Dodaj do ulubionych

Plac zabaw

11.02.05, 09:36
Plac zabaw dla dzieci, w którym miejscu bedzie.

Schiff Krzysztof
Obserwuj wątek
    • qqlio Re: Plac zabaw 11.02.05, 11:28
      A wiadomo, ze w o gole bedzie? BTW: czy ktos ma jakies info na temat
      zagospodarowania terenu wokol calego osiedla? parkingi, trawniki, itp, itd? W
      umowach o kupno mieszkania nie ma o tym ani slowa :-( A widoczki z symulacki
      trudno uznac za wiazace...
    • alimari Re: Plac zabaw 15.02.05, 19:50
      Pytałam o to przy podpisywaniu umowy. Usłyszałam, że będą miejsca przeznaczone
      dla dzieci a o tym co tam będzie zdecydują mieszkańcy już po oddaniu mieszkań.
      Czyli sami musimy tego przypilnować i we własnym zakresie zdecydować gdzie i
      jak wygospodarujemy miejsce dla naszych dzieci. Na żadne "szaleństwa" liczyć
      nie możemy:(
    • olka_krakow Re: Plac zabaw 19.02.05, 14:48
      Na Obozowej wygladalo to tak: bylo zebranie mieszkancow 3 blokow, no i Prezes
      Lazarski, ktory doskonale wie ze nie ma miejsca na plac zabaw, chyba stwierdzil
      ze sie ponabija z ludzi i rzekl:"Zaproponujcie gdzie mozna by bylo zrobic plac
      zabaw." Odezwal sie jeden pan, ktory parkuje wzdluz bloku, utrudniajac tym samym
      wjazd do garazu innym mieszkancom, i zaproponowal ze mozna by czesc jednego
      mizernernego parkingu przeznaczyc na ten cel. Ale zaraz odezwala sie kolezanka,
      ktorej zaparkowane wzdluz bloku samochody utrudniaja wyjazd z garazu i
      powiedziala ze nie jest tym pomyslem zachwycona, ponadto wnosi do spoldzielni
      prosbe o powieszenie znaku "zakaz parkowania" wzdluz blokow. Zakaz wisi, ludzie
      dalej parkuja wzdluz blokow, a placu zabaw nie ma, no i wyglada na to, ze nigdy
      nie bedzie ;( ;(.
      • alimari Re: Plac zabaw 20.02.05, 13:42
        Podejrzewam, że i na Szwai będzie kiepsko z miejscem na plac zabaw:((( Plany
        sobie a rzeczywistość będzie pewnie inna. Mam tylko nadzieję, że nawet w ramach
        niewielkiego trawniczka uda nam się coś dla milusińskich wygospodarować. A na
        spacery i tak będzie gdzie chodzić:)
        • shaddock Re: Plac zabaw 21.02.05, 11:34
          Na Szwai po prostu nie ma miejsca na plac zabaw z prawdziwego zdarzenia. Dobry
          do tego celu byłby kawałek gruntu na północ od bloku (w stronę Bobrzyńskiego),
          ale został jest on niestety własnością kogoś innego.
          Pozostają 4 "studnie" między segmentami (na płytach garaży), ale jest tam
          niestety mało miejsca.
          • alimari Re: Plac zabaw 21.02.05, 13:06
            Szczerze przeraża mnie perspektywa braku jakiegokolwiek miejsca dla maluchów a
            potem juz starszych dzieci. Piaskownica, jakieś drabinki i może nawet huśtawka
            musi się gdzieś zmieścić. Nie musi to być jeden wielki plac zabaw, ale jak
            dobrze pokombinujemy to może coś z sensem wymyślimy.
            • shaddock Re: Plac zabaw 21.02.05, 13:24
              Mały placyk zmieściłby się z powodzeniem na jednym ze stropów garaży między
              segmentami (np. między istniejącym już drugim segmentem od lewej i budowanym od
              lata trzecim) gdyby planowane tarasy nie były tak duże:
              www.domdlamlodych.krakow.pl/obrazki/szwai/duze/14.jpg
              Niestety, właściciele mieszkań na parterze na pewno nie zgodziliby się na
              zmniejszenie ich tarasów na rzecz placu zabaw ;-)
    • jola274 Re: Plac zabaw 07.10.05, 13:45
      Podnosze wątek. Czy ktos pytał może ostatnio w spółdzielni o plac zabaw?
      • frutis123 Re: Plac zabaw 07.10.05, 14:07
        te miejsca do wygospodarowania to jak dowiedziałem się w spółdzielni to puste
        przestrzenie na poziomie parteru przed klatkami,
        a prawdziwego placyku zabaw nie przewidziano :o(
        niestety, ale zapewne będzie jak przy wcześniejszych inwestycjach, cóż nihil
        novi
        • alimari Re: Plac zabaw 07.10.05, 18:37
          Myślę, że tu dużo zależy od nas - maluchom tak naprawdę niewiele do szczęścia
          potrzeba - a teraz są bardzo ładne "kombajniki" do zabawy, które zajmują mało
          miejsca, są bardzo ładne i dają duuużo radości. A dla nieco starszych można
          zagospodarować te przestrzenie zadaszone.

Istnieją na to stosowne przepisy - szkoda tylko, że tak łatwo pomijane (np.
          cytowane tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=29924857&a=30036062
          • anetamr Re: Plac zabaw 10.10.05, 08:41
            O ile sobie dobrze przypominam, jak kupowalismy mieszkanie to powiedziano nam w
            spoldzielni, ze są przewidziane miejsca dla dzieci nad garazami pomiedzy
            blokami. Nie wiem dokładnie gdzie miałoby to być.
            Skoro nie ma miejsca na wydzielenie większego placu zabaw to może można byłoby
            zrobić kilka mniejszych miejsc. Bardzo dobry pomysł z tymi "kombajnikami".
            Poinformowano nas również, że mieszkancy sami muszą już ustalić co i jak.
            Cieszę się, że jest więcej osób zainteresowanych tematem. Bardzo chętnie
            przyłączę się do tematu.
        • anetamr Re: Plac zabaw 10.10.05, 08:45
          Szkoda, ze tak mało, ale dobre i to. Można byłoby porobić kilka mniejszych
          placyków w tych miejscach.
    • alimari Re: Plac zabaw 10.10.05, 09:04
      www.saternus.pl/polski/index.html
      Jako stała bywalczyni placów zabaw;) uważam, że zestawy tej firmy sa najmilsze
      dzieciom:) Może coś z tego wybierzemy?

• anetamr Re: Plac zabaw 10.10.05, 09:49
        Swietne są te zestawy.
        Tylko jak to wszystko załatwić? Przez naszą spółdzielnię? Czy mieszkańcy sami?
        • alimari Re: Plac zabaw 10.10.05, 09:59
          anetamr napisała:

> Swietne są te zestawy.
          > Tylko jak to wszystko załatwić? Przez naszą spółdzielnię? Czy mieszkańcy sami?

Wg mnie powinno być przez spółdzielnię, ale poprzedzone spotkaniem mieszkańców,
          wyborem konkretnego zestawu i przegłosowaniem sprawy.
          • p206 Re: Plac zabaw 10.10.05, 16:50
            Ja również, choć na razie nie mam dzieciaczków, interesowałam się sprawą placu
            zabaw na naszym osiedlu. W grudniu jak kupowałam mieszkanko plac miał być
            właśnie na tych wewnętrznych podwórkach. Ale wszyscy znamy te opowieści.
            Niestety te puste przestrzenie pod mieszkaniami zupełnie nie nadają się do tego
            celu. Dzieci wychodzą na plac zabaw by pobyć na słoneczku, a tam nie dość ze
            będzie ciemno, zimno mimo ładnej pogody to jeszcze pewnie będzie hulał wiatr i
            przeciąg, bo to jest przestrzeń otwarta na 3 strony. Z dzieckiem to tamtędy
            można „szybka przejść” by nie nabawiło się kataru a nie stawiać plac zabaw. Moim
            zdaniem powinniśmy walczyć o małe placyki na podwórkach. Można przecież na
            każdym postawić inną zabawkę, lub piaskownicę i tez będzie fajnie. Tak się
            zastanawiam czy nie można by pisemka z taką propozycją zagospodarowania w końcu
            naszych wspólnych podwórek dołączyć do tego z indywidualnymi zmianami
            dotyczącymi mieszkań. Może to coś da i wezmą to pod uwagę np. przy układaniu
            kostki brukowej na podwórkach. Co na to drodzy sąsiedzi? Pozdrawiam wszystkich
            Karola
            • anetamr Re: Plac zabaw 11.10.05, 08:11
              No tak. Trzeba by było jak najszybciej zgłosić do spółdzielni takie wnioski, bo
              jak już wszystko zostanie założone kostką brukową to....faktycznie nie będzie
              nigdzie nie ma miejsca.
              • vanilia25 Re: Plac zabaw 13.11.05, 21:17
                widzicie jest listopad i nic, spoldzielnia nadal buduje ale w najmniejszych
                planach chyba nie ma zamiaru zabrac sie za plac zabaw. narazie mamy dzialke
                miedzy naszym blokiem a domkiem. fajnie sie tam z dziecmi np gra w pilke:)))
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka