Dodaj do ulubionych

Zachowania aspołeczne

05.10.12, 17:53
1. Dzielna Gabrysia, która widzi bójkę i NIE dzwoni na policję. Kiedyś to sie nazywało znieczulica.
2.Kochany Bernard, który pracuje na czarno. Kiedyś to sie nazywało oszustwo.
3.Macho Józinek, który w prezencie daje piosenkę ściągniętą z Internetu. Kiedyś to sie nazywało kradzież.
I nawet nie mam nic przeciw temu, aby takie sceny umieszczać w książce, nawet, aby je nieszczególnie potępiać, bo takie jest życie. Ale w dziele dydaktycznym należałoby wszelako nienachalnie napomknąć, że nie są to działania szczególnie zalecane prawym obywatelom przebudzonej ojczyzny.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 18:03
      Ciekawe, czy gdyby dał w prezencie książkę ściągniętą nielegalnie z Chomika, to pani autorka byłaby nim tak zachwycona... :)
    • iwoniaw Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 18:09
      A to wszystko dlatego, że Ojczyzna bynajmniej obudzona nie jest, o czym też napisałam na Twym forum.
      Kwestia, czy zdaniem MM w obliczu Bernarda i Józinka ściąganie jej dzieł z chomika byłoby potraktowane ze zrozumieniem, też mnie zafrapowała.
      • verdana Forum-OT 05.10.12, 18:11
        Forum nie jest me, aczkolwiek jego twórczyni jest moja:)
        • verdana Re: Forum-OT 05.10.12, 18:12
          Za dużo wina i prac magisterskich:) Forum jest me, blog nie jest:)
          • iwoniaw Re: Forum-OT 05.10.12, 18:20
            Już mnie uspokoiłaś, bo przez moment miałam podejrzenie, że na skutek lektury i procentów zaczynam zamiast na znajomym forum wpisywać się na obce blogi i nawet tego nie zauważam :-D
    • slotna Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 18:18
      > 2.Kochany Bernard, który pracuje na czarno. Kiedyś to sie nazywało oszustwo.

Nie zadne oszustwo, tylko walka z systemem.

> 3.Macho Józinek, który w prezencie daje piosenkę ściągniętą z Internetu. Kiedyś
      > to sie nazywało kradzież.

MWAHAHAHAHA!!! Zartujesz? Serio piraci i to jest git? To dlaczego, ach dlaczego, Jezycjada regularnie znika z chomika?
      • verdana Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 18:22
        Dlatego, moja droga, ze nalezy pilnie studiować klasyków , z Sienkiewiczem na czele - wtedy zdobywa się pewne zasady moralne, które mozna zastosować w praktyce.
        • slotna Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 19:07
          Hihi, wlasnie czytam "Potop" ;) ALe nie z chomika, tylko z wolnych lektur.
          • verdana Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 19:27
            A trzeba Ci było "W pustyni i w puszczy" czytać, to jak widać podstawa.
            • slotna Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 23:04
              Boze, co za cwok ze mnie, nie zajarzylam...
      • dakota77 Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 18:40
        Nie tylko piraci piosenke, ale jeszcze umieszcza ja na starym pendrivie, ktory musi oczyscic z gumy do zycia:))
        • el_la Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 18:45
          dakota77 napisała:

> Nie tylko piraci piosenke, ale jeszcze umieszcza ja na starym pendrivie, ktory
          > musi oczyscic z gumy do zycia:))
          >
          Można by uznać za przejął szlachetnego ubóstwa, ale niestety jest to przejaw chamstwa i lekceważenia koleżanki. W dodatku zapakowany w pęknięte pudełko, umazane smarem.
          • jota-40 Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 20:22
            "...W dodatku zapakowany w pęknięte pudełko, umazane smarem."

Nie znacie się. Autorka lepiej wie, jakie cechy powinien posiadać prawdziwy mężczyzna (in spe). To po prostu taki wzruszający dowód braku pedanterii, który to brak jest cechą każdego macho ;)).

A że na chomika pani MM nasyła mecenasów? Jakby to rzec, nie tylko ona wszak rozpisuje się bez końca o etosie inteligenta i o rychłym upadku tego wstrętnego Babilonu, gdzie wszystko schodzi na psy - a z drugiej strony starannie dba o finanse, wykazując się przezornością i, cóż, pazernością po prostu. Vide Kazik ;((.
            • mkw98 Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 10:36
              > "...W dodatku zapakowany w pęknięte pudełko, umazane smarem."

Zaraz, zaraz, ale niestosowność opakowania stopniowo do Józefa dociera i to jest moim zdaniem fajnie pokazane - najpierw wymienia pudełeczko na inne, potem wkłada jakieś kwiatki suszone, trochę to wszystko nieporadne, ale kierunek słuszny. Nie widzę odautorskiej aprobaty dla połamanego pudełka.
          • croyance Re: Zachowania aspołeczne 05.10.12, 22:50
            No niech dziewczyna zna swoje miejsce, jakby dal jej co ladnego to jeszcze by co sobie pomyslala, bezwstydna. I materialistka!
    • ready4freddy Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 09:25
      verdana napisała:

> 3.Macho Józinek, który w prezencie daje piosenkę ściągniętą z Internetu. Kiedyś
      > to sie nazywało kradzież.

tak, wtedy kiedyś, jak się przegrywało z kaset od znajomych, tu wstaw ironikon. a jaką piosenkę? jest dość sporo utworów, których ściąganie nie jest żadnym piractwem, że tak nieśmiało zauważę.
      • piotr7777 Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 10:01
        Myślę, że istotą piractwa jest nie tyle nielegalne kopiowanie filmów czy piosenek ile raczej czerpanie z tego procederu zysku.
        Poza tym owszem, początkowo Józef traktuje prezent trochę na "odwal", ale później
        -jest mu wstyd, że go zapomniał
        -czuje się głupi po rozmowie z Agatą
        -zmienia opakowanie na bardziej eleganckie
        -przez cały okres świąteczny zależy mu na wręczeniu prezentu.
        Gdyby Józef był konsekwentnie tępym macho pewnie powiedziałby w czasie klasowej wigilii coś w stylu: "cześć, zapomniałem prezentu, sorry, dostaniesz po Nowym Roku, teraz nie mam czasu, wesołych świąt".

Natomiast co do Bernarda to mam wrażenie, że on NIE MOŻE mieć legalnego biznesu, ponieważ kłóciłoby się to z wizją bezrobotnego acz pełnego inicjatywy artysty.
        To znaczy - owszem mógłby otworzyć normalną cukiernię tak jak pani Nowakowa restaurację w garażu. Tyle, że o ile właściciel cukierni nie musi mieć dyplomu cukiernika o tyle jej pracownicy już tak. Czyli Bernard nie mógłby sam piec tortów tylko co najwyżej je projektować a wykonastwem musieliby się zająć rzemieślnicy, którzy nie oddaliby idei artystycznej. Torty Bernarda są i smaczne (bo gość ma talemnt) i mają przesłanie, torty zawodowców byłyby co najwyżej tylko smaczne. Pomijam już takie szczegóły jak wynajem lokalu, środki na wynagrodzenia pracowników etc.
        Dlatego to, że Bernard działa na czarno to nie jest dziwne, dziwne jest raczej to, że piecze nie tylko dla znajomych i znajomych znajomych ale również na firmowe imprezy.

A tak nawiasem mówiąc garażowa restauracja pani Nowakowej też chyba nie do końca jest zgodna z przepisami sanitarnymi. Ale to akurat kwestia poboczna.
        • croyance Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 13:29
          Czyli jesli sciagne z chomika Jezycjade to jest ok, bo przeciez nie czerpie z tego zysku. Ot, przeczytam sama w kacie, w dodatku po raz kolejny. Gdzie tu kradziez?
      • mkw98 Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 12:31
        ready4freddy napisał:

> a jaką piosenkę

taką
        • ready4freddy Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 12:40
          LOL :D muszę się tedy zgodzić, promowanie tego hiphopolowca jest faktycznie aspołeczne :)))
          • slotna Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 13:25
            Komentarze :D
          • mkw98 Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 15:11
            : D

Ja prawdę mówiąc dziś dopiero dowiedziałam się o istnieniu tych ludzi.
            Myślę, że jest to próba wyjścia naprzeciw oczekiwaniom czytelników, którzy domagali się nastolatków słuchających muzyki młodzieżowej, a nie jazzu nowoorleańskiego.
            • lezbobimbo Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 15:15
              Gabzin nie słucha już Rammsteina ani żadnej muzyki, za to na komórce jako dzwonek ma nagranie wycia wilka; ściągnął sobie od kolegi z klasy :P
              • ready4freddy Re: Zachowania aspołeczne 07.10.12, 15:20
                sądząc z cycatów któremi nas tu raczysz, bohaterowie pani MM powinni raczej zamiast cukierka Liberka ściągać z netu Słonia, "witamy w Pyrlandii, pozamykaj wszystkie zamki" :D
                horrorcore to w sam raz do tych klimatów oblężonej twierdzy, otoczonej przez ohydę i zgniliznę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka