20.10.05, 12:21
Proszę o zamieszczanie w tym wątku wszelkich uwag na temat akustyki w budynku
przy Szwai takich jak:
- słyszalne rozmowy z mieszkań przyległych
- odgłosy z włączonych telewizorów, pralek itp
- odłosy korzystania z łazienek
- odgłosy z ciągów wodnych
Obserwuj wątek
    • qqlio Re: Akustyka 20.10.05, 14:54
      Nie mam uwag negatywnych poza jedna: chyba za bardzo slychac odglosy z korytarza
      • anetamr Re: Akustyka 21.10.05, 09:19
        Nasi sąsiedzi jeszcze nie mieszkają, ale wyjątkowo głośne są drzwi zewnętrzne
        do mieszkań. Niestety zamykanie ich (zatrzaskiwanie) słychać w całym bloku.
        Może ktoś wie, jak można je wyciszyć choć trochę????
        • shaddock Mnie również przeszkadzało to trzaskanie 21.10.05, 18:46
          więc sprawdziłem jak to jest zrobione w 20 innych mieszkaniach - okazało się,
          że prawie wszędzie przy zamykaniu drzwi lądują cicho na uszczelce. Niestety u
          mnie są po prostu krzywo założone, w protokole zdawczo-odbiorczym zgłosiłem to
          jako wadę.
    • josef.s Re: Akustyka 10.11.05, 09:44
      W nowych budynkach niestety tak jest, przy zamkniętych oknach (zwłaszca zimą)
      mniej uciązliwe sa odgłosy zewnątrzne, ale bardziej od sąsiadów zwłaszcza z
      góry i z dołu, głosniejsze rozmowy, odgłosy zwiazane z chodzeniem - niektóre
      niepozorne postura kobitki mają "chód żandarma", ogłosy związane z pracą pralki
      zwłaszcza przy wirowaniu słychac praktycznie w całej klatce, podobnie jest z
      praca odkurzaczy i zmywarek. Jeszcze gorzej gdy chałasuja dzieci czy psy (to
      osobny problem). Nowe budynki w tym wzgledzie przypominają domy z papieru
      • ks666 Re: Akustyka 10.11.05, 11:21
        Jest tak gdyż według normy określone są średnie poziomy hałasów i w przypadku
        dnia to 8 godzin a w nocy to 1/2 godziny i nie są one w żaden sposób objąć
        uciążliwych przypadków trwających krócej. Jest to ewdidentna luka prawna i
        prawdopodobnie stworzona dzięku lobby budowlanemu. Istnieje wszakże
        Rozporządzenie Ministra mówiące o tym jakie warunki ma spełniać budynek
        mieszkalny, a ma on stwarzać warunki do wypoczynku i gdyby tylko chodziło o to
        aby były spełnione normy to nastąpiłoby w tym rozporządzeniu tylko odwołanie do
        tych norm, a jednak tak nie jest. Zawarte są w nim paragrafy mówiące o
        chronieniu pomieszczeń mieszkalnych przed hałasem. Ponadto nikt nie kupuje
        mieszkań z zamiarem znoszenia uciążliwości a wpostaci dochodzących z budynku
        hałasów.
        Biorąc powyższe pod uwagę niby jest prawo a w gruncie rzeczy chyba go nie ma,
        które by chroniło przebywających w mieszkaniach przed uciążliwościami
        spowodowanymi hałasem.

W odniesieniu do Spółdzielni mamy jednak możliwość oddziaływania na Zarząd i
        Radę Nadzorczą by Spółdzielnia jednak w jak najlepszy sposób zagwarantowała
        zmniejszenie a wręcz zlikwidowanie tych uciążliwości związanych z hałasem.
        Napewno istnieją metody takiego wznoszenia budynków by hałas w nich się nie
        rozprzestrzeniał, gdyż problem ten istnieje od lat. Prawdopodobnie podraża to
        inwestycję, ale napewno jest tańsze niż późniejsze wyciszanie budynków we
        własnym zakresie, które też jest mniej skuteczne niż wyciszanie w momencie
        projektowania i stawiania budynku.
        • annafl Re: Akustyka 10.11.05, 15:42
          Spokojnie, naprawde niewiele moge zarzucic akustyce tego budynku!
          Nie slysze sasiadow ani z gory (nawet w lazience) ani z boku. Jedynym problemem
          sa dzwieko-nieszczelne drzwi zewnetrzne.
          Pozdrawiam.
          • soto74 Re: Akustyka 10.11.05, 22:01
            moze nie zupelnie na temat ale mnie osobiscie dziwia domofony. te w drzwiach
            wejsciowych do klatki (przynajmniej do 5)sa bardzo halasliwe- przypominaja
            wiertarke z udarem- a ten w drewnianym wejsciu od strony parkingu jest bardzo
            cichy. odrebna sprawa jest mozliwosc bezproblemowego otwarcia ich- ale to moze
            tylko ja jestem atechniczny:-)
            • lmrozek2 Re: Akustyka 10.11.05, 22:45
              To jest nas już dwóch :-)
    • lady Re: Akustyka 13.11.05, 10:46
      Ja będąc na dole nie słyszę wirowania mojej własnej pralki stojącej na górze -
      nie jest źle! Natomiast w łazience słyszę odgłosy z całego pionu - baardzo
      dziwne uczucie!
      • przemkowa.b Re: Akustyka 13.11.05, 21:24
        Lady? Mieszkasz na Szwai? Będziemy sąsiadkami:)))
        • 5sokin Re: Akustyka 15.11.05, 22:37
          A czy ktoś z mieszakńców z I etapu wyciszał ściany ? Czy wykonawca może to
          zrobić za dopłatą ? Ile to może kosztować za m2 ?
          • ks666 Re: Akustyka 01.12.05, 12:58
            Nie wyciszałem - nie podam więc ceny.

Wyciszanie mieszkania może nie przynieść spodziewanych rezultatów, a koszt jest
            znaczny, gdyż są to wszystkie ściany, podłoga i sufit.
            Znacznie taniej wyjdzie pewnie zakup nowego mieszkania i wyłożenie pieniędzy
            ekstra na jego wyciszenie na etapie projektu i materiałów użytych podczas
            budowania.

Czasem rzeczy popsutych nie opłaca się naprawiać.
            • annafl Re: Akustyka 01.12.05, 14:01
              Zwlaszcza przy obecnych cenach za metr. Podchodzacych juz pod 4000. (A na OE je
              przekraczajacych - ale to juz ekstrema)
              Ech
              • qqlio Re: Akustyka 01.12.05, 14:11
                Dokladnie ;-)
                Lepiej wydac za metr kwadratowy 1000 wiecej. Nie oplaca sie wyciszac ;-p
    • didi124 Re: Akustyka 16.11.05, 15:18
      Zapraszam do mojego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25218&w=32056507
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka