ako17
12.11.21, 20:00
Postanowiłam zrobić sobie przegląd fryzur w Jeżycjadzie.
Na pierwszy plan wybija się Gaba z jej nieudolnie, samodzielnie przystrzyżonymi włosami koloru słomy. Fryzura "na chłopaka". I chyba nosi ją całe życie.
Następnie młodziutka Ida z burzą rudych loków, które służyły jej za zasłonę. Potem zostały przystrzyżone przez ESD, który to proces zaowocował kilkoma ranami kłutymi i ciętymi i chyba też lepszym wyglądem i samopoczuciem Idy. Starsza Ida chyba ściąga swoje sprężynki na czubku głowy w coś na kształt kucyka, czy koczka. Po niej chyba dziedziczy ten fryz Łucja.
Młodsze siostry Borejko - zapamiętałam głównie fryzury zapodane przez Idę przed jej ślubem, w ramach "poprawiania wizerunku rodziny" - podgolony karczek i masa loków spiętrzona nad czołem. Brzmi średnio, m.in. dlatego nie mogłam łyknąć Patrycji jako ślicznej dziewczyny, mającej niebywałe powodzenie. Podgolony karczek i blond loki ma też Ania - beztroska flirciara, która ni stąd ni zowąd dostała się była na japonistykę (dlaczego?).
W ostatnich tomach Pulpa ma fryz jak Krystyna Loska, mniej więcej. No, takie eleganckie lata 70te :). I chyba Cesia też czymś podobnym dysponowała swego czasu.
Mila - siwy koczek od zawsze... Jeśli chodzi o Kalamburkę, to nie nadążałam za zmianami.
Pyziakówny - proste fryzury z grzywką. U Róży chyba odsłaniającą brwi, włosy mniej-więcej do ramion.
Podobną fryzurę miała chyba też Bebe, tylko blond - grzywka i proste włosy do ramion.
U Tygrysa grzywka chyba wchodziła w oczy (coś sobie przypominam jakiś ledwo widoczny koci nosek), włosy długie, ciemne, nie wiem czy proste, czy trochę falowane. Nie loki, w każdym razie.
Aurelia - jeżyk z ciemnych mocnych włosów.
Nie pamiętam jak Kreska, ale chyba jakoś dziwacznie sobie włosy strzępiła, trochę jakby Izabela Trojanowska?
Magda - 2 koczki.
Dorota - fryzura blond, trochę mi ze ślubnej ilustracji przypomina członka któregoś z boys-bandów królujących w (jakże niesłusznie!!!) minionych latach 90tych. Przy dużej dozie sympatii można się tam dopatrzeć podobieństwa do fryzury Anity Werner z Faktów.
Fryzury np. Agnieszki i Nory pozostają dla mnie niewiadomą. Pierwsza miała blond warkocz w szkole, teraz ma czarne włosy, ale jak obcięte - nie mam pojęcia. Fryzurą Nory zdaje się być kopa z liści, jakie u nas jesienią gromadzi się dla jeży. Niby tam dalej są jakieś rysunki dziewczęcia z (blond?) końskim ogonem, ale to mi nie gra z okładką, więc nie wiem.
Co tam jeszcze mamy? Jakieś ciekawe skojarzenia, nawiązania? Danka jakie miała włosy, poza tym, że chyba brązowe? Aniela w szkole miała czarny warkocz, a co teraz?