Dodaj do ulubionych

I Orlański Przegląd Filmów Dokumentalnych

27.07.09, 18:55
Pierwszy i Pół Orlański Przegląd Filmów Dokumentalnych "Świadectwa"
już od piątku w orlańskiej synagodze. Program poniżej, zapraszam:

31 lipca (piątek)

g. 18.00 – otwarcie I Orlańskiego Przeglądu Filmów Dokumentalnych
g. 18.15 – „Po-Lin”, film Jolanty Dylewskiej
g. 20.15 – „Oni byli naszymi sąsiadami”, film amatorski nakręcony
przez młodzież Zespołu Szkół im. Ziemi Orlańskiej w Orli
g. 21.00 – dyskusja

1 sierpnia (sobota)

g. 18.00 – „Kresowa ballada”, film Tamary Sołoniewicz i Mikołaja
Nestorowicza
g. 19.00 - „Bohater”, film Agnieszki Arnold
g. 20.00 – dyskusja

2 sierpnia (niedziela)

g. 18.00 – „Pocztówka z nieba”, film Piotra Nestorowicza
g. 19.00 – „O czym szumią knieje, czyli historie z podlaskiego
gościńca”, blok filmów Marka Włodzimirowa i Ireneusza Prokopiuka
Obserwuj wątek
    • pawlozsiul "Bohater" - rzecz o Burym: sobota 27.07.09, 19:02
      Rzeźnik prawosławnych wsi uznany za bohatera przez III RP - dokument
      Agnieszki Arnold. Po filmie przewidziana jest dyskusja z udziałem
      autorki filmu.
      • hansgrubber Re: "Bohater" - rzecz o Burym: sobota 27.07.09, 19:19
        To nieprawda ze uznany za bohatera. Ale prawda ze nieslusznie uznany
        za niewinnego.
        • badivan Koniecznie 01.08.09, 23:08
          trzeba wystawic pomnik ofiar polskich nacjonalistow-daty,nazwiska zamordowanych i dlaczego zgineli...ku przestodze potomnym-by nikt nie pomylił kata z "bohaterem".
          Zimno sie zrobiło pod koniec filmu w tej posepnej synagodze-zimno i dosłownie i w przenosni...
          • ja_dekabrysta Re: Koniecznie 01.08.09, 23:41
            badivan napisał:

> trzeba wystawic pomnik ofiar polskich nacjonalistow-daty,nazwiska
            zamordowanyc
            > h i dlaczego zgineli...ku przestodze potomnym-by nikt nie pomylił
            kata z "bohat
            > erem".
            > Zimno sie zrobiło pod koniec filmu w tej posepnej synagodze-zimno
            i dosłownie
            > i w przenosni...

A jeszcze nie tak dawno chcialeś Pan truć i mordować a tu z takim
            przejęciem piszesz Pan o pomordowanych.Jak dla mnie jesteś Pan
            niewiarygodny i zaklamany.
            • napchafte_chochoncy Re: Koniecznie 02.08.09, 00:18
              ja_dekabrysta napisał:

> badivan napisał:
              >
              > > trzeba wystawic pomnik ofiar polskich nacjonalistow-daty,nazwiska
              > zamordowanyc
              > > h i dlaczego zgineli...ku przestodze potomnym-by nikt nie pomylił
              > kata z "bohat
              > > erem".
              > > Zimno sie zrobiło pod koniec filmu w tej posepnej synagodze-zimno
              > i dosłownie
              > > i w przenosni...
              >
              > A jeszcze nie tak dawno chcialeś Pan truć i mordować a tu z takim
              > przejęciem piszesz Pan o pomordowanych.Jak dla mnie jesteś Pan
              > niewiarygodny i zaklamany.

Ja tak z innej beczki. Dlaczego często zwracasz się do forumowiczów na pan
              (skąd masz pewność, może to pani)? Po co ci ta fałszywa grzeczność?
              • ja_dekabrysta Re: Koniecznie 02.08.09, 00:24
                napchafte_chochoncy napisał:

> ja_dekabrysta napisał:
                >
                > > badivan napisał:
                > >
                > > > trzeba wystawic pomnik ofiar polskich nacjonalistow-
                daty,nazwiska
                > > zamordowanyc
                > > > h i dlaczego zgineli...ku przestodze potomnym-by nikt nie
                pomylił
                > > kata z "bohat
                > > > erem".
                > > > Zimno sie zrobiło pod koniec filmu w tej posepnej synagodze-
                zimno
                > > i dosłownie
                > > > i w przenosni...
                > >
                > > A jeszcze nie tak dawno chcialeś Pan truć i mordować a tu z
                takim
                > > przejęciem piszesz Pan o pomordowanych.Jak dla mnie jesteś Pan
                > > niewiarygodny i zaklamany.
                >
                > Ja tak z innej beczki. Dlaczego często zwracasz się do
                forumowiczów na pan
                > (skąd masz pewność, może to pani)? Po co ci ta fałszywa grzeczność?

A ja sie pytam z kąt Pan czerpie takie pomysly na pytania.
                Grzeczność mam wyssaną z mlekiem matki,znaczy wrodzoną i winiesioną
                z rodzinnego domu i nie jest wcale falszywa tak jak Pan to wnioskuje
                po sobie.
                • napchafte_chochoncy Re: Koniecznie 02.08.09, 00:34
                  Pytania czerpię z czystej ciekawości. Nie wiem skąd ją wyssałem.
                  • ja_dekabrysta Re: Koniecznie 02.08.09, 00:35

> Pytania czerpię z czystej ciekawości. Nie wiem skąd ją wyssałem.

Nabyleś Pan,i to jest fałszywe
                    • napchafte_chochoncy Re: Koniecznie 02.08.09, 00:45
                      ja_dekabrysta napisał:

>
                      > Nabyleś Pan,i to jest fałszywe

Nabyłem, ale nie ukradlem
                      • ja_dekabrysta Re: Koniecznie 02.08.09, 00:49

> Nabyłem, ale nie ukradlem

I tu się z Panem zgadzam.:)))
                        Dobranoc.
          • pawlozsiul Re: Koniecznie 03.08.09, 21:53
            Jak mówiła Agnieszka Arnold na przeglądzie w Białymstoku – film ten
            zrobiła z myślą o swoim Ojcu - żołnierzu AK, uczestniku Powstania,
            którego to Ojca pamięć obraża właśnie gloryfikowanie postaci
            typu „Bury”.

Autokar z Zaleszan, który przyjechał na Przegląd niech będzie
            świadectwem. Świadectwem choćby tego, że warto zachowywać pamięć.
            • lechowski51 Re: Koniecznie 05.08.09, 16:16
              Nawet wsciekli tropiciele "polskiego nacjonalizmu" nie maja odwagi jak Ty
              nazwac Burego "rzeznikem".Niestety Twoja wypowiedz wpisuje sie klimat ubeckich
              opowiesci o zolnierzach AK i NSZ
              wyborcza.pl/1,75515,6753703,Prawda_o_wojnie_domowej.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=null
              • pawlozsiul książkę Kułaka akurat przeczytałem 05.08.09, 16:55
                I muszę Cię zmartwić - nie jest ona jednoznacznie pochlebna dla
                formacji, które nazywasz "podziemiem". Obok na tym forum jest wątek
                o nazywaniu pedała "pedałem". No więc sobie wyobraź Lechowski, że ja
                będę nazywał rzeźnika "rzeźnikiem", nawet jeśli IPN ukarze mnie
                grzywną w wysokości 15.ooo PLN.
                • hansgrubber "Pedal" a kultura wysoka 06.08.09, 00:27
                  Spodziewalem sie po propagatorze wysokiej kultury a la Arnold nieco
                  wiecej taktu a tu taka skucha, Pawlo.
                  • pawlozsiul kwestia językowej wrażliwości 19.08.09, 23:47
                    Jak dla mnie określenie "pedał" obraźliwe nie jest. Gdyby było,
                    należałoby pośmiertnie skazać Ciszewskiego za jego słynne
                    już "cudowne dziecko dwóch pedałów".
                    • hansgrubber Kwestia wrażliwości 22.08.09, 00:08
                      Slabe.
              • pawlozsiul ostatni sprawiedliwy w Sodomie (a raczej w IPN) 05.08.09, 17:18
                Prokurator Dariusz Olszewski, który zapowiadał złozenie wniosku o
                uchylenie wyroku rehabilitującego Rajsa, już w tej firmie nie
                pracuje. Ignatiew - prokurator od Jedwabnego - został zdegradowany.
                O jakiej Prawdzie chcesz jeszcze Lechowski pie*dolić smutki?
                • lechowski51 Re: ostatni sprawiedliwy w Sodomie (a raczej w IP 05.08.09, 18:21
                  Nie podniecaj sie chlopie!.Nie ma prawdy bialoruskiej,ukrainskiej czy
                  polskiej.NSZ walczyly z moskiewskimi pacholkami ktorzy okupowali moj kraj a ze
                  wsrod nich byli tez Bialorusini czy tez Zydzi,to nie czyn z tego walki z
                  mniejszosciami narodowymi.
                  Ty reprezentujesz tutaj klasyczny kompleks Polaka majacego problemy ze swoja
                  tozsamoscia narodowa.Jak dostalem kiedys po gebie od Ruska to nie twierdze ze
                  Rusek byl nacjonalista nienawidzacym Polakow tylko ze byl zwyklym chamem.Ty
                  wszystko rozpatrujesz w kategoriach polsko-kacapskich.
                  Chcesz zwalczac obecne nacjonalizmy i rodzacy sie faszyzm?!.To jedz ze mna na
                  trase tego rajdu i powiedz tym mlodym ludziom ze czcza bandyte,wroga Polakow i
                  Zydow,ze jestes oburzony jako Polak ze na Twojej ziemi ukrainscy faszysci budza
                  upiory,budza nienawisc,budza strach....
                  www.rp.pl/artykul/2,344847_W_Sanoku_i_Przemyslu_jest_zgoda_na__rajd_Bandery__.html
                  • nikletni Bandyta , to bandyta , 05.08.09, 18:49
                    a Bury był bandytą ...
                    Przy okazji:
                    lechowski51 napisał:
                    "Jak dostalem kiedys po gebie od Ruska to nie twierdze ze
                    Rusek byl nacjonalista nienawidzacym Polakow tylko ze byl zwyklym
                    chamem."
                    A może było odwrotnie i się nalezało ?
                    • vladbp Re: Bandyta , to bandyta , 05.08.09, 21:56
                      Z całym szacunkiem, ale za bardzo eksponuje się Burego jako "prześladowce"
                      prawosławia. To byli ludzie, którzy sprzyjali "nowej" władzy. Poza tym jak
                      odnieść się do faktu, że w oddziale Burego byli również wyznawcy prawosławia?
                      • napchafte_chochoncy Re: Bandyta , to bandyta , 05.08.09, 23:19
                        vladbp napisał:

> Z całym szacunkiem, ale za bardzo eksponuje się Burego jako "prześladowce"
                        > prawosławia. To byli ludzie, którzy sprzyjali "nowej" władzy. Poza tym jak
                        > odnieść się do faktu, że w oddziale Burego byli również wyznawcy prawosławia?

Wyjaśnij proszę , na czym to sprzyjanie "nowej" władzy konkretnie polegało??
                        • hansgrubber Re: Bandyta , to bandyta , 06.08.09, 00:37
                          O Burym mozna na dwa sposoby. Na pewno jest postacia nietuzinkowa,
                          ciekawa i swietnym obiektem dla sztuki pisarskiej czy filmowej. Ale
                          nie moze byc uznawany za bohatera, bo stajac sie morderca
                          zaprzepascil wszystkie zaslugi.
                        • vladbp Re: Bandyta , to bandyta , 06.08.09, 11:37
                          O ile pamięć mnie nie zawodzi, mieszkańcy tych wsi wysłali list do patriarchy
                          Moskwy, prosząc o objęcie ich opieką (nie jestem pewien czy akurat o to
                          chodziło, ale wiadomo, że list był wysłany). Poza tym sami mieszkańcy tych wsi
                          przyznawali się, że podczas wojny przychodziła do nich sowiecka partyzantka,
                          której pomagali. Popatrz też na skład ówczesnych władz w naszym regionie.
                          Większość stanowili Białorusini. Ja wcale nie bronie Rajsa i tego co zrobił. Jak
                          powiedział jeden z partyzantów w Bohaterze "od partyzanta do bandyty jest krótka
                          droga". Czasy był takie, a nie inne i nie podoba mi się stwierdzenie, że Bury
                          był rzeźnikiem prawosławnych i zbrodnie mogły mieć podtekst narodowościowy. Rajs
                          był żołnierzem, który działał na prostej zadzie - walczyć z wrogiem. Dlatego
                          atakował ub, zabijał milicjantów i realizował zadania podziemia tj walczył z
                          władzą ludową.
                          • lechowski51 Re: Bandyta , to bandyta , 06.08.09, 13:52
                            Tu masz pawloziul rzeznikow ile zechcesz.Twoj problem polega na tym ze wzorem GW
                            ukrainscy czy zydowscy rzeznicy staja sie w opiniach Myroslawa Czecha,Wronskiego
                            i innych wojownikami o wolnosc i demokracje.
                            www.stankiewicze.com/ludobojstwo/krwawe_zapusty.html
                          • hansgrubber Re: Bandyta , to bandyta , 06.08.09, 22:58
                            To oczywiscie kwestia wyboru. Dla mnie morderca cywilow bohaterem
                            nie jest. I to niezaleznie od okolicznosci i narodowosci. A
                            Lechowski reperezntuje taka sama postawe jaka zarzuca GW ale a
                            rebours.
                            • vladbp Re: Bandyta , to bandyta , 07.08.09, 08:48
                              Nikt z niego nie robi na siłę bohatera, bo całe te wydarzenie chluby mu nie
                              przynosi. Ale nie róbmy też z z ludzi, którzy zginęli męczenników. Tych, którzy
                              polegli jak oni są tysiące.
                              Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                          • pawlozsiul Re: Bandyta , to bandyta , 19.08.09, 23:58
                            vladbp napisał:

> O ile pamięć mnie nie zawodzi, mieszkańcy tych wsi wysłali list do
                            patriarchy
                            > Moskwy, prosząc o objęcie ich opieką (nie jestem pewien czy akurat
                            o to
                            > chodziło, ale wiadomo, że list był wysłany).

Nie do patriarchy, tylko do Bieruta - a rzecz w sumie dotyczyła
                            konfliktu o proboszcza.

Poza tym sami mieszkańcy tych wsi
                            > przyznawali się, że podczas wojny przychodziła do nich sowiecka
                            partyzantka,
                            > której pomagali.

A komu mieli pomagać? Mieli partyzantów denuncjować? W sumie to
                            stwierdzasz tylko, że nie byli raczej schutzmanami. Mam rozumieć, że
                            popierasz tych nielicznych schutzmanów, którzy się tu zdarzyli?

> realizował zadania podziemia tj walczył z
                            > władzą ludową.

Paradoksalnie realizował ówczesne zadania władzy ludowej - tj.
                            nakłaniał do przesiedleń za wschodnią granicę. Pewien absurd, nie?
                      • pawlozsiul kolega filmu widać nie widział 19.08.09, 23:43
                        vladbp napisał:

> Poza tym jak
                        > odnieść się do faktu, że w oddziale Burego byli również wyznawcy
                        prawosławia?

Otóż pada w tym filmie z ust żolnierza Rajsa takie stwierdzenie: "w
                        AK to mogli być i prawosławni, i protestanci. U nas nie, u nas to
                        musiał być prawdziwy Polak"
                  • pawlozsiul ale gdzie widzisz problem? 19.08.09, 23:40
                    Nazwałeś kogoś "kacapem" i dostałeś po mordzie - spox. Trudno, żebyś
                    nie dostał. Gdyby on nazwał Cię "pszekiem" - waliłbyś Ty. Adekwatne
                    do poziomu Twego dyskursu.
                    • vladbp Re: ale gdzie widzisz problem? 21.08.09, 18:27
                      Nie pomyślałeś o tym, że władzy ludowej te "ekscesy" mogły być na rękę? Niech
                      partyzanci mordują, a władza ludowa weźmie w obronę niewinnych ludzi, a z
                      bandytami się rozprawi! Absurd, prawda? Co do tego partyzanta. Zauważ, że w
                      filmie pokazane było stanowisko więcej niż jednego partyzanta. Skąd wiesz czy
                      nie mówił tego, aby się wybielić?

"Pacyfikacja wsi przez "Burego" miała zatem charakter odwetowy. Poza tym - skoro
                      Rajs aż tak nienawidził prawosławnych Białorusinów, dlaczego wielu z nich
                      służyło w jego oddziale?"

Ja nie widzę żadnego problemu. Przeczytaj parę postów wcześniej. Nie neguje tej
                      zbrodni i tego, że to była zbrodnia, jakich w tamtym czasie było wiele. Po
                      prostu nie trafia do mnie argument, że Bury był "rzeźnikiem prawosławnych". To
                      jak wytłumaczysz fakt, że jednych prawosławnych zabijał, innych nie? To
                      polityka, chora polityka tamtych czasów...

Wydaje mi się, że to nie odpowiedni temat na tego typu dyskusje. Jeżeli chcesz
                      to proszę na priv.
                      • lechowski51 Re: ale gdzie widzisz problem? 22.08.09, 11:28
                        Pawloziul jest na tyle inteligentny ze doskonale wie o tym ze Bury nie byl
                        Savanarola a polskim patriota walczacym o niepodleglosc swojej ojczyzny.On jak
                        wielu lewicowych historykow i politykow celowo sprowadza walke Burego i innych
                        oddzialow AK i NSZ do walki z Zydami,Bialorusinami itd.Ogien,Bury,Piwnik to dla
                        nich "polscy faszysci" zwalczajacy mniejszosci etniczne w imie oblednej
                        iddeologii "Polski dla Polakow".
                        Tymczasem nawet laik wie ze zarowno Bury jak i Ogien stawiali przed sadami
                        polowymi zarowno tych co wspolpracowali z komunistycznym czy hitlerowskim
                        okupantem,jak tez tych ktorzy znecali side nad ludnoscia cywilna dokonujac
                        samosadow.
                        Zadziwiajace jest to ze pawloziul i inni,nigdy nie nazwa ludobojcow z UPA
                        ludobojcami czy tez zbrodniarzami a beda udowadniac ze wymordowanie dzieisatkow
                        tysiecy Polakow przez tych zwyrodnialcow nie bylo ludobojstwem w mysl konwencji
                        miedzynarodowych a inni te zbrodnie beda nazywac "sasiedzkimi porachunkami"
                        • lechowski51 Re: ale gdzie widzisz problem? 22.08.09, 11:45
                          ..tymczasem banderowcy z Podkarpaciaq pisza o "polskim ludobojstwie" na
                          Ukraincach.Coz z tego ze fakty sie nie zgadzaja!?.Wazniejsze jest szerzenie
                          faszystowskich klamstw i ideologi Doncowa i Bandery
                          forum.gazeta.pl/forum/w,45535,86678897,99295040,Re_policzmy_trupy.html
                          Niemoralnym jest ten który żyje na koszt ogółu-prof.Rybarski
                        • badivan znizajac sie do poziomu kret...na Lechowskiego... 22.08.09, 16:32
                          lechowski51 napisał:
                          Bury nie byl Savanarola a polskim patriota walczacym o niepodleglosc swojej ojczyzny."
                          CEL USWIECA ŚRODKI-WAFFEN SS RÓWNIEZ WALCZYŁO O WIELKOŚC I "NIEPODLEGŁOSC SWOJEJ OJCZYZNY" NIE PRZEBIERAJĄC W ŚRODKACH-pozatem Orla to TYLKO administacyjnie Polska bo etnicznie to juz nie....Szmata Rajs "walczyć "to powinien z białym kaftanikiem w Choroszczy i tylko psychopata moze uwazac wojennego zbrodniarza i mordercę cywilów za "bohatera" i "patritę" ...No cóz lECHOWSKI -wpadnij do mnie jesienią rozrzucic kompost-to cos dla ciebie i nie wymaga myslenia ....;)
                          • lechowski51 Re: znizajac sie do poziomu kret...na Lechowskieg 23.08.09, 10:46
                            Tylko niedouczony lajdak moze porownywac polskiego zolnierza ze zbrodniarzami z
                            SS czy UPA.
                            Z lajdakami nie rozmawiam!
                            • phelix Re: znizajac sie do poziomu kret...na Lechowskieg 24.08.09, 13:53
                              Nie rozmawiać to mało.To trzeba trzebić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka