Dodaj do ulubionych

Poznańscy Addamsowie ;)

06.07.20, 00:32
słuchajcie, właśnie mnie olśniło, że znam piosenkę o Borejkach
jest musical o Rodzinie Addamsów, był też grany po polsku, ale tłumaczenie, a przynajmniej to które ja słyszałam, nie oddaje w pełni borejkowatości rodziny ;)
no posłuchajcie sami końcówki piosenki otwierającej przedstawienie:

When you're an Addams You have a very special duty
When you're an Addams You're obligated to the clan
It's family first and family last And family by and by
When you're an Addams The standard answers don't apply
When you're and Addams You do what Addams do or die.
Obserwuj wątek
    • jontrew Re: Poznańscy Addamsowie ;) 06.07.20, 14:57
      Pasuje jak ulał:) Choć Addamsowie robią na mnie sympatyczniejsze wrażenie, mimo wszystko. I od razu mamy wyjaśnienie, dlaczego Borejkowie to jedyna rodzina np. mężów pań z domu Borejko. Widać nie robili tego, co od nich oczekiwano i spoczęli w piwnicy na Rusfelta.
      • anchema Re: Poznańscy Addamsowie ;) 06.07.20, 17:38
        gdzieś tam w środku jest jeszcze

Who cares about the world outside
        And what it wants from you
        When you're and Addams
        You do what Addams always do!
      • guineapigs Re: Poznańscy Addamsowie ;) 06.07.20, 19:00
        No i naszla mnie straszna wizja tego, co stalo sie z Gadomskimi i Luczakami (chyba tak nazywali sie nagle zniknieci sasiedzi?)
        Ale w piwnicy to chyba nie, tam rezyduje Ida i raczej nie zgodzilaby sie na zakladanie cmentarza obok siebie. Moze okolice Flobrowa? Oni wcale jeno drzewka sadza,, oni najpierw zakopuja co trzeba, a potem to maskuja sadzonkami. Lesnicy, w morde jeza i kurza ich twarz….
    • tt-tka Re: Poznańscy Addamsowie ;) 06.07.20, 17:16
      Boru, przyczytalam "Addamowie" i przerazilam sie - Nadszympans polonista sie zmultiplikowal i zaczal rozprzestrzeniac ? Straszna wizja.
      • apersona Re: Poznańscy Addamsowie ;) 08.07.20, 21:50
        tt-tka napisała:

> Boru, przyczytalam "Addamowie" i przerazilam sie - Nadszympans polonista sie zm
        > ultiplikowal i zaczal rozprzestrzeniac ? Straszna wizja.
        >
        Młodsza linia rodu Borejko - Semper Fidelis, siedziba zameczek myśliwski pośród plantacji iglastych.
      • jontrew Re: Poznańscy Addamsowie ;) 09.07.20, 16:32
        Nadszympans nie musi się multiplikować, model "Aaaadammm" był pewnie wyprodukowany w większej ilości egzemplarzy. Teraz grasują po Polsce i polują na dzieciosarenki czy inne nieszczęśliwe kobiety, by po miodowym miesiącu unieszczęśliwiać je jeszcze bardziej. Ewentualnie, Gaba zamówiła model "Aaadammm" dla córki, żeby wreszcie ktoś zabrał ją i jej pianino z mieszkania na Rusfelta. Pokoje niby pączkują, ale na bogów, łazienka jest tylko jedna!
    • sayoasiel Re: Poznańscy Addamsowie ;) 06.07.20, 23:39
      Czyż Przymrozki nie pisała z jeszcze jedną użytkowniczką (chyba już bardzo mało aktywną, nie pamiętam pseudonimu, biję się w piersi) humoreski-makabreski właśnie w tym stylu ? Byłam wielką fanką. To tam właśnie Cesię porwano dla jej tłustych łydek i zjadano sąsiadów.
      • przymrozki Re: Poznańscy Addamsowie ;) 07.07.20, 08:29
        Potwierdzam. Zuzudanslemetro i ja opisałyśmy kiedyś mniej znany epizod z życia Borejków, jakim było zjedzenie łydek Cesi :-D
    • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Poznańscy Addamsowie ;) 03.09.22, 22:09
      No toż to analogia doskonała!
      Pamiętam czyjś komentarz, że Robrojek został zredukowany do wąsów podających herbatkę.
      Skojarzenie nasuwa się samo: po stole Addamsów biega ożywiona ręka, która podaje im herbatkę, po stole Borejków biegają ożywione wąsy, które podają im herbatkę.
    • bupu Re: Poznańscy Addamsowie ;) 04.09.22, 14:28
      Protestuję, w obronie Addamsów, którzy są rodziną może nietypową, za to naprawdę kochającą i wspierającą się nawzajem, a także rozmawiającą o rzeczach ważnych. Może i bawią się z jedzonkiem, a w wolnym czasie gilotynują, ale za to nie kiszą się w toksycznym sosie i szanują nawzajem swoje decyzje. O.
      • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Poznańscy Addamsowie ;) 04.09.22, 15:25
        W tym konkretnym musicalu akurat byli trochę out-of-character i w kryzysie (który pewnie był tego przyczyną).

Ale w większości swoich odsłon faktycznie są raczej z tych "zdrowych" rodzin. Większość jeżycjadowych par mogłaby się uczyć od Gomeza i Morticii. A Rąsia jako naczelny podawacz herbaty dostaje od Addamsów o niebo więcej uwagi, niż Wąsio od Borejków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka