brandonka77 04.09.07, 12:54 www.akapit-press.com.pl/product_info.php?products_id=153&cPath=15 chyba jeszcze nie ma tego watku czekam z nieciepliwoscia :)))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nioszka Re: Musierowicz na Gwiazdkę 04.09.07, 14:29 czyli Sprężyna poszła w odstawkę? ale i tak fajnie, że będzie nowa książka :) Odpowiedz Link
nighthrill Re: Musierowicz na Gwiazdkę 04.09.07, 15:33 Co do "Sprężyny", to wczoraj przekopałam pół internetu i znalazłam daty : 15.09.07 - nierealne, październik o7 lub Gwiazdka. Ale gdyby miała wyjść w najbliższym czasie, to Akapit pisałby o niej, a nie o innej książce autorki, poza tym na pewno ze względów marketingowych nie wyda dwóch jednocześnie czy w krótkim odstępie czasu, nawet jeśli ma je napisane...w co wątpię. Ale co z "Silva Rerum"? Wychodzi na to, że czekamy na trzy obiecane książki:) Odpowiedz Link
limotini Re: Musierowicz na Gwiazdkę 04.09.07, 15:38 Zauważyły(li)ście, na odwrotnej stronie okładki jest aforyzm "Tylko miłość się mnoży kiedy się ją dzieli". Przesłanie jest piękne i ważne, ale aforyzm niestety nieprawdziwy :) Np. wiedza podobnie, dzielona pomnaża się. Jakie znacie inne przykłady? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Musierowicz na Gwiazdkę 10.09.07, 21:41 limotini napisała: > Zauważyły(li)ście, na odwrotnej stronie okładki jest aforyzm "Tylko miłość się> mnoży kiedy się ją dzieli". Przesłanie jest piękne i ważne, ale aforyzm niestet>y > nieprawdziwy :) Ale tam pod spodem dopisane, ze nie tylko dzielenie sie miloscia a dzielenie sie w ogóle to dobry pomysl na udane swieta, ale i zycie. Mocne slowa ;) > Np. wiedza podobnie, dzielona pomnaża się. Jakie znacie inne >przykłady? Bakterie, zyjatka rózne, grzyby, rosliny typu truskawka itp. biologia :) Odpowiedz Link
nikadaw1 mam złe przeczucia 04.09.07, 15:45 nie wiem czemu, ale mam niejasne uczucie że to będzie typowy produkt gwiazdkowy, jak np. specjalne wydanie Klanu albo Familiady albo "znani pisarze piszą nowele wigilijne" albo "komedia na walentynki". w wykonaniu Musierowicz dodatkowo w gęstym sosie dydaktycznym (na co by wskazywał ten aforyzm) Odpowiedz Link
ciotka_paszczaka Re: Musierowicz na Gwiazdkę -ksiazka kucharska?! 04.09.07, 19:06 Takie bylo moje pierwsze skojarzenie widzac okladke?! Odpowiedz Link
nighthrill Re: Musierowicz na Gwiazdkę -ksiazka kucharska?! 04.09.07, 19:25 To to by już była trzecia kucharska w jej dorobku:) Tylko nie to... Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Musierowicz na Gwiazdkę -ksiazka kucharska?! 04.09.07, 22:21 dlaczego? chętnie dodałabym sobie jakieś przpisy do moich ulubionych. :) Odpowiedz Link
zieleniack Re: Musierowicz na Gwiazdkę -ksiazka kucharska?! 05.09.07, 13:29 pierwsze moje skojarzenie to takze ksiazka kucharska. A takze jakis zbior tradycji swiatecznych. Ale nie pogniewałabym sie, gdyby był to zbiór opowiadań gwiazdkowych, np. na przestrzeni calego czasu pisania Jezycjady i to z bohaterami, ktorych lubimy, a ktorych jest mało, typu Cesia, Roma, Bebe itd. A moze to element autobiografii? Wspomnienia swiateczne autorki? Jesli to jest gruba ksiazka, to niestety wiadomo, dlaczego wciaz czekamy na dwie inne ksiazki i wiadomo takze, ze jeszcze sobie sporo poczekamy (co z tego, ze 'sprezyna' miala byc za poltora tyg). Ale mimo to ciesze sie, ze bedzie cos nowego:) Odpowiedz Link
nighthrill Re: Musierowicz na Gwiazdkę -ksiazka kucharska?! 05.09.07, 17:14 Wiecie, Gwiazdka jest co roku, temat co roku nośny i aktualny, więc może też w grudniu nie wyjść ;) Ale koniec z ironią - ja też czekam, choć akurat na książkę kucharską naprawdę nie mam ochoty ( mimo że gotować lubię). Wolałabym dowiedzieć się czegoś o moich ulubionych bohaterach...Autobiograficzne też to pewnie nie będzie, bo autorka unika tych tematów. Odpowiedz Link
nighthrill Re: Musierowicz na Gwiazdkę -ksiazka kucharska?! 05.09.07, 17:17 A w ogóle to czy kiedyś tomy Jeżycjady ukazywały się co roku, tzn. te nowsze? Chyba dopiero od Kalamburki tak te terminy są wciąż przekładane i niepewne, bo miał to być ostatni to cyklu... Sprawdzałam datę wyjścia "Sprężyny" na jakiejś stronie księgarskiej i wpisano tam asekuracyjnie : data publikacji 2007-10 :) Odpowiedz Link
kit.kat Re: Musierowicz na Gwiazdkę 05.09.07, 17:38 Byłabym zachwycona, gdyby w środku znalazło się coś w stylu "pierwsze wspólne święta Bebe i Damba". Tak mi się spodobał ten pomysł, dotyczący tych 'omijanych' bohaterów, że gorzko się rozczaruję, gdy to nie będzie TO. Odpowiedz Link
ginestra Re: Musierowicz na Gwiazdkę 07.09.07, 11:37 Ja myślę, że na pewno będzie tam trochę przepisów kulinarnych (torcik na okładce to sugeruje), a także trochę opowieści - zapewne z własnego życia, ale bez szczegółów bardzo osobistych - oraz może nawiązania do bohaterów i Jeżycjady? Na przykład.. "gdy opisywałam w Noelce wizytę u Żaków miałam przed oczami wigilię w domu mojej przyjaciółki...". No i pewnie echa korespondencji i spotkań z czytelnikami, co się im podobało, co chcieli żeby dopowiedzieć itp. Myślę, że to będzie jednak fajna książka i wierzę, że nie będzie za wiele aforyzmów tylko opowiadania z życia. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nioszka Re: Musierowicz na Gwiazdkę 07.09.07, 12:00 Nno, ja pewnei kupię tak czy owak, choć jeśli faktycznie okaże się tylko zbiorem przepisów, będę się musiała porządnie zastanowić :), bo jakoś ani Łasuch ani Całuski nie stoją w mojej biblioteczce... Ale czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link
zieleniack Re: Musierowicz na Gwiazdkę 07.09.07, 12:12 ja tak samo-lasucha i caluski czytalam jedynie dlatego, bo wypozyczylam z biblioteki Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Musierowicz na Gwiazdkę 10.09.07, 21:47 Mysle ,ze to bedzie mieszanka przepisów i tradycji swiatecznych w domu MM (vide dokarmianie ptaszków i antyki na choince). Moze troche o swietach u bohaterów, chociaz nie liczylabym na to (moze nastepna gwiazdkowa ksiazka bedzie taka). Na pewno bedzie cos o koledach swiatecznych. A moze tez bedzie troche o zepsuciu dzisiejszego swiata i ze optymizm oraz ciepla rodzina zapewnia szczescie. Piorunujacy miks Frywolitek z Noelka ;) Ale mam nadzieje dobroduszny :) P.S. Swoja droga, to bardzo oblesne ze strony wydawnictwa reklamowac gwiazdkowa ksiazke juz we wrzesniu :/ Natretna reklamizacja juz dawno popsula mi przyjemnosc z tego swieta. Odpowiedz Link
morgain Re: Musierowicz na Gwiazdkę 11.09.07, 19:41 Wydawnictwo Akapit Press otrzymywało wiele listów od fanów Autorki, z pytaniem, kiedy wreszcie ukażą się jej nowe, zapowiadane wcześniej książki - "Silva Rerum" i "Sprężyna". Okazało się, iż w pierwszej kolejności ma szansę ukazać się książka zupełnie inna i nowa - "Musierowicz na Gwiazdkę". Bedzie zapewne pełna niespodzianek i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Nietrudno się domyslić, że pracownicy wydawnictwa czekają na każdą ksiażkę Pani Musierowicz równie niecierpliwie, jak jej najwierniejsi fani. Trudno się zatem dziwić, ze gdy tylko dowiedzieli się, że wydanie nowej książki staje się coraz bardziej realne i to już wkrótce, chcieli się podzielić tą wiadomością ze wszystkimi. Nie jest tu ważne, że książka będzie traktować akurat o sprawach związanych ze świętem Bożego Narodzenia lecz fakt, że już za chwilę światło dzienne ujrzy nowa pozycja Małgorzaty Musierowicz i z tego przede wszystkim należy się cieszyć. Odpowiedz Link
isushi Re: Musierowicz na Gwiazdkę 11.09.07, 21:12 Zbiór opowiadań o rodzinach znanych z Jeżycjady, spędzających wigilię. Dużo dydaktyzmu, dużo wiadomości o Borejkach, ale mało akcji czy przesłanie. Cukierek tylko dla najwytrwalszych, to jest większości (wszystkich?) czytelników. Mi się tam podoba, ale zobaczymy ;] Odpowiedz Link