ks222 11.02.05, 09:36 Plac zabaw dla dzieci, w którym miejscu bedzie. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqlio Re: Plac zabaw 11.02.05, 11:28 A wiadomo, ze w o gole bedzie? BTW: czy ktos ma jakies info na temat zagospodarowania terenu wokol calego osiedla? parkingi, trawniki, itp, itd? W umowach o kupno mieszkania nie ma o tym ani slowa :-( A widoczki z symulacki trudno uznac za wiazace... Odpowiedz Link
alimari Re: Plac zabaw 15.02.05, 19:50 Pytałam o to przy podpisywaniu umowy. Usłyszałam, że będą miejsca przeznaczone dla dzieci a o tym co tam będzie zdecydują mieszkańcy już po oddaniu mieszkań. Czyli sami musimy tego przypilnować i we własnym zakresie zdecydować gdzie i jak wygospodarujemy miejsce dla naszych dzieci. Na żadne "szaleństwa" liczyć nie możemy:( Odpowiedz Link
olka_krakow Re: Plac zabaw 19.02.05, 14:48 Na Obozowej wygladalo to tak: bylo zebranie mieszkancow 3 blokow, no i Prezes Lazarski, ktory doskonale wie ze nie ma miejsca na plac zabaw, chyba stwierdzil ze sie ponabija z ludzi i rzekl:"Zaproponujcie gdzie mozna by bylo zrobic plac zabaw." Odezwal sie jeden pan, ktory parkuje wzdluz bloku, utrudniajac tym samym wjazd do garazu innym mieszkancom, i zaproponowal ze mozna by czesc jednego mizernernego parkingu przeznaczyc na ten cel. Ale zaraz odezwala sie kolezanka, ktorej zaparkowane wzdluz bloku samochody utrudniaja wyjazd z garazu i powiedziala ze nie jest tym pomyslem zachwycona, ponadto wnosi do spoldzielni prosbe o powieszenie znaku "zakaz parkowania" wzdluz blokow. Zakaz wisi, ludzie dalej parkuja wzdluz blokow, a placu zabaw nie ma, no i wyglada na to, ze nigdy nie bedzie ;( ;(. Odpowiedz Link
alimari Re: Plac zabaw 20.02.05, 13:42 Podejrzewam, że i na Szwai będzie kiepsko z miejscem na plac zabaw:((( Plany sobie a rzeczywistość będzie pewnie inna. Mam tylko nadzieję, że nawet w ramach niewielkiego trawniczka uda nam się coś dla milusińskich wygospodarować. A na spacery i tak będzie gdzie chodzić:) Odpowiedz Link
shaddock Re: Plac zabaw 21.02.05, 11:34 Na Szwai po prostu nie ma miejsca na plac zabaw z prawdziwego zdarzenia. Dobry do tego celu byłby kawałek gruntu na północ od bloku (w stronę Bobrzyńskiego), ale został jest on niestety własnością kogoś innego. Pozostają 4 "studnie" między segmentami (na płytach garaży), ale jest tam niestety mało miejsca. Odpowiedz Link
alimari Re: Plac zabaw 21.02.05, 13:06 Szczerze przeraża mnie perspektywa braku jakiegokolwiek miejsca dla maluchów a potem juz starszych dzieci. Piaskownica, jakieś drabinki i może nawet huśtawka musi się gdzieś zmieścić. Nie musi to być jeden wielki plac zabaw, ale jak dobrze pokombinujemy to może coś z sensem wymyślimy. Odpowiedz Link
shaddock Re: Plac zabaw 21.02.05, 13:24 Mały placyk zmieściłby się z powodzeniem na jednym ze stropów garaży między segmentami (np. między istniejącym już drugim segmentem od lewej i budowanym od lata trzecim) gdyby planowane tarasy nie były tak duże: www.domdlamlodych.krakow.pl/obrazki/szwai/duze/14.jpg Niestety, właściciele mieszkań na parterze na pewno nie zgodziliby się na zmniejszenie ich tarasów na rzecz placu zabaw ;-) Odpowiedz Link
jola274 Re: Plac zabaw 07.10.05, 13:45 Podnosze wątek. Czy ktos pytał może ostatnio w spółdzielni o plac zabaw? Odpowiedz Link
frutis123 Re: Plac zabaw 07.10.05, 14:07 te miejsca do wygospodarowania to jak dowiedziałem się w spółdzielni to puste przestrzenie na poziomie parteru przed klatkami, a prawdziwego placyku zabaw nie przewidziano :o( niestety, ale zapewne będzie jak przy wcześniejszych inwestycjach, cóż nihil novi Odpowiedz Link
alimari Re: Plac zabaw 07.10.05, 18:37 Myślę, że tu dużo zależy od nas - maluchom tak naprawdę niewiele do szczęścia potrzeba - a teraz są bardzo ładne "kombajniki" do zabawy, które zajmują mało miejsca, są bardzo ładne i dają duuużo radości. A dla nieco starszych można zagospodarować te przestrzenie zadaszone. Istnieją na to stosowne przepisy - szkoda tylko, że tak łatwo pomijane (np. cytowane tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=29924857&a=30036062 Odpowiedz Link
anetamr Re: Plac zabaw 10.10.05, 08:41 O ile sobie dobrze przypominam, jak kupowalismy mieszkanie to powiedziano nam w spoldzielni, ze są przewidziane miejsca dla dzieci nad garazami pomiedzy blokami. Nie wiem dokładnie gdzie miałoby to być. Skoro nie ma miejsca na wydzielenie większego placu zabaw to może można byłoby zrobić kilka mniejszych miejsc. Bardzo dobry pomysł z tymi "kombajnikami". Poinformowano nas również, że mieszkancy sami muszą już ustalić co i jak. Cieszę się, że jest więcej osób zainteresowanych tematem. Bardzo chętnie przyłączę się do tematu. Odpowiedz Link
anetamr Re: Plac zabaw 10.10.05, 08:45 Szkoda, ze tak mało, ale dobre i to. Można byłoby porobić kilka mniejszych placyków w tych miejscach. Odpowiedz Link
alimari Re: Plac zabaw 10.10.05, 09:04 www.saternus.pl/polski/index.html Jako stała bywalczyni placów zabaw;) uważam, że zestawy tej firmy sa najmilsze dzieciom:) Może coś z tego wybierzemy? Odpowiedz Link
anetamr Re: Plac zabaw 10.10.05, 09:49 Swietne są te zestawy. Tylko jak to wszystko załatwić? Przez naszą spółdzielnię? Czy mieszkańcy sami? Odpowiedz Link
alimari Re: Plac zabaw 10.10.05, 09:59 anetamr napisała: > Swietne są te zestawy. > Tylko jak to wszystko załatwić? Przez naszą spółdzielnię? Czy mieszkańcy sami? Wg mnie powinno być przez spółdzielnię, ale poprzedzone spotkaniem mieszkańców, wyborem konkretnego zestawu i przegłosowaniem sprawy. Odpowiedz Link
p206 Re: Plac zabaw 10.10.05, 16:50 Ja również, choć na razie nie mam dzieciaczków, interesowałam się sprawą placu zabaw na naszym osiedlu. W grudniu jak kupowałam mieszkanko plac miał być właśnie na tych wewnętrznych podwórkach. Ale wszyscy znamy te opowieści. Niestety te puste przestrzenie pod mieszkaniami zupełnie nie nadają się do tego celu. Dzieci wychodzą na plac zabaw by pobyć na słoneczku, a tam nie dość ze będzie ciemno, zimno mimo ładnej pogody to jeszcze pewnie będzie hulał wiatr i przeciąg, bo to jest przestrzeń otwarta na 3 strony. Z dzieckiem to tamtędy można „szybka przejść” by nie nabawiło się kataru a nie stawiać plac zabaw. Moim zdaniem powinniśmy walczyć o małe placyki na podwórkach. Można przecież na każdym postawić inną zabawkę, lub piaskownicę i tez będzie fajnie. Tak się zastanawiam czy nie można by pisemka z taką propozycją zagospodarowania w końcu naszych wspólnych podwórek dołączyć do tego z indywidualnymi zmianami dotyczącymi mieszkań. Może to coś da i wezmą to pod uwagę np. przy układaniu kostki brukowej na podwórkach. Co na to drodzy sąsiedzi? Pozdrawiam wszystkich Karola Odpowiedz Link
anetamr Re: Plac zabaw 11.10.05, 08:11 No tak. Trzeba by było jak najszybciej zgłosić do spółdzielni takie wnioski, bo jak już wszystko zostanie założone kostką brukową to....faktycznie nie będzie nigdzie nie ma miejsca. Odpowiedz Link
vanilia25 Re: Plac zabaw 13.11.05, 21:17 widzicie jest listopad i nic, spoldzielnia nadal buduje ale w najmniejszych planach chyba nie ma zamiaru zabrac sie za plac zabaw. narazie mamy dzialke miedzy naszym blokiem a domkiem. fajnie sie tam z dziecmi np gra w pilke:))) Odpowiedz Link