Dodaj do ulubionych

SPRZĄTANIE ULICY SZWAI

25.04.06, 20:11
Orientuje się ktoś może, czy firma Wojtbud ma zamiar posprzątać ulicę Szwai
oraz ulice dojazdową do garaży. Są na nich tony piachu naniesione przez
samochody budowy.
Obserwuj wątek
    • anetamr Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 09:13
      No właśnie - jak to jest z tym sprzątaniem? Kto odpowiada za zamiatanie
      parkingu, chodników wokół budynku. Kto odpowiada za sprzątanie na klatkach
      schodowych. I jak to wygląda w Waszych klatkach.
      a.
      • adwinter Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 09:44
        no własnie....wszystko niby mamy nowe..a brudno że hej...na żadnym nowym osiedlu
        tak nie jest jak u nas... sprzątanie klatek odywa się raz na 2 lub 3
        tygodnie...skandal...(ale z drugiej strony skoro spółdzielnia wynajęła do pracy
        jedną panią...która roznosi pocztę od spółdzelni i ma do ogarnięcia 6 klatek
        oraz dwa podwórka wszystkie chodniki wokół i od czasu do czasu posprzątanie
        garażu podziemnego...nie wspomnę o odgarnianiu sniegu..itd.. to co się dziwić że
        jest tak brudno. Firma Wojtbud dalej traktuje ul szwai jak ich i plac budowy
        więc nie robi sobie z tego nic...nie wiem czy zauważyliście jak bardzo zniczyli
        chodniki, narożniki i w ogóle kostke brukową...wjazd do garażu..poodrywane
        kratki ściekowe...wszystko przez cięzki sprzęt firmy Wojtud...i na dodatek to
        wszechobecne błoto...ciekawe czy nam wymienia te wszystkie uszkodzenia...trzeba
        bybyło zrobić zdjęcia i miec dowód ....pokazać prezesem i zobaczymy czy
        zareagują....
        jak myślicie jest szansa by cos poprawic??
        • arcus_caelestis Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 09:59
          "no własnie....wszystko niby mamy nowe..a brudno że hej...na żadnym nowym
          osiedlu
          tak nie jest jak u nas... sprzątanie klatek odywa się raz na 2 lub 3
          tygodnie...skandal...(ale z drugiej strony skoro spółdzielnia wynajęła do pracy
          jedną panią...która roznosi pocztę od spółdzelni i ma do ogarnięcia 6 klatek
          oraz dwa podwórka wszystkie chodniki wokół i od czasu do czasu posprzątanie
          garażu podziemnego."
          hmmm, to ja chyba na innym osiedlu mieszkam :) Jedną panią spotykam codziennie
          rano w klatce jak kończy zamiatanie - akurat pore spacerową taka mamy :) A to
          oznacza ze moja klatka sprzątana jest codziennie :D Co innego ze sąsiedzi
          zapominają ze wycieraczka na parterze służy do wycierania butów i czasami "po
          śladach mozna trafić" jak wracam ze spaceru czyli jakieś dwie godziny później...
          Kiedyś widziałam mycie okien na klatkach - nie wiem dokładnie jaki to był
          dzień, ale panie były dwie: jedna śmigała ze szmatą po VI, a druga po IV. Czyli
          jest więcej niż jedna jak jest większe sprzątanie. Zimą przy odśnieżaniu pani
          miała równiez dwóch pomocników od "roboty fizycznej" czyli machania łopatą.
          Ja mam duży żal do sąsiadów, ze nie chce się im dbac o swoją własność... ślady
          ołówków,długopisów na ścianach,naklejki zespołów piłkarskich na drzwiach do
          klatek ( dobrze zamaskowana ale jest ), brak nawyku wycierania butów na
          wycieraczce, lub zwyczajnego "otrzepania" ich z błota przed wejściem do
          budynku, goście załatwiający potrzeby fizjologiczne na drewniane balustradki
          przewiązki... I czemu sie dziwić ze jest brudno?
          • noemi27 Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 10:28
            Zgadzam sie z przedmówcą. Ja tez Panią od sprzatania spotykam bardzo często,
            ale faktycznie godzine lub dwie później juz nie widac jej pracy. Sami musimy
            dołozyć starań co do naszych zachowań i poprostu traktowac to jak swoje - DBAĆ
            O SWOJE. Skończyły się czasy kiedy wszystko nam się należy, trochę
            samokrytycyzmu, to że płacimy nie znaczy, że nie powinniśmy dbać o to, co poza
            naszymi drzwiami mieszkania.
            Pozdrawiam Sąsiadów.
          • ewok2 Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 11:56
            masz w zupełności racje.
            Dobrze, jeśli każdy poczuje jakis obowiazek i odpowiedzialnosc za dobro
            wspolne.nie mozna wszystkiego zwalac na panie sprzatajace. zacznijmy od siebie,
            od tego co bylo mowione - czyli od wycierania butow.
            zobaczymy czy bedzie o tym mowa jutro na zebraniu.
            pozdrawiam
            • cciawa Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 13:02
              Tu chyba nie chodzi o sprzątanie klatek schodowych. Są one systematycznie
              sprzątane i ma nic do zarzucenia.
              Problemem jest systematyczne zabrudzanie ulic i parkingu przez firmę Wojtbud.
              Piachu, brudu, kurzu i błota gdy jest mokro przybywa cały czas, a nik tego nie
              sprząta.
              Nie wiem czy zauważyliście, ale po przejściu kilku metrów po ulicy buty z
              czarnych zamieniają się na białe. Sprawdzcie co macie na oknach - jeden kurz.
              Dziwi mnie fakt tego, że na budowie pracują też pracownicy spółdzielni i tego
              nie zauważają. Albo nie chcą zauważyc.
              Trzeba coś z tym zrobić bo jak nie to za niedługo będziemy mieli pustynię przed
              blokiem. Dla przykładu wczoraj przejechał koło mnie w godzinach popołudniowych
              samochód ciężarowy ulicą Szwai - za nim juz nic nie było widać.
              PANOWIE PREZESI - jeżeli czytacie to forum (podobno tak) to wpłyńcie w jakiś
              sposób na firmę Wojtbud aby sprzątała po sobie brudy.
              Jeżeli to nie pomoże to po prostu trzeba będzie systematycznie dzwonic na straż
              miejską z skagami o zabrudzanie. Systematyczne karanie mandatami moze w końcu
              pomoże.
              • frutis123 Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 13:42
                PANOWIE PREZESI - jeżeli czytacie to forum (podobno tak) to wpłyńcie w jakiś
                sposób na firmę Wojtbud aby sprzątała po sobie brudy.

Będzie okazja powiedzieć to jasno i głośno na zebraniu które już we czwartek.
                • wiola87 Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 16:50
                  Dziś kierowca tira przejeżdzający przez Szwai przebrał miarkę i zadzwoniłam na
                  policję. Sąsiedzi zamiast labidzić kto ma sprzątać i czy wojbud kurzy mamy
                  takie OPCJE:
                  Napisać wniosek o częstrze patrole na naszej ulicy podpisać się pod tym i
                  złożyć na komisariacie LUB jeżeli ktoś zauważy takie zdarzenie zapisać nr
                  rejestracyjny, godzine i wysłać faksem na komisariat do sekcji do spraw
                  wykroczeń na UL. Zamoyskiego. Oni wtedy ustalą kto był kierowcą tego pojazdu i
                  dadza mandat. Jezeli to nie poskutkuje bedą kierowane sprawe do sądu grockiego.
                  Może czas zacząć działąc?
          • adwinter Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 27.04.06, 09:42
            no to sąsiedzie chyba faktycznie mieszkamy na innym osiedlu...bo moja klatka
            jest zamiatana raz na 2 lub 3 tygodnie....nie mówie juz nawet o myciu...panią
            sprzatajacą widzą codziennie kręcącą się przy klatce drugiej i tam chyba
            faktycznie coś jest posprzątane...u nas jest brudno przez cały czas...i
            tyle...(a wycieraczki niestety nie wszystkim służą-niektórzy jej nie zauważają!!)
    • malamika Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 26.04.06, 21:29
      Na klatkach brud jest. Najwżniejsze jest chyba wycieranie butów. Jeżeli
      pochodzimy z blokowisk gdzie nie było wycieraczek to i nawyku wycierania nie
      ma. Być może trzeba by postarać cię o większe wycieraczki na dole.
      • anetamr Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 27.04.06, 09:27
        Na parkingu pełno brudu i wnosi się to wewnątrz. Klatka 2 wygląda jakby była
        sprzątana raz na 3 może 2 tygodnie. Prawde mówiąc zastanawiałam się, czy oprócz
        mycia okien ktoś w ogole zamiata tam chociaż raz w miesiącu. To wszystko wnosi
        się do mieszkań... i prawde mówiąc dość mam tego brudu na korytarzu.
        Większe wycieraczki owszem bardzo potrzebne, ale dopóki będzie brudne
        otoczenie, parking, chodniki, dopóki korytarze będą sprzątane z taką
        częstotliwością jak teraz to raczej nic się nie zmieni.
    • cciawa Re: SPRZĄTANIE ULICY SZWAI 14.06.06, 17:47
      Jeżeli wam również przeszkadza syf na ulicach wokół bloku to piszcie, dzwońcie
      do spółdzielni - może to pomoże.
      To co się znajduje teraz na ulicach włącznie z dojazdowymi do garaży przekarcza
      chyba wszelkie bariery.
      Ciekawe czy ci gnojarze z budowy mają taki sam syf na swoich podwórkach?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka