Dodaj do ulubionych

Frywolitki

01.02.23, 18:48
Czytałyście/czytaliście? Jakie polecajki książkowe stamtąd zapadły Wam w pamięć? Przyznam, że w swoim czasie wynotowałam sobie kilka lektur, np. "Śmierć pięknych saren", ale zaniedbałam przeczytanie. Same "Frywolitki" (aczkolwiek wg mnie te wcześniejsze) to bardzo przyjemna lektura. Dużo się stamtąd dowiedziałam. Np. że w pierwszych tłumaczeniach Mary Poppins była nazywana Agnieszką albo że prawdziwy Krzyś od Kubusia Puchatka był nieszczęśliwym dzieckiem :(
Wasze wrażenia? Zapamiętane polecenia książkowe?
Obserwuj wątek
    • lezbimbella_veganella Re: Frywolitki 02.02.23, 00:47
      Polecała MM głównie swoje ulubione 19-wieczne smętne gnioty, jak Emancypantki i lektury jak Nad Niemnem (chociaż Orzeszkowa to akurat przyjemne dzieło), narzekała, że antykwariat zamykają na starym rynku w Poznaniu, coś tam o zakonnicach, troche narzekania a trochę korespondencji z Kuchennymi Czytelniczkami I co one lubią czytać, co jeść i która urodziła nowego fana Rzęzicjady.
      Taka jakby Księga Ludu Gości, ale uprzejmiejsza i nie aż tak sekciarska, ani taka oblężona twierdza jak dzisiaj online. Internety jeszcze wtedy nie śmigały i MM wypadało pisać drukiem w grzeczny sposób, a nie reagować niczem buntowniczy kisiel na krytykę jej coraz gorszych banialuków.

Jednym słowem, lepsze lektury znajdziesz dzisiaj sama online z bookstagramów, blogasków czy booktoka.
    • ciotka.scholastyka Re: Frywolitki 02.02.23, 09:26
      Tak, ale jakoś mnie nie porwały. Polecajki MM mi nie odpowiadają - rzecz gustu, po prostu. Za to udało mi się niegdyś zdobyć "Tym razem serio" i to była świetna lektura :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka