16.03.06, 14:13
Witam Mam pytanie co tak dokładnie robi ten notariusz polecany przez
SM "DDM"bo przecież wszystkie sprawy bankowe (przy kredycie) trzeba załatiwać
samemu? Dziekuje za informacje
Obserwuj wątek
    • qqlio Re: Notariusz 16.03.06, 14:26
      Wydaje akt notarialny, czyta go, (jak sie poprosi)czestuje napojem i ...
      zgarnia kase.
      Taki system...
    • ewa7232 Re: Notariusz 16.03.06, 14:39
      Witam
      Wlasnie przez to przebrnelam. Notariusz spisuje umowe pomiedz Spoldzielnia a
      nabywca mieszkania (9 stron). W obecnosci wszystkich stron odczytuje umowe,
      potem jesli wszystko sie zgadza to wszyscy podpisuja umowe (notariusz inkasuje
      swoja takse od wartosci netto mieszkania, po czym dolicza 22%Vatu do opłaty
      notarialnej. U mnie wyszlo ok. 700 zł brutto od wartosci 90 tys.). Potem
      przygotowuje 5 odpisow (rozsyla je do ewidencji gruntów, ksiag wieczystych
      itd)- w sumie za odpisy ok. 300 zł i jeden oddaje do reki nabywcy mieszkania. W
      ciagu trzech dni ma obowiazek zlozenia wniosku o wpis do ksiag wieczystych (260
      zł)w sądzie, moze tez zrobic wpis do hipoteki ale za to inkasuje dodatkową
      opłatę, albo wpis mozna zrobic samemu (uprzednio majac zaswiadczenie z banku).
      Trwa to wszystko ok. 1 godziny.
      Tak to wyglada w skrocie.
      • alimari Re: Notariusz 16.03.06, 15:12
        Jak to "od wartości mieszkania" - przecież od 4 marca miała być opłata stała
        chyba 200 zł?????
        • ewa7232 Re: Notariusz 16.03.06, 15:31
          No i jest stała ale ołata sądowa: przy wpisach do ksiąg wieczystch 200 zł +
          założenie ksiag 60 zł, wpis do hipoteki 200 zł.
          Taksa notarialna to zupelnie odrebna sprawa i tą opłatę notariusz wylicza jako
          % od wartosci mieszkania (jest kilka progów). Prawnie okreslone sa maksymalne
          stawki oplaty notarialnej, ale oczywiscie notariusz moze stosowac wszelkie
          upusty jesli ma taka wolę. Widok marmurów w biurze notarialnym wskazuje na to
          ze raczej upusty sa symboliczne :-)
          • alimari Re: Notariusz 16.03.06, 16:59
            Słyszałam, że i taksa notarialna ma być naliczana w podobny do kosztów sądowych
            sposób tj. jako wartość stała za czynność, a nie od wartości mieszkania, ale to
            dopiero od kwietnia. Nie jestem jednak pewna tej informacji... A raczej jestem
            badzo niepewna...
    • wiola87 Re: Notariusz 16.03.06, 19:32
      Dzieki wszystkim za informacje pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka