hansgrubber 31.01.08, 22:04 Dla mnie poki co ksiazka roku, a i o Podlasiu sporo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasss Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 01.02.08, 17:48 jeszcze nie mialem okazji ciezka jest? straszna? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 01.02.08, 19:29 Przygnębiajaca. Dla mnie najmocniejszy fragment to ten gdy zydowskie dzieci proszą ukrywajaca ich rodzine polska by nie zabijali ich jeszcze tej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_pradera Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 02.02.08, 18:55 nie czytałem przyznaję, antysemitą nie jestem, i nie powinienem zabierać głosu w dyskusji. ale;) co mi szkodzi po szkodzić;)można interesujące wątki znaleść w malowanym ptaku kosińskiego, z drugiej strony kiedyś szczypiorski w początku powiadał że nie wszyscy niemcy byli źli, nie wszyscy polacy to antysemici, nie wszyscy żydzi to biedne ofiary zagłady, w życiu nie ma nic czarno białego są niestety wszelkie odcienie, i nie mnie oceniać postępowanie opisane przez ciebie, mogę powiedzieć tylko,iż życzę sobie bym nigdy nie musiał stawać przed wyborami takimi jakimi stawali ludzie tamtych czasów, nazbyt wiele zła czyni człowiek drugiemu, a wymyślność jego nie zna granic, i to nie tylko nazistowsko szowinistyczna bestia , ale też i czerwona zaraza o poczynaniach której można poczytać w Czarnej księdze komunizmu, mamy farta że żyjemy w tak mimo wszystko spokojnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
estera22 Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 07.02.08, 11:04 przerażające. chyba jednak zacznę od JPII - analiza krytyczna, a to zostawię sobie na deser. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 07.02.08, 22:20 Coz za zawiesisty deser. :) Odpowiedz Link Zgłoś
estera22 Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 07.02.08, 22:35 wolałabym jednak sformułowanie 'bardziej treściwy' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madzior1 Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 11.02.08, 12:37 Jest za bardzo jednostronna, ale na pewno przypomina to, co najstraszniejsze i zmusza do namysłu:)Gdy to czytałam to miałam wrażenie, że wokół jednego wydarzenia gość kręci całą teorię. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Czytaliscie "Strach" Grossa? 11.02.08, 21:23 Dlaczego jednostronna? Mam wrazenie ze w udany sposob usiluje uchwycic antysemicki klimat ktory w Polsce panowal. Byc moze niektore sformulowania sa zbyt publicystyczne ale... konstrukcja i dobor faktow przekonuja. Odpowiedz Link Zgłoś