cathy1976 09.02.07, 18:17 Aniela, Danusia, Laura, Joanna, Julia same postaci, których Pani Musierowicz raczej chyba nie lubi :-) A moze są jakies czarnowłose postaci, które są z załóżenia pozytywne? Jakos mi zadna nie przychodzi do głowy! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dakota77 Re: brunetki u MM 09.02.07, 18:28 Aurelia jak na razie przychodzi mi do glowy. Bernard i blizniacy. Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: brunetki u MM 09.02.07, 18:58 A czy Danusia była brunetką? Zawsze sądziłam, że raczej szatynką. Odpowiedz Link
k_linka Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:04 Danusia byla zielonooka szatynka. Szatynka byla tez Kreska... Odpowiedz Link
k_linka Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:05 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.gainsbourg.org/vrsn3/img/artistes/jane-birkin_01.gif&imgrefurl=http://www.gainsbourg.org/vrsn3/html/zooms/jane-birkin/index.php&h=176&w=176&sz=27&hl=pl&start=1&tbnid=kCUmxjjLLm6jRM:&tbnh=100&tbnw=100&prev=/images%3Fq%3Djane%2Bbirkin%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DX co do Danusi Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:06 rzeczywiście, Danusia mogłaby tak wyglądać. Odpowiedz Link
k_linka Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:08 www.born-today.com/Today/pix/birkin_jane.jpg mam nadzieje ze taki link podziala, jesli nie uprzejmie prosze o usuniecie Odpowiedz Link
direta Re: brunetki u MM 09.06.07, 23:00 k_linka napisała: > www.born-today.com/Today/pix/birkin_jane.jpg > mam nadzieje ze taki link podziala, jesli nie uprzejmie prosze o usuniecie Działa. Dokładnie tak wyobrażam sobie Danusię z czasów ESD! Zwłaszcza te otwarte usta... Tylko włosy mniej rudawe, bardziej szare. Odpowiedz Link
onion68 Re: brunetki u MM 09.02.07, 21:32 Pani Żakowa jest brunetką, jest też postacią pozytywną i lubianą przez autorkę. Ale rzeczywiście, brunetki w Jeżycjadzie mają na ogół charakterki, albo i charaktery czasami ;) Nie odnoszę jednak wrażenia, że autorka ich nie lubi. Są to po prostu postaci o jasno wytyczonych celach, idące swoją drogą i realizujące je. Nie odznaczają się przy tym szczególną wrażliwością. Rzeczywiście, jest moim zdaniem coś w tym, co piszesz. Myślę, że można by się nawet pokusić o stworzenie zestawów cech dla kobiet jeżycjadowych o określonym kolorze włosów. Rudzielce są np. nadwrażliwe, no Natalia w sposób oczywisty, a o Idzie to właśnie sobie pomyślałam, że tym swoim cynizmem na pokaz i ciętym poczuciem humoru właśnie skrywa i chroni tę wrażliwość, którą pamiętamy z Idy Sierpniowej. Blondynki (Mila, Gaba, Patrycja) prezentują taką codzienną praktyczność. Jak myślicie? Odpowiedz Link
wierszyk-pana-leara Re: brunetki u MM 09.02.07, 23:44 Julia pokazywana jest z lekkim przekąsem ale i sympatią. Uwielbiam te scenę, kiedy wyznaje, że na naukę wydawała się sobie za ładna. A ta cała gama odcieni, między "subtelnym kwiatuszkiem", za jaki chce uchodzić w oczach Tola i jego rodziców, a Julką -ostrą facetką, co w razie czego w zęby da ! Jest egoistyczna, ale potrafi być też hojna i zadziałać spontanicznie . Te jej szeptania z Mamą na spotkaniach rodzinnych, to żmudne wkuwanie angielskich czasów... Bardzo mi się to miłe -w sposobie opisu wydaje. A Aniela? Babeczka z charakterkiem i pazurami, nie kryształowa, ale zdecydowanie pozytywna. Kolorowa, kontastowa, żywa. Jest taki podział w serialach telewizyjnych nie najwyższych lotów, że już od pierwszych scen wiadomo, że mocno umalowana brunetka w asymetrycznych ciuchach, jest tą złą, a pastelowe uciśnione jagniątko -blondyneczka tą dobrą. Podziały w Jeżycjadzie są chyba mniej hm...wyraziste. Odpowiedz Link
poliglo Re: brunetki u MM 04.04.07, 20:21 Kreska jest przecież brunetką, i jest przedstawiana raczej z dużą sympatią:) Odpowiedz Link
piotr7777 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 17:41 W grupie ESD mamy trzech chłopaków, każdy o innym kolorze włosów - blondyn Paweł, brunet Janusz i rudy Robert. Wydaje mi się, że odpowiadali wyobrażeniom autorki o typach męskiej urody. A więc Pawełek to taki "budyń z dżemem", Janusz pociągjaący ale i nibezpieczny (ciemna strona mocy) a Robert nadrabia poczuciem humoru i ofiarnością. A sama MM jest brunetką. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tygrys2112 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 20:29 brunet/-ka = włosy czarne szatyn/-ka = włosy brązowe Czy Janusz jest brązowowłosy czy czarnowłosy? Już parę razy padło na tym forum, że to brunet, a mi się zawsze wydawało, że jest szatynem, ale może już źle pamiętam. Pytam dlatego, bo zauważyłam, że część osób stosuje te dwa określenia zamiennie i nigdy nie wiem, czy mówimy o tym samym, czy mam błędnie zapamiętany rysopis postaci. Gdzieś chyba padło to już na forum, że czasem przypisujemy postaciom cechy niezależnie od autorki. Narrator swoje, a my swoje. I teraz już nie wiem, czy ten Janusz szatyn, czy to jest tylko moje wyobrażenie. :/ Może to i błaha kwestia, ale jednak... Odpowiedz Link
onion68 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 20:47 IMO na 99,(9)% szatyn. A szatyn to po prostu mężczyzna o ciemnych włosach. Wydaje mi się poza tym, że większość ciemnowłosych to jednak szatyni, bo rzeczywiście czarne i brązowe włosy to chyba rzadko spotyka się w naturze? Odpowiedz Link
tygrys2112 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 21:09 chyba masz rację, że trudno czasami powiedzieć czy kolor włosów szatyna/-ki to bardzo ciemny blond, brąz, czy popiel. ale brunet to dla mnie jednak określenie dość precyzyjne i zastanawiałam się po prostu, czy mi pamięć nie szwankuje co do Janusza. :) Odpowiedz Link
laura-gomez Re:a mężczyźni? 08.06.07, 16:01 >Czy Janusz jest brązowowłosy czy czarnowłosy? Pyziak był szatynem (o stalowych oczach) Odpowiedz Link
poliglo Re: brunetki u MM 05.04.07, 22:46 brunetka to też ciemne brązowe włosy i ciemna oprawa oczu, ja mam brązowe włosy i zielone oczy, ale ciemne rzęsy i brwi, więc wszyscy mnie uważają za brunetkę Odpowiedz Link
sevilay Re: brunetki u MM 13.06.07, 20:27 poliglo napisała: > brunetka to też ciemne brązowe włosy i ciemna oprawa oczu, ja mam brązowe włosy > i zielone oczy, ale ciemne rzęsy i brwi, więc wszyscy mnie uważają za brunetkę Poliglo,to prawie wygladasz tak jak ja.Tylko,ze ja mam włosy już prawie czarne i bladą cerę-taki typ krolewny Śnieżki i według mojego męza i jego braci nie ma nic piekniejszego niż brunetka z jasnymi oczami,ciemną oprawą i jasną cerą. Ale w sprawie postrzegania brunetek to kiedyś dyskutowałam na ten temat z moją kolezanką- blondynką.I ona mi zwrociła uwagę,że taki schemat wystepuje nawet w bajkach.Ile razy widzieliscie,dobrą, blond królewnę i złą brunetkę,która tylko patrzyla jak jej zaszkodzić? Dlaczego królewny to zawsze blondynki? Jedyny wyjątek to królewna Śniezka ale ona tylko potwierdza regułę. Moze każdy ma już to zakodowane w podświadomosci:dobre-blond,złe-brunetka/brunet? wychodzi na to,ze i MM też. Dlaczego mroczność Pyziaka ma podkreślać to,ze jest brunetem (ktoś tak wyzej napisał)?Przeciez charakter od koloru włosów nie zależy. A jak ja mam na przykład wyjasnic mojej czarnowłosej,śniadej córeczce,dlaczego negatywna bohaterka ma zawsze ciemne włosy,jak ona? Mam jej czytać tylko bajkę o lampie Aladdyna? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: brunetki u MM 08.06.07, 16:11 cathy1976 napisała: > Aniela, Danusia, Laura, Joanna, Julia > same postaci, których Pani Musierowicz raczej chyba nie lubi :-) moim zdaniem z wymienionych przez ciebie postaci MM nie lubi tylko Joanny (chociaż i to jest wątpliwe). Aniela była bohaterką pozytywną, Laura i Danusia to szatynki, a Julia została przedstawiona w sposób bardzo sympatyczny, choć momentami kąśliwy (czy tylko ja mam takie odczucie?). największe femme-fatale Jeżycjady (Matylda i Paulinka) były blondynkami. a propos brunetów/ek - Burczykowscy mieli ciemne włosy, podobnie jak bracia Lelujkowie. Odpowiedz Link
black_steed Re: brunetki u MM 10.06.07, 22:38 Hola! A nasza Geniusia Bombke vel Aurelia Jedwabińska (potem już miła pani Bitner)?! Kimże ona była, jak nie brunetką? A przecież jest przez MM lubiana, to pewne. Przyznajmy jednak że Pani M. największy sentyment ma do włosów rudych. Li i jedynie. Odpowiedz Link