verdana 07.10.10, 13:25 Cóż, przyznam, ze ucieszylam sie tak, jakbym sama tego Nobla dostała. Od lat czekałam na Nobla dla Vargasa LLosy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marslo55 Re: Nobel 07.10.10, 14:02 verdana napisała: "Cóż, przyznam, ze ucieszylam sie tak, jakbym sama tego Nobla dostała. Od lat czekałam na Nobla dla Vargasa LLosy." No nie, żebym ja się poczuła, jakbym sama dostała Nobla, to musiałby go dostać Zagajewski. Llosa trochę sobie poczekał, ale było wiadomo, że go prędzej czy później dostanie. Niektórzy czekali jeszcze dłużej.. Odpowiedz Link
verdana Re: Nobel 07.10.10, 14:20 Nie, powszechnaopinia była taka, ze z przyczyn politycznych Llosa nigdy Nobla nie otrzyma. Dla większosci osób - pełne zaskoczenie. Odpowiedz Link
pogoda.w.kratke Re: Nobel 07.10.10, 14:28 No, właśnie własnie. Ja już sobie nawet trzymanie kciuków za Llose odpuściłam, myślałam, że on tylko dostanie Nobla ode mnie, w wyobraźni. A tu proszę, jak mi się miło zrobiło i humor momentalnie poprawił. Ciotka Julia i skryba się cieszą ze mną, mam nadzieję. No i pysznie! Odpowiedz Link
kkokos Re: Nobel 07.10.10, 19:08 dziewczyny, błagam was, tylko nie llosa! on się nazywa vargas llosa. tak samo jak ten drugi nie nazywa się marquez, tylko garcia marquez. i ten młody-zdolny nie jest bernal, tylko garcia bernal. pierwsze nazwisko jest ważniejsze, bo jest nazwiskiem ojca i jest przypisane. drugie jest nazwiskiem matki i można go używać lub nie. za to nie można używać tylko drugiego nazwiska :) (no chyba że ktoś sobie taki pseudonim artystyczny przybierze, ale to już inna śpiewka) (gael garcia czasem zresztą w serwisach meksykańskich występuje w tej właśnie formie - choć zasadniczo używa obu nazwisk, bo jego matka patricia bernal jest znaną aktorką) Odpowiedz Link
kkokos Re: Nobel 07.10.10, 19:19 a poza tym też się ucieszyłam bardziej niż bym się ucieszyła przy zagajewskim. miło by było, żeby znów polak, ale nie będę udawać, że poezję zagajewskiego znam, a te wyrywki, co znam, to zupełnie mnie nie kręcą: Przechodziłem pod namiotami drzew i krople deszczu dosięgały mnie niekiedy, jakby pytając: czy chcesz cierpieć? Czy chcesz płakać? Powietrze było wilgotne, Liście błyszczące, zapach wiosny i nieszczęścia Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Nobel 07.10.10, 19:28 > że poezję zagajewskiego zna > m, a te wyrywki, co znam, to zupełnie mnie nie kręcą: O Matyldo, no faktycznie to co zacytowałaś to emo pełną gębą :) Odpowiedz Link
menodo Re: Nobel 07.10.10, 20:02 No u nas w domu tez byla chwila konsternacji, bo ja troche tego Zagajewskiego czy innej poezji podziemnej drukowanej na powielaczach mam sporo, jeszcze z czasow licealnych - a moje dzieci: no wez przestan, no, to niemozliwe, aby MIMO WSZYSTKO za cos takiego mozna bylo dostac Nobla! Wiec dzisiaj - ulga... Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Nobel 08.10.10, 22:47 > tak samo jak ten drugi nie nazywa się marquez, tylk > o garcia marquez. i ten młody-zdolny nie jest bernal, tylko garcia bernal. A swoją drogą, jaka ja głupia jestem Odpowiedz Link
klymenystra Re: Nobel 07.10.10, 23:24 Ja czekam na Nobla dla Tourniera, ale pewnie się nie doczekam. A moim skromnym zdaniem nie ma współcześnie lepszego pisarza :( Odpowiedz Link
mamalilki Re: Nobel 08.10.10, 13:27 Ja też sie cieszę. Akademia skompromitowała się wielokrotnie, a mimo to cenimy tę nagrodę. Ciekawe za co? Za te dolary? A co do Mario Vargasa to jak oni mają od 2 do 8 nazwisk to ich własna wina. Na Iberystyce krążył taki żarcik: - Puk puk - kto tam? -Juan Antonio Sanchez Alvarez - wejdźcie wszyscy a ostatni niech zamknie drzwi Odpowiedz Link
dakota77 Re: Nobel 08.10.10, 13:34 To sie zdaje sie rozno miedzy krajami, ale 8 nazwisk juz chyba nie mozna miec? Chyba ze sie jest arystokrata?:) Swoja droga ja mam tak dlugie nazwisko, do tego dwa imiona, ze moj maz zawsze zartuje, ze tylko " da Silva" na koncu mi brakuje;-) Odpowiedz Link
kaliope3 Re: Nobel 08.10.10, 21:11 Dziś znowu niespodzianka i to z gatunku tych wstrząsowych.Pokojowy Nobel wreszcie trafił tam gdzie powinien już dawno temu. Odpowiedz Link
ginny22 Re: Nobel 08.10.10, 22:15 Tegoroczne Noble w ogóle są bardzo udane (przynajmniej te, które ogarniam umysłem, czyli medycyna, literatura, pokój). A z fizyki dostał facet z rocznika 1974... Odpowiedz Link
kkokos Re: Nobel 09.10.10, 14:29 > A z fizyki dostał facet z rocznika 1974... boszzzz, przecież ten rocznik to chyba jeszcze w przedszkolu siedzi... Odpowiedz Link