verdana
30.01.11, 20:10
Wróciłam wczoraj solennie ubawiona i nieco skacowana wzięłam się dzis do sprawdzania prac studentów. Doszłam do wniosku, że kolejność była zła - najpierw należalo sprawdzić, a potem pić, bo bez wódki nie da rady.
A zatem, czego się dowiedzialam:
Faszyzm " Poglady są zaczerpniete z irracjonalizmu i nacjonalizmu"
"Rosja to kraj, ktory za czasów stalinowskich propagował ideę narodowego socjalizmu, wiązało się to z biedną sytuacją ludu szczególnie na nizszych szczeblach hierarchii państwa"
"W czasie stanu wojennego na ulicach wyłapywano Żydów i osoby żydowskiego pochodzenia'
Zamach majowy "Był to zamach na wodza polskiego Piłsudskiego. Władza rosyjska chcąc zawładnąć państwem polskim próbuje dokonać zamachu".
"Strajk próbuje zostać stłamszony przez milicję obywatelską"
"Mussoklini nie był rasistą i nie zabijał ludzi patrzac na nich w ten sposób. Ale zabijał ludzi, którzy byli i zyli zgodnie z wiarą."
Piłsudski "Uczesniczył w powstaniach, zginął w 1934 roku, był przede wszystkim żołnierzem i narodowym demokratą."
"Polska po II wojnie swiatowej była krajem najbardziej ucierpiałej, w wyniku licznych rozbiorów. Zaborcy nie chcieli wypłacać rekompensat za stratę państwa polskiego. Nieudany plan 6-letni spowodował hiperinflację przez co polska władza straciła pokrycie w złocie lub towarach."
"Faszyzm narodził się we Włoszech, jego twórcą był Mussolinie, który przypadkowo został wybrany na głowę państwa Włoch".
Nie wspomnę już o tym, jak ZSRR popierało Pilsudskiego. Albo o przepięknej, choć długiej historii alternatywnej PRL-u, gdzie w 1956 roku wybuchły strajki w obronie zwolnionych ze stoczni pracowników, a potem w 1968, 70, 76 i 80 strajki toczyly się o przywrócenie ich do pracy.