the_dzidka 29.03.11, 22:56 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9344189,Zmarla_pisarka_Ewa_Nowacka.html Jeszcze niedawno dyskutowaliśmy tutaj m. in. o "Małgosia contra Małgosia". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ateh7 Re: Odeszła Ewa Nowacka 29.03.11, 23:49 Nie byłam zbyt wielką fanką jej książek. Ale gdy miałam 14 lat byłam na spotkaniu z nią w Olsztynie. I odważyłam się pokazac jej moje wiersze. Cała ta sytuacja i komentarz do wierszy, jaki mi napisała - to wszystko zostało w mojej głowie do dziś. Dlatego to bardzo ważna dla mnie osoba. Bardzo mi smutno. Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo, bardzo ważny, jeśli chodzi o moje pisanie. I właśnie dziś umarła Ewa Nowacka... Smutno. Odpowiedz Link
verdana Re: Odeszła Ewa Nowacka 31.03.11, 14:19 Umarła po bardzo ciężkiej operacji, chyba za późno zrobionej. Szkoda. Odpowiedz Link
bat_oczir Re: Odeszła Ewa Nowacka 31.03.11, 23:12 > Nie byłam zbyt wielką fanką jej książek. a ja byłem, a zwłaszcza "Słońca w kałuży", Wojtek to takie trochę moje nastoletnie alter ego.... Doskonałymi ksiązkami są też "Dzień, noc i pora niczyja", "Kilka miesięcy całe życie" i "Może nie, może tak". Napisane dobrą polszczyzną, niegłupie książki, mające coś do powiedzenia.....dziś rzadkość. Odpowiedz Link
ginestra Re: Odeszła Ewa Nowacka 01.04.11, 00:01 Smutna wiadomość. Pokój jej duszy! Dzięki Wam za podanie tytułów. Ja nie znam żadnej z książek Ewy Nowackiej prócz "Małgosia kontra Małgosia". Chętnie po jakieś sięgnę w wakacje, z tych, które polecacie. Odpowiedz Link
sentslaue Re: Odeszła Ewa Nowacka 01.04.11, 09:52 ja lubiłam jej historyki dla młodzieży [śliczna Tami, Ursa z krainy Urartu, Szubad żąda ofiary] i dla dorosłych [Rok trzech Cezarów ,Tysiąc soboli i jedna dziewczyna, Maksymin Trak , Heliogabal, wnuk Mezy, Kommodus i Marcja] Odpowiedz Link
doratos Re: Odeszła Ewa Nowacka 01.04.11, 12:37 Ewa Nowacka,to jedna z moich ulubionych polskich pisarek lat dziecinnych i nastolęcych. Tych dla dorosłych nie czytałam,ale teraz nadrobię to! Pamiętam do dziś jak czytałam mojej siostrze(była wtedy po chorobie,nie mogła sama czytać) właśnie Małgosię,i zaraz potem w telewizji leciał taki serial z Ewą Wencel na podstawie tej książki,bardzo nam się podobało! Gdy odchodzą osoby,które coś dla nas znaczyły w dzieciństwie,człowiek zdaje sobie sprawę jaki już jest stary!:(:( Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Odeszła Ewa Nowacka 02.04.11, 23:13 Oj, wielki żal! ['] bat_oczir napisał: > > Nie byłam zbyt wielką fanką jej książek. > > a ja byłem, a zwłaszcza "Słońca w kałuży", Wojtek to takie trochę moje nastolet > nie alter ego.... > > Doskonałymi ksiązkami są też "Dzień, noc i pora niczyja", "Kilka miesięcy całe > życie" i "Może nie, może tak". Napisane dobrą polszczyzną, niegłupie książki, m > ające coś do powiedzenia.....dziś rzadkość. Dodam jeszcze "Burzę w zlewozmywaku" Jej ksiaqzki zmuszały do myslenia, one tak jakby wybiegały wprzod, pomijajac realia, dlaq mnie bardziej lokuja sie w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link
atela Re: Odeszła Ewa Nowacka 27.04.11, 21:47 Bardzo smutne. To była moja ulubiona pisarka w wieku kilkunastu lat. Jej książki były bardzo wciągające: przygodowe, mądre i ...zmysłowe. Ostatnio myślałam o niej. Nawet patrzyłam w necie, ale była tylko krótka notka, chyba na wikipedii i artykuł ze spotkania autorskiego. Myślę, że jej książki, zwłaszcza te przygodowe, z akcją w starożytności mogłyby dziś zostać z powodzeniem sfilmowane : np. "Biały koń bogów" - scenariusz kina akcji a przy tym bardzo mądra fabuła. No i Indie znowu modne:) Ale to byłaby wysokobudżetowa produkcja ;)) Odpowiedz Link
ding_yun Re: Odeszła Ewa Nowacka 28.04.11, 10:51 Rowniez lubilam jej ksiazki, znacznie bardziej wolalam 'Malgosia contra Malgosia' od popularniejszej przeciez znacznie 'Godziny pasowej rozy'. Niestety wielka szkoda, ze autorzy ksiazek dla mlodziezy tworzacy jeszcze w PRLu odchodza powoli w zapomnienie. Kto dzis czyta na przyklad Natalie Rolleczek? Odpowiedz Link
ananke666 Re: Odeszła Ewa Nowacka 28.04.11, 12:19 > Kto dzis czyta na przyklad Natalie Rolleczek? Ja. A raczej czytałabym, gdyby mi książka nie przepadła. Judyta była świetna :) Odpowiedz Link
gat45 Re: Odeszła Ewa Nowacka 28.04.11, 12:37 wpadła mi niedawno w ręce "Godzina pąsowej róży". Ucieszyłam się, ale potem zaczęłam czytać i - brrrrrrrrr... jeszcze mną trzęsie. Otóż ktoś - autorka ? - dokonał "adjustacji czasowej" i przeniosł akcję circa about ćwierć wieku później. Ale pozostawił realia niezmienione, więc wyszły same głupoty. Coś, co było dziwne i odważne u nastolatki z lat 60-tych już takie nie jest w końcówce 80-tych. Czym innym gorszy się otoczenie, inaczej wygląda dom, inaczej reagują rodzice. Już na początku, te spodnie prosto od krawcowej - no nie ! Kto tę ksiązkę, a raczej to wydanie, tak zmasakrował ? Odpowiedz Link
ssssen Re: Odeszła Ewa Nowacka 28.04.11, 13:52 Czy to czasem nie wydawnictwo Warmia? Bo to wydawnictwo zmasakrowało tak cykl o Panu Samochodziku, zamienili "milicje" na "policję", pozmieniali nazwy urzędów, krajów na współczesne i wyszła makabra. Czy oni naprawdę uważają, że czytelnicy są tak tępi, że nie rozumieją, że akcja tych książek rozgrywa się 30-50 lat temu? Czekamy zatem na współczesną wersję "Krzyżaków"... Odpowiedz Link
gat45 Re: Odeszła Ewa Nowacka 28.04.11, 16:08 ssssen napisał: > > Czekamy zatem na współczesną wersję "Krzyżaków"... To bardzo ambitnie oczekiwanie :))) Osobiście z wielką uciechą zobaczyłabym uwspółcześnionego (chyba jakiś barbaryzm rąbnęłam ?) Amicisa. Odpowiedz Link
ssssen Re: Odeszła Ewa Nowacka 29.04.11, 11:16 Tytuł nawet już miałbym: "Centralny narząd układu krwionośnego strunowców i niektórych bezkręgowców" Odpowiedz Link
atela Re: Odeszła Ewa Nowacka 01.05.11, 21:17 Wracając do Ewy Nowackiej: zawsze miałam wrażenie, że jej książki są zupełnie niepeerelowskie;) Skąd ona miała takie "starożytne"pomysły i skąd inspiracje na iście filmowe intrygi? Do tego doskonale wczuwała się w klimat np. Starożytnego Sumeru - opisywała świat tak jak odbiera się zmysłami, np. jakiś spostrzeżony przez bohaterkę detal, odgłosy ulicy czy zapachy. Postaci w jej książkach były bardzo "żywe", nieschematyczne, jakby pisała o swoich dzieciach - a może tak było? Odpowiedz Link