Dodaj do ulubionych

Księgowanie wpłat dotpay

08.11.10, 16:37
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie księgowania wpłat klientów poprzez system DotPay w pełnej księgowości (sp. z o.o.). Działa to następująco:
1. Klient zamawia usługę/towar dostaje fakturę proforma
2. Opłaca zamówienie online - pieniążki wędrują do platformy DotPay.
3. Klient dostaje fakturę VAT.
4. Raz na miesiąc wypłacamy pieniądze z dotpay - pomniejszone o ich prowizję na którą wystawiają FV.

Pytanie - w jaki sposób zaksięgować faktury dla klientów oraz taki przelew z dotpaya?
Co pisać na fakturach - zapłacono przelewem / gotówką?
Pozdrawiam serdecznie, Łukasz P.
Obserwuj wątek
    • madzia1708 Re: Księgowanie wpłat dotpay 09.11.10, 10:35
      a z tego Dotpaya dostajecie jakies zestawienie, kto i kiedy tam wpłacał pieniądze?
      • luckwaski Re: Księgowanie wpłat dotpay 09.11.10, 12:09
        Tak - jest zestawienie z imieniem nazwiskiem/firmą, kwotą, datą, nr. proformy.

Zdaje się że takie zestawienie potwierdza iż ten comiesięczny przelew nie wziął się znikąd no i że faktury vat wystawione klientom zostały opłacone?
    • madzia1708 Re: Księgowanie wpłat dotpay 09.11.10, 13:10
      faktury księgujesz normalnie
      201/7
      opłacono przelewem

jak wypłacasz pieniądze z dotpay to
      131/..... konto Dotpay (nie wiem chyba najlepiej 202) i najlepiej podpiąć te zestawienie z Dotpay i rozksięgować
      202-dotpay/201... na klientów

a fakturke prowizyjną z Dotpay normalnie
      5.../202
      wiadmo, ze jeszcze vat

nie wiem, czy zrozumiałes, jak nie to odezwij sie do mnie na gg 10835670 lub pisz na madzia1503@gmail.com

pozdr
      • madzia1708 wszystko się ładnie pozamyka 09.11.10, 13:10

• luckwaski Re: Księgowanie wpłat dotpay 09.11.10, 15:35
        Bardzo serdecznie Ci dziękuję!
        Myślę że będzie dobrze - w razie niejasności pozwolę sobie do Ciebie zagadać :)

Jeszcze raz ślicznie dziękuję i pozdrawiam!
        • madzia1708 :) 10.11.10, 11:38

• madzia1708 tylko właśnie dla tego Dotpay załóż jedno konto 10.11.10, 12:15
          np 202 tylko, żeby już nie "ciągać" po kontach.
          bo w zasadzie powinny być zapisy i po stronie nalezności (201) i po stronie zobowiązań (202) ale wtedy musiałbyś kompensaty robić, skoro Oni sami sobie potrącają prowizję :)

ja bym na jednym księgowała wszystko :-D
          • luckwaski Re: tylko właśnie dla tego Dotpay załóż jedno kon 10.11.10, 13:14
            Rozumiem :)

Bardzo Ci dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka