Dodaj do ulubionych

A kto już się zameldował?

• qqlio Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 10:25
      Smiem zaryzykowac stwierdzenie, ze jeszcze nikt, bo nie ma na razie zgody na
      uzytkowanie
      Pzdr
      • lady Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 16:47
        Śmiem twierdzić, że szanowny sąsiad jest w błędzie.
        • shaddock Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 17:50
          Myślałem, że do zameldowania niezbędny jest akt własności mieszkania.
          • lady Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 18:32
            A otóż sąsiadów w błędzie jest dwóch. Z całym szacunkiem, oczywiście. :-)
            • shaddock Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 18:47
              lady napisała:
              > A otóż sąsiadów w błędzie jest dwóch. Z całym szacunkiem, oczywiście. :-)

No dobra, może i jesteśmy w błędzie - podaj konkrety :-)
              • lady Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 21:42
                Jestem pierwszą zameldowaną osobą na osiedlu - zameldowałam się 26. VII! :-P
                Wystarczy akt wymeldowania z poprzedniego miejsca zamieszkania i protokół
                zdawczo - odbiorczy. Dla panów jeszcze książeczka wojskowa.
                • qqlio Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 08:23
                  Dzieki za info!!!
                  Jest to - tak na marginesie - kolejny przyklad niekompetencji pracownikow SM.
                  To co napisalem o pozwoleniu na uzytkowanie dowiedzialem sie WCZORAJ dzwoniac
                  do spoldzielni :-| Oczywiscie nie bylo to wiarygodne ;-) wiec probowalem
                  dodzwonic sie do Urzedu Miasta ale nie udalo mi sie mimo wielu prob.
                  PS. Zupelnie zero klopotow przy meldunku?
                  • sam25 Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 18:13
                    Ciekawy jestem jak Lady udało się uzyskać pisemną zgodę na użytkowanie od SM,
                    bo mnie jej odmówiono, podkreślając,że mieszkanie dostałem do indywidualnego
                    wykończenia, a nie użytkowania.Samowolnie pewnie uda się zameldować, ale gdzie
                    znajdziemy "chętnego na kajak" jak zastosują do nas :
                    cyt.Art. 57.
                    7. W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego
                    lub jego części z naruszeniem przepisów art. 54 i 55, właściwy organ
                    wymierza karę z tytułu nielegalnego użytkowania obiektu budowlanego. Do
                    kary tej stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące kar, o których mowa w
                    art. 59f ust. 1, z tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu.
                    Artykułów związanych nie cytuję bo każdy je łatwo znajdzie w prawie budowlanym.

• lady Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:23
                      Nic od SM nie uzyskiwałam. Niedowiarkom polecam spacer do UM, na każdym okienku
                      wisi kartka o potrzebnych do zameldowania dokumentach: dowód osobisty, prawo
                      własności lokalu (a nie zgoda na użytkowanie, czyli protokół działa) oraz dla
                      panów książeczka wojskowa.
                      Ja przynosiłam jeszcze papier o nadaniu budynkowi numeru, bo nie mieli go w
                      ewidencji. :>
                      • malamika Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:36
                        Co to jest akt własności lokalu? Kto i kiedy go wydaje?

pzdr
                        • qqlio Re: A kto już się zameldował? 08.09.05, 09:11
                          Tu chodzi raczej o dokument potwierdzajacy tytul do lokalu. CZyli dla nas
                          umowa+protokol z-o.
                          AKt notarialny to jeszcze odlegla przyszlosc
                  • wiesiolek3 Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:20
                    Witam sąsiada i znów muszę się włączyć na Twój post
                    Juz wczoraj miałem zabrać głos w dyskusji ale myslałem-poczekam-może bedzie Ok.
                    ALE NIE JEST. To nie przykład niekompetencji Spóldzielni tylko przykład
                    karygodnej niefrsobliwości Lady i może jeszcze kogos. Może i da sie zameldować
                    ale pod zadnym pozorem NIE WOLNO. Ludzie, dostalismy mieszkania do wykończenia
                    a nie do mieszkania. Bez pozwolenia na użytkowanie nie wolno nam się meldować-
                    grozi to karą. A jak myslicie- kto ja zapłaci. ODPOWIADAM-Spldzielnia
                    czyli....my. A więc podrożeje nam inwestycja. Wielkie dzięki Lady za dobra
                    robotę.
                    Rozmawiałem w Sóldzielni kilkanascie dni temu i mówili że NIE WOLNO. Może
                    przestancie wreszcie uprawiać własną polityke ze szkodą dla całej naszej
                    społeczniości
                    • lady Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:26
                      Pytałam o to prezesa Łazarskiego i nie miał nic przeciwko. Nie sadzę więc, żeby
                      to była, jak raczyłeś zaważyć, moja własna polityka.
                      • wiesiolek3 Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 20:02
                        moze i nie miał nic przeciw temu ale watpie że bedzie zadowolony jak sie dowie
                        że to nagłaśniasz. To nie jest napewno w zgodzie z przepisami a jak Ci sie
                        zgodził to nie po to aby cały Kraków o tym wiedział. Gdy będzie po odbiorze to
                        OK i jak nam wtedy nie powiedza to będzie przykład że nas olewają, narazie ,
                        póki co, budynek jeszcze w papierach miasta nie istnieje.
                        • qqlio Re: A kto już się zameldował? 08.09.05, 09:09
                          Hmmm. Jesli sobie dobrze przypominam, to prezes mowil, ze pozwolenie na
                          uzytkowanie nie jest potrzebne do meldunku, na zebraniu Grupy Czlonkowskiej.
                          Wiec to raczej on sam to naglosnil.
                          A sytuacja, w ktorej prezes sobie, jakas kobieta ze SM sobie... To chyba nie do
                          konca powazne, czyz nie? Co to? Przedszkole? Bedziemy bawic sie w
                          konspiracje? "Tak, mozna ale nie naglasniajcie". Nie no k... Bez przesady
                          Pzdr
                          • frutis123 zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 09:40
                            czytając posty o naszych sprawach trudno nie zauważyć dziwnej postawy Pana
                            wiesiolka3. Mamy swoje problemy zapytania i o nich piszemy - takie jest nasze
                            prawo nadane nam poprzez założyciela forum i właściciela serwerów czyli
                            Gazetę.pl.

Dlaczego Pan wiesiolek3 cały czas poucza wszystkich co trzeba robić a czego nie
                            wolno. Wprowadza nas w błąd /specjalnie czy nie?/. Oczekuje pochwał na forum,
                            czytaj post:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25682&w=28620193&a=28682024
                            -> słowa o malkontenctwie. Jeśli chodzi o pochwały to przypomina się fragment z
                            filmu "Miś" i śpiew Jarząbka do regału.

Szanowny Panie wiesiolek3 proszę wstrzymać sie z komentarzami typu: "zadzwonić
                            do SdM i spytać, nie rozgłaśniać, wszystko wiadomo". W dzisiejszych czasach
                            ostrożność nie zaszkodzi we wszystkim.
                            Już nie raz sąsiedzi pokazali Panu że nie do końca jest tak jak Pan to widzi.
                            I więcej zrozumienia bo większość z nas pierwszy raz w życiu kupiło mieszkanie
                            i z wieloma sprawami/problemami spotyka sie po raz pierwszy. W przeciwieństwie
                            do SM DdM która powinna nam pomagać w zamieszkaniu.

Pozdrawiam z szacunkim
                            frutis

zastanawiająca jest tutaj
                            • wiesiolek3 Re: zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 10:25
                              witam serdecznie oburzonego sąsiada.Chciałbym poinformować iz to co Pan nazywa
                              pouczaniem jest tylko dowodem na to iż wszędzie wietrzy sie podstęp ;) nie
                              pouczam tylko informuję bo coś wiem a jak wiem to mówię. A mam taki zwyczaj iż
                              mówię jak wiem na 100% albo milczę - nie bzdurzę jak część z nas.Nie oczekuję
                              pochwał bo znam swoją wartość tylko chcę wyjaśnić to czego niektórzy nie
                              wiedzą. I jak ktoś napisał wcześniej jest to forum w ktrym każdy może pisać
                              swoje zdanie- więc proszę mi łaskawie nie zabraniać pisania komentarzy bo to
                              moje prawo.Jak się komuś nie podoba to może nie czytać . ''Już nie raz sąsiedzi
                              pokazali Panu że nie do końca jest tak jak Pan to widzi''- CHYBA MAM SKLEROZĘ
                              MOŻE MI PAN PRZYPOMNIEĆ
                            • wiesiolek3 Re: zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 10:26
                              witam serdecznie oburzonego sąsiada.Chciałbym poinformować iz to co Pan nazywa
                              pouczaniem jest tylko dowodem na to iż wszędzie wietrzy sie podstęp ;) nie
                              pouczam tylko informuję bo coś wiem a jak wiem to mówię. A mam taki zwyczaj iż
                              mówię jak wiem na 100% albo milczę - nie bzdurzę jak część z nas.Nie oczekuję
                              pochwał bo znam swoją wartość tylko chcę wyjaśnić to czego niektórzy nie
                              wiedzą. I jak ktoś napisał wcześniej jest to forum w ktorym każdy może pisać
                              swoje zdanie- więc proszę mi łaskawie nie zabraniać pisania komentarzy bo to
                              moje prawo.Jak się komuś nie podoba to może nie czytać . ''Już nie raz sąsiedzi
                              pokazali Panu że nie do końca jest tak jak Pan to widzi''- CHYBA MAM SKLEROZĘ
                              MOŻE MI PAN PRZYPOMNIEĆ W KTÓRYM MIEJSCU????????????
                              • qqlio Re: zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 10:42
                                Ciezko to wykazac, bo wiekszosc rzeczy nie zostala jeszcze rozstrzygnieta. Ale
                                jezeli juz o to chodzi, to mozna wrocic do tematu czynszu. Pytales czy ktos nam
                                kazal placic czynsz, ze sie tak oburzamy. Otoz - owszem, jest zapis w umowie
                                nakazujacy nam placenie czynszu od daty w protokole z-o. Jesli by sie wiec
                                mialo byc pedantycznie dokladnym, to w tym momencie lamie warunki umowy, bo nie
                                dostalem pisemnej informacji ze SM o przesunieciu terminu...Inna sprawa, ze nie
                                dostalem tez informacji o wysokosci oplaty ;-) No ale tak naprawde jest to
                                DROBNY NIEISTOTNY SZCZEGOL.

O wiele ciekawsze jest pytanie - skad sasiad szanowny czerpie swoje wiadomosci
                                i w jaki sposob udaje mu sie zawsze byc tak dobrze poinformowanym. Ja tez chce,
                                ja tez chce! Telefony do SM? Z kim mam tam rozmawiac? Skad mam np. wiedziec, ze
                                u kogos tam mozna odbierac klucze od skrzynek pocztowych. Przyklady mozna
                                mnozyc. Czy powienienem wiekszosc dnia spedzac w barakach na budowie?
                                Nawet jesli kros czasami "bzdurzy" to w 9 przypadkach na 10 wynika to nie ze
                                zlej woli mieszkancow tylko zupelnej dezinformacji wychodzacej ze SMDdM. Chocby
                                te meldunki - dodzwonilem sie w koncu do UM i powiedziano mi, ze MOGE SIE
                                MELDOWAC. Po co mam sie w takim razie kontaktowac ze spoldzielnia? Czy ktos ze
                                spoldzielni poinformowal mieszkancow o procedurze meldunkowej i zeby sie
                                jeszcze wstrzymac? Nie! Bo generalnie SM nie informuje nas o NICZYM.

Pozdrawiam bzdurzacych forumowiczow!
    • shaddock A kto ma już działający... 06.09.05, 18:55
      ... telefon stacjonarny, kablówkę, internet albo domofon?
      Albo kluczyk od skrzynki pocztowej?
      • wiesiolek3 Re: A kto ma już działający... 06.09.05, 20:09
        Jako dobrze poinformowany mogę udzielić takiej odpowiedzi:
        1. Telefonu stacjonarnego nie ma nikt i jeszcze chwilę miał nie bedzie bo nie
        ma go jeszcze na budynku kabla.
        2.kablówki to wogóle nie ma i nie prędko będzie( ale nikt jej nam nie
        obiecywał) tylko sygnał TV a ten podobno jest albo ma byc lada chwila
        3.internet można miec po podpisaniu umowy z dostawcą a ten chodzi po
        mieszkaniach lub zostawia kartki
        4.domofon jest podobno na rozruchu i też ma działac lada chwila
        5.kluczyki od skrzynki ma cała masa ludzi ( rozdaje je p. Stefańczyk na budowie)
        POZDRAWIAM
        • qqlio Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 08:28
          Ad 5) A gdzie sa skrzynki pocztowe? W kazdej klatce? Swoja droga pan stefanczyk
          moglby powiesic komunikat, bo zejda mu jeszcze ze 2 lata na takim rozdawaniu.
          Czy wsystko musi sie dziac u nas konspiracyjnie?
          Pzdr
        • annafl Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 10:09
          A nie wiesz moze, jak sie ten dostawca internetu nazywa? Bo najwyrazniej do
          naszej klatki jeszcze nie dotarl. A do spoldzielni jak dzwonilam to nikt nie
          wiedzial, jak sie tenze dostawca nazywa. Poza prezesem, ktory wiedzial, ale
          akurat nie pamietal, a ze rozmowa miala miejsce w sierpniu a internet mial byc
          od wrzesnia to nie naciskalam :D
          • exneron Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 13:18
            NetSystem 512/63brutto za miesiac
          • wiesiolek3 Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 19:22
            witam
            Nazywa się NetSystem i będzie z nami podpisywał umowy.Ja juz mam(umowę)
            internetu jeszcze nie- za kilka dni
            pozdr.
            • qqlio Re: A kto ma już działający... 08.09.05, 09:29
              Szkoda, ze mamy zero wyboru pakietow. To malo rynkowe. No ale tak to jest przy
              monopolu. A kablowki pewnie dlugo jeszcze nie bedzie...
              Pzdr
      • lady Internet działający... 06.09.05, 21:46
        ... mam tylko na kartę bezprzewodową. W razie potrzeby może być i na Szwai.
        Liczy się? ;-P
        • michasiaaaa Re: Internet działający... 07.09.05, 13:12
          O kluczykach do skrzynek rowniez nie slyszalam!!! Ale sygnal TV juz jest. Mam
          podlaczona antene i odbieram cale 7 kanalow:)
          Poza tym dowiedzialam sie, ze planowali ciepla wode na 15 wrzesnia. Ale z
          planow nici - znou bedzie opoznienie. I pewnie pod koniec miesiaca mozemy
          spodziewac sie ze z kurkow poleci cos cieplego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka