apersona 04.05.24, 19:25 Czy w Jeżycjadzie są jakieś nawiązania do Szekspira? do jakich utworów? W Małomównym chyba jakaś sztuka była dość istotna dla akcji, ale jaka i dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tt-tka Re: Szekspir u MM 04.05.24, 20:05 Z MiR pamietam Munia, ktory brata budzil slowami "pochodnie nocy juz sie wypalily i dzien sie razno wspina na gory szczyty" (wtedy , gdy byli uwiezieni). Oraz chyba Misiunie czarowal/blokowal Szekspirem. Cale NiN to praktycznie Sen nocy letniej, z pokochaniem osla wlacznie. Oraz Williamem jedzie Nutria przy ognisku, to juz bezposredni, nie aluzyjnie. Laura zamezna to Poskromienie zlosnicy Odpowiedz Link
catwoman21 Re: Szekspir u MM 05.05.24, 11:31 W Kłamczusze był Hamlet. A związek Laury i Wolfiego chyba miał być nawiązaniem do Romea i Julii. Odpowiedz Link
bupu Re: Szekspir u MM 05.05.24, 11:40 Jeszcze była w BBB inscenizacja Makbeta na koloniach, z gościnnym udziałem zardzewiałego bagnetu i opcją popodrzynania tętniczek (nie wykorzystaną). Odpowiedz Link
apersona Re: Szekspir u MM 11.05.24, 21:25 mircja napisała: > Oczywiście "Kłamczucha" i Hamlet. No tak, ale mnie zaćmiło Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Szekspir u MM 04.05.24, 22:54 Nieskromnie się pochwalę, że w jednym fanfiku nawiązałam do Romea i Julii. W praktyce to byli Robert i Janusz, hyhy XD. Aczkolwiek wszelkie zapożyczone cycaty nie nawiązywały do zakazanego romansu, a do znaczącego nazewnictwa (czy Robrojek byłby równie friendzonowany gdyby miał inne imię?). Odpowiedz Link
tt-tka Re: Szekspir u MM 05.05.24, 11:46 Ach, no byl tez sonet do Danusi, co go Pawelek zywcem z Szekspira przepisal ! Odpowiedz Link
julian_arden Re: Szekspir u MM 05.05.24, 22:11 O rany, pewnie że są, i to jakie. Połowa NiN jest na bazie Szekspira. Odpowiedz Link