Dodaj do ulubionych

frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowej

02.02.09, 16:29
Czyli... w UK spadl snieg. Zaczelo sie wczoraj - pod Cambridge
gdzies kolo 16, troche przybielilo i przestalo. Wiem, ze w tym
czasie poszlo zasypac Londyn. Wieczorem znowu zaczelo i tak z
przerwami do teraz. Co dla Polaka jest w miare normalna zima ( u
mnie rano bylo tak 5-10 cm sniegu, teraz pewnie troche wiecej ale
bez przesady, bo pada stale ale drobno, troche wieje i tak mam
wrazenie ze ten snieg tak bardziej lata w rozne strony niz pada, -2
stopnie) dla Angoli to apokalipsa, dramat narodowy i kto wie, jakby
to bylo Hollywood to moze by i film nakrecili? Wyrzucili nas dzisiaj
z pracy po 4 godzinach w imie tego, ze pada i czesc ludzi moze nie
wrocic do domu. Ciekawe, co bedzie jutro, ja to sie jakos przekopie,
przez pole pol godziny mam, szkoda tylko, zem gumiakow nie nabyla.
Kazali wychodzic z budynku w grupach, czemu? polska ekipa doszla do
wniosku, ze po to, aby sie w zadymce nie zgubic:)))We wsi pol
sklepow zamkniete, panie wolontariuszki z Oxfamu sie ewakuowaly w
polowie dnia, mlodziez szkolna odeslana do domow. Groza wieje, narod
szepcze przerazony po sklepach a jeszcze ma padac... fakt, ze jak to
moja czwarta chyba zima tutaj to takiego sniegu nie bylo ale tez bez
przesady... dobrze, ze mam akurat wieksze zakupy zrobione, to jakby
kraj popadl w stan ogolnego zalamania to ze 2 tygodnie przetrwam jak
nic;)
Jak tam, frakcjo wyspiarska? zasypalo Was na pewno, ale jak
odczucia? slyszalam, ze Londyn sparalizowany?
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 16:46
      Pamietam, jak moi przyjaciele z UK przyjechali w zimie do Polski. Cieszyli sie i
      dziwili widokiem sniegu jak dzieci;-)
    • mmaupa Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 16:49
      Zasypalo, zasypalo. Ale nic to! Zoolodzy dzielnie dojechali do pracy wydzialowym
      minibusikiem.

Ja sie srednio ucieszylam, bo nie moge nigdzie dojechac rowerem (a bez bicykla
      to niemalze jak bez nogi). Poza tym chcialam wyprobowac moje nowe Prawdziwe UGGi
      przywiezione przez mmaupoluda z Prawdziwej Australii - niestety po mniej wiecej
      10ciu metrach rymnelam na dziob, a wlasciwie na kolano. Po kolejnych 50 metrach
      znow rabnelam, i znow na to samo kolano. Czemu to cholerstwo ma takie sliskie
      podeszwy???

Poza tym za tydzien jade w teren i bede nocowac w przyczepie kempingowej.
      Wyobrazacie sobie, ujemne temperatury, a ja biedna w metalowej puszce!
      • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:17
        Hmm, ja co prawda mam Emu, nie Uggi, ale tez sie w nich slizgalam pzy pierwszym
        wyjsciu:-). Inna rzecz, ze potem sie okazalo, ze slisko bylo w kazdych
        kozakach;-P. Teraz nie mam wrazenia, zeby jakos specjalnie sie zlizgaly.
        • nessie-jp Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:27
          Powiem wam wprost
          • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:31
            A czy masz doswiadczenia tylko z teoria dot. tych butow, czy z praktyka moze
            tez?:-). Bo wiesz, ja tez nie wierzylam, zeby te buty mogly dzialac w polskich
            warunkach. Ale nie przemakaja po zaimpregnowaniu, i naprawde grzeja. To drugie
            sprawdzilam przy solidnych mrozach, zakladajac Emu na gole stopy. Bylo
            supercieplutko. Prosze tych butow nie obrazac;-)
            • nessie-jp Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:34
              Teoria :) Raz mierzyłam, ale tylko dla zabawy, kupić nie chciałam
              • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:37
                W NYC UGGs i EMu to najczesciej widywane na ulicy buty, a sniegu i lodu zwykle
                troche maja;-). Zapewniam cie, ze sie w zimie sprawdzaja, jakkolwiek nie bede
                sie do nich przekonywac. Dla mnie to sa buty do szybkiego wyskoczenia na zakupy:-)
              • mmaupa Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:42
                Ja akurat nie uwierzylam kangurom, jeno polskim blogom! Jak taka szafiarka jedna
                z druga moze sobie nosic UGGi/emu zima w Polsce, to ja w Anglii chyba tez? A tu
                jajco.

Na ogol i tak nosze tylko po domu (nadal twierdze, ze UGG to skrot od UGGly),
                ale w obliczu sniegu zdecydowalam sie zlamac zasady i pokazac swiatu kopyta w
                tych cieplutkich koszmarkach.
                • croyance Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 23:51
                  • niq_miejski Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 08:57
                    Martensy się nie ślizgają.
                  • croyance Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 12:03
                    He, teraz widze, ze z tego zdumienia napisalam bez sensu. Chodzilo
                    mi o to, ze jak to, uwazasz, ze UGG to skrot od UGGly? Ja myslalam,
                    ze taka jest wlasnie idea - ze to oficjalnie jest UGGly :-DDD Jesli
                    nie UGGly, to co to w takim razie znaczy? (zburzylas moja wizje
                    swiata)
                    • mmaupa UGG=UGH=UGLY 03.02.09, 16:30
                      Faktycznie, masz racje. Doczytalam w Wikipedii, ze na zwa pochodzi od UGH
                      (AUstralian slang for ugly). Jak to instynkt czlowieka jednak nie zawodzi.

Mam nadzieje, ze zdarzylas posklejac sobie wizje swiata :)
              • ready4freddy Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 01:07
                nessie-jp napisała:

> Wg mnie to są raczej buty do chodzenia po schronisku
                > 'po nartach', po miękkiej sosnowej podłodze...

i tu sie bardzo mylisz, bo do tego sa.. www.moonboot.it/ita/main.asp

;) ale nie moge znalezc tych pokrytych futrem, buuu...

to rzecz jasna zart, moon boots sa jak najbardziej na snieg, te oryginalne ponoc
                do -30 jak nic.
                • mmaupa Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 16:57
                  Ojej. To sie chyba sloniowacizna nazywa, to co te buty robia z nogi.
                  • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 17:34
                    Sloniowacizna jest bodajze genetyczna, buty nie maja z tym nic wspolnego.
                    • mmaupa Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 17:52
                      No wlasnie maja - wyglad.
                      • yowah76 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 18:51
                        Ja to bym sobie nawet takie kupila do chodzenia po domu, bo od
                        paneli ciagnie ;) a juz na pewno gdybym miala dom z kamienna
                        podloga. Ale ze najlepsza czescia mojej nogi jest kostka, to chyba
                        kapcie od gorali bylyby bardziej na miejscu. W moim odczuciu ten typ
                        butow nawet i wyglada fajnie o ile nie jest rozczlapany (rzadkosc) i
                        o ile wystaje z niego noga dluga i szczupla ale nie patykowata, a i
                        reszta kadluba musi byc z tych zgrabniejszych. Jak sie w to ubierze
                        chuda dwunastolatka albo typowe dziewcze angielskie, nieduze z
                        okazala dairy err, szkoda slow.
            • yowah76 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:36
              A dlaczego nie maja grzac jaesli to prawdziwa barania skora? Ja im
              nie odmawiam zalet, ale zeby mialy na dkluzsza mete sens musialayby
              byc dobrze usztywnione za pieta a nie rozklapywac sie od wilgoci.
              Najpierw myslalam, ze tak sie dzieje tylko z podrobkami z
              pseudozamszu za 10 funtow , ale te PRAWDZIWE AUSTRALIANSKIE tez sie
              deformuja i te angielskie sieroty tak w nich czlapia, stawiajac noge
              obok podeszwy...specjalnie patrzylam.
              • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:37
                No ja mam prawdziwe i to prawda, rozklapuja sie szybko. To nie sa buty, w
                ktorych mozna chodzic dlugo, na caly dzien sie nie nadaja, wlasnie przez ten
                brak usztywnienia.
                • nessie-jp Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:58
                  Dla mnie odpadają ze względu na brak traktora na podeszwie :) Cóż chcecie, ja
                  jestem z pokolenia wychowanego na Relaksach...
                  • yowah76 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 18:22

• anutek115 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 18:28
                      Jak miło, ze cos więcej niż tylko reklamy Biedronki potrafią zachwycić ;-)))!
                      • ready4freddy Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 01:01
                        OT: ja uwielbiam reklamy biedronki, od czasow reklam z blondynka, ktora mi sie
                        bardzo naughty kojarzyla (multi-layer skojarzenie, very, very naughty), i co
                        ciekawe - znajomy po zastanowieniu doszedl do wniosku, ze Cos W Tym Jest :)
                    • ready4freddy Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 00:59
                      OMG, zobaczylem te UGGlings na stronie, tudziez ich cene. to chyba ze zlotych
                      baranow robia. dawno nie widzialem czegos rownie paskudnego za rownie wysoka
                      cene, a wszak codziennie widuje na ulicach mini, i to nawet czasem clubman czy
                      cabrio! :)))

tak naprawde, koffane, to tylko miodowe buty na kazda pogode. tzn. pszeniczne
                      raczej, bo ten kolor to wheat, ale spodobalo mi sie "miodowe", jak mowi Eldo.
                      jednym slowem szesciocalowe timberlandy :)
      • yowah76 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:29
        Bo UGGi nosi sie w lipcu, jeszcze nie zalapalas? do szortow... to sa
        buty na warunki pustynne;)
        • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:31
          Ty sie nie smiej, ja nosze w lecie kozaki, bo lubie:-)
          • yowah76 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:40
            Angielki nosza, bo? nie wiem...szaliki w lipcu to tez norma i gole
            brzuchy i nogi, i baletki w styczniu... za to w sobote widzialam
            mocno starsza pania w sandalach, fakt, ze ze skarpetkami, bo do
            mlodszego pokolenia w klapkach juz sie przyzwyczailam.
            • croyance Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 23:52
              Nie dalej jak dzisiaj widzialam panne w T-shircie i czapce.
    • catriona Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 17:21
      LOL yowah76, Birmingham zasypane i tez nie kaza jechac samochodem chyba ze ktos
      absolutnie musi....
      ;)
      Nie wiem, jak to w pracy, bo ja dzis pracuje z domu, ale pewnie tez bylyby
      podobne historie..
    • onion68 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 20:03
      Właśnie, oglądałam zdjęcia i film na BBC i jakoś jak dla mnie niezbyt strasznie
      te "zwały" wyglądały...
      • paulina.galli Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 20:09
        ja się popłakałam ze smiechu nad tych im "sniegiem"
        pfff u nas jak cieciu , o pardon! dozorca domu nie zamiecie jest tak samo :)
        • yowah76 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 22:08
          Moze by im w trybie alarmowym wyslac paru polskich cieciow? Moj z
          Lodzi to robotny niebywale, zawsze na czas odgarnie czy skosi, z
          cala rodzina zasuwa, tu by pol wiochy opedzili jak nic ;)
    • croyance Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 21:40
      W Londynie panika, kleska zywiolowa jak nic. Pojechalismy dzisiaj do
      szpitala na wizyte kontrolna, nikogo nie bylo, pol szpitala czekalo
      na Krojansiarza, ktory jako chyba jedyny nie odwolal spotkania.
      • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 21:48
        Czytalam na portalu Gazety, ze tylko polscy lekarze zjawili sie w pracy:-)
        • croyance Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 23:48

• croyance Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 02.02.09, 23:49
        • niq_miejski Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 09:01
          Mój mąż też się zjawił, nie będąc wszak lekarzem, lecz polskim naukowcem. Ale
          nie dał rady swojim ulubionym rowerem, tylko wziął samochód, bo rzeczywiście nic
          nie kursuje.
          • ding_yun Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 15:49
            Mnie i większości znajomych odwołali zajęcia na uniwersytecie i
            wczoraj i dziś :) Więc się lenię, znaczy ekhm uczę pilnie na zapas :P

A co do UGGsów i emu to już drugi rok pomieszkuję w UK, oglądam je
            na każdej niemal dziewczynie i nadal nie mogę się przekonać. Zaiste
            pasudne to niemożliwie, ale żyłam w przekonaniu, że ich zalety
            (wygoda) przeważają nad wadami czyli wyglądem i faktem, ze się w
            nich człapie kaczym krokiem jak w 9 miesiącu ciąży (obserwcje
            codzienne z ulic Londynu i Manchesteru). Tak więc już miałam
            zainwestować w jedną parę wygodnych butów na każdą pogodę i czego
            się dowiaduję? Ze wcale nie są takie wygodne i niezawodne! o zgrozo!
            o ciężka deutero! Jak dobrze mieć forum, ile to pieniędzy
            zaoszczędzonych :D
            • mmaupa Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 16:37
              Mozesz taniej nabyc takie kapcie z baranka co gorale sprzedaja na Krupowkach...
              W sumie chyba tez i ladniejsze.

Ja w pracy z przyjemnoscia wskoczylam w traperki i do domu doszlam o wlasnych
              silach bez wywrotek.
            • dakota77 Re: frakcja wyspiarska w obliczu kleski zywiolowe 03.02.09, 17:33
              Od kogo sie dowiedzialas? od dziewczytm, ktore takich butow nie maja. Ja jako
              wlascicielka Emu potwierdzam, ze sa wygodne i niezawodne:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka