wiola87 16.03.06, 14:13 Witam Mam pytanie co tak dokładnie robi ten notariusz polecany przez SM "DDM"bo przecież wszystkie sprawy bankowe (przy kredycie) trzeba załatiwać samemu? Dziekuje za informacje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqlio Re: Notariusz 16.03.06, 14:26 Wydaje akt notarialny, czyta go, (jak sie poprosi)czestuje napojem i ... zgarnia kase. Taki system... Odpowiedz Link
ewa7232 Re: Notariusz 16.03.06, 14:39 Witam Wlasnie przez to przebrnelam. Notariusz spisuje umowe pomiedz Spoldzielnia a nabywca mieszkania (9 stron). W obecnosci wszystkich stron odczytuje umowe, potem jesli wszystko sie zgadza to wszyscy podpisuja umowe (notariusz inkasuje swoja takse od wartosci netto mieszkania, po czym dolicza 22%Vatu do opłaty notarialnej. U mnie wyszlo ok. 700 zł brutto od wartosci 90 tys.). Potem przygotowuje 5 odpisow (rozsyla je do ewidencji gruntów, ksiag wieczystych itd)- w sumie za odpisy ok. 300 zł i jeden oddaje do reki nabywcy mieszkania. W ciagu trzech dni ma obowiazek zlozenia wniosku o wpis do ksiag wieczystych (260 zł)w sądzie, moze tez zrobic wpis do hipoteki ale za to inkasuje dodatkową opłatę, albo wpis mozna zrobic samemu (uprzednio majac zaswiadczenie z banku). Trwa to wszystko ok. 1 godziny. Tak to wyglada w skrocie. Odpowiedz Link
alimari Re: Notariusz 16.03.06, 15:12 Jak to "od wartości mieszkania" - przecież od 4 marca miała być opłata stała chyba 200 zł????? Odpowiedz Link
ewa7232 Re: Notariusz 16.03.06, 15:31 No i jest stała ale ołata sądowa: przy wpisach do ksiąg wieczystch 200 zł + założenie ksiag 60 zł, wpis do hipoteki 200 zł. Taksa notarialna to zupelnie odrebna sprawa i tą opłatę notariusz wylicza jako % od wartosci mieszkania (jest kilka progów). Prawnie okreslone sa maksymalne stawki oplaty notarialnej, ale oczywiscie notariusz moze stosowac wszelkie upusty jesli ma taka wolę. Widok marmurów w biurze notarialnym wskazuje na to ze raczej upusty sa symboliczne :-) Odpowiedz Link
alimari Re: Notariusz 16.03.06, 16:59 Słyszałam, że i taksa notarialna ma być naliczana w podobny do kosztów sądowych sposób tj. jako wartość stała za czynność, a nie od wartości mieszkania, ale to dopiero od kwietnia. Nie jestem jednak pewna tej informacji... A raczej jestem badzo niepewna... Odpowiedz Link