Dodaj do ulubionych

PITy'2003 - IPS

24.04.04, 20:51
Czy ktos moglby mi powiedziec jak obejsc w komputerowym programie PITy'2003
wstawianie "na sile" kosztow uzyskania przychodow 1199,52? Moje koszty
uzyskania przychodu sa radykalnie wieksze ("z tytułu korzystania przez
twórców z praw autorskich i praw pokrewnych lub rozporządzenia przez nich
tymi prawami określone zostały w wysokości 50% uzyskanego przychodu") a w
programie IPS nie jestem w stanie narzucic innej niz owe 1199,52 wartości.
Zmienić program?
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: PITy'2003 - IPS 24.04.04, 21:46
      Trzeba kliknąć w pole 46. Pojawi się coś w rodzaju "arkusika" kalkulacyjnego.
      Po przejściu do ostatniej komórki w wierszu można wpisać dowolną kwotę.
      • vescogni Re: PITy'2003 - IPS - dzieki! 24.04.04, 21:51
        Faktycznie działa! Dzieki!
    • radoslaw.gumulka Re: PITy'2003 - IPS 24.04.04, 22:23
      Są trzy poziomy kosztów uzyskania przychodów. W programie IPS są też różne
      poziomy. Nalezy zatem wpisać kwotę kosztów, do tego poziomu, który odpowiada
      PIT-11.
      Jeżeli jest Pan twórcą i rzeczywiście otrzymał PIT z tytułu umowy o dzieło,
      należy wpisać go w rubrykę, gdzie znajdują się umowy z art. 13 ustawy o podatku
      dochodowym od osób fizycznych - są to umowa o dzieło i umowa zlecenie.
      Natomiast pierwsza rybryka zarezerwowana jest dla umów o pracę i wówczas w IPS
      pokazują się inne niż w przypadku 50% kosztów, koszty uzyskania.
      • vescogni Re: PITy'2003 - IPS 24.04.04, 22:41
        Jestem pracownikiem naukowym PAN i juz co najmniej drugi rok z rzędu otrzymuję
        taki PIT-11 w którym niezależnie od punktów (6 - umowy, zlecenia; oraz 7 -
        prawa autorskie) wystepuje rozdział w punkcie 1 (wynagroadznie ze stosunku
        pracy) na dwie kwoty (# 34 i 35...tu jest 1199,52) oraz #38 i 39). Rozumiem, że
        wpisuje sume 34+38 (w okienku przychodu z wynagroadzenia), a w okienku koszt
        uzyskania przychodu z wynagrodzenia sume 35+39 w programie IPS? ...tak
        przynajmniej robili do tej pory moi koledzy.....
        • radoslaw.gumulka Re: PITy'2003 - IPS 26.04.04, 12:16
          Niezależnie od wpisów z programów IPS, przepisuje Pan kwoty z PIT-11. Jeżeli
          kwota wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę wynosi tyle i tyle, przepisuje Pan
          ją w pozycji wynagrodzenia za pracę. Program IPS automatycznie oblicza kwotę
          kosztów uzyskania przychodów, w zależności od warunków przedstawionych w
          ustawie tj. czy Pan dojeżdża do pracy poza miejsce zamieszkania, czy Pan
          otrzymuje wynagrodzenia z kilku źródeł itp. Należy następnie porównać dane z
          PIT-11 z tymi, które zostały obliczone przez program i przeliczyć "ręcznie".
          Czasem program się "myli".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka