Dodaj do ulubionych

brunetki u MM

09.02.07, 18:17
Aniela, Danusia, Laura, Joanna, Julia
same postaci, których Pani Musierowicz raczej chyba nie lubi :-)

A moze są jakies czarnowłose postaci, które są z załóżenia pozytywne?
Jakos mi zadna nie przychodzi do głowy!
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: brunetki u MM 09.02.07, 18:28
      Aurelia jak na razie przychodzi mi do glowy. Bernard i blizniacy.
    • tygrys2112 Re: brunetki u MM 09.02.07, 18:58
      A czy Danusia była brunetką? Zawsze sądziłam, że raczej szatynką.
      • k_linka Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:04
        Danusia byla zielonooka szatynka. Szatynka byla tez Kreska...
        • k_linka Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:05
          http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.gainsbourg.org/vrsn3/img/artistes/jane-birkin_01.gif&imgrefurl=http://www.gainsbourg.org/vrsn3/html/zooms/jane-birkin/index.php&h=176&w=176&sz=27&hl=pl&start=1&tbnid=kCUmxjjLLm6jRM:&tbnh=100&tbnw=100&prev=/images%3Fq%3Djane%2Bbirkin%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DX

co do Danusi
          • tygrys2112 Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:06
            rzeczywiście, Danusia mogłaby tak wyglądać.
        • k_linka Re: brunetki u MM 09.02.07, 19:08
          www.born-today.com/Today/pix/birkin_jane.jpg
          mam nadzieje ze taki link podziala, jesli nie uprzejmie prosze o usuniecie
          • direta Re: brunetki u MM 09.06.07, 23:00
            k_linka napisała:

> www.born-today.com/Today/pix/birkin_jane.jpg
            > mam nadzieje ze taki link podziala, jesli nie uprzejmie prosze o usuniecie

Działa. Dokładnie tak wyobrażam sobie Danusię z czasów ESD! Zwłaszcza te otwarte
            usta...
            Tylko włosy mniej rudawe, bardziej szare.
    • onion68 Re: brunetki u MM 09.02.07, 21:32
      Pani Żakowa jest brunetką, jest też postacią pozytywną i lubianą przez autorkę.
      Ale rzeczywiście, brunetki w Jeżycjadzie mają na ogół charakterki, albo i
      charaktery czasami ;) Nie odnoszę jednak wrażenia, że autorka ich nie lubi. Są
      to po prostu postaci o jasno wytyczonych celach, idące swoją drogą i realizujące
      je. Nie odznaczają się przy tym szczególną wrażliwością.
      Rzeczywiście, jest moim zdaniem coś w tym, co piszesz. Myślę, że można by się
      nawet pokusić o stworzenie zestawów cech dla kobiet jeżycjadowych o określonym
      kolorze włosów. Rudzielce są np. nadwrażliwe, no Natalia w sposób oczywisty, a o
      Idzie to właśnie sobie pomyślałam, że tym swoim cynizmem na pokaz i ciętym
      poczuciem humoru właśnie skrywa i chroni tę wrażliwość, którą pamiętamy z Idy
      Sierpniowej. Blondynki (Mila, Gaba, Patrycja) prezentują taką codzienną
      praktyczność. Jak myślicie?
      • wierszyk-pana-leara Re: brunetki u MM 09.02.07, 23:44
        Julia pokazywana jest z lekkim przekąsem ale i sympatią. Uwielbiam te scenę,
        kiedy wyznaje, że na naukę wydawała się sobie za ładna.
        A ta cała gama odcieni, między "subtelnym kwiatuszkiem", za jaki chce uchodzić
        w oczach Tola i jego rodziców, a Julką -ostrą facetką, co w razie czego w zęby
        da ! Jest egoistyczna, ale potrafi być też hojna i zadziałać spontanicznie . Te
        jej szeptania z Mamą na spotkaniach rodzinnych, to żmudne wkuwanie angielskich
        czasów... Bardzo mi się to miłe -w sposobie opisu wydaje.

A Aniela? Babeczka z charakterkiem i pazurami, nie kryształowa, ale
        zdecydowanie pozytywna. Kolorowa, kontastowa, żywa.

Jest taki podział w serialach telewizyjnych nie najwyższych lotów, że już od
        pierwszych scen wiadomo, że mocno umalowana brunetka w asymetrycznych ciuchach,
        jest tą złą, a pastelowe uciśnione jagniątko -blondyneczka tą dobrą.
        Podziały w Jeżycjadzie są chyba mniej hm...wyraziste.
      • poliglo Re: brunetki u MM 04.04.07, 20:21
        Kreska jest przecież brunetką, i jest przedstawiana raczej z dużą sympatią:)
        • tygrys2112 Re: brunetki u MM 04.04.07, 20:34
          Kreska jest szatynką.
          • piotr7777 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 17:41
            W grupie ESD mamy trzech chłopaków, każdy o innym kolorze włosów - blondyn
            Paweł, brunet Janusz i rudy Robert. Wydaje mi się, że odpowiadali wyobrażeniom
            autorki o typach męskiej urody. A więc Pawełek to taki "budyń z dżemem", Janusz
            pociągjaący ale i nibezpieczny (ciemna strona mocy) a Robert nadrabia poczuciem
            humoru i ofiarnością.
            A sama MM jest brunetką.
            Pozdrawiam.
            • tygrys2112 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 20:29
              brunet/-ka = włosy czarne
              szatyn/-ka = włosy brązowe

Czy Janusz jest brązowowłosy czy czarnowłosy? Już parę razy padło na tym forum,
              że to brunet, a mi się zawsze wydawało, że jest szatynem, ale może już źle
              pamiętam. Pytam dlatego, bo zauważyłam, że część osób stosuje te dwa określenia
              zamiennie i nigdy nie wiem, czy mówimy o tym samym, czy mam błędnie zapamiętany
              rysopis postaci.
              Gdzieś chyba padło to już na forum, że czasem przypisujemy postaciom cechy
              niezależnie od autorki. Narrator swoje, a my swoje. I teraz już nie wiem, czy
              ten Janusz szatyn, czy to jest tylko moje wyobrażenie. :/
              Może to i błaha kwestia, ale jednak...
              • onion68 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 20:47
                IMO na 99,(9)% szatyn. A szatyn to po prostu mężczyzna o ciemnych włosach.
                Wydaje mi się poza tym, że większość ciemnowłosych to jednak szatyni, bo
                rzeczywiście czarne i brązowe włosy to chyba rzadko spotyka się w naturze?
                • tygrys2112 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 21:00
                  to jednak dobrze pamiętałam. :) dzięki

• tygrys2112 Re:a mężczyźni? 05.04.07, 21:09
                    chyba masz rację, że trudno czasami powiedzieć czy kolor włosów szatyna/-ki to
                    bardzo ciemny blond, brąz, czy popiel. ale brunet to dla mnie jednak określenie
                    dość precyzyjne i zastanawiałam się po prostu, czy mi pamięć nie szwankuje co
                    do Janusza. :)
              • laura-gomez Re:a mężczyźni? 08.06.07, 16:01
                >Czy Janusz jest brązowowłosy czy czarnowłosy?

Pyziak był szatynem (o stalowych oczach)
            • poliglo Re:a mężczyźni? 05.04.07, 22:55
              MM jest rudo-brązowa
          • poliglo Re: brunetki u MM 05.04.07, 22:46
            brunetka to też ciemne brązowe włosy i ciemna oprawa oczu, ja mam brązowe włosy
            i zielone oczy, ale ciemne rzęsy i brwi, więc wszyscy mnie uważają za brunetkę
            • sevilay Re: brunetki u MM 13.06.07, 20:27
              poliglo napisała:

> brunetka to też ciemne brązowe włosy i ciemna oprawa oczu, ja mam brązowe włosy
              > i zielone oczy, ale ciemne rzęsy i brwi, więc wszyscy mnie uważają za brunetkę

Poliglo,to prawie wygladasz tak jak ja.Tylko,ze ja mam włosy już prawie czarne i
              bladą cerę-taki typ krolewny Śnieżki i według mojego męza i jego braci nie ma
              nic piekniejszego niż brunetka z jasnymi oczami,ciemną oprawą i jasną cerą.

Ale w sprawie postrzegania brunetek to kiedyś dyskutowałam na ten temat z moją
              kolezanką- blondynką.I ona mi zwrociła uwagę,że taki schemat wystepuje nawet w
              bajkach.Ile razy widzieliscie,dobrą, blond królewnę i złą brunetkę,która tylko
              patrzyla jak jej zaszkodzić? Dlaczego królewny to zawsze blondynki? Jedyny
              wyjątek to królewna Śniezka ale ona tylko potwierdza regułę.
              Moze każdy ma już to zakodowane w
              podświadomosci:dobre-blond,złe-brunetka/brunet? wychodzi na to,ze i MM też.
              Dlaczego mroczność Pyziaka ma podkreślać to,ze jest brunetem (ktoś tak wyzej
              napisał)?Przeciez charakter od koloru włosów nie zależy.
              A jak ja mam na przykład wyjasnic mojej czarnowłosej,śniadej córeczce,dlaczego
              negatywna bohaterka ma zawsze ciemne włosy,jak ona? Mam jej czytać tylko bajkę o
              lampie Aladdyna?
    • laura-gomez Re: brunetki u MM 08.06.07, 16:11
      cathy1976 napisała:

> Aniela, Danusia, Laura, Joanna, Julia
      > same postaci, których Pani Musierowicz raczej chyba nie lubi :-)

moim zdaniem z wymienionych przez ciebie postaci MM nie lubi tylko Joanny
      (chociaż i to jest wątpliwe). Aniela była bohaterką pozytywną, Laura i Danusia
      to szatynki, a Julia została przedstawiona w sposób bardzo sympatyczny, choć
      momentami kąśliwy (czy tylko ja mam takie odczucie?).
      największe femme-fatale Jeżycjady (Matylda i Paulinka) były blondynkami.
      a propos brunetów/ek - Burczykowscy mieli ciemne włosy, podobnie jak bracia
      Lelujkowie.
    • black_steed Re: brunetki u MM 10.06.07, 22:38
      Hola! A nasza Geniusia Bombke vel Aurelia Jedwabińska (potem już miła pani
      Bitner)?! Kimże ona była, jak nie brunetką? A przecież jest przez MM lubiana,
      to pewne.
      Przyznajmy jednak że Pani M. największy sentyment ma do włosów rudych. Li i
      jedynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka