Dodaj do ulubionych

MIJA 25 LAT

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 09:47
Wtym roku mija 25 lat powstania SOLIDARNOŚCI. Ile zostało z Jej dążeń? Co
zostało ze słynnych 21 postulatów,podpisanych "wielkim"długopisem??????Z tego
co wiem,oryginał postulatów "wcięło".Czy to prawda?Może mam mylne informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: * Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.03.05, 12:53
      Gość portalu: dzidek napisał(a):

> Wtym roku mija 25 lat powstania SOLIDARNOŚCI. Ile zostało z Jej dążeń?

Jakto co zostało. Masz wolną suwerenną Polskę, o jakiej marzyli przez
      tysiąclecia polacy.Wyrwaliśmy ten kraj z zarządzania emisarjuszy z Moskwy(choc
      nie dokońca -SLD) Jesteśmy członkiem Uni Europejskiej i NATO. To mało?
      Ciekawe czy działacze ''S'' z lat 80 mieli taka wyobraźnię,ze po 25 latach
      Polska stanie się normalnym krajem europejskim?
      • arek354 MIJA 25 LAT od śmierci Anny Jantar 19.03.05, 16:18
      • Gość: dzidek Re: MIJA 25 LAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:00
        Do * Jesteś pewny tego co piszesz? Naprawdę polacy przez TYSIĄCLECIA marzyli o
        takiej Polsce? Czy naprawdę POLSKA JEST NORMALNYM KRAJEM EUROPEJSKIM ????
        • Gość: * Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.03.05, 15:48

> Do * Jesteś pewny tego co piszesz? Naprawdę polacy przez TYSIĄCLECIA marzyli
          o takiej Polsce? Czy naprawdę POLSKA JEST NORMALNYM KRAJEM EUROPEJSKIM ????

Nie napisalem ,że za taką Polska tęsknili(choc jak na 15 lat wychodzenia z
          socjalistycznej gospodarki to nie jest tak źle), pisałem o wolnej i
          demokratycznej Polsce, a jak sobie ją urządzimy to już nasza sprawa a nie
          Moskwy czy też innych zaborców,a że źle nam idzie to urządzanie i
          porządkowanie, to miejmy pretensje tylko do siebie
    • Gość: lex Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.03.05, 15:00
      Co nam ostało z tych lat...25 milionów ludzi żyjących w nędzy , 8 milionów w
      skrajnym ubóstwie.W tym ok. 20 milionów niedożywionych dzieci/ młodzieży. W
      pejzażu : ku.., złodziej i bandyta. Na horyzoncie; ci sami naprawiacze tylko
      już jako :Partia Demokratyczna. Jak sądzicie , ile tez przedstawią głodnemu
      narodowi postulatów. Myślę , że wypada na jubileusz wymalować 25. Ale tak
      naprawdę kogo to dzisiaj może obchodzić , jakaś tam Solidarność...i jej 21
      postulatów które po drodze rozmydlił czas......
      • koza16 Re: MIJA 25 LAT 20.03.05, 15:36
        w Polsce nie ma 20 milionow dzieci i mlodziezy!!!!!
        Te liczby to lepperowskie klamstwa wyssane z palca. Widze ze jestes pojetnym
        uczniem goebbelsa!
        • Gość: Zet Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.03.05, 16:01
          Słuchaj Capie, powyższe dane pochodzą z GUS ,a podaje je Biuletyn PAP-owski z
          dnia 17.03.05 ......
          Do nauki , baranie...
          • Gość: dzidek Re: MIJA 25 LAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 16:50
            Dla zainteresowanych- www.prawica.net/modules.php?
            name=News&file=article&sid=1074 Przepraszam,że tak,ale niestety nie umiem
            dawać linków.A to jest list A.Gwiazdy do Parlamentu Europejskiego w sprawie
            obchodów 25 lat Solidarności
          • koza16 Re: MIJA 25 LAT 21.03.05, 00:04
            no to baranie czy capie?? Zdecyduj sie, to dwie rozne obelgi!
            Powtarzam w polsce nie ma 20 mln dzieci, wiec nie moze tyle ich zyc w nedzy!!!!
            • Gość: Pawel Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.03.05, 10:27
              Do tego trzeba dodac, ze oczywiscie nie wszystkie dzieci zyja w nedzy (nie
              wiadomo tez jak przyjmowano definicje "nedzy" do obliczen), Podejrzewam, ze
              komus rozmnozyly sie zera i pewnie mialo byc 2 mln.
          • Gość: Pawel Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.03.05, 10:15
            A sprobujmy tylko pomyslec:
            W Polsce jest ok 38 mln. ludzi (chyba tak?). Dzieci i mlodziez to chyba ci,
            ktorzy maja ponizej 18 lat. Sredni czas zycia mozemy w uproszczeniu przyjac na
            70 lat. No to szacujac z grubsza tej mlodziecy i dzieci powinno byc w granicach
            2/7 z 38 mln., (mozna chyba tak przyjac, bo tych starszych w wieku 60-70 jest
            mniej, ale tez ze wzgledu na niz demograficzny nie powinno ich byc duzo mniej
            niz tych 0-20). To daje co najwyzej 11 mln. Jesli ktos mi powie, ze 15 to moge
            sie jeszcze zgodzic, ale 20 brzmi mocno niewiarygodnie.
            • Gość: Ram Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.03.05, 12:27
              Pawle , wybacz , ale twój sposób myślenia jest przerazający. Mnie na przykład
              boli widok pojedynczego głodnego człowieka.Ciebie nie rusza milion głodnych
              dzieci, ba 15 milionów. Powiadasz norma. Zgoda. Tych 15 milionów to będzie
              zaczyn , który w niedalekiej przyszłości budować będzie sprzeciw
              społeczny ..pamiętaj - nic nie trwa wiecznie. Społeczeństwa będą trwać i
              muszą swię rozwijać , a jak będzie przebiegać ich ewolucja to niestety nie Ty
              będziesz o tym stanowił ...na dzień dzisiejszy spróbujmy nakarmić nasze dzieci-
              jeśli tej powinności nie spełnimy - popłyniemy w otchłań nicości i historii.
              • koza16 Re: MIJA 25 LAT 21.03.05, 14:41
                Czlowieku, pawel liczyl dzieci w Polsce W OGOLE!!!! Nie glodne!!! Do nauki
                czytania ze zrozumieniem!!!!
    • Gość: dzidek Re: MIJA 25 LAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:30
      Nie wiem dlaczego,ale mam dziwne uczucie,że "niewygodne"wątki są
      celowo "rozmydlane"i utrącane.Obym się mylił.
      • koza16 Re: MIJA 25 LAT 21.03.05, 14:42
        Tak dzidek, masz racje! To na pewno robota postkomuny, zydow lub cyklistow! A
        na pewno wszystkich tych ktorzy nie glosuja na pis. Aha, zapomnialem o masonach!
    • Gość: Pawel Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.03.05, 10:51
      Odzyskalismy niepodleglosc, wolnosc, to bardzo duzo. Polska jest w najlepszej od
      wielu stuleci sytuacji - tyle zostalo.

Inna sprawa, ze w duzym stopniu oczywiscie marnujemy nasza szanse. Np. juz w
      kilka lat od zdobycia wolnosci zupelnie dobrowolnie oddalismy na nowo wladze
      tym, ktorzy rzadzili w PRl-u. Nic wiec dziwnego, ze nie jest tak dobrze jak
      mogloby byc.

A co do postulatow, to najwazniejsze zostaly zrealizowane, a niektorych lepiej
      nie realizowac bo obecnie bylyby wrecz szkodliwe.
      • Gość: dzidek Re: MIJA 25 LAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 21:22
        Istotnie Pawle, masz rację!!! NAJWAŻNIEJSZE ZOSTAŁY ZREALIZOWANE!!OK.5 000 000
        POLAKÓW MA WOLNE OD PRACY NIE TYLKO SOBOTY I NIEDZIELE,ALE WSZYSTKIE DNI
        TYGODNIA!!!!! CZY O TAKĄ REALIZACJĘ POSTULATÓW CHODZIŁO WNIOSKODAWCOM???ŚMIEM
        WĄTPIĆ.A powszechne,totalne poniżanie pracowników,wszechobecny mobing!Czy o to
        chodziło strajkującym w 1980 roku??? A co do niepodległości i niezależności,to
        słyszałem takie "powiedzonko"-Polska jest niepodległa i niezależna bo nic Jej
        nie podlega i nic od Niej nie zależy.
    • Gość: piszpantu Re: MIJA 25 LAT IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 22.03.05, 07:29
      duzo by zostało gdyby nie politycy,ktorzy zawladneli do siebie hasla nie na
      temat,nie zrozumieli o co chodzilo.liczy sie tylko PRYWATA a nie dobro
      kazdego.po dzisiejszej prasie i doniesieniach "wyjezdzam "z tego kraju troche z
      bólem ze to tak poszlo.ku...
    • Gość: dzidek Re: MIJA 25 LAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 09:16
      Jeszcze jedno.Większość AUTENTYCZNYCH DZIAŁACZY SOLIDARNOŚCI podczas stanu
      wojennego dostała paszporty i bilety w JEDNĄ STRONĘ. Kto wie, ilu ich wróciło
      po 1989r.??? Bo z tego co ja wiem,to niewielu!!
      • Gość: * Re: MIJA 25 LAT IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.03.05, 13:16

> Jeszcze jedno.Większość AUTENTYCZNYCH DZIAŁACZY SOLIDARNOŚCI podczas stanu
        > wojennego dostała paszporty i bilety w JEDNĄ STRONĘ. Kto wie, ilu ich wróciło
        > po 1989r.??? Bo z tego co ja wiem,to niewielu!!

Po 1 Ci autentyczni zostali a nie wyjechali.
        Po 2 biletu nie dostawało sie w jedną stron ę, o niego każdy sięstarał i
        dorabiał tylko ideologię do swojego wyjazdu.
        Po 3 znam paru co za kasę kupowali ''podziemne papiery'', żeby tylko wyjechać
        to pewnie Ci autentyczni działacze.
        SB składało propozycje albo ciupa i nękanie albo wyjazd z kraju.Autentyczni
        wybrali to 1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka