Dodaj do ulubionych

Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone...

IP: *.studiopol.pl 22.09.11, 16:52
Beczelne naganianie do zwięszkenia rabunku na Polakach przez władze. Pismaki piszący teksty nawołujące do zwiększenia podatkowego rabunku są bez sumienia, to dno.
Polska włądza rabuje ludności prawie połowę jej wszelkich dochodów (PKB) - i jesze mało? Co chcecie "zatrudniać" jeszcze więcej pasożyto w budżetówce? Rozdawać jeszcze więcej zasiłków, rent i wczesnych emerytur?
Na pohybel! Do piekła, i to już!
Obserwuj wątek
    • bysko za sukienkowych się wezcie tam są miliardy. 22.09.11, 18:40
      polaka to złupią a watykańczyka się boją
    • lang-uage Setki tysięcy pasożytów urzędniczych 27.09.11, 13:12
      watykański złodziejski kler, dotacje dla partii, utrzymywanie przez głąba posła jego doradców a ja mam płacić podatki? możecie mnie cmoknąć w tyłek (jak zasłużycie)
      • Gość: Gość Re: Setki tysięcy pasożytów urzędniczych IP: *.play-internet.pl 02.10.11, 07:25
        Może schowaj się do cienia. Co ma do tego Watykan.
    • Gość: tjk47tjk Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.11, 09:06
      Administracja rządowa nie radzi sobie także z windykacją niepodatkowych należności skarbu państwa, głównie mandatów karnych. Nie tylko jest to umniejszenie przychodów budżetowych, ale także rodzi demoralizację w postaci nieskutecznej kary za wykroczenia drogowe. Lekceważenie prawa drogowego kosztuje nas kilka tysięcy zabitych na drogach i wielu rannych. Wyjęcie tego tematu z administracji państwowej i jego prywatyzacja możliwa jest od zaraz, a jej efektywność przekroczy 90%.
    • Gość: r_xxx Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 11:39
      Z pieszego, mrówkowego przemytu żyją znane mi rodziny w pasie granicznym. Biednie żyją, wydają na jedzenie, prąd i ogrzewanie marnej chałupki.
      Jakoś nie mogę dopatrzyć się "dobra" w postaci zamiany ich karygodnych dochodów na jedynie słuszną pensję urzędasa.
      Im bardziej nas będzie mafijne państwo dusić, tym bardziej będziemy uciekać w szarą strefę.
      Normalnemu zjadaczowi chleba państwo już w niczym pomocne nie jest. Od dawna.
      • Gość: Pierre dolin Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.11, 17:26
        Zauważ, że w interesie tych szarych mrówek jest utrzymanie, a nawet zwiększenie akcyzy - przy jej obniżce tracą źródło utrzymania...

Czyli i oni będą mieli co do garnka włożyć i urzędas się utrzyma - symbioza pełna
    • Gość: waldi_46 Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.11, 11:42
      minister finansów zamiast tępić szarą strefę i ścigać ich policją skarbową to medialnie pajacuje przed wyborami . adwokaci , lekarze , artyści biorą jak to się mówi pod stołem dużą kasę . wystarczy do cholery porównać ich majątki z dochodami . państwo które nie dba o podatki musi upaść .
      • Gość: pio Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 15:26
        Biorą również - stolarze , murarze , cieśle , dekarze .
        Nie znam przypadku żeby przy budowie czy remoncie domu ktoś zapłacił podatek VAT .
        • Gość: ... Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.lukman.pl 01.10.11, 21:59
          Usługi są świadczone w szarej strofie, bo jest na to społeczne przyzwolenie. I dużo na tym tracimy; gdyby Polak taj jak np. Anglik większość rzeczy brał na fakturę i usługi zlecał na zewnątrz zamiast samodzielnie remontować/sprzątać itp. moglibyśmy sami sobie napędzać rynek wewnętrzny z korzyścią dla wszystkich.
          • ziggyskydive z korzyscia dla wszystkich urzedniczych nierobów.. 01.10.11, 22:31
            jak widzisz rynek wewnetrzny sam sobie doskonale radzi bez placenia vatu. zmuszanie do trzymania jakichs faktur pod grozba kary to juz jest orwell. a jak mi sie wlamia i ukradna/zniszcza? nasze panstwo jest generalnie wrogiem obywateli - nic sie od zaborow nie zmienilo...
    • Gość: patrząc z boku Kto naprawdę, ma w Polsce dobrze? IP: *.ust.tke.pl 01.10.11, 12:28
      W Polsce dobrze mają politycy, urzędnicy, służby mundurowe,prostytutki i kler.
    • Gość: m. Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: 31.61.110.* 01.10.11, 12:49
      Szara strefa to odpowiedź obywateli na państwo, które nie ściga złodziei, lecz ich ofiary. Ktoś nie zapłacił mi faktury wraz z VAT, ale VAT sobie odliczył. Ale ścigany przez komorników jestem ja - ofiara, nie złodziej.
      Nawet niewolnicy się buntowali i jest to uznawane za moralnie słuszne, a ktoś, komu za cudzy dług zajmują całość dochodów nie może się zbuntować?
      • Gość: moratelserd Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.mmpnet213.tnp.pl 01.10.11, 19:44
        Racja.
        Zawsze winna jest ofiara.
        Jeśli np. wystawię fakturę za usługę na 1000 zł netto (1230 zł brutto) a jakiś oszust mi nie zapłaci to ja i tak muszę zapłacić Państwu 230 zł VAT'u od tego (nie mówiąc już o podatku dochodowym). Ktoś śmieje mi się w twarz, oszukuje mnie, a Państwo od tej mojej krzywdy jeszcze podatek odlicza podczas gdy oszust w majestacie prawa odlicza sobie te 230 zł od dochodu, puszcza w koszty.
      • Gość: tre Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.mmpnet213.tnp.pl 01.10.11, 19:46
        Zobacz jak to jest w listopadzie - płacisz podwójny VAT, na zaś, na grudzień (choć ten grudzień może być cienki).

Ale jak tobie Państwo ma zwrócić podatek nadpłacony to ma na to całe 3 miesiące i wykorzystuje ten okres w całej rozciągłości.

Zabiera z góry, oddaje z kwartalnym poślizgiem, a co.
    • Gość: Centrala Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: 85.94.251.* 01.10.11, 12:57
      Szara strefa w Polsce to tryliony złotych niezapłaconych podatków. Każdy obiad ugotowany w domu to uszczuplenie dochodów restauracji i dochodów skarbu państwa z tytułu podatków. Każda dziura wywiercona własnoręcznie wiertarką powoduje że nie trzeba fachowca. Każda marchewka we własnym ogródku... każda czynnośc niezarobkowa, oddychanie bez pomocy respiratora i anestezjologa, opalanie się na słońcu... że też ci alfonsi z rządu nie wpadli na pomysł opodatkowania tego wszystkiego.
      • Gość: CV* Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.11, 13:57
        Człowieku, na miłość Boską, nie podpowiadaj im!
        Oni naprawdę gotowi na to wszystko...
        Lepiej siedzieć cicho!
    • Gość: herman Ludzie nie narzeeeeeekajcie ! IP: 109.95.204.* 01.10.11, 14:24
      dalej głosujcie na durniów.
    • Gość: tokida Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.Red-95-121-0.dynamicIP.rima-tde.net 01.10.11, 14:35
      Ten cały "ekspert" Orłowski przeżerający swojego czasu nasze pieniądze z podatków w pałacu prezia Kwaśniewskiego, pieprzy banialuki, odwraca kota ogonem, próbuje godzić ogień z wodą. Im większa szara strefa tym większa strefa wolności. Im mniej zabiorą k...y biurokraci i politycy tym więcej zostaje w kieszeniach obywateli, którzy pożytkują tę kasę racjonalnie.

Postulowanie zmniejszenia szarej strefy to wspieranie zamordyzmu, niewolnictwa i złodziejstwa na niewyobrażalną skalę. Szara strefa w Polsce jest tak duża (moim zdaniem znacznie większa niż jest podane w tych śmiesznych szacunkach pseudoekonomistów) bo ludzie mają głowy na karku. Państwo ich okrada i nie daje w zamian nic wartościowego. Reakcja obronna jest naturalna i jak bardzo zdrowa dla gospodarki, zapewne mniej przyjemna dla fiskalnych bandytów okupujących biurka w MF, UKSach, ISach, i lokalnych USach jak Polska długa i szeroka.

Przestańcie głupole licytować się kto ile zapłacił, a ile nie zapłacił. Mam gdzieś pieniądze od klechów, prawników, lekarzy. Ile by nie wpłacali do budżetu ta kasa przepada. Wolę żeby lekarz - sąsiad zapłacił niższy podatek a potem zrobił większe zakupy w moim sklepie, że użyję takiego najprostszego przykładu.

POLSKA JEST ZA BIEDNA NA WYSOKIE PODATKI. Możecie sobie głosować na złodziei, ale i tak Wam nic to nie da. Ja na nich nie głosuję i ja tym ścierwom grosza złamanego nie dam. Na ich Tuskobusy, kampanie i odprawy dla wce ministrów.

Szara strefa rulez! Trzymam kciuki za szarą strefę w Polsce - ostoję wolnego rynku i podstawowych, niezbywalnych praw ekonomicznych każdego obywatela.
      • Gość: _AS Popieram, obecnie szara strefa to paradoksalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 21:44
        objaw odpowiedzialności za bliskich i patriotyzmu. Państwo na okupuje gorzej niż hitlerowcy.
    • asmok6 Co to za facet ten prof.? 01.10.11, 14:42
      Ten gość to jakiś biolog, historyk czy kto? Bo ekonomistą to na pewno nie jest, a jeśli jest to państwo powinno zacząć oszczędzać na edukacji bo gość się dorobił prof. a więdzę ma mniejszą niż po podstawówce.
    • adampalmer szara strefa to jedyne co powstrzymuje politykow.. 01.10.11, 17:27
      przed kolejnymi podwyzkami podatkow w roznej formie.
      a panstwo powinno byc wdzieczne ze czlowiek godzi sie placic jakikolwiek haracz od handlu, ktory jest naturalnym prawem kazdego czlowieka.
      chwala szarej strefie!
    • Gość: benedek Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: 31.61.17.* 01.10.11, 18:00
      dlatego głosuję na Korwina, nie byłoby szarej strefy gdyby były niskie podatki, tak samo nie byłoby nielegalnego handlu narkotykami gdyby handel i posiadanie (mówię o miękkich) było legalne. Państwo działa jak gang a szara strefa dowodzi że ludzie sobie radzą a państwo sobie nie radzi
      • Gość: tesfa Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.mmpnet213.tnp.pl 01.10.11, 19:50
        Korwin to lekka przesada, działa w myśl zasady "nikt nie da Ci tyle ile ja mogę Tobie obiecać" ;-)

Ale racja - normalne państwa mają niskie podatki.
        Niskie podatki to zachęta dla obywateli dla zakładania mikroprzedsiębiorstw - dużej rzeszy podatników. Ale nie, u nas lepiej zaj...ć podatnika, małego przedsiębiorce.

Panowie BARANY z rządu - kiedy wreszcie się "naumiecie", że owce się strzyże, a nie zarzyna?
        • hooligan1414 bredzisz chytra lebiego 01.10.11, 20:00
          Korwin nie obiecuje czegokolwiek dawac; on obiecuje nie zabierac. Tylko tyle i az tyle.
          sam nie zgadzam sie z nim w kilku zasadniczych kwestiach, ale nieznosne jest manipulowanie czyimis wypowiedziami i pogladami
    • Gość: gość a może to lewe faktury za wykonane niby prace w bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 18:46
      budowlance ?
    • Gość: joankb Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: 83.29.175.* 01.10.11, 20:34
      No ja nie mogę... Legalne jest niepłacenie podatków wcale - bo firma "zagraniczna". Legalne są śmieciowe umowy, legalne są "zwolnienia", załatwione za dużą kasę. Legalny jest każdy przekręt przyklepany przez przekupne prawo.
      Nielegalne jest wmurowanie dwóch cegieł przez bidaka.
      Na pohybel!! Ludzie jeszcze resztki rozumu mają.

• Gość: zbanowany Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 20:45
      Jak papierosy byly w "rozsadnej" cenie (okolo 5 zyla) kupowalem w sklepie teraz kupuje u ruskich .......... a najbardziej rozbawila mnie sytuacja ...... bylem w urzedzie skarbowym "u spowiedzi" patrze a tam na biurku pani urzedniczki leza papierosy z ruska akcyza :))).
      A ze ludzie nie placa VAT jak moga ........ to chyba normalne i normalne jest ze nie placa tego 23% bo tu juz sie jest "czym dzielic" a dosc czesto zwlaszcza drobni producenci odpuszczaja sobie caly VAT na zasadzie VAT dla klienta, dochodowy dla producenta.
      • hooligan1414 tak samo jak u mnie :)) 01.10.11, 21:05
        sasiadka siedzi w US - fajki z Grodna, podobnie jak ON ktorym raczy swe stare Mondeo. hehe - schizofrenia
    • Gość: Tomek Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.11, 21:01
      A kto wreszcie!!!!..skontroluje rolników i ich wyciąganie VATu z budżetu !!!!!!!!!!
    • Gość: obserwator Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.11, 21:25
      Pozwolę sobie ocenić wypociny p. profesora jako pieprzenie w bambus...dlaczego ? Ano dlatego ze w zeszła niedzielę, sytuacja z łódzkiej giełdy samochodowej...agitke wyborczą uprawia Pan minister aktualny sprawiedliwości...Pan Kwiatkowski, a 50 metrów dalej jawnie na stolikach leżą papierosy z przemytu, tytoń itp. Nikt sie nie kryje, handel kwitnie i wszyscy są zadowoleni, tzn i sprzedawcy i kupujący. A Pan minmister ze swą świta gada i gada.... No to lepiej przecież dosolić jakiemuś przedsiębiorcy domiarek, podnieść jakiś podatek zamiast utrudnić przemyt przez obnizke akcyzy na fajki....bo to Polska właśnie.
    • Gość: leslaw28 Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.pools.spcsdns.net 01.10.11, 22:06
      wiekszosc osob nie placi podatkow,glownie dlatego ze sa za wysokie i rujnuja wiekszosc gospodarstw domowych.Nalezy obnizyc pensje urzednikow panstwowych,zredukowac administracje,zmniejszyc wiekszosc urzedow,a premier,prezydent,ministrowie powinni zarabiac srednia krajowa.
    • Gość: as to dzi9ała również w drugą stronę IP: *.internetia.net.pl 01.10.11, 22:08
      jeżeli mamy szarą strefę np. w handlu, to budżet przecież się bogaci.Weźmy taką emerytkę , która dorabia sobie handlem na bazarku np. jakimiś kosmetykami.Przecież musi je kupić w jakieś hurtowni , która nalicza VAT- ta osoba sprzedająca nie może już tego VAT odliczyć więc nie jest konkurencyjna, a VAT zapłaciła, hurtownia zyskuje , budżet też!więc szara strefa to też korzyści dla państwa i wszyscy o tym wiedzą, tylko udają papierowe straty.Inny przykład- okna- kupujesz w sklepie i sam chcesz wymienić- VAT 23%, a kupujesz od firmy z montażem- 7% VAT za te same okna- więc czy mamy zaliczać ,że budżet traci 16% na różnicy ??czy zaliczymy do zysku , bo ktoś te okna wstawia i ma pracę, płaci podatki , ZUS..każdy o tym wie , ale nikt nie zmienia tego przepisu- dlaczego?chyba widzą więcej korzyści niż strat..

• Gość: leslaw28 Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.pools.spcsdns.net 01.10.11, 22:13
      przeciez te niby niezaplacone podatki i tak trafia wczesniej,czy pozniej do kieszeni tzw.skarbu panstwa.Przeciez ci 'nieplacacy podatkow" i tak pojda do sklepu,placacego podatki w celach konsumcyjnych itd.
    • Gość: x Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłacone... IP: *.geod.agh.edu.pl 01.10.11, 22:26
      Szara strefa, szara strefa, ...
      A ile budżet RP traci przez rodzimych cwaniaków, którzy płacą podatki na karaibach czy w innych "rajach podatkowych"? Ile setek milionów złotych kosztuje RP zniesienie ustawy kominowej???
      Zostawcie szarego obywatela w spokoju - to dzięki tym ludziom to państwo jeszcze jakoś funkcjonuje.
    • Gość: x Re: Szara strefa w Polsce - ponad 13 mld niepłaco IP: *.muttenznet.ch 01.10.11, 23:41
      Mieszkam w Szwajcarii. VAT - 7,6 proc. Dochodowy? okolo 11%. Biedy nie czuje.

Pozdrawiam i zyczy spokojnej nocy. Uczonego Pana Olrowsky zapraszam na wycieczke po swiecie.

T.
    • Gość: Lolo W rezultacie unijne dziadowanie! IP: *.dclient.hispeed.ch 02.10.11, 01:15
      Durna ta Unia!
      • Gość: podatnik Re: Durna Unia bo dała durnym Polakom 60 mld euro IP: *.icpnet.pl 02.10.11, 09:45
        Durna Unia bo dała durnym Polakom 60 mld euro a ci jeszcze wybrzydzają i chcą więcej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka