Dodaj do ulubionych

Udostępnianie wizerunku w internecie

08.04.25, 00:31
Czytam często wiadomosci na jednym z portali poznańskich, i dają tam zdjęcia osób podejrzanych o kradzieże w sklepach czy inne rzeczy. Piszą, że dana osoba mogła miec związek z czymś, nie jest to udowodnione.
To jak mozna dać takie zdjęcie, może ktos się zna na prawie.
epoznan.pl/news-news-162040-szukaja_tego_mezczyzny_rozpoznajesz
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 08:09
      Czy oficjalnie w "gazecie" to nie wiem. Na moim lokalnym forum często ludzie wrzucają zdjęcia albo filmiki z kamer przydomowych, bo szukają złodziei. I jakoś nikt z uwiecznionych na zdjęciach nie zgłosił się ze skargą 😉
      • pupu111 Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 17:53
        A skąd to wiesz? Moze ludzie mają niską świadomość i nie wiedzą że to naruszanie czyichś praw.
        • pupu111 Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 17:59
          Kojarzę program interwencja, gdzie byla historia że właściciel sklepu po tym jak został okradziony na niewielką kwotę przez nastolatka i chyba wydrukowal zdjęcie z kamery i je jakoś udostepnial, rodzice chłopaka poszli do radcy prawnego i ten wysłał mu zadanie, że albo zapłaci 50 000 albo dostanie wyrok bo to było karalne.
          • martunia.z.wielunia Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:18
            Ale radca prawny nie wydaje wyroków.
            To tylko grana zastraszenie. U mnie zawsze jako pierwsza jest opcja "będziemy się napier....."
    • bywalec.hoteli Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 08:18
      No jak zdjęcie pokazuje jak jegomość trzyma "fanty" w łapskach, to czemu się dziwisz, że udostępniają? big_grin
      Złodziei należy pokazywać, łapać, skazywać.
      • angazetka Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 08:22
        Bez wyroku?
        • matacznik Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 08:38
          angazetka napisała:

> Bez wyroku?
          >
          Publikowanie zdjęcia mającego pomóc zidentyfikować podejrzanego po wyroku jest trochę bez sensu.
          A bez wyroku Policja pisze, że to osoba, która może mieć związek ze sprawą (a nie, że złodziej), nawet jeśli ze zdjęć wynika, że związek ten jest bardzo bliski, zażyły, wchodzący w fazę intymności.
    • jowita771 Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:00
      Pewnie dlatego napisali, że ma związek ze sprawą. Na zdjęciu widać jak byk, że kradnie, ale nikt wprost nie napisał, że złodziej. Może tak obchodzą przepisy? Mnie to nie przeszkadza, ale ja nie kradnę.
      • pupu111 Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:07
        Na tym zdjęciu widać że coś trzyma a nie kradnie. Moze i to ukradl, ale co jak ciebie dadza na takiej stronie bo sie np. Pomyla, i mieszkając w np. Małym mieście nie znajdziesz pracy do końca życia bo każdy będzie Cię kojarzył że to ta co kradnie. No i chyba każde udostępnianie wizerunku wymaga zgody?
    • majenkirr Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:11
      Ja kiedyś na lokalnej apce znalazłam zdjęcie mojego kota😂😂. Że niby się błąka🙄
    • martunia.z.wielunia Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:21
      W tej konkretnej sytuacji na pewno jest zgoda na upublicznienie przez prokuratora lub sąd.
    • kadfael Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:21
      Przecież to są komunikaty policyjne. Tak policja ma prawo poprosić maila o ich udostępnienie.
      • kadfael Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:21
        Media nie maila
      • martunia.z.wielunia Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:26
        Sama nie może. Zgodę wydaje prokurator/sąd.
    • engine8t Re: Udostępnianie wizerunku w internecie 08.04.25, 18:24
      Jak ktos sciagnie zdjecie z internetu to niby dlaczego nie mialby prawa go znow na internecie zamiescic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka