Dodaj do ulubionych

Mieszkanie Żaków

11.03.09, 10:53
Witam;)
Mam pytanie zakresu magicznego świata Musierowicz.
Ogólnie wiadomo że czasoprzestrzeń w Jeżycjadzie jest umowna, ale czy ktoś mi
wytłumaczy jak to było z mieszkaniem Żaków?? Mieszkają na pierwszym piętrze, a
Cesia przez komórkę z przedpokoju wchodzi na wieżę i zakłada tam pokój... Co z
piętrem 2? Przecież przeszła by komuś przez mieszkanie, czy ja źle liczę?
Mówimy o tej kamienicy;)
musierowicz.blox.pl/resource/slowackiego.jpg
Pozdrawiam wszystkich, blog podczytuję od X lat, ale zawsze umiałam znaleźć
odpowiedź w wyszukiwarce:) Teraz wyszłam z krzaków.
Obserwuj wątek
    • ready4freddy Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 11:33
      w temacie: wydaje mi sie, ze trzeba to traktowac troche umownie, tzn. autorka
      faktycznie moze sie wzorowac na tej kamienicy z fotki, ale nie do tego stopnia,
      aby uwzgledniac wszelkie detale :) w koncu to literatura fikcji, nie faktu ;)

poza tematem: OMG, jaka fantastyczna kamienica! to naprawde w Poznaniu? jestem
      pod wielkim wrazeniem :)
      • dakota77 Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:04
        A czy to nie jest kamienica, w ktorej mieszkala sama autorka? Tak czy owak,
        oczywiscie, ze wzorujac sie na czym istniejacym w rzeczywistosci pisarz nie musi
        trzymasz sie kazdego detalu, ale chyba wypada pomyslec chwile, ze skoro
        umieszcza sie mieszkanie bohaterow na pierwszym pietrze kamienicy, ktora ma
        wiecej kondygnacji, a potem pisze o dostepie na wiezyczke, cos tu bedzie
        zgrzytac? Czy w ksiazce byla mowa o tym, ze nad mieszkaniem Zakow juz nikt nie
        mieszkal? Bo nie pamietam.
        • czarna.czajka Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:07
          :) Wieści że to ta kamienica wziełam od Jeżycowego szpiega, brama się zgadza,
          adres się zgadza, tylko cieżko mi tą teleportacje uzasadnić. Przecież mogli
          mieszkać na 2 prawda?? :):)

musierowicz.blox.pl/2007/04/ulica-Slowackiego-dom-Zakow.html
          • dakota77 Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:09
            Autorka jest znana z tego, ze nie przywiazuje wagi do takich detali, jak ilosc
            pieter, daty urodzenia i w ogole jakiekolwiek prawdopodobienstwo;-)
            • veranillo Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:14
              ja myślę, że oni mieszkali na drugim - bo przecież mówi się o tym, że Mama
              Żakowa zbiegała do mieszkających piętro niżej Nowakowskich pożyczyć słynny
              serwis po babci ;)
              pewnie to "pierwsze piętro" to wpadka, która umknęła korekcie.
              swoją drogą, naprawdę piękna jest ta kamienica! marzy mi się przyjazd do
              Poznania i spacer Jeżycjadowymi szlakami :)
              • ready4freddy Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:26
                a wlasnie, a propos: juz od jakiegos czasu sie zbieram, zeby zapytac, jak to
                jest na tych Jezycach, tzn. co to za miejsce? pytam, bo ciagle mi chodzi po
                glowie co nawija niejaki Rychu Peja w jednym ze swoich kawalkow "na Jezycach syf
                jak w Detroit Osma Mila", zreszta czesciej wspomina o tej dzielnicy. czy to
                jakies hardkor-klimaty? a moze po prostu dzielnica jest duza i obejmuje zarowno
                kamieniczki z Borejkami, jak i ponure blokowiska pelne ponurych Lisieckich?

jak tak dalej pojdzie, to zaloze watek "kto z Jezycjady woli Peje, a kto Gurala"
                :)))
                • filifionka-listopadowa Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 22:42
                  ready4freddy napisał:

> a wlasnie, a propos: juz od jakiegos czasu sie zbieram, zeby zapytac, jak to
                  > jest na tych Jezycach, tzn. co to za miejsce? pytam, bo ciagle mi chodzi po
                  > glowie co nawija niejaki Rychu Peja w jednym ze swoich kawalkow "na Jezycach sy
                  > f
                  > jak w Detroit Osma Mila", zreszta czesciej wspomina o tej dzielnicy. czy to
                  > jakies hardkor-klimaty? a moze po prostu dzielnica jest duza i obejmuje zarowno
                  > kamieniczki z Borejkami, jak i ponure blokowiska pelne ponurych Lisieckich?
                  >
                  > jak tak dalej pojdzie, to zaloze watek "kto z Jezycjady woli Peje, a kto Gurala
                  > "
                  > :)))

Jest to niewątpliwie dzielnica o ponurej sławie, gdzie strach czasem
                  przemieszczać się w nocy, szczególnie przy wysokim stężeniu pijanego kwiatu
                  młodzieży jeżyckiej. Tak to już jest w tym kraju ,że często w najpiękniejszych
                  mieszkaniach umiejscowionych w secesyjnych kamienicach które to zdobią
                  reprezentacyjne cześci miasta. Mieszkańcy nie płacą czynszów, właściciel nie
                  mogą ich usunąć ale i nie mają grosza na remonty, kamienice się sypią, kwiat
                  młodzieży po pijaku je demoluje a właściciele obklejają reklamami.Zdjęć nie
                  umieszczę bo mi wstyd. Inteligencje Borejkowską to już raczej można spotkać w
                  blokach, niestety.
                  Mimo wszystko i tak Jeżyce to nic w porównaniu z Wildą czy Łazarzem czyli dwoma
                  najniebezpieczniejszymi dzielnicami miasta Borejków. W pewne rejony Łazarza, bez
                  nieugruntowanego szacunku na mieście radziłabym się nie zapuszczać. No ale nie
                  jest to Bronx i pojawianie się w okolicy nie grozi natychmiastową śmiercią.
                  • lezbobimbo Re: Mieszkanie Żaków 12.03.09, 01:45
                    filifionka-listopadowa napisała:
                    >Mieszkańcy nie płacą czynszów, właściciel nie
                    > mogą ich usunąć ale i nie mają grosza na remonty, kamienice się >sypią, kwiat
                    młodzieży po pijaku je demoluje a właściciele >obklejają reklamami.Zdjęć nie
                    umieszczę bo mi wstyd.

Smutna prowdo, niestety - mozecie nawet zauwazyc na zbyt, zbyt wielu zdjeciach,
                    na blogu chociazby, oraz wlasnym okiem, jak bardzo te wszystkie secesyjne
                    szczególy budowlane sa sczerniale i w stanie rozpadu. Nic dziwnego, ze MM wpadla
                    w depresje patrzac na to na codzien i dajac owej depresyi lokalnej nieco wyrazu,
                    n.p. w BBB (korozja wszechkrajowa pozarla nastepna porcje kamienic itd) czy
                    Pulpecji (Pulpa z niejaka odraza patrzy na zakurzone balustradki i niszczejace
                    sessssessyjne stiuki) czy w Zabie, któraz to Hitetatla leka sie calej dzielnicy
                    obtluczonych tynków.

> Mimo wszystko i tak Jeżyce to nic w porównaniu z Wildą czy >Łazarzem czyli
                    dwoma najniebezpieczniejszymi dzielnicami miasta >Borejków.

Leee, a co Ty chcesz od Wildy? ;) Lofrowalam tam po nocach, po nocnych
                    sklepikach i z glowy mi wlos nie spadl (zlego diabli nie biora). Bardzo dobrze
                    sie tam czuje, jakby zaciszniej i spokojniej - nie to co na zasmrodzonych,
                    stresujacych, przelotowych Jezycach.
                    No i na Wildzie jakby wiecej zadbanych kamienic, równiez z ozdóbkami
                    empiro-secesjo, nawet odmalowane sa niektóre (moja faworyta, cala w zieleniach
                    wiosennych;)
                  • tennesee Re: Mieszkanie Żaków 12.03.09, 13:07
                    filifionka-listopadowa napisała:

> Mimo wszystko i tak Jeżyce to nic w porównaniu z Wildą czy Łazarzem czyli dwoma
                    > najniebezpieczniejszymi dzielnicami miasta Borejków. W pewne rejony Łazarza, be
                    > z
                    > nieugruntowanego szacunku na mieście radziłabym się nie zapuszczać.

Protestuję! Mieszkam na Wildzie od 19 lat i myślę, że jest to moja ulubiona
                    dzielnica. Wprawdzie jak śpiewa Grabaż na Wildzie mieszka szatan, ale ja go nie
                    spotkałam (szatana, nie Grabaża).

Natomiast co do Jeżyc- jeden jedyny raz kiedy dostałam w kubek to było na
                    Jeżycach właśnie i grupa młodzieży trochę mnie poturbowała i to dokładnie pod
                    domem Pani MM. Nie wyciągłabym jednak z tego zbyt daleko idących wniosków,
                    wydaje mi się, że tm gdzie jest ciemnawo i pustawo zawsze jest zagrożenie, że
                    ktoś Tobie przyleje...

Ale generalnie do Poznania i to zarówno na piękną część Jeżyc, jak i na Wildę-
                    zapraszam.
                    • jhbsk Re: Mieszkanie Żaków 12.03.09, 13:12
                      Uwielbiam Poznań. Zawsze z dziką przyjemnością krążę po mieście, gdy już uda mi
                      się tam trafić. Wilda jest faktycznie piękna.
                    • alitzja Re: Mieszkanie Żaków 12.03.09, 18:53
                      tennesee napisała:
                      > Wprawdzie jak śpiewa Grabaż na Wildzie mieszka szatan, ale ja go
                      nie spotkałam (szatana, nie Grabaża).

Czy zatem dobrze rozumiem, że Grabaża a i owszem - spotkałaś?:-)
                  • ready4freddy Re: Mieszkanie Żaków 12.03.09, 15:00
                    dziekuje wszystkim za info. nie watpilem, ze Rychu nawija sama prawde, ale mogl,
                    dajmy na to, ubarwiac dla celow artystycznych - a tu czysta, zwya prawda :)
              • czarna.czajka Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:38
                Parter to te okna z anteną satelitarna na wysokości owalnego okienka bramy,
                czyli Nowakowscy, to na dole zakratowane to taka wyższa piwnica, oficyna, mówię
                z autopsji jako mieszkaniec przedwojennego przybytku. Na dzisiejsze normy to ta
                kamienica ma z 5 pięter takich po 2,5m a na stare ma tylko 3 piętra:) Sama
                mieszkam jak Dmuchawiec na 4 bez windy, ale wyskościowo muszę wlecieć na 6 (6,5):)
                • czarna.czajka Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 12:42
                  Chciałabym mieszkać w secesyjnej
                  musierowicz.blox.pl/2007/06/Roosevelta-5.html#ListaKomentarzy, a nie w
                  funkcjonalnych latach 30;)
                  • ready4freddy Re: Mieszkanie Żaków OT 11.03.09, 12:52
                    a ja bym chcial mieszkac w czyms takim:
                    www.settimatorre.com/_immagini/articoli/architettura_e_fantasy/24_Casa_Fenoglio-La_Fleur_Torino_Wikipedia_Commons.jpg
                    albo w tym (niestety, trudno znalezc dobra fotke, ale zaprawde powiadam wam, ten
                    willo-palacyk jest niesamowity, aczkolwiek lokalsi cos przebakuja, ze tam
                    straszy): www.panoramio.com/photos/original/3678400.jpg
                    • dakota77 Re: Mieszkanie Żaków OT 11.03.09, 13:09
                      Moze dlatego, ze straszy, nawet access do strony jest forbidden;-P
                      • ready4freddy Re: Mieszkanie Żaków OT 11.03.09, 14:30
                        www.panoramio.com/photo/3678400 - moze tu nie bedzie forbidden (tzn. u
                        mnie tez access jest forbidden, a tylko copy-paste'owalem wszak :)
                        • dakota77 Re: Mieszkanie Żaków OT 11.03.09, 16:02
                          Juz dziala, niezle. Ale wole te pierwsza pokazana przez ciebie kamienice z
                          secesyjnymi detalami.
                          • ready4freddy Re: Mieszkanie Żaków OT 11.03.09, 17:07
                            ona jest w ogole cala secesyjna/Art Noveau/Liberty ta kamienica, pokazuja ja
                            jako przyklad na wiki :)
              • filifionka-listopadowa Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 22:23
                Jeżeli zapowiesz się wcześniej to oferuję moje usługi:) Oczywiście nic nie stoi
                na przeszkodzie by nastąpiło to latem, w wakacje.
              • filifionka-listopadowa Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 22:25
                veranillo napisała:
                >marzy mi się przyjazd do
                > Poznania i spacer Jeżycjadowymi szlakami :)

To była odpowiedz do tej wypowiedzi.
                • veranillo Re: Mieszkanie Żaków 12.03.09, 09:42
                  bardzo dziękuję za miłą propozycję - na pewno dam znać wcześniej, jeśli będę
                  planowała wyjazd w Twoje okolice :)

• nessie-jp Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 15:55
      W starych kamienicach pierwsze piętro jest dość wysoko nad ziemią, pod nim jest
      jeszcze "wysoki parter", a pod wysokim parterem
      • czarna.czajka Re: Mieszkanie Żaków 11.03.09, 16:56
        To jakieś wyjście;) mieli by własną klatkę schodową gdzie spali by na hamakach
        jak ich już tam zamieszka te 155 osób.
        • agafka88 czarna.czajko 21.04.09, 00:58
          Czarna.czajko! Odezwij się proszę do mnie na maila, chodzi o sprawy LB
    • croyance Re: Mieszkanie Żaków 21.04.09, 17:18
      Widzialam kiedys, w Amsterdamie, kamienice, w ktorej mieszkancy
      zajmowali pietro pierwsze i trzecie, a na drugim mieszkal ktos inny.
      W praktyce wygladalo to tak, ze z jednego poziomu szlo sie na drugi
      bardzo dlugimi schodami, ktore przechodzily jakby przez cala wysokosc
      drugiego pietra (oczywiscie nie przechodzilo sie przez mieszkanie
      sasiadow).
      • meduza7 Re: Mieszkanie Żaków 06.05.09, 08:54
        Ja zawsze wyobrażałam sobie, że na tę wieżyczkę prowadziła osobna, wąska klatka
        schodowa, służąca przy okazji jako składzik rupieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka