Dodaj do ulubionych

MM & fanfiction

31.10.07, 13:08
ponieważ przejadła mi się już nieco twórczość Musierowicz a z pobieżnej
lektury forum wynikło że "Na gwiazdkę" będzie dla mnie raczej niestrawne,
postanowiłam poszukać fanfików. i co się okazuje? że nic nie ma! a
przynajmniej nie umiałam znaleźć. wiecie coś może na ten temat?

przy okazji trafiłam na "nastolatkowe" strony poświęcone Musierowicz, jest
jedno duże forum, kiedyś pamiętam że trafiłam na stronę"Jeżycjada" która
obecnie jest w stanie uwiądu. odniosłam wrażenie, że "Na gwiazdkę" nie robi
furory niestety, głównie ze względu na proporcję treści do ceny.

ale wracając do tych fanfików. dlaczego nic nie ma? naszej rodzimej twórczości
o Harrym Potterze jest sporo, a to jest, jak mi się wydaje całkiem niezła
miara spontanicznej popularności książki. czy jednak bohaterowie Jeżycjady nie
stwarzają takich możliwości do popisu, za mało jest niedopowiedzeń, miejsc,
gdzie fanowska fikcja może się wcisnąć? nie wydaje mi się. może pisanie
fikcyjnej Jeżycjady to nie taka znowu frajda? nie można się popisać wyobraźnią
i dowcipem jak przy HP? może to mimo wszystko jest za bardzo sierozne? a może
jest na odwrót i to HP jest jakimś niespotykanym ewenementem jeśli chodzi o
wysyp amatorskiej twórczości?
Obserwuj wątek
    • uccello Re: MM & fanfiction 31.10.07, 13:26
      A nie korci Cię, żeby wziąć sprawy we własne ręce?:)
      • nikadaw1 Re: MM & fanfiction 31.10.07, 13:27
        nie :)
        • uccello Re: MM & fanfiction 31.10.07, 13:29
          a zastanawiałaś się czemu nie?
          • nikadaw1 Re: MM & fanfiction 31.10.07, 13:32

bo ja się nie nadaję do wymyślania fabuł.
            ale to trochę tak jak w innych dziedzinach: jak mi brakuje jakiegoś towaru na
            rynku, to nie rzucam się zaraz by go wyprodukować.
            • uccello Re: MM & fanfiction 31.10.07, 13:36
              No to zażyj może trochę foruowego towaru:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=61433065&v=2&s=0
              • ginestra Re: MM & fanfiction 31.10.07, 16:18
                No właśnie, ja też bym chętnie poczytała taką twórczość, choć sama nie mam weny.

Był jeszcze fajny bardzo wątek nie pamiętam tytułu, ale przed ukazaniem się CP
                forumowicze spekulowali co w nim będzie i pamiętam, że Croyance zwłaszcza sporo
                tam pisała i był tam opisany powrót Pyziaka i Gaba, która (co mi szczególnie
                utkwiło w pamięci!) po przypadkowym zobaczeniu Pyziaka długo płakała w łazience,
                a potem poszła do drogerii i kupiła, po raz pierwszy w życiu, tusz do rzęs.
                Bardzo mi się to dobrze czytało, jakby to była prawdziwa Jeżycjada niemal,
                niektóre historie jednak były bardziej zabawne niż realistyczne, co też było
                zresztą super.
                Może ktoś pamięta ten wątek i tu przeklei?

Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza założycielkę wątku trochę bardziej osobiście -
                miło wspominam nasz powrót z Poznania razem z Aurelią :)

• ready4freddy Re: MM & fanfiction 31.10.07, 23:04
                  > Może ktoś pamięta ten wątek i tu przeklei?

your wish is my command..:)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=40025446&a=43601986
                  • croyance Re: MM & fanfiction 01.11.07, 19:15
                    Freddy, przepraszam, ze sie wcinam nie na temat, ale musze Ci
                    powiedziec, bo jestem w szoku poznawczym.
                    Pierwsze czesci Adriana Mole'a czytalam po polsku, od 'Czasu
                    Cappucino' juz w oryginale. Upolowalam pierwsze czesci po angielsku,
                    brakowalo mi tylko jednej: Szalonych lat.
                    I znalazlam, w lokalnym charity shop, i jakby piorun we mnie
                    strzelil.
                    Wreszcie rozumiem, o co chodzilo w tym 'dwuplciowym arystokrata'. To
                    ja glupia latami sie zastanawialam, jak to sie stalo, ze Pandora
                    poslubila obojnaka ... a w oryginale jest ...

...
                    ...

BISEXUAL!

:-O
                    • ready4freddy OT 01.11.07, 22:56
                      uhmmm... to bylo w Cappuccino Years czy Wilderness Years? bo to pierwsze mam i w tlumaczeniu, i w oryginale, to drugie tylko oryginal.. nie pamietam :) tzn. pamietam, ze bisexual, czyli raczej Wilderness Years, bo to znam tylko po angielsku.
                      a tak a propos, to czy znasz deser Caramel Apple Betty? bo wlasnie przedwczoraj sprobowalem w Basildon jak smakuje "custard", zawsze mnie to ciekawilo :DDD
                      • croyance Re: OT 02.11.07, 19:54
                        Nie znam tego deseru - ale ja unikam slodyczy, wiec moglam nie
                        natrafic :-D
                        Custard to zwykly budyn :-D Mam nadzieje, ze sie nie rozczarowales :-
                        )
                        • ready4freddy Re: OT 03.11.07, 00:34
                          zwykly czy nie, wybralem go jako dodatek do goracej jak samo pieklo szarlotki, polanej magma.. tfu, stopionym toffi :) czyli wlasnie caramel apple betty :) a poniewaz bylo to po pozarciu kurcaka z MEDIUM-heat curry, i tak wiele nie czulem, stopily mi sie kubki smakowe :D
                    • ready4freddy Re: MM & fanfiction 01.11.07, 22:59
                      no tak, doczytalem i zrozumialem. to swoja droga dziwne.. czy tlumaczenia sa tego samego autorstwa? ja mam po polsku tylko pierwsze dwie czesci, ale - na ile moge to ocenic - sa przelozone naprawde dobrze. skad taki kiks? :)
                      • croyance Re: MM & fanfiction 02.11.07, 19:48
                        Hey!

Tez sie dziwie - generalnie rzecz biorac 'Adrian' przetlumaczony
                        jest dobrze. O wiele trudniejsze jezykowo i kulturowo rzeczy zostaly
                        przelozone calkiem zgrabnie, a tu taka prosta rzecz i ... Jestem
                        naprawde zdziwiona, ale tez mi ulzylo, bo mnie ten arystokrata
                        zawsze zastanawial.

Inna rzecza, ktora sie wyjasnila, to kwestia Cassandry:
                        'Nie lubie dwuznacznosci!' mowi ona, przy zamianie 'Kubusia
                        Puchatka' na 'Kubusia Sratka'.
                        A jednak, jej kwestia ma sens, jesli wezmiemy pod uwage, ze w
                        oryginale jest to:
                        I hate ambiguity!
                        a 'Winnie-the-Pooh' przerobiony zostaje na 'Winnie-the-Shit'

Same niespodzianki :-)
                        • ready4freddy Re: MM & fanfiction 03.11.07, 00:37
                          no widzisz, to akurat znam tylko w oryginale i ten Winnie-the-Poo ;) byl zupelnie oczywisty :)
                          • nighthrill Re: MM & fanfiction 03.11.07, 13:15
                            O właśnie, jak już tu zaczynamy o Adrianie to ja też jestem wielką fanką:)I
                            teraz proszę znawców, a widzę tu samych takowych, o informację : ile jest
                            właściwie części? Ja czytałam wszystko po polsku, ale mam wrażenie, że czegoś
                            brakuje/nie wydano(?). Mam dwie pierwsze, czyli "Sekretny dziennik" i "Bolesne
                            dojrzewanie", gdy Adrian jest jeszcze w szkole. Potem "Cappuccino years", "Na
                            manowcach" i tę część z Marigold i Daisy ( "Broń masowego rażenia"). Czy jest
                            jeszcze coś? Bo po polsku chyba nie...Brakuje mi informacji o czasach poczęcia
                            Glenna, jak to się stało że Adrian spotykał się z Sharon Bott? O tym nie ma nic,
                            po "Bolsnym dojrzewaniu" jest przeskok do czasów, gdy Adrian ma około 21 lat i
                            spotyka się z tą dziewczyną z kiosku, która jest architektem.
                            Czy był jakiś tom pomiędzy?
                            Przepraszam za OT.
                            • ready4freddy Re: MM & fanfiction 03.11.07, 15:18
                              spiesze z wyjasnieniami, choc ksiazki sa wlasnie pakowane do przeprowadzki :) otz tak, jest tom przejsciowy, "True Confessions of Adrian Albert Mole" (zawierajacy przy okazji dwie "miniaturki", True COnfessions of Sue Townsend i TC of Margaret Hilda Roberts, ktorych - przyznaje sie - jak dotad nie przeczytalem). w skrocie: tak, to w tym tomie Adrian spotyka sie z Sharon, nawet mieszka przejsciowo u Bott'ow, pisuje listy do Barry'ego Kenta, odsiadujacego kare za wandalizm, i zwiedza Moskwe w podrozy z.. ojcem Pandory :) aaa, to wlasnie tam znajduje sie list Adriana do Hamisha Mancini, w ktorym wyjasnione sa rozmaite brytyjskie sprawy, niezrozumiale dla Amerykanina :)

tak przy okazji, ta dziewczyna z supermarketu w Wilderness Years, Bianca, jest inzynierem od instalacji hydraulicznych, choc istotnie pasjonuje sie architektura.

wiki wlasnie mi powiedzialo, ze ksiazka "zbiorcza", "Adrian Mole: from Minor to Major" zawiera oprocz pierwszych trzech tomow, tzn. Secret Diary.., Growing Pains i True Confessions rowniez nie znany mi "Adrian Mole and the Small Amphibians". pod koniec True Confessions Adrian podejmuje prace w departamencie ochrony srodowiska, gdzie spotykamy go na poczatku Wilderness Years, ale nie mam pojecia, co zawiera "..Small Amphibians" :)
                              • nighthrill Re: MM & fanfiction 03.11.07, 18:42
                                Dzięki wielkie! W takim razie ten tom z Moskwą też czytałam, coś mi się majaczy
                                w zakamarkach mózgu. Czyli do znalezienia są tylko "Small amphibias", ciekawe o
                                czym to?:)
                                • ready4freddy OT - Aidy Mole, the suburban legend 03.11.07, 23:14
                                  pewnie o traszkach (newt to chyba traszka?), Adrian badal ich populacje w ramach swoich obowiazkow w DoE u pana Browna :)
                                  tak przy okazji, "..Small Amphibians" nie wystepuje osobno, wylacznie jako skladnik ksiazki "From Minor to Major".
                              • agawa79 Re: MM & fanfiction 04.11.07, 12:04
                                ready4freddy napisał:

> TC of Ma
                                > rgaret Hilda Roberts, ktorych - przyznaje sie - jak dotad nie
                                przeczytalem).

TC of Margaret Hilda Roberts to IMO najlepszy fragment Adrianów, o
                                ile można to tak określić. :) Zwłaszcza, jak się człowiek domyśli,
                                CZYJ to pamiętnik. ;)
                                • ready4freddy Re: MM & fanfiction 04.11.07, 13:31
                                  w takim razie koniecznie przeczytam, kiedy tylko znow rozpakuje ksiazki z pudelek :)
                            • uccello OT- Mole dla Nighthrill 03.11.07, 19:11
                              Po polsku wyszły:

#Sekretny dziennik Adriana Mole lat 13 i 3/4
                              #Męki dorastania
                              wydane też pod tytułem
                              Bolesne dojrzewanie Adriana Mole
                              #Czas cappucino
                              #Szczere wyznania
                              #Broń masowego rażenia

wszystkie książki oprócz
                              Bolesnego dojrzewania( wyd. Książka i wiedza" 1991) wydał WAB

Z molowym pozdrowieniam!
                              • nighthrill Re: OT- Mole dla Nighthrill 03.11.07, 21:17
                                Dziękuję;) Czyli czytałam wszystkie, ale wciąż mam uczucie jakby czegoś
                                brakowało - pewnie dlatego, że czytałam nie po kolei.
                                Pozdrawiam:)
                                • croyance Re: OT- Mole dla Nighthrill 04.11.07, 21:27
                                  Bo faktycznie - brakuje momentu, w ktorym Adrian ... hm, 'spiknal
                                  sie' z Sharon, nie wiemy tez, gdzie Pauline Mole poznala Martina
                                  Muffeta.
                                  BTW, ostatnio w szpitalu widzialam Marigold Flowers. Identyczna,
                                  naprawde :-D Przyszla zlozyc na cos skarge :-D
                                  • croyance Re: OT- Mole dla Nighthrill 04.11.07, 21:30
                                    O, a propos rodzicow Adriana.
                                    Znam!
                                    Mieszkaja w Laughborough - identyczni oboje :-) Ona dokladnie taka,
                                    jak ja Sue T. opisuje (podobne koleje losu nawet), on inny z cv, ale
                                    wyglad ojca Adriana jak nic :-)
                              • uccello Re: OT- Mole dla Nighthrill 04.11.07, 00:56
                                AAAAA!!!! i jeszcze "Na manowcach",
                                kiedy jest pogrążony po uszy w traszkach i borsukach:)
                • croyance Re: MM & fanfiction 01.11.07, 19:10
                  O moj Boze, to jeszcze ktos pamieta :-D
                  Ostatnio sama to sobie przeczytalam, i szczerze powiem, nie wiem,
                  skad mi takie rzeczy do glowy przyszly. Chyba mialam natchnienie,
                  albo dobry dzien :-)
                  • ready4freddy Re: MM & fanfiction 01.11.07, 23:00
                    wszyscy pamietamy, nasz ty wieszczu :)
                    • croyance Re: MM & fanfiction 02.11.07, 19:55
                      O la la :-D
    • zieleniack Re: MM & fanfiction 31.10.07, 18:35
      Pisać lubię, ale fanfika dot. powieści Musierowicz nigdy nie
      pisałam. Powód: kiedyś pisałam fanfiki do anime, wiec byłam
      zaangażowana w tamto, nic innego. Nastepnie naszedł mnie kryzys
      twórczy i tak trwa cały czas. Nie jest to kryzys na tyle duży, abym
      nie mogła zacząc fanfika (tylko mozolnie by szło, im człowiek
      starszy, tym dni sie wydają krótsze, mimo, ze spie duzo mniej, niz
      kiedys), ale wolałabym napisać coś wyłącznie, od podstaw swojego. A
      na to póki co nie mam weny, a nawet, jak coś wymyślę, to potem
      okazuje się, ze już ktoś wymyślił coś podobnego itp.:/

Kolejnym problemem, jaki mółgłby się pojawić przy pisaniu takiego
      fanfika, jest mnogość informacji, niektórych ze sobą sprzecznych
      (temat"wpadki" się kłania^_^). Chciałabym być dokładna i trzymać się
      jednej wersji, nie chciałabym sama odbiegać od jakichś faktów, które
      przeocze (jako, ze nie jestem autorka powiesci bazowych, nie znam
      ich na tyle dobrze i niektorych rzeczy moge nie zauważyć). W
      przypadku tak obszernej serii musiałabym zrobić sobie zapiski,
      rozrysowac różne rzeczy itp.

Swoją drogą, fanartów z Jeżycjady też jest niewiele...
      • ready4freddy Re: MM & fanfiction 31.10.07, 23:11
        z wpadkami zawsze mozna poradzic sobie jak ten autor z "Oparow absurdu" Tuwima i Slonimskiego :) w pewnym momencie "bohater" widzi stado swin (a jest _aktualnie_ utytlanym w blocie, pijanym _labedziem_). poniewaz autorowi napisalo sie zamiast "liczyc", "leczyc", wiec w nastepnej odslonie mamy juz doktora Labedzia, weterynarza :)))
        • ginestra Re: MM & fanfiction 01.11.07, 18:24
          Ready4freddy - dzięki za wklejenie wątku. :)

A o panu Łabędziu bardzo fajne :D
          Pozdrawiam!
          • lezbobimbo Re: MM & fanfiction 01.11.07, 21:25
            Przeciez polowa wpisów na tym forum to fan-fiction! ;)
            Same tu watki zyczeniowe i poprawianie tego, co napisala pani MM :)

Kiedys z kolei czytalam na pewnej liscie dyskusyjnej prawdziwego Jezycjadowego
            slashera! Czyli opis z czasów Sylwestra w KK, jak to Robrojek i stalowo-oki
            Pyziaczek byli para, w tym Januszek bardzo zazdrosny ;)
            • ready4freddy OT (total prywata) 01.11.07, 22:53
              LB, a widzialas Gay Top Gun na YouTube? :PPP
          • ready4freddy Re: MM & fanfiction 01.11.07, 22:57
            cala przyjemnosc po mojej stronie, jak mawia James Bond ;)
            • uccello Re: MM & fanfiction 02.11.07, 14:54
              Lubiłam też bardzo bajania Lezbobimbo o skromnej Cioci Wiesi
              przycupniętej boczkiem na ramie od obrazu, podsuszonej niczym mysia
              mimijka,
              albo to o Objazdowym Cyrku Borejko:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=66231062&a=68952731
              • uccello Re: MM & fanfiction 02.11.07, 14:59
                Yowah76 pisała też cudowne androny o wyjących w rurach Gadomskich i
                potworach Borejko, którzy zaganiają ich emeryturki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=57704358&a=58122875
                • alitzja Re: MM & fanfiction 02.11.07, 19:19
                  Może by te przypomniane tematy przenieść do przyklejonego wątku
                  pt.: "z archiwum MM"?:>
                  • ready4freddy Re: MM & fanfiction 03.11.07, 00:42
                    cos tam juz chyba przenioslem, proszeU sprawdzic :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka