Dodaj do ulubionych

OT / Afryka

29.06.10, 17:04
Czy znacie jakieś godne polecenia książki o Afryce? Szczególnie interesuje
mnie kultura i sztuka krajów afrykańskich. Mogą to być książki w języku
angielskim. Albo linki do artykułów, cokolwiek, co da się wygrzebać. Ja
właśnie grzebię w necie. Dziękuję z góry za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • tygrys2112 Re: OT / Afryka 29.06.10, 17:25
      Hm. To nie jest pozytywna książka, pokazuje racze ciemną stronę, ale
      oczami kobiety, który się z tej kultury wywodzi. "Infidel" Ayaan
      Hirshi Ali.
    • andrzej585858 Re: OT / Afryka 29.06.10, 18:15
      A możesz doprecyzować pytanie? Podejrzewam że książek poświęcony historii i
      kulturze narodów Afryki jest mnóstwo.
      Z racji swoich zainteresowań mogę podać podstawowe informacje dotyczące historii
      najstarszego państwa afrykańskiego - w sensie nieprzerwanej ciągłości istnienia
      - mam na myśli Etiopię.
      W języku polskim oprócz popularnej i bardzo fajnej książki M. Brandysa - "Z
      panem Biegankiem w Abisynii" - mozna znaleźć w niej wiele bardzo ciekawych i
      prawdziwych informacji dotyczących historii i kultury tego kraju, istnieje także
      bardzo dobrze napisana pozycja autorstwa Andrzeja Barnickiego i Joanny
      Mantel-Niećko - "Historia Etiopii" - tam mozna znaleźć podstawową bibliografię.
      Istnieje także bardzo trudne do zdobycia tłumaczenie z stosowanego już tylko w
      liturgii języka gyyz pozycja którą można porównać do naszego Galla Anonima - tj.
      "Kebra Nagast czyli chwała królów abisyńskich" wydana w Polsce w 1956 r. Poza
      tym wydano także trudno osiągalne tłumaczenie książki Aziza Atiyi - "Historia
      Kościołów Wschodnich" z bardzo cennymi informacjami dotyczącymi początków
      chrześcijańskiej Etiopii oraz jej historii do dnia dzisiejszego.

Z książek poświęconych ogólnie Afryce polecam wydane przez PIW w ramach tzw.
      serii Ceramowskiej dwie książki Basila Davidsona - "Czarna matka" oraz "Stara
      Afryka na nowo odkryta" - co prawda obie pozycje tez dość dawno wydane.

Książek jest naprawdę sporo, pytanie czego właściwie szukasz? literatury
      naukowej? książek podróżniczych? etnograficznych? W każdym bądż razie jeżeli
      chodzi o Etiopię oraz Egipt ale już w epoce nowożytnej to służę szerszymi
      informacjmi bibliograficznymi.
      • ateh7 Re: OT / Afryka 29.06.10, 19:22
        Chodzi mi o literaturę naukową, najbardziej chciałabym poczytać (i pooglądać) o
        kulturze materialnej tych krajów. Za informacje dotyczące Etiopii, będę wdzięczna :)

• andrzej585858 Re: OT / Afryka 01.07.10, 17:34
          ateh7 napisała:

> Chodzi mi o literaturę naukową, najbardziej chciałabym poczytać (i pooglądać) o
          > kulturze materialnej tych krajów. Za informacje dotyczące Etiopii, będę wdzięcz
          > na :)

Jeżeli chodzi o kulturę materialną Etiopii m.in. oczywiście to polecam książkę
          S. Panthurst - "Z kraju królowej Saby" - bardziej szczegółowa bibliografia
          znajduje się w kazdej z przytoczonych przeze mnie książek. Polecam także
          następujące pozycje:

e.wydawnictwowam.pl/?Page=opis&Id=44808
          e.wydawnictwowam.pl/?Page=opis&Id=35920
          >
          • jottka Re: OT / Afryka 02.07.10, 00:10
            tu jakiś ciekawy link przeglądowy:
            afryka.org/index.php?showNewsPlus=4069
            tu literatura zalecana na egzamin wstępny na magisterskie z afrykanistyki
            (rozmowa w języku hausa:):

Języki Afryki a kultura, (red.) N. Pawlak, Z. Podobińska, Agade, Warszawa 2004.

a tu link do wydawnictwa dialog, bardzo porządnie wyspecjalizowanego w szeroko
            rozumianej orientalistyce (z afrykanistyką włącznie), może co znajdziesz na stronie:

www.dialog.edu.com.pl/index.php

andrzej podaje w sporej mierze dość stare buchy - nie żebym umniejszała ich
            wartość, gdyż działka jest mnie obca, ale trochę się zmieniło w poglądach na ten
            kontynent od lat 70. poza tym dziedzinę podajesz boleśnie obszerną, zasadniczo
            nie wiadomo, czy chcesz poczytać o dywanach z maroka czy może o technice budowy
            domów glinianych w sudanie:)

jako kompletny lejek mogę dodać, że ostatnio czytałam "trzy filiżanki etiopii"
            bobilewicza (wydane rok czy dwa temu), pan nieco nudzi i
            manieryczno-protekcjonalny jest, ale parę rozdziałów opisujących miasta czy góry
            etiopii interesujące. i "rondo de gaulle'a" olgi stanisławskiej, ale to
            klasyczne reportaże, bobilewicz chyba bardziej by ci pasował w ramach literatury
            popularnej.
            • ateh7 Re: OT / Afryka 02.07.10, 10:34
              Dziękuję wszystkim za pomoc. Tak, wiem, że tematyka obszerna - to dlatego, że
              chciałabym na początek co właściwie da się znaleźć na temat któregokolwiek z
              tych krajów. A że kontynent ogromny, to informacji też może być trochę. Z mojej
              perspektywy mile widziane są w tej chwili i techniki plecenia dywanu w Sudanie,
              i strategia wypasu kóz w Gambii. A i tak pomijam choćby wierzenia czy mitologię.
              Tego byłaby naprawdę duża ilość.
              Sama nie wiem za dużo o kontynencie afrykańskim, więc szukam, można powiedzieć,
              na ślepo :) Dzięki raz jeszcze.

Jeśliby ktoś chciał również poczytać, polecam książkę pt: "Ikowie, ludzie gór"
              Colina Turnbulla. Dobrze się czyta, ale zawiera mocno drastyczne momenty.
        • lezbobimbo Re: OT / Afryka 03.07.10, 19:22
          ateh7 napisała:
          > Chodzi mi o literaturę naukową, najbardziej chciałabym poczytać (i >pooglądać)
          o kulturze materialnej tych krajów.

Ammm.. a których krajów konkretnie? Afryka to w koncu poteznie wielki kontynent
          i ma krajów z kulturami materialnymi od groma, sprecyzuj slowa kluczowe :)
          • ateh7 Re: OT / Afryka 03.07.10, 19:27
            Najmilej widziana jest Gambia, Mauretania, Sudan (sam w sobie wielki w cholerę),
            Kongo i okolice, rejon Sahary.
    • kajaanna Re: OT / Afryka 02.07.10, 10:17
      Polecam Ci książkę Michaela Palina: Sahara. Jest to relacja z podróży od Maroka
      poprzez Mauretanię, wzdłuż rzeki Niger. Dużo spostrzeżeń politycznych,
      historycznych i oczywiście antropologicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka