok. £1.60 i nie bardzo im sie oplaca. Co do selera tzw. naciowego to mi brakuje, ze ma malo lisci. Na ogol sa obciete, a ja lubie do rosolu dodac. Kupuje wiec takie, ktore tych lisci maja najwiecej. Swede to napewno brukiew, fajnie smakuje ugotowana razem z marchewka podane pokrojone w kostke, z odrobina masla. Dobra jest tez surowa, starta z pietruszka, marchewka, selerem, doprawione przyprawami,zaostrza smak takiej surowki. Odpowiedz Link
robespierra Re: seler 19.12.06, 15:15 czy czas gotowania brukwi będzie zbliżony jak marchewki tzn. czy gotujecie to w jednym garze? Odpowiedz Link
paola_k2 Re: seler 21.12.06, 13:14 Ja gotuje na parze razem tzn. marchew i brukiew wiec w wodzie pewnie bedzie tak samo. Odpowiedz Link
sunflowerin Re: seler 22.12.06, 21:50 Jakiś czas temu dowiedziałam się, że korzeń selera można kupić w LIDLU. Od czasu do czasu pokonuję spore odległości, aby zakupić owe warzywo, bo przepadamy z mężem za surówką z tartego selera i rodzynkami. pozdrawiam Odpowiedz Link
tuti Re: seler 03.01.07, 21:09 zeby zuzyc to to co kupilam w koncu, zaczelam kroic w male kosteczki, i gotowac razem z marchewka jako warzywko do obiadu ( np to pie , cumberland's pie np) i co? super:)dorzucam mangetout i wsystko super kolorowo wyglada:) Odpowiedz Link