qqlio Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 10:25 Smiem zaryzykowac stwierdzenie, ze jeszcze nikt, bo nie ma na razie zgody na uzytkowanie Pzdr Odpowiedz Link
lady Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 16:47 Śmiem twierdzić, że szanowny sąsiad jest w błędzie. Odpowiedz Link
shaddock Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 17:50 Myślałem, że do zameldowania niezbędny jest akt własności mieszkania. Odpowiedz Link
lady Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 18:32 A otóż sąsiadów w błędzie jest dwóch. Z całym szacunkiem, oczywiście. :-) Odpowiedz Link
shaddock Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 18:47 lady napisała: > A otóż sąsiadów w błędzie jest dwóch. Z całym szacunkiem, oczywiście. :-) No dobra, może i jesteśmy w błędzie - podaj konkrety :-) Odpowiedz Link
lady Re: A kto już się zameldował? 06.09.05, 21:42 Jestem pierwszą zameldowaną osobą na osiedlu - zameldowałam się 26. VII! :-P Wystarczy akt wymeldowania z poprzedniego miejsca zamieszkania i protokół zdawczo - odbiorczy. Dla panów jeszcze książeczka wojskowa. Odpowiedz Link
qqlio Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 08:23 Dzieki za info!!! Jest to - tak na marginesie - kolejny przyklad niekompetencji pracownikow SM. To co napisalem o pozwoleniu na uzytkowanie dowiedzialem sie WCZORAJ dzwoniac do spoldzielni :-| Oczywiscie nie bylo to wiarygodne ;-) wiec probowalem dodzwonic sie do Urzedu Miasta ale nie udalo mi sie mimo wielu prob. PS. Zupelnie zero klopotow przy meldunku? Odpowiedz Link
sam25 Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 18:13 Ciekawy jestem jak Lady udało się uzyskać pisemną zgodę na użytkowanie od SM, bo mnie jej odmówiono, podkreślając,że mieszkanie dostałem do indywidualnego wykończenia, a nie użytkowania.Samowolnie pewnie uda się zameldować, ale gdzie znajdziemy "chętnego na kajak" jak zastosują do nas : cyt.Art. 57. 7. W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego lub jego części z naruszeniem przepisów art. 54 i 55, właściwy organ wymierza karę z tytułu nielegalnego użytkowania obiektu budowlanego. Do kary tej stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące kar, o których mowa w art. 59f ust. 1, z tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu. Artykułów związanych nie cytuję bo każdy je łatwo znajdzie w prawie budowlanym. Odpowiedz Link
lady Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:23 Nic od SM nie uzyskiwałam. Niedowiarkom polecam spacer do UM, na każdym okienku wisi kartka o potrzebnych do zameldowania dokumentach: dowód osobisty, prawo własności lokalu (a nie zgoda na użytkowanie, czyli protokół działa) oraz dla panów książeczka wojskowa. Ja przynosiłam jeszcze papier o nadaniu budynkowi numeru, bo nie mieli go w ewidencji. :> Odpowiedz Link
malamika Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:36 Co to jest akt własności lokalu? Kto i kiedy go wydaje? pzdr Odpowiedz Link
qqlio Re: A kto już się zameldował? 08.09.05, 09:11 Tu chodzi raczej o dokument potwierdzajacy tytul do lokalu. CZyli dla nas umowa+protokol z-o. AKt notarialny to jeszcze odlegla przyszlosc Odpowiedz Link
wiesiolek3 Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:20 Witam sąsiada i znów muszę się włączyć na Twój post Juz wczoraj miałem zabrać głos w dyskusji ale myslałem-poczekam-może bedzie Ok. ALE NIE JEST. To nie przykład niekompetencji Spóldzielni tylko przykład karygodnej niefrsobliwości Lady i może jeszcze kogos. Może i da sie zameldować ale pod zadnym pozorem NIE WOLNO. Ludzie, dostalismy mieszkania do wykończenia a nie do mieszkania. Bez pozwolenia na użytkowanie nie wolno nam się meldować- grozi to karą. A jak myslicie- kto ja zapłaci. ODPOWIADAM-Spldzielnia czyli....my. A więc podrożeje nam inwestycja. Wielkie dzięki Lady za dobra robotę. Rozmawiałem w Sóldzielni kilkanascie dni temu i mówili że NIE WOLNO. Może przestancie wreszcie uprawiać własną polityke ze szkodą dla całej naszej społeczniości Odpowiedz Link
lady Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 19:26 Pytałam o to prezesa Łazarskiego i nie miał nic przeciwko. Nie sadzę więc, żeby to była, jak raczyłeś zaważyć, moja własna polityka. Odpowiedz Link
wiesiolek3 Re: A kto już się zameldował? 07.09.05, 20:02 moze i nie miał nic przeciw temu ale watpie że bedzie zadowolony jak sie dowie że to nagłaśniasz. To nie jest napewno w zgodzie z przepisami a jak Ci sie zgodził to nie po to aby cały Kraków o tym wiedział. Gdy będzie po odbiorze to OK i jak nam wtedy nie powiedza to będzie przykład że nas olewają, narazie , póki co, budynek jeszcze w papierach miasta nie istnieje. Odpowiedz Link
qqlio Re: A kto już się zameldował? 08.09.05, 09:09 Hmmm. Jesli sobie dobrze przypominam, to prezes mowil, ze pozwolenie na uzytkowanie nie jest potrzebne do meldunku, na zebraniu Grupy Czlonkowskiej. Wiec to raczej on sam to naglosnil. A sytuacja, w ktorej prezes sobie, jakas kobieta ze SM sobie... To chyba nie do konca powazne, czyz nie? Co to? Przedszkole? Bedziemy bawic sie w konspiracje? "Tak, mozna ale nie naglasniajcie". Nie no k... Bez przesady Pzdr Odpowiedz Link
frutis123 zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 09:40 czytając posty o naszych sprawach trudno nie zauważyć dziwnej postawy Pana wiesiolka3. Mamy swoje problemy zapytania i o nich piszemy - takie jest nasze prawo nadane nam poprzez założyciela forum i właściciela serwerów czyli Gazetę.pl. Dlaczego Pan wiesiolek3 cały czas poucza wszystkich co trzeba robić a czego nie wolno. Wprowadza nas w błąd /specjalnie czy nie?/. Oczekuje pochwał na forum, czytaj post: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25682&w=28620193&a=28682024 -> słowa o malkontenctwie. Jeśli chodzi o pochwały to przypomina się fragment z filmu "Miś" i śpiew Jarząbka do regału. Szanowny Panie wiesiolek3 proszę wstrzymać sie z komentarzami typu: "zadzwonić do SdM i spytać, nie rozgłaśniać, wszystko wiadomo". W dzisiejszych czasach ostrożność nie zaszkodzi we wszystkim. Już nie raz sąsiedzi pokazali Panu że nie do końca jest tak jak Pan to widzi. I więcej zrozumienia bo większość z nas pierwszy raz w życiu kupiło mieszkanie i z wieloma sprawami/problemami spotyka sie po raz pierwszy. W przeciwieństwie do SM DdM która powinna nam pomagać w zamieszkaniu. Pozdrawiam z szacunkim frutis zastanawiająca jest tutaj Odpowiedz Link
wiesiolek3 Re: zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 10:25 witam serdecznie oburzonego sąsiada.Chciałbym poinformować iz to co Pan nazywa pouczaniem jest tylko dowodem na to iż wszędzie wietrzy sie podstęp ;) nie pouczam tylko informuję bo coś wiem a jak wiem to mówię. A mam taki zwyczaj iż mówię jak wiem na 100% albo milczę - nie bzdurzę jak część z nas.Nie oczekuję pochwał bo znam swoją wartość tylko chcę wyjaśnić to czego niektórzy nie wiedzą. I jak ktoś napisał wcześniej jest to forum w ktrym każdy może pisać swoje zdanie- więc proszę mi łaskawie nie zabraniać pisania komentarzy bo to moje prawo.Jak się komuś nie podoba to może nie czytać . ''Już nie raz sąsiedzi pokazali Panu że nie do końca jest tak jak Pan to widzi''- CHYBA MAM SKLEROZĘ MOŻE MI PAN PRZYPOMNIEĆ Odpowiedz Link
wiesiolek3 Re: zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 10:26 witam serdecznie oburzonego sąsiada.Chciałbym poinformować iz to co Pan nazywa pouczaniem jest tylko dowodem na to iż wszędzie wietrzy sie podstęp ;) nie pouczam tylko informuję bo coś wiem a jak wiem to mówię. A mam taki zwyczaj iż mówię jak wiem na 100% albo milczę - nie bzdurzę jak część z nas.Nie oczekuję pochwał bo znam swoją wartość tylko chcę wyjaśnić to czego niektórzy nie wiedzą. I jak ktoś napisał wcześniej jest to forum w ktorym każdy może pisać swoje zdanie- więc proszę mi łaskawie nie zabraniać pisania komentarzy bo to moje prawo.Jak się komuś nie podoba to może nie czytać . ''Już nie raz sąsiedzi pokazali Panu że nie do końca jest tak jak Pan to widzi''- CHYBA MAM SKLEROZĘ MOŻE MI PAN PRZYPOMNIEĆ W KTÓRYM MIEJSCU???????????? Odpowiedz Link
qqlio Re: zastanawiajacy Pan wiesiolek3 - refleksja 08.09.05, 10:42 Ciezko to wykazac, bo wiekszosc rzeczy nie zostala jeszcze rozstrzygnieta. Ale jezeli juz o to chodzi, to mozna wrocic do tematu czynszu. Pytales czy ktos nam kazal placic czynsz, ze sie tak oburzamy. Otoz - owszem, jest zapis w umowie nakazujacy nam placenie czynszu od daty w protokole z-o. Jesli by sie wiec mialo byc pedantycznie dokladnym, to w tym momencie lamie warunki umowy, bo nie dostalem pisemnej informacji ze SM o przesunieciu terminu...Inna sprawa, ze nie dostalem tez informacji o wysokosci oplaty ;-) No ale tak naprawde jest to DROBNY NIEISTOTNY SZCZEGOL. O wiele ciekawsze jest pytanie - skad sasiad szanowny czerpie swoje wiadomosci i w jaki sposob udaje mu sie zawsze byc tak dobrze poinformowanym. Ja tez chce, ja tez chce! Telefony do SM? Z kim mam tam rozmawiac? Skad mam np. wiedziec, ze u kogos tam mozna odbierac klucze od skrzynek pocztowych. Przyklady mozna mnozyc. Czy powienienem wiekszosc dnia spedzac w barakach na budowie? Nawet jesli kros czasami "bzdurzy" to w 9 przypadkach na 10 wynika to nie ze zlej woli mieszkancow tylko zupelnej dezinformacji wychodzacej ze SMDdM. Chocby te meldunki - dodzwonilem sie w koncu do UM i powiedziano mi, ze MOGE SIE MELDOWAC. Po co mam sie w takim razie kontaktowac ze spoldzielnia? Czy ktos ze spoldzielni poinformowal mieszkancow o procedurze meldunkowej i zeby sie jeszcze wstrzymac? Nie! Bo generalnie SM nie informuje nas o NICZYM. Pozdrawiam bzdurzacych forumowiczow! Odpowiedz Link
shaddock A kto ma już działający... 06.09.05, 18:55 ... telefon stacjonarny, kablówkę, internet albo domofon? Albo kluczyk od skrzynki pocztowej? Odpowiedz Link
wiesiolek3 Re: A kto ma już działający... 06.09.05, 20:09 Jako dobrze poinformowany mogę udzielić takiej odpowiedzi: 1. Telefonu stacjonarnego nie ma nikt i jeszcze chwilę miał nie bedzie bo nie ma go jeszcze na budynku kabla. 2.kablówki to wogóle nie ma i nie prędko będzie( ale nikt jej nam nie obiecywał) tylko sygnał TV a ten podobno jest albo ma byc lada chwila 3.internet można miec po podpisaniu umowy z dostawcą a ten chodzi po mieszkaniach lub zostawia kartki 4.domofon jest podobno na rozruchu i też ma działac lada chwila 5.kluczyki od skrzynki ma cała masa ludzi ( rozdaje je p. Stefańczyk na budowie) POZDRAWIAM Odpowiedz Link
qqlio Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 08:28 Ad 5) A gdzie sa skrzynki pocztowe? W kazdej klatce? Swoja droga pan stefanczyk moglby powiesic komunikat, bo zejda mu jeszcze ze 2 lata na takim rozdawaniu. Czy wsystko musi sie dziac u nas konspiracyjnie? Pzdr Odpowiedz Link
annafl Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 10:09 A nie wiesz moze, jak sie ten dostawca internetu nazywa? Bo najwyrazniej do naszej klatki jeszcze nie dotarl. A do spoldzielni jak dzwonilam to nikt nie wiedzial, jak sie tenze dostawca nazywa. Poza prezesem, ktory wiedzial, ale akurat nie pamietal, a ze rozmowa miala miejsce w sierpniu a internet mial byc od wrzesnia to nie naciskalam :D Odpowiedz Link
exneron Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 13:18 NetSystem 512/63brutto za miesiac Odpowiedz Link
wiesiolek3 Re: A kto ma już działający... 07.09.05, 19:22 witam Nazywa się NetSystem i będzie z nami podpisywał umowy.Ja juz mam(umowę) internetu jeszcze nie- za kilka dni pozdr. Odpowiedz Link
qqlio Re: A kto ma już działający... 08.09.05, 09:29 Szkoda, ze mamy zero wyboru pakietow. To malo rynkowe. No ale tak to jest przy monopolu. A kablowki pewnie dlugo jeszcze nie bedzie... Pzdr Odpowiedz Link
lady Internet działający... 06.09.05, 21:46 ... mam tylko na kartę bezprzewodową. W razie potrzeby może być i na Szwai. Liczy się? ;-P Odpowiedz Link
michasiaaaa Re: Internet działający... 07.09.05, 13:12 O kluczykach do skrzynek rowniez nie slyszalam!!! Ale sygnal TV juz jest. Mam podlaczona antene i odbieram cale 7 kanalow:) Poza tym dowiedzialam sie, ze planowali ciepla wode na 15 wrzesnia. Ale z planow nici - znou bedzie opoznienie. I pewnie pod koniec miesiaca mozemy spodziewac sie ze z kurkow poleci cos cieplego! Odpowiedz Link