tajna_kryjowka_pyziaka
27.07.23, 22:47
A konkretnie Kasi Kurki i Janusza Pyziaka. Wiemy, że oboje poszli do pracy po skończeniu podstawówki i bynajmniej nie była to praca wakacyjna.
Kasia została gońcem i było sugerowane, że nie planuje kontynuować nauki - Aniela zaczynająca rok szkolny w poligrafiku myśli, że dla Kurkówny pierwszy września to po prostu dzień wypłaty.
Janusz poszedł do tegoż poligarfika po trzyletniej przerwie w edukacji, podczas której pracował w drukarni. Nie wiadomo na jakim stanowisku, strzelam w ekspozycję, skoro lata później wzięli na nią Bellę bez kwalifikacji. Trzy lata to nie małe miki, strasznie mnie ciekawi co się stało, że przerwał naukę na tak długi czas. Jakieś pomysły?
Ktoś na forum (Bimbo?) parę razy wytknął, że ani zatrudnienie niepełnoletnich, ani zakończenie edukacji na podstawówce, nie było w owym czasie możliwe, choćby dlatego, że nielegalne. Ja tam się nie znam, nawet na świecie mnie wtedy nie było, ale wiem, że często prawo prawem, a praktyka swoją drogą. Choćby w przypadku Anieli, która mogła normalnie zarabiać jako sprzątaczka i nikt Nowackich za to nie ścigał.
Czy Kasia i Pyziak mogli tak jak ona zarabiać na czarno? Albo może ich praca mogła prawnie ujść za edukację, że niby to takie przyuczenie do zawodu?
Kto się wychowywał w tamtych czasach, albo ma wiarygodne źródła, niech mi wytłumaczy czy sytuacja tych dwojga była wtedy realnie możliwa?