Dodaj do ulubionych

Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:)

12.04.12, 19:49
Wczoraj przypadkowo widziałam aktorkę Ewę Gawryluk i jakoś tak mi się skojarzyło, ze idealnie ze swoim typem urody mogłaby zagrać dorosłą Gabrysię Borejko. Bo i wysoka i długonoga i szczupła, blond krótko obcięte włosy i brązowe oczy. A Wy kogo z polskich aktorek obsadziłybyscie w roli Gabrysi i innych Borejkówien? Mnie by jeszcze pasowała Marta Żmuda-Trzebiatowska jako Pyza.
Obserwuj wątek
    • pi.asia Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 12.04.12, 20:38
      Ewa Gawryluk - trafiona zatopiona. Świetna propozycja.
      Ale Marta Ż-T jako Pyza? Zbyt inteligentna twarz ;) Zależnie od zdjęcia na jakie patrzyłam, pasuje albo jako Tygrys, albo jako Aurelia (te oczy koloru jeżyn).
      • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 12.04.12, 21:16
        Ewa Gawryluk? Żart. Przecież to jest zimna wężyca.

BTW był tu już wątek o filmowej obsadzie Jeżycjady.
        • anutek115 Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 12.04.12, 21:58
          No, patrzcie, jak to się inaczej na ludzi patrzy. Dla mnie Gawryluk jest zbyt sarenkowata, nie "mila sąsiadka z piegowata buzią", tylko "taka wiotka witeczka z oczami sarny" :))). I dlatego, jako Gaba, dla mnie odpada.

Natomiast w tym starym wątku ktoś już wymienił Martę Żmudę-Trzebiatowska jako Pyzę, i od tej pory nie moge jej (to znaczy Pyzyz) inaczej zobaczyć. I wszystko sie dla mnie stalo jasne - łagodna buzia, niby swojska i zwykla, ale śliczna, z jednej strony "dziewczyna z sąsiedztwa", a z drugiej "pięciogwiazdkowa uroda", faktycznie moglaby zagrać Helenę Kurcewiczównę, a tłumy Lelujków wpatrzonych maslanym wzrokiem juz nie dziwią :).
          • truscaveczka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 08:43
            W życiu bym E.G. ze sprężystą, wysportowaną Gabą nie skojarzyła.
            Natomiast z Idą ostatnio Dereszowska mi się charakterologicznie kojarzy.
      • fryggia Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 12.04.12, 22:21
        Żmuda i zbyt inteligentna twarz? Oj, to Pyza bardzo niskie notowania musi mieć :)
        Panna Trzebiatowska jest doskonała, z urody pasuje, a i wystarczająco jest drewniana, by zagrać androida ;)
        • karolina.delila Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 12.04.12, 22:31
          No fakt, Gawryluk trochę zimna, ale może by się aktorsko wczuła w rolę ciepłej i dzielnej Gabrysi:) Bo z urody idealnie mi pasuje. Kiedyś jeszcze mi pasowała do jej roli sp Gabriela Kownacka.
          • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 10:09
            > No fakt, Gawryluk trochę zimna, ale może by się aktorsko wczuła w rolę ciepłej
            > i dzielnej Gabrysi:)

No tylko co z tego, skoro nie wygląda jak Gabrysia? Równie dobrze mogłabyś wziąć na przykład Maję Komorowską, to nic, że stara i siwa, ale aktorsko na pewno by się wczuła w rolę Gabrysi :P
            • karolina.delila Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 15:52

>
              > No tylko co z tego, skoro nie wygląda jak Gabrysia? Równie dobrze mogłabyś wzią
              > ć na przykład Maję Komorowską, to nic, że stara i siwa, ale aktorsko na pewno b
              > y się wczuła w rolę Gabrysi :P

A skąd wiesz, jak wygląda Gabrysia? W Jezycjadzie jest opisana jako wysoka, brązowooka, szczupla blondynka. Akurat Gawryluk te cechy urody posiada. Argument z Komorowską dalece nietrafiony.
              • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 16:58
                Jest odpowiedzią na twoje "No fakt, Gawryluk trochę zimna, ale może by się aktorsko wczuła w rolę ciepłej i dzielnej Gabrysi". Ponadto (aż sobie wrzuciłam tę Gawryluk w googla, bo myślę, może ja ją z kimś mylę? ale nie) "wysoka, brązowooka, szczupła blondynka" to opis zbyt ogólnikowy. Gaba jest opisana jako energiczna, wysportowana, jest piegowata, ma okrągłą buzię i zamaszyste ciemne brwi; Gawryluk jest delikatna, wiotka, ma pociągłą twarz, długą, lisią nawet: gdzie tu jakiekolwiek podobieństwo poza kolorem oczu i włosów? IMHO jeżeli znowu bawimy się w dobieranie typów urody aktorek do postaci jeżycjadowych, to niech one choć trochę przypominają oryginały z opisu i rysunków. Z przyjemnością w tym momencie wspominam Małgorzatę Wachecką, która zagrała Anielę w "Kłamczusze": idealnie dobrana! Spotkałam się z opinią, że jak na Anielę była może trochę zbyt niemrawa; ja tego nie zauważyłam, taką przyjemność sprawiało mi oglądanie aktorki idealnie dobranej wizualnie do swojego książkowego pierwowzoru. Nawet nos ma zadzierzysty! :)

https://www.kino-teatr.ru/acter/album/331031/248684.jpg
                • nessie-jp Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 17:14
                  Też wygóglałam tę Gawryluk, bo nie znam. Ze zdjęć wyłania się objaw wiotkiej, bladziutkiej, zagipsowanej rusałeczki, czyli zdecydowanie Bebe, nie Kalafiorowej Gabrieli.

Dla mnie Gabą to już prędzej by mogła być Ewa Błaszczyk.
                • platynowa_kostka_rubika Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 20:06
                  Z przyjemno
                  > ścią w tym momencie wspominam Małgorzatę Wachecką, która zagrała Anielę w "Kłam
                  > czusze": idealnie dobrana! Spotkałam się z opinią, że jak na Anielę była może t
                  > rochę zbyt niemrawa; ja tego nie zauważyłam, taką przyjemność sprawiało mi oglą
                  > danie aktorki idealnie dobranej wizualnie do swojego książkowego pierwowzoru. N
                  > awet nos ma zadzierzysty! :)

Przecież Kłamczucha była brunetką z prostymi włosami i czarnymi oczami... a ta dziewczyna na zdjęciu to jest szatynka z kręconymi; a i oczu czarnych nie ma...
                  • kobe_tai Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 20:38
                    brunetką, owszem, ale z kręconymi włosami. i to mocno kręconymi, sądzac po rysunkach.
                  • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 21:02
                    Nie żebym koniecznie chciała polemizować, ale...
                    1/ naprawdę jesteś w stanie z tego zdjęcia dojrzeć, jaki ta dziewczyna ma kolor oczu?
                    2/ widziałaś kiedykolwiek w życiu osobę z czarnymi oczami? Nie bardzo ciemnoszarymi czy ciemnoczekoladowymi, ale - czarnymi?...
                    3/ ale dobra, przyjmijmy, że Aniela jakimś cudem miała autentycznie czarne oczy. Tak samo jak nie wystarczy mieć blond włosy i brązowe oczy, żeby być podobną do Gabrieli (patrz posty wyżej), tak można wyglądać jak Aniela K., mając nawet oczy niebieskie. Dla mnie Wachecka wygląda zupełnie jak Aniela. Choć przyznaję, że gdyby przy tych rysach twarzy była blondynką, to byłby fail i podobieństwo całkowicie by zniknęło :)
                  • kkokos Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 22:51
                    >>>>a i oczu czarnych nie ma...

ekhm, przepraszam, jak to czarnych oczu nie ma?

https://4.bp.blogspot.com/_3-HNW9t7bnA/S8y0zpFXVPI/AAAAAAAAAuY/RveoVAD-ucs/s1600/CheProjectCatalinaSandinoMorenoA%5B1%5D.jpg

https://republika.pl/blog_gx_1350949/2799243/tr/3_1_.jpg

https://msnlatino.telemundo.com/_cdncache/images/fotos/2011-02/jorge_luis_pila_1_129717691900/jpg/original/jorge_luis_pila_1_129717691900.jpg

starałam się brać fotki publiczne, a nie studyjne, czyli mniej wyfotoszopowane. są czarne oczy, choć rzeczywiście raczej nie u często nijakowłosych i nijakookich słowian :(
                    • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 23:00
                      Ekhem, mniemam, że koleżanka miała na myśli, że Wachecka czarnych oczu nie ma :)
                      Inna sprawa, że tak jak pisałam wyżej, czarne oczy to cholerna rzadkość, zwłaszcza w PL.
                    • dakota77 Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 23:45
                      Hm, zawsze mi sie wydawalo, ze naprawde czarny kolor w naturze nie wystepuje... Moze byc tylko b. ciemnobrazowy. Ale moge sie mylic.
                      • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 23:51
                        No więc właśnie. Nawet Azjaci mają oczy bardzo ciemne, ale nie czarne.
                    • slotna Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 15.04.12, 00:22
                      > >>>>a i oczu czarnych nie ma...
                      >
                      > ekhm, przepraszam, jak to czarnych oczu nie ma?

O, ta pierwsza pani ma jak dla mnie pogodne, solidne rysy Gaby. Tylko kolorystyka calkiem nie ta.
        • zozulka4 Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 22:40
          Ach, tak, tak - Żmuda Trzebiatowska jako Pyza! Do tej pory zupełnie nie brałam jej pod uwagę, Pyza w moich wyobrażeniach była znacznie tęższa, a Żmuda jest szczuplutka i ma drobne rysy twarzy. Natomiast cielęce spojrzenie i sposób ekspresji nasuwający skojarzenia z, powiedzmy, małą błyskotliwością i bystrością umysłu - mają identyko ;)

Zresztą polecam obejrzeć dowolny wywiad z panią Martą, np. tu: www.youtube.com/watch?v=zN_Y7vNzq6w&feature=related

Pyza jak nic ;)
      • emusia Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 09:13
        MartaŻmufa-Trzebiatowska pasuje na Pyze ale w charakteryzacji z filmu "Nie kłam kochanie" (leciał ostatnio na TVN i stwierdziłam że Pyza jak się patrzy po prostu).

https://www.filmpolski.pl/z1/74z/20074_18.jpg

https://xylonyt.blox.pl/resource/m23arta.jpg

Można by ją ewentualnie podtuczyć parę kilo dla lepszego efektu.
        • slotna Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 15.04.12, 00:23
          Faktycznie swietna :) Troche tylko moglaby przytyc i juz.
          • czekolada72 Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 08.03.13, 18:05
            A nie na Laure by sie lepiej nadawala??
    • truscaveczka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 08:52
      https://static1.purepeople.com/articles/6/95/55/6/@/789130-joanna-kulig-presente-elles-a-637x0-4.jpg
      To moja Gaba :)
      • the_dzidka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 10:07
        A kto to jest?
        • truscaveczka Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 10:29
          Joanna Kulig.
          • kanga_roo Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 12:24
            dla mnie Gaba ma podobny typ urody jak Pyza (w książce MM takie panny określane są jako "dorodne"), czyli młoda Gaba to spokojnie mogłaby być wspomniana Marta Z-T, w wersji niedbale ostrzyzony ciemny blond z piegami i bez makijażu.
        • slotna Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 13.04.12, 18:54
          Kolor oczu nie ten, ale spokojnie obleci. O wiele lepsza od Gawryluk, Gawryluk ma za ostre rysy twarzy i w ogole za szczupla jest.
          • wani-l-ia Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 14.04.12, 16:05
            A ja dziś Tygryska znalazłam:
            www.youtube.com/watch?v=ID_fC37_Nag&feature=related
            • significado-significante Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 14.04.12, 22:38

Dla mnie już raczej Joanna Brodzik jako Gaba. Co Wy na to?

https://e.lansik.pl/la267/f0e5aec90011de79472ef763

https://joannabrodzik.freehost.pl/media/9/19.jpg

https://film.onet.pl/_i/plotki/duze/j/joanna_brodzik_4.jpg
              • slotna Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 15.04.12, 00:22
                > Dla mnie już raczej Joanna Brodzik jako Gaba. Co Wy na to?

Za delikatna, za chuda, za ostre rysy.
              • nessie-jp Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 15.04.12, 12:11
                Brodzik nie, Gaba miała grube JASNE brwi, a pani Brodzik nazbyt oczywiście farbowana... Musieliby jej porządniej rozjaśnić włosy i brwi, bez tych czarnych odrostów. Z twarzy natomiast owszem, tylko nie wiem, czy nie za ładna na siermiężną i przaśną Gabunię ;)
                • karolina.delila Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 17.04.12, 16:53
                  nessie-jp napisała:

> Brodzik nie, Gaba miała grube JASNE brwi, a pani Brodzik nazbyt oczywiście farb
                  > owana... Musieliby jej porządniej rozjaśnić włosy i brwi, bez tych czarnych odr
                  > ostów. Z twarzy natomiast owszem, tylko nie wiem, czy nie za ładna na siermiężn
                  > ą i przaśną Gabunię ;)

Jasne brwi ? No skąd, zawsze MM podkreślała, że miała brązowe oczy i ciemne brwi ! chocby w TiR na str. 44 " odtrącona mama usiadła i napiła się kawy. Ciemne, szerokie brwi zbiegły się jej nad nosem, miła twarz pobladła".
                  • buka_z_muminkow Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 08.03.13, 17:05
                    poza tym na ilustracjach jej brwi są ciemne :)
                    Dla mnie Brodzik nie - zbyt kobieca uroda. Gaba zawsze będzie mi się kojarzyć z "źle ostrzyżonym chłopcem" ;)
    • bardzozielonykot Bebe 17.04.12, 14:32
      Właśnie zobaczyłam Bebe!

Leslie Bibb w "Miss Nobody".

Oto linki:
      www.filmweb.pl/person/Leslie+Bibb-100015/photos#picture-8
      www.filmweb.pl/person/Leslie+Bibb-100015/photos#picture-7
      www.missnobody.com/

• bamosalaplaja Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 17.04.12, 15:57
      Muszę tak zza węgła szepnąć, że ja czytając Jeżycjadę, to niezmiennie mam Otylię
      Jędrzejczak przed oczami jako Gabi, li i jedynie.
      • buka_z_muminkow Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 08.03.13, 17:03
        o tak, to jest także i mój typ :)
    • czekolada72 Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 08.03.13, 16:28
      Poniewaz siedze ostatnio z zapaleniem, w chalupie - mam mozliwosc przypominania sobie np Pensjonatu pod roza - i tak naszło mnie dzis, ze jedna z bohaterek - Dusia - wpisuje sie - z wygladu - w konwencje Gabrysina.
      Sorry za dlugie zdanko.
      Oczywiscie - inna psychika, ale ten sposob ubierania sie, to "nieznanie" wlasnego dziecka.
      Mnie by pasowała.
    • buka_z_muminkow Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 08.03.13, 17:02
      Ewa Gawryluk - jak dla mnie zbyt delikatna uroda no i brwi nie te ;)
    • czekolada72 Pyza czy Laura? 08.03.13, 18:09
      A taka?
      www.agencjabumerang.pl/45/135/anna-kozka-w-serialu-na-wspolnej.html
    • anemone.nemorosa Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 23.03.13, 16:08
      a co powiecie na Agnieszkę Więdłochę w roli Tygrysa?

https://bi.gazeta.pl/im/8a/fe/c9/z13237898Q.jpg
      • j_a_ch Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 23.03.13, 16:20
        Więdłocha na charakterek Tygrysa pasuje, ale z twarzy ona mi się z Magdusią kojarzy (przez te oczy, brwi zamaszyste i fryzurkę 'z klopsikami' też czasem miewa :)
        Żmuda jako Pyza dla mnie ok.
        Brodzik na Gabę za kobieca i za ładna, ale ogólna emanacja może być.
      • czekolada72 Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 23.03.13, 16:41
        Oj nie! Zaden Tygrys! Na Macdusie tez nie bardzo...
      • robeenek Re: Ewa Gawryluk jako Gabrysia Borejko:) 23.03.13, 18:16
        Ja już od jakiegoś czasu postrzegam Annę Czartoryską jako idealnego Tygryska, przynajmniej z wyglądu. Może nie jest tak temperamentna jak Laura, ale śpiewać też potrafi;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka